Nagyon jo kerdes. Az olajszervizben van 3 orias: Baker Hughes, Schlumberger, Halliburton. Penzugyileg erosek, mar sorban jonnek a javulo eredmenyek, egyre jobb a FreeCashFlow, es abszolut ideje volna nekunk is, egy alaposabb elemzest itt is megcsinalni. A 2020 melypontjukhoz kepest mind 3-4x ment, es mire csucson lesznek ujabb 3-4x van elottuk, mint felfele potencial. Egy konzervativ invesztor ezeket megveszi, es elmegy teniszezni. . De mi itt atlagnal agresszivabb invesztorok vagyunk. A CPE a melypontja ota 10x, a RIG pedig 7x ment. Ebbol latszik, mennyivel nagyobb a reakciojuk. . Szeretjuk a szektorukban a a legnagyobb bull potencialos cegeket megvenni. Most az a kozos velemenyunk, hogy CPE es RIG lehet az a ketto, ami Olajtermelesben es Olajszervizben a legnagyobb potencial. Egyelore ugy nez ki, igy is van. Nem is tagadjuk, az a varakozas, hogy CPE innen legalabb 3x, jo esetben 6x megy fel. A RIG innen legalabb 10x, es jo esetben 40x. Ezert targyaljuk oket allandoan. Es tisztelettel nezzuk XOM, CVX es mas oriasok invesztorait.
CPE tema Az utolso 3 elemzesemet be tudom masolni. Szerintem ervenyesek most is. . 1) -pomperj- (2022. 02. 08. 16:02)
A CPE utolso Q3 ismert profitja 2.93 $/sh volt,
es nagyjabol ugyanezt varhatjuk Q4 es idei Q1-re
is,
meg akkor is ha kozben 1-2
honapra visszateszteli a WTI a 60 szintet.
Sot, erre az evre a EPS= 13-14$/sh
varhato, ha a tavalyi olaj atlagar, 75$ korul, iden is meglesz.
.
Nos, a varakozas meg az ovatos becslesekkel
ennyi boven meglesz,
sot abszolut remenyteljes ez felett, 10-20%-al,
80-90 savban a 2022 eves atlagar.
,
Ez evesen 2.1-2.4 Mrd varhato arbevetel. Akkor a
nemregen meg vaskosan magas, 2.8Mrd adossag se nez ki veszelyesnek. Mert ebbol
a varhato 2022 profitbol, ami 550-700m$ lehet, 3-400m$/ev sebesseggel
lehet konnyiteni rajta.
Igaz, CPE aligha fizet osztalekot erdemben meg 2-3 evig, de az adossag meg
lesz felezve.
AZ mar normalis merleget fog mutatni.
Akkor a piac atarazza a ceget egy teljesen atlagos olajos PE=10-12.
Akkor a kapitalizacio 46m db * 13$/sh(profit) * 11(PE)=6.6 Mrd cegertek,
es 140$ arfolyam.
.
CPE most is PE=4 korul veheto, es minden eses
ujabb kivalo veteli alkalom nalam. http://keptarhely.eu/view.php?file=20220208v01xzuwm8.jpeg . 2) -pomperj- (2022. 02. 24. 08:45)
CPE
AZ utolso negyedeves profitok 149 149 293 es most 266
cent/sh,
ami evesen EPS=8.6$/sh. Nagyjabol ezt (8.7) a szamot vartuk.
Ebben az evben EPS=11-12$/sh varhato, (ha az olajar ugyanaz maradna)
de mert CPE abszolut growth story, ennel sokkal jobb varhato
igazabol.
.
AZ akviziciokkal a volumen felfutas 95m--->105m, iden +10%
lesz.
Ehhez jon a tavalyi/idei atlagar kulonbseg, ami varhatoan 65--->90-100$, az
net bevetelben legalabb duplazas. Igy szerintem iden a profit duplazodni
fog.
Jol fognak keresni a gazon is, mert varhatoan az LNG kereslet
az egekbe fog ugrani.
. 3) -pomperj- (2022.05.04, 09:43)
CPE Q1 varakozas
Q1 arbevetele elerheti a 112m hordos termeles es 70$ atlagar
mellett a 750-790 m$ sales szintet,
net FCF 150-160 m$, es a 46m db reszrenyre ebbol realis lehet a 3.10
- 3.60 $/sh net profitot.
2022 evre a kilatas EPS=12-15$/sh profit, es egy nagyon ovatos PE=8 mellett
100$ koruli arfolyam.
,
A 70$ atlagar eleg pocsek a spot arakhoz kepest, de az utolso jelentesben meg
mindig van rengeteg hedge pozicio, es azokban 64$ atlagos kotesek
vannak.
Ezzel egyutt, tovabbra is 30% koruli eves profit novekedest varok: a
volumen nohet 5%, a hedge poziciok kifutasaval az atlagar feljavulhat a
mostani 90-100$ spot arakig, es ettol a negyedeves arbevetel 1Mrd
korulre futhat fel. Akkor az FCF duplazodik, es egesz elkepeszto net profit is
osszejohet 2023ban.
.
Az adossag leepitese, ami legutobb 2.0 Mrd volt, folyamatosan halad, es
1.0 - 1.2Mrd a megcelzott szintje. Ilyen profitabilitas mellett nem lehet
nagy gond 2-3 ev alatt oda levinni.
CPE jo allapotban van, a korabbi rizikok
nagyot csokkentek, es a belathato ideig tartani erdemes.
Megjegyzem venni is, mert a mostani 50$ arfolyam mellett PE=4, P/B=2
mellett WB-nek is tetszene.
. 4) Most a Q1 jelentes utan azzal lehet kiegesziteni, hogy CPE Q1 profitja 3.43$/sh lett, varakozasi sav kozepe tajan. Az adossagot maris 700M$al csokkentettek, most 2.0Mrd, es bejelentettek hogy tovabb akarjak csokkenteni 1.0Mrd-ra. Szerintem nekik most nem kell a sajat celjaikra toket bevonni. Nincs toke- es adossag problema. Ha bevonna megis toket, akkor az egy akvizico erdekeben lesz. Megvesznek egy masik hasonlo nagysagu ollajceget. Az eddigi akvizicioik kimondottan jol sikerultek, ugyhogy ez is valoszinuleg addicionalis haszonnal fog jarni. Ettol vegkepp nem tartok: egy sokeves szekularis olaj BULL ciklus elejen jarunk.
ezüst fundákról van valakinek összefoglalója? szeretnék venni, az ár is jónak tűnik mostanában, hetes charton bolli alj közelében 2 éve tartó oldalazó csatornában. commodity bullnak még nem kéne vége lennie vagy igen?
A feleségem azt mondta, hogy a XELA nem eladó, és semmiféle elsőbbségi izére nem lehet elcserélni. Majd akkor szóljak neki, ha 5x a zseton. Tehát nagyon hosszú befektetés lesz. :)
Íme az én elméletem: szerintem mindenkinek igaza van, csak máshogy. Igaza van Boole-nak, Humanoid-nak és Pomperj-nek is. Boole azt látja, hogy S&P-ben még elvileg kellene lennie, Humanoid azt, hogy Kínának kellene ebből most jól kijönnie, Pomperj pedig azt mondta nekem, hogy MXI akkor fog elkezdeni emelkedni, ha EM is. Az az érzésem, hogy Kínának kellene ezt felhúzni, és ezért félünk. Ha ők nem lennének off-line, akkor lehet, hogy az olaj már régen 150 lenne, meg jó eséllyel RIG is :-), és a bányák is szépen emelkednének, mert valaki felhasználja a kitermelést, és S&P-t is látnánk emelkedni. Ehelyett nincs semmi.
A callban nem volt szo higitasrol es mar akviziciokrol sem. Ha lesz is szavazas kibocsatasrol, az is csak lehetoseg lesz a vezetoseg kezeben, nem azonnali kibocsatas. Amennyire felfolgtam.
Többször többen írtuk már, hogy rv hígítási félelmek vannak a papírnál. A hígítás mértékétől függ az árfolyam. Ha 8-as pe-vel számosz és 14-16 $ EPS -el,akkor valahol 110-130 körül van a valós árfolyam kb 62m részvénnyel. Ha hígít ugyan ennyit (60m db),akkor bizony most pont a valós árfolyamon van a részvény. Ha kevesebbet,akkor szerintem emelkednie kell
Sziasztok! Olaj szervizeseknel miert a RIG illetve a BORR ami sokszor elokerul? A tobbi nagyobb ceg valahogy sose kerult megemlitesre, van valami oka? Udv, F
Van egy olyan aspektusa is a dolognak, hogy a 70-es években egy gyorsan felzárkózó társadalom volt, ahol elviselték ezt a "bukkanót". Manapság viszont nagyon magasan van a léc, könnyen zúgolódás lehet (több helyen szerintem polgárháborús helyzet is), ha rossz irányba mennek a dolgok. Na emiatt is nehéz helyzetben vannak a nagytudású politikusok és jegybankárok. Sötét évek állnak előttünk, bármi is lesz a megoldás útja...
Biztos vagyok benne, hogy az inflációt hamarosan megállítják, a FED-nek csak 4 vagy 5%-ra kell emelnie a kamatokat. :) A gazdaság gyorsan tönkremegy, a részvények összeomlanak, a bankok stresszesek lesznek, az ingatlanok összeomlanak, és az infláció hamarosan történelem lesz. Kész a munka. Könnyen ment. VAGY Ez ellenőrizhetetlen stagflációt okozhat, nem pedig megszelídítheti az inflációt. A ráfordítások költsége folyamatosan emelkedik (beleértve az ingyenes/olcsó pénz megszűnését), így a vállalatok visszaszorítják a termelést, hogy kevesebb terméket adhassanak el, de sokkal magasabb áron azoknak, akiknek még van pénzük. Lásd: 70-es évek, gazdasági rosszullét és sztratoszférikus infláció. Lehet válogatni, van opciós lehetőség bőven.
Financial Forecasts
cimu topic folytatasa. Minden fenti temaba vago hozzaszolast szivesen latunk.