Topiknyitó: Törölt felhasználó 2012. 05. 23. 17:10

EUR/USD  

EUR/USD-re mit tippeltek, közel és távoli időintervallumra?
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
szarvasvadasz
szarvasvadasz 2017. 06. 11. 16:00
Előzmény: #16110  szarvasvadasz
EU: változatlanul érvényes a hivatkozott hozzászólás, ezért a dollár indexhez rakok fel egy frissített képet rövid magyarázattal. A képen az esés befejezett lefelé korrekcióként látható "ABC" -vel jelölve, (4) aljként számozva. Amennyiben az árfolyam menne tovább fel és a zöld szaggatott vonalat töri a héten, további dollár emelkedés várható, legalább a "B" csúcs környékéig. A kék szaggatott vonal törése esetén viszont a (1) jelölésű csúcs környékéig tartó esés jöhet, mielőtt fordul az árfolyam. Ez az esés valószínűleg egy komplex "le-fel-le" korrekció "le" ága lenne még csak (ezt erősíti, hogy hetes charton potenciális bullish slingshot korai jelei láthatók), ami a jelen fázisban pár hetes kanyargós utat valószínűsítene. Kétnapos (D2): link
winwithme 2017. 06. 11. 13:09
Előzmény: #16277  Törölt felhasználó
Na ezzel is nagyon egyetértek! Szarvasvadász írt erről elég részletesen. Elmondom én mit gondolok az egy poziba építhető kockázatról. Alapvetően mindenkinek személyre szabott. Ahhoz, hogy ezt pontosan tudjuk, szükség van a demo-ra. Kezdő koromban azt gondoltam, hogy a demo arra való, hogy az ott lévő játékpénzt felkereskedjem és akkor már élesben is jó leszek. Dehogy. Viszont mindenkinek meg kell csinálnia a "házi feladatát!" 1., Be kell gyakorolnom a stratégiát, majd szükségem van adatokra. találati arány, risk/reward arány, pay of ratio, stb...Ha ezeket tudom, akkor tudom kiszámolni, hogy én mekkora kockázattal mehetek ki. Folyamatosan monitoroznom is kell magam, mert nem nyújtok egyenletes teljesítményt, kell tudnom, hogy mikor veszem vissza a kockázatot, stb. De, hogy kapcsolódjak Szarvasvadász által leírtakhoz, igyekszem a (fentiek alapján leírt), vállalható maximális kockázattal piacon lenni, hogy a tőke a leghatékonyabban ki legyen használva. Persze azért ezt sokkal részletesebben, kb. napokig lehetne taglalni...
szarvasvadasz
szarvasvadasz 2017. 06. 11. 12:32
Előzmény: #16264  Törölt felhasználó
Hullámelméleti alapon egyszerű rá a válasz: minden instrumentum önálló életet él, a saját ritmusára jár. Mindegyiknek saját hullámszerkezete van, amely valamilyen fázisban van éppen az adott hullámszinten. Ez az oka annak, hogy még az erősen korreláló instrumentumoknál is előfordul, hogy eltérően viselkednek hosszabb-rövidebb ideig. Aki hullámelmélet nélkül szemléli a történéseket, okot keres és csodálkozik ilyenkor, hullámelméleti alapon viszont látod a fejlődő struktúrát, hogy hol jár az adott hullámszinten és ezért nem lep meg (= teljesen természetes).
Törölt felhasználó 2017. 06. 11. 11:49
Előzmény: #16275  winwithme
nem tudom milyen kitettséggel kereskedsz,de a legtöbb kereskedőnél simán elég lenne ha a kereskedésre szánt összeg kb 30 %-át tartanák csak a bróker számlán a többit át sem utalnák. A pozícióméretezésénél terméseztessen a teljes kereskedésre szánt összeget vennék már alapul. Ehhez persze mentálisan tudni kell a két összeget egynek látni,ha erre valaki nem képes akkor,túl nagy mentális nyomás alá kerülhet "a látszólagos nagyobb pozícióméret miatt" ami a kereskedés hatékonyságát csökkentheti.
winwithme 2017. 06. 11. 08:02
Előzmény: #16275  winwithme
Tehát a felvetésre, hogy mennyi pénzzel érdemes tőzsdézni, az én válaszom az, hogy nézzük meg, mennyi idő alatt kerül fedezeti nulla pontba ("breakeven") a befektetésem. Ez határozza meg az összeget nálam.
winwithme 2017. 06. 11. 07:49
Előzmény: #16274  winwithme
hadd egészítsem ki még egy konkrét példával.talán így jobban érthető a szemléletem.Mondjuk a kezdeti depositod 10M Ft. A havi "fizetésed" 500 ezer, amit meg is termelsz. Kiveszed, elköltöd. Ha többet kerestél, akkor a többleted bent hagyod, így nyugodt vagy, hogy az egyenleged szépen növekszik, miközben a megélhetésed is biztosított. De a kezdeti kitettséged nem változott! Jól kereskedsz, tartósan nyereséges vagy, tehát a két kockázati tényezőből az egyik rizikófaktor megszűnt. (a saját magadnak okozott kár lehetősége). De a brókercéged még beadhatja a kulcsot. A másik fontos dolog. Nézzünk egy pesszimista esetet. Ne értsd félre, nem vészmadárkodom, a szemlélet miatt írom le csak. Mondjuk egy éven keresztül ki tudsz venni 500 ezret havonta. Az 6 M forint. Maradjon az alap deposit 10 M forint. Mondjuk bedől a brókercéged. Mennyit buktál? (most tekintsünk el attól, hogy majd esetleg valahogyan visszakapod...) Van aki azt mondaná, hogy 4M forintot, mert 6 milliót ki tudott venni. Én azt mondom 10 M Ft-ot. A kitermelt jövedelem az nem profit. Te vagy a saját alkalmazottad a saját vállalkozásodban. Amit kivettél, az költség, kiadás, mint egy hagyományos vállalkozásban. Megdolgoztál érte, befektetted a megszerzett tudásodat, idődet! Ha a szekrényben tartottad volna a pénzt és egy évig munkanélküliként ilyen ütemben élted volna fel, az nem ugyanaz? Én így gondolkodom benne.
winwithme 2017. 06. 11. 07:18
Előzmény: #16273  szarvasvadasz
Nagyon jó írás! Ez egy nagyon nagy téma, nagyon sokat lehet róla beszélni! Szerintem a legjobb, ha nincsenek megfogalmazott hozamelvárások. A tőkemeléssel kapcsolatosan van egy véleményem, amit röviden leírok. Ahogy írtam korábban én is úgy gondoltam, hogy annyi pénzzel érdemes elkezdeni tőzsdézni, ami az operatív életvitelhez nem szükséges, stb... Ez az általános vélekedés. Ma már kockázat oldalról fogalmazom meg. Látva az elmúlt évek brókerbotrányait, azt gondolom, hogy a felutalt összeg soha nincs teljes biztonságban, akármelyik brókercégről is legyen szó. A kitettség tehát két részről áll fenn. Egyrészt el tudom veszteni a saját kereskedésem által, másrészről a brókerem is "becsődölhet", leléphet a pénzzel. Ezért a kezdeti depositnak szerintem nem szabad nagy összegnek lennie. Arra is törekednem kell, hogy a kezdeti befektetésemet mielőbb kezdjem el lépésenként kivonni a rendszerből. Ameddig nem vontam ki, addig nem emelem, mert csak a kitettségemet növelem. Miután eljutottam a nulla kockázatra, akkor kezdhetem a számlámat növelni. Hagyhatom a profitot növekedni, vagy a kezdeti kockázatot visszatehetem. Hasonlóan, mint egy aktív kereskedés számlamenedzsmentjében. A lényeg, hogy a számlára vonatkozóan ugyanúgy legyen üzleti tervem, mint a kereskedésre. Hiszen ez egy befektetés. Ugyanaz, mintha egy kávézót nyitottam volna. Akkor kezdem azt is fejleszteni, ha az alap befektetést már visszahozta. Nagyon jó, ha ebben az időszakban nem ez a megélhetési forrás, mert ebben a szakaszban ez kényszeres kereskedést szül. Itt most vállalkozás építése zajlik, ami még ha nyereséges is, még nem termel elkölthető profiot. Ahogy a klasszikus vállalkozásoknál az első egykét év alatt épül fel a vállalat olyan szintre, hogy tőkeerős, prosperáló üzlet legyen, úgy meglátásom szerint itt is ennyi időre van szükség. Ha már a kezdetektől fogva alacsonyan tartod a kockázatot (ismétlem, a kiutalt összeg folyamatos kockázat alatt van, akkor is, ha nincs nyitott pozid) és a fókuszban végig a kockázat kezelése áll. Én azt hiszem, ez a lényeg. Nem számít a hozam. Nincsenek hozamelvárásaim. A kockázat számít csak. Közhelyes tőzsdei szlogen, de nagyon igaz: "ha megtanulunk professzionális módon kockázatot kezelni, a profit magától képződik" Nem lehet a témát kimeríteni.
szarvasvadasz
szarvasvadasz 2017. 06. 10. 22:41
Előzmény: #16247  Törölt felhasználó
Jókat írtok, akkor kifejtem bővebben én is, hogy látom ezt a tőke vs. keresedés dolgot. Axióma: a hosszú távon eredményes kereskedéshez kiegyensúlyozott körülmények kellenek. Ha valami feszít, az az előnyöd rovására megy, idő, pénz, család - minden szűk keresztmetszet az előnyöd rovására megy. Úgy hogy az a kérdés, mi biztosítja számodra a legnagyobb személyes előnyt? A rövid válasz részemről: minden, ami a kockázatod csökkenti - az egyetlen dolgot, amire ráhatásod van. Sokféleképp közelíthetjük, eltérő pénztárcájú és habitusú emberek is vagyunk. Az én utam az enyém, amit írok abból vezettem le. Nem vagyok gazdag ember (szegény se) és nem is célom, hogy az legyek (egyik se). Vannak itt jóval tehetősebb és/vagy tőlem sokkal jobb tréderek, én nem tartom magam különösebben jónak. Ezzel együtt a kezdetektől fogva minden évet nyereséggel zártam és adót fizettem, nagy bukók ellenére (ezek mindig a már megtermelt nyereséget apasztották). A piacon vagyok szigorúbban véve lassan 10 éve, kaptam és kapok is sokféle pofont, de itt vagyok - még. Az előny fenntartásához számomra a megfelelő tőkeméret az egyik legfontosabb. A ~10 mFt több szempontból ideális tőkeméret forexhez. Ennyi tőkével az átlagosan havi 4-8% hozam relatíve kis időbefektetés és kockázat mellett érhető el (a tőkéd nem bántod). Ehhez éves 100% hozamelvárás tartozik de örülök, ha 50% fölötti, és boldog vagyok, ha terv fölötti. A múlt évben voltam 117%-on, végül 70%-on zártam, mert nem vagyok még mindig elég jó. Nálam ez a realitás. A tartós tervszerű 20% szerintem irreális elvárás (de értelmetlen is, ti. ha megy az 4-8%, döntés kérdése, hogy tőkét növelsz előbb és utána továbbra sincs 4-8%-nál többre szükséged). De tényleg gratulálok annak, aki ennyit el tud érni. Én nem tudok, igaz, nem is akarok. Az egyik brokit kérdeztem régebben, mi számít ma jónak retail ügyfeleknél (tehát nem profi) nagy átlagban? Részletek nélkül 40% éves hozamot elég sokan csinálnak, 100% és afölött az már egy szűk réteg. A 10 mFt egy praktikus határ is egyúttal két okból: egyrészt ahogy nő az egyenleged 10 mFt fölött, a broki elkezdi sávosan csökkenteni a tőkeáttételed nagyságát. Kapsz róla ugyan pár nappal előtte értesítést a Meta Traderben (de csak ott, amit vagy észreveszel vagy nem), de odafigyelést igényel, ráadásul meglepő módon nem a kondíciós lista szerinti értékhatároknál "vágnak alád", hanem már jóval alatta. A lényeg, hogy romlik tőle az előnyöd és nő a margin követelményed. Másrészt 20 mFt-ig vagy tőkevédett, tehát a tőke fölött megtermelt profitodra is van még teoretikus 10 mFt "kereted". A másik számomra fontos feltétel az aktív kereskedésre fordított idő. Az intenzív napi 8 órás monitorbámulós kereskedés hosszú távon zsákutca. Csináltam, fárasztó, tanuláshoz kell, de mentálisan nagyon megterhelő, romlik tőle a teljesítmény. Személyiségfüggő persze, de én ma a napi összesen max 1-2 aktív órában hiszek, azt sem egyben, hanem mintavételezve a piacot többször. Ilyenkor az agyunk a változást azonnal érzékeli és arra fókuszál és a szisztéma alapján tiszta fejjel dönt. De meg kellett élni ezt is, hogy tudjam, hogy mi nem kell - a sok monitorbámulás ilyen, nem kell az eredményességhez. A kisebb tőke vs. megélhetésszerű elvárt hozam viszont kényszeríti a több időráfordítást -> mielőbb túl kell ezen lépni és csökkenteni a szükséges időt. A harmadik fontos tényező, amivel talán kevesen számolnak, az a kereskedésre fordított tőke előteremtésének módja. Bármennyi legyen is az összeg, de teljesen másként viszonyulsz érzelmileg ahhoz a pénzhez, amelyet normál munkával előteremtve gyűjtögettél sok idő alatt és/vagy a családi kasszából kell elvenned ahhoz a pénzhez képest, amelyet már a kereskedésből termeltél és halmoztál fel. Az előbbihez sok érzelem kötődik, félted és bénít, az utóbbi varázserővel bír és inspirál. Szerencsés vagyok és megtehettem volna, hogy egyszerűen átutalom a tőkét, de nem tettem. Ha kereskedéssel felhalmozott tőkére épül a 10 mFt-od, az egy megélt kemény fejlődési folyamat eredménye lesz. Az önbizalmad, a kereskedéshez való hozzáállásod, a kockázattűrő képességed teljesen más szintre kerül ezalatt. Ebből jön a varázserő, kivétel nélkül mindenki (a családod is beleértve) másként viszonyul majd a teljesítményedhez, amely ha volt esetleg ellenállás korábban, átfordul támogatássá, amely szintén az előnyöd növeli. Utólag visszatekintve azt gondolom, hogy az a helyes megközelítés az egész kereskedéshez, hogy amikor már ott tartsz, hogy tartósan tudsz bármilyen kis tőkével (de nem demóval, valódival) profitot termelni, ez kell legyen a következő kihívás / természetes lépcső: tűzd ki célul, hogy megtermeled a kereskedéshez szükséges értelmes mennyiségű tőkét. Az évi 50-100% tőke növelés reális cél. Szóval ez a történet a ~10 mFt mögött, ezért tekintem ezt olyan határnak, ami mellett már lekerül rólad a kis tőke mentálisan nyomasztó sokféle terhe, ha megélhetésszerűen akarod tartósan (értsd naponta, évekig) ezt csinálni. Értem a "nagy tőke nagy mentális teher" - kérdést, de aki így jut el idáig, az egyrészt edzett, másrészt nem is feltétlen Ft-ban számol már, hanem %-ban. 10% változás az 10% változás, az összegtől függetlenül. Akinek mégis probléma a nagy összeg mentális terhe, kezdjen el %-ban számolni (avagy térjen át "logaritmikus skálára"). A témához kapcsolódóan összedobtam egy egyszerű forex pozícióméret kalkulátort, amely a tőke, a kereskedni kívánt devizapár, a vállalt kockázat és a stop alapján pozícióméretet számol, itt találjátok: link Ha esetleg van benne hiba, jelezzétek lszi, gyors munka volt ;-)
winwithme 2017. 06. 10. 19:55
Előzmény: #16271  fxboy
Igen, figyelem a hozzászólásaid, látszik, hogy jól nyomod te is!
fxboy
fxboy 2017. 06. 10. 19:29
Előzmény: #16270  winwithme
OK! Spongyát rá. :) Az MLM-szerűséggel kombózott trade módszered, amiről a #16257-ben írtál, érdekes cucc...
winwithme 2017. 06. 10. 18:23
Előzmény: #16269  fxboy
ne haragudj, nem akartalak megbántani! tényleg sajnálom!
fxboy
fxboy 2017. 06. 10. 17:10
Előzmény: #16023  winwithme
Ha már ilyen kedvesen megszólítottál, kösz a tréfás szavakat. Aha, király vagy? Nem tudom a fenyegetésed okát, mert egy árva szót nem szóltam hozzád, s mint kiderült az „ifj titán” sem te vagy, mert 48-asként te is inkább már a kriptaszökevények közé tartozol …. Azt mondod a lábamra léptél? Nem vettem észre. Sokat gondolsz magadról! De te - ugyanúgy, mint én is - hangya..sznyi sem vagy a világban. Nyugodj le, csak pozitívan! :) Bocsánatot kérek tőled, nem akarlak felmérgesíteni, mert akkor nem tudom mi lesz veled? Bocsánatot kérek a fórumtársaktól is, ha az életkorom és az állítólagos gyufakihúzásom wwm szövegében nyugtalanságot okozott Nektek. (#16022, #16026…)
fxboy
fxboy 2017. 06. 10. 17:05
Előzmény: #16228  szarvasvadasz
Igen.
Törölt felhasználó 2017. 06. 09. 23:21
Előzmény: #16266  winwithme
+1 :)) Az utolsó mondat a nap mondata! :)) Én ma du. jelentettem be a gázmárő állását tefonon. Fel volt írva a tel.szám, hogy: 06-80/xxxxxx. Amikor odaértem, elkezdtem keresni a vezetékes telefon billentyűzetén a per jelet.xD Fél perc kellett hozzá, hogy rájöjjek, hogy nincs rajta olyan. Pihenni kéne már egy kicsit, elég mozgalmas volt az elmúlt egy hónap.
winwithme 2017. 06. 09. 22:57
Előzmény: #16263  Breakeven
minden lezárt trade után kapok IB jutalékot. holnap lerajzolom, utánaszámolok a te verziódnak is. ma már zokni vagyok.
Breakeven
Breakeven 2017. 06. 09. 22:22
Előzmény: #16264  Törölt felhasználó
Azért a risk-off devizák chf és főleg a jpy némileg lereagálták. Amúgy vegyes volt a kép, DOW új csúcsra ment a NQ szakadt csak nagyot (jelentős napvégi korrekció ellenére is)
Törölt felhasználó 2017. 06. 09. 22:18
Előzmény: #16228  szarvasvadasz
Szarvasvadász itt vagy? Miért nem reagálta le a devizapiac az amerikai cirkuszt?
Breakeven
Breakeven 2017. 06. 09. 21:58
Előzmény: #16257  winwithme
Hát én ilyet nem tennék.. Az egy illúzió csupán, hogy az ellenorder jutalékot termel neked, hiszen az ahhoz tartozó marge egy részét kapod csupán vissza. Hogy a példádnál maradjunk, ha ahol nyitod az ellenordert (ahogy nevezted) zárnád az eredetit, illetve ahol profitolnád az ellenordert, ott nyitnál újat - az eredeti irányában (stb.) - akkor biztos, hogy jobban járnál!! (Számodra a legjobb vetzió, ha ugyanúgy - de napi 15 fölötti trade esetén nagy valószínűséggel szignifikánsan jobban).Ha olyan kereskedési rendszert használsz (pl. saxo) ahol az ellenkező irányú ügyleteket a nap végén automatikusan és költségmentesen összevezetik, akkor persze mindegy. Ellenben ha az ellenirányú lábakat külön-külön le kell zárnod, akkor érvényesek a fent leírtak.
winwithme 2017. 06. 09. 21:46
Előzmény: #16261  Törölt felhasználó
én is így voltam vele, de van ott pénz elég. mindenkinek jut, aki ki tud belőle venni.
Törölt felhasználó 2017. 06. 09. 21:40
Előzmény: #16257  winwithme
Azért ezt annyira ne híreszteld, ha valóban működik. Ez olyan mint ha én elkezedeném leírni a szignál vagy a belépési rendszeremet. Na ilyet soha nem fogtok olvasni tőlem. A " ha elmondanám, meg kéne, hogy öljelek" kategóriába tartozik. Több ezer órát dolgoztam velük, mire kifejlesztettem őket, aztán még jött a tesztelés demóban, meg a finomhangolás élesben. Egyedül a lányomnak meg a vőmnek valónak "oktatom le" folyamatosan, egyébként viszem magammal a sírba. Ez az én Szent Grálom.

Topik gazda

markyy
4 3 4

aktív fórumozók

friss hírek További hírek