A pénzügyi válság kitörése után, 2009-ben a Bitcoin feltalálásával kiszabadult a szellem a palackból: az emberiség többé már nem fogja elfelejteni, hogyan kell egy központi felügyelet nélküli virtuális pénzt létrehozni. Blummer Tamás Bitcoin...
a teljes cikk: http://www.portfolio.hu/cikkek.tdp?k=2&i=188046
én arra számítok, vagyis az lenne a jó,ha a bitcoin olyan eszközosztály lenne, ami nem akarja elsöpörni a pénzpiacot, hanem beleolvad és szabályozott keretek közé szorul, mert a jelenlegi szabályozatlanabb kriptotőzsdei környezetben még a csalások melegágya is amellett,hogy valóban tud a hivatalos pénzügyi rendszeren kivüli pénzként műkődni. nem tudom jól látom-e vagy hülyeség:) ha 1 millió dollárt elérné évek múlva, akkor valószínűleg az arannyal lenne egy szinten. most kb 11* különbség van köztük. 1 200 000$os BTC és a 4000$-os ,vagy az 1 milliós BTC és a 3340$ körüli arany kapitalizációja lenne egyenlő :)
Engem az aggaszt jobban, hogy úgy kezelik a core részét, hogy már tökéletes és még csak annak a gondolata is szentség törés, hogy hardforkkal változtassanak rajta, még ha az kiszámíthatobbá teszi is.
amúgy, kajak nem fest jól hogy kilapulni látszik 5-8 éves távon a meredeksége. persze sok víz lefolyik a dunán még, és így is jól fest. de vajon mi lesz utána? érdekes lesz!
Bitcoin block reward (ami a bányászok fő érték forrása) exponenciálisan csökken. Ahhoz, hogy a jelenlegi biztonsági szintet megtudja tartani a posztban szereplő évek mellett van feltüntetve, hogy mekkorának kellene lennie a market capjének. Ez még 2040ig szerintem simán benne lehet, hogy btc elmegy addig. De 2060 ~$500tn már igen megkérdőjelezhető. Ha még csak ez sem üti meg valakinek az elgondolkodtató határt, akkor 4 évre rá 2064-ben ~$1000tn már valamit kongatnia kellene. Aztán innen 4 évente már rohamosan nől. - Persze ez nem veszi számításba a tranzakciós díjak bevételeit, de mivel korlátozott, hogy menniy tranzakciót tud elszámolni egy évben, ez is véges. -- Meg persze ez feltételezi, hogy minden így marad bitcoinnál, mint most és nem lesznek nagyobb network upgradek. És igazából itt jön a másik jobban elgondolkodtató dolog, hogy ha nem jön, akkor ez az egész hogyan lesz fenn tartva. Ahogy láttam a bitcoin közösséget, ők nagyon elleneznek minden hardforkkal járó újítást, ez miatt nehéz helyzetbe kerülhet.
Rengeteg baromságot lehet találni ezzel kapcsolatban, ez is egy ilyen. Korrekció lesz ebben is mint mindenben, ilyen olyan események miatt, de a vége az nem változik az egekbe tart.
Egy kis elgondolkodtató dolog btc-vel kapcsolatban: "bitcoiners act like declining security budget isn't an issue "until 2140"
but halvenings decay issuance (& security) materially well in advance of that date e.g., in 27 years, its available security budget will only be 1% of what it is today in BTC terms good fucking luck, lol" -- "today, #bitcoin is worth $893bn. gold is worth $11tn for Bitcoin to have the same level of security it has today, it will need to be worth (in 2021 dollars): 2032: $3.5tn 2040: $14tn 2060: $457tn 2064: $914tn 2068: $1828tn 2072: $3657tn facts no one wants to hear
sorry" --- https://twitter.com/iamDCinvestor/status/1439336145821831173 https://twitter.com/iamDCinvestor/status/1439582994428223490
az árfolyamra nagyobb hatással van időnként a greyscale alap is. erről van cikk a variance blogon. viszonylag jelentősebb része a btcnek itt van befektetve. ezt az alapot fogadja az amerikai tőzsdefelügyelet legálisan is a bitcoinok kereskedésére, tehát az intézményi befektetetők ezt használhatják . kikötés,hogy 6 hónapig a vevő nem adhatja el. az alap GBTC néven található meg a tőzsdén és ez szolgál másodlagos piacként. Hogyan hat a Grayscale a Bitcoin árfolyamára? - Variance - A Bitcoin Blog
Mondtak olyat is, h a btc történetében az azévi második bullrunok az aranykereszt ellenére fake kitörést produkáltak. De persze ezen az oldalon csak én vagyok pesszimista, nem is kell engem figyelembe venni.. 😄 decemberre 500 ezer 🙂
Debreczeni Barnabás beszéde jó volt, a több csak blockchain bullshitelés volt. A választások közeledtével megjegyzem, egy politikust láttam a tömegben: Ecsenyi Áront. A szobor viszont jó, kár, hogy kevesen értik: A bitnodes.io szerint 24 bitcoin node van Magyarországon, igaz, hogy máshol meg 0 szobor.
Csak idő kérdése, hogy a Bitcoin elsöpri a pénzügyi rendszert?
Ugrás a cikkheza teljes cikk: http://www.portfolio.hu/cikkek.tdp?k=2&i=188046