Annyira masszívan esik ez a mocskos olaj,hogy felpatt sincs benne.Már árazza azt amiről tilos beszélni. RecessziÓ??Hol a kereslet??Hol a kínai nyitás?Nos az is elmaradt.USA olajkészletek?Itt óriási gazság van!!
80 dollaros olaj mellett. De a piaci varskozasb 60 dollar hosszu tavon. Ugy az 1500 mios arbevetel egybol beeseik 1150re. Nyereseg lemegy 100 150 miora
CPE PE je megteveszto mert a capex 1 mrd de az eredmenybe csak 600 mio amortizaciot szamitanak be. Az amortizacio kovid idoszak alatti alacsony capexet tükrözi, amikor kannibalizaltak a DUC kútvagyont. A CPE valos fenntarthato eredménye nem 700 mio hanem inkabb csak 3-400 mio.
Tisztán technikailag ezt látom, hetes grafikonon, mert valószínűleg a befektetési időtávodhoz ez passzol. http://keptarhely.eu/images/2023/05/03/v01/20230503v01xmov9y.png . Egy talán leading diagonalnak nézhető alakzat korrekciója zajlik. (De egyébként lehet más is, ez onnan fog kiderülni, hogy ha 120-as zónát nem bírja átütni, és vad vágtatásba kezd felfele --> ekkor eldobható a rajzom). Időben nagyon rövid ez a korrekció, még 1-2 évig egészséges lenne esnie. Egy elnyújtott esés lehet a 80-as sávig. Ha ez megtörténik, akkor nagyon kecsegtető befektetés lehet hosszú távra. Technikailag nagy ralli jöhet. Mindenesetre felvettem a figyelőlistára, de én még most semmiképp nem veszek belőle.(viszont előtte megnézem fundásan).
ha jól emlékszem az OPEC nagyjából a termelés 1/3-át adja csak, iránymutatást adhat az árakra, de csak a termelése arányában, szerintem legalább is...de én a közgazdasághoz nagyon hülye vagyok, az számomra emészthetetlen.
Koszonom az elemzest Janos. Az optimista 1 dollar EPS mellett a mai olajos PE ertekeket veve mar tul is van ertekelve a ceg. Nem hiszem, hogy 13-15 P/E-t megadnak neki, hogy elerje a 13 dollaros celarat.
Nem. Az olaj arat az opec nevu bunszervezet, izeee KARTELL toszogatja szep szabadpiaci elvek menten :) Ha a Lidl meg az Aldi fogna ossze a farhat aranak beallitasara, akkor giga birsagokat kapnanak. Az OPECnek meg tapsikolnak a kormanyok. Mint anno Lenin elvtars a viccben. A gyerekek berugjak a labdat Lenin elvtars nyitott ablakan, akinek ez nem tetszett, szepen belevagta a kest a labdaba es ugy dobta vissza. De Lenin elvtars jo elvtars, mert ha olyan a kedve, a gyerekek koze is lovethetett volna.
tessék a Portfolió: " piac arra számít, hogy a mai – előrejelzett – emelést követően háromszor is kamatot fog csökkenteni a jegybank az év végéig., " "
Plusz olaj szakad tovább, Usa lazán vissza tudja tölteni a készleteit vagy annak egy jelentős részét! Én azt látom, Wti-t nem fogják tartósan 80 fölé engedni!
János, tapasztalatod szerint a P/E értéket meddig lehet leverni, vagy az ilyenek, mint PBR P/E 1,87 EPS meg 5,41$, de a CPE-m +DVN is elméletileg jelentős nyereséget termelő cégek és szerintem úgy vannak árazva, mintha már csődbe lennének. a befektetők akkor mit is áraznak?
RIG CC . 1)A penzugyi elorejelzes eleg nehezen veheto ki, de ez a tablazat talan jol foglalja ossze amit mondtak: 2023 elorejelzes Q2 2023 ev Drilling revenue 735m 2900-3000m Operating Expense 490 1900 G&A expense 49 200 Interest expenses 118 479 Capital expenditure 100 285 Tax 15 35 Summa kiadasok 772m 2900m . Szoval, arra szamitanak, hogy iden ev vegere lesznek zero eves vesztesegben. De Q2 meg veszteseges lesz, viszont Q3+Q4 mar kis profitban lehet. . 2)Dayrates es kilatasok A legjobb furohajok lefoglalasra mar 500k ajanlatok mennek ki, es vegere ez lesz a standard. PBR a multheten 450k szinten foglalt 2 furohajot. 7 honap alatt 17%-ot nottek a dayrate kinalatok. . A reaktivalast a 12 "hideg-tarolt" furohajokra megfizetik, (75-125m$) es ezeknel 370-400k dayrate varhato. A kovetkezo 18 honapban 10-12 ilyen reaktivalasra szamitanak. Brazil-ban 20 uj furohajo kell a kovetkezo 2-3 evben. Ez eves szinten plusz 1Mrd arbevetelt hozhat. . 3)A merlegben 20Mrd az eszkozallomany. A adossag osszesen 9.8Mrd, a konyv szerinti ertek 10Mrd koruli. Van 730m reszveny. Ha RIG vesztesege megszunik, akkor a piac nagyjabol elfogadja a konyv-szerinti erteket, az 10Mrd/0.730Mrd db=13.5$/sh. Ez lehet az ev vegere a target ar. . Ha a varakozasuk szerint sikerul 2-3 ev mulva a plusz 1000m furasi arbevetel a reaktivalasbol, a dayrate pedig emelkedik a mostani 364k atlagrol 500k-ra, az kb. 5.0 - 5.3 Mrd arbevetel, es az kb. 1.6-1.7Mrd EBITDA lenne. A koltsegek utan maradhat 6-700m profit, EPS=0.8-1.0$/sh. .
Financial Forecasts
cimu topic folytatasa. Minden fenti temaba vago hozzaszolast szivesen latunk.