Topiknyitó: Törölt felhasználó 2007. 10. 15. 17:36

Befektetési alap  

Nem tud valaki egy olyan alapot amely a bric országokban fektet be és szivonalas alapkezelője van?
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
FeherTibi 2025. 10. 07. 19:17
Előzmény: #49  Boby
Igen, megvolt a dollárom, buktam vele Forintban, nem tudom, mennyit. Ahogy írtam, Forintban a C sorozat 1 év alatt 5.4 %-ot emelkedett. Forintban sose tudja utolérni az A sorozatot ? Ha utolerheti, akkor mikor, Forintban ? Attól tartok, sose, mert Forint az alap 
Boby
Boby 2025. 10. 07. 04:57
Előzmény: #40  Sipi9
Igen,azt is megcsípte.Utána volt a nyilvánosság előtt sajnálkozás, talán bocsánatkérés is, de az olaj lett a veszte,meg a befektetőké is. Tízen évig volt nekem is. Benne voltam mindkét nagy esésben. Nem rég adtam el. Nem az esések miatt,én nominálisan bőven pluszban jöttem ki belőle és a Büki-Bóér páros, szépen talpra is állította az alapot, de emdám van és a supra most már félig emda, annak a visszafogott változata,erre meg úgy éreztem,nincs szükségem.
Boby
Boby 2025. 10. 07. 04:38
Előzmény: #39  FeherTibi
Ha jól értelek, neked már eddig is megvolt a dollárod, Abacus nélkül is. Úgyhogy forint alapon számolva,az elmúlt évben te önállóan "buktál" rajta  20%-ot,nem az Abacus miatt. Ha lett volna Abacusod,csak 4-et buktál volna. Tudom, hogy nyakatekert,de végül is ez a te gondolatmeneted.
Zanza2 2025. 10. 07. 00:16
Előzmény: #47  Zanza2
*Sajnos ez van, amikor dolláros alapot vettél, egy időre letetted a voksod a dollár mellé.
Zanza2 2025. 10. 07. 00:15
Előzmény: #45  FeherTibi
Sajnos ez van, amikor dolláros alapot vették, egy udőre letetted a voksod a dollár mellé.
Most két dolgot tehetsz:
1/ ha további jelentős dollárgyenülésre számítast, lenyeled a veszteséget, és átmész más devizába (Ft, EUR)
2/ kiülöd, előbb-utóbb (talán pár év) viszzaerősödhet a dollár
Zanza2 2025. 10. 07. 00:10
Előzmény: #44  Zanza2
Nekem pl. évek óta van dolláros rövid kötvény alapom, kb 5-6%-ot hozott az elmúlt években, idén inkább 4,5-5%. Ft-ban számolva az idei év csúnyán veszteséges, de semmi értelme Ft-ban számolni, mert ez egy dolláros rövid kötvény alap, és mint olyan, szépen hozta az időszakra jellenző dollár pénzpiaci kamatot.
FeherTibi 2025. 10. 07. 00:06
Előzmény: #44  Zanza2
Ezt értem, de jövő szerintem további dollár gyengülést hozhat, illetve ezt érzem valószinünek, ezt nem gondoltam át. Azaz Forintban jobb lett volna az alapot megvenni. Amit irtam : háború vége, ellenzéki győzelem jövőre mind dollár gyengitők. Mit ér az ember a dollárral, ha a mai világban alig lehet bejutni az országba turistaként is ? Volt egy kollegám, akit az amerikai magyar nagykövetségen szinte kinevettek, hogy "nincs elég megtakaritásod ahhoz, hogy akárcsak túristaként az Egysült Államokba gyere..."
Illetve az oké, hogy dollárból vettem az alapot (csak azért mert dollárom volt éppen), de ilyen óriási hedge költséggel nem számoltam. Mit lehet a dollárból venni Európában ? Semmit. Fegyvert, F-35-öst, Patriot rakétákat, taposó aknát stb. esetleg... Ahol meg el lehetne költeni rendes termékre, Egyesült Államok, oda meg szinte nem lehet eljutni, mert már a követségen szűrnek.  Nem mintha akarnék oda menni. 
Zanza2 2025. 10. 06. 23:55
Előzmény: #43  FeherTibi
Dolláros alap azoknak való, akik dollárt fektetnek be, a hozamokat is dollárban kell számolni, valójában egészen jól hozott az alapod. Dolláros alapot nincs értelme forintban számolgatni (vagy maxikói pesoban, zlotyiban, cseh koronában stb)
Ha forintban akarsz befektetni, abban számolsz, az a viszonyítási alapod, akkor válassz forintos alapot.
És persze mindkettőt min 3-5 évig kell tartani, abból lehet bármire is következtetni. Ezek nem ki-be ugrálásra valók, 1 év nem mond semmit.
FeherTibi 2025. 10. 06. 22:41
Előzmény: #38  FeherTibi
illetve sajnos a dollár alapú Abacus még rosszabb lesz, ha véget ér a háború, és ezért a dollár leesik 300 Ft alá, vagy az ellenzék nyer a választásokon.  Teljesen rossz vétel volt részemről a dollár alapú Abacus. Egy remélt éves 15 %-os hozamból lesz egy éves 3-4 %-os Forintra denominált hozam
FeherTibi 2025. 10. 06. 22:14
Előzmény: #40  Sipi9
az olajon is bukott  a Supra
FeherTibi 2025. 10. 06. 22:13
a "számitásomban" 332/365 a dollár gyengülését mutatja Forintban dennomiálva
Sipi9
Sipi9 2025. 10. 06. 22:12
Előzmény: #22  Boby
Rég volt már és lehet rosszul, de én úgy emlékszem, hogy a fedezetlen, nem kicsi CHF pozin bukott a Supra, amikor a svájci jegybank elengedte az árfolyamkorlátot.
FeherTibi 2025. 10. 06. 22:11
más szóval a dollár alapu Abacus teljesen rossz volt az elmúlt 1 évben.
FeherTibi 2025. 10. 06. 22:11
Előzmény: #37  Boby
Az egyszerűség kedvéért vegyük azt (tekintsünk el a konkrét árfolyamtól), hogy 16 %-ot hoz a két alap 1 év alatt egyenként, az A (Forint) és C (dollár). Első ember vesz a 2024 október elején (ez volt 1 éve) 1 db A tipusu befektetési jegyet az alaphoz, ami akkor mondjuk pont 365 Ft. A második embernél a dolláros áron veszik a C tipusu alapot. Ebben a pillanatban (1 éve) 365 Ft a dollár, amiért kap 1 befektetési jegyet, dollárban, tehát 1 dollárt költ rá. Tehát 1 évvel ezelőtt a megadott napon az érték ugyanaz volt, csak a deviza más. Eltelik 1 év, és mindkét alap hoz 16 %-ot. Melyik embernek lesz Forintban nominálva több pénze ? Az első embernek, mert az ő vagyonának értéke 365*1.16 = 423 Ft, míg a második ember vagyonának az értéke 365*1.16*(332/365) 385 Ft. Itt rontottam el amit a brokerrel beszéltem, mert én azt akartam, hogy Forintban nőljön a pénzem. Ha 1 éve vettem volna dollár alapon, akkor csak (385-365) = 20 Ft-ot emelkedett volna az alap, ami 5,4 % Forintban nézve, és nem 16. Ezek szerint számit a deviza, vagy rosszul értem ? Tehát itt nem a 17.7 és 16.1 % közötti különbségről van szó, hanem több, mint 10 %-ról, ha Forintban számolok. 
Boby
Boby 2025. 10. 06. 21:44
Előzmény: #35  FeherTibi
A forintos 17,7% a dolláros 16,1%. Nyilván mindegyik saját devizában számolva. Mi nem érthető ezen? A forintos alapot valószínűleg fedezték dollár eladással. Mind a két alapban ugyanazok a papírok vannak ugyanolyan súllyal,csak a forintos alaphoz tartozik még egy, az alap méretével közel megegyező usdhuf pozíció amit aszerint próbálnak változtatni, hogy milyen irányban várható a kereszt mozgása. Ezt azért teszik, hogy kiküszöböljék a mozgásból lehetséges veszteségeket. Nyilván 100%-ban ennek a mozgása sem eltalálható,ezért is van a két alap hozama között minimális különbség.
FeherTibi 2025. 10. 06. 19:35
Előzmény: #29  Boby
Ahogy látom, ez nem kis nyereség a Forint alapú Accord alap javára a dollár alapúval szemben 1 év alatt, hanem 12-15 %. Már ha Forint alapon nézzük
FeherTibi 2025. 10. 06. 19:11
Előzmény: #33  Boby
De ha ezt a linket nézed :
https://www.erstemarket.hu/befektetesi_alapok/alap/HU0000730882
Dollárban 1 év alatt 16 %, de a dollár 1 év alatt 365 Ft-rol 332 Ft-ra esett, kb 10 % dollár gyengülés. Tehát aki 1 éve ezt vette dollárban, annak a haszna Forintban nem 16%, hanem (gyors fejszámolással) kevesebb mint 5 %, alig 1-2 %.... Vagy valamit félre értek ?
Boby
Boby 2025. 10. 06. 18:51
Előzmény: #31  FeherTibi
Ne izgulj! Ez a Concorde zászlóshajója,vagy alapkezelője. Dollárban, hosszú távon hozni fogja a hozamokat.
Boby
Boby 2025. 10. 06. 18:48
Előzmény: #31  FeherTibi

"Úgy állította be, hogy ugyanaz a termék csak a deviza más"Jól mondta.
Boby
Boby 2025. 10. 06. 18:46
Előzmény: #30  FeherTibi
Nem.Dehogy.
FeherTibi 2025. 10. 06. 18:38
Előzmény: #29  Boby
Sajnos én ezt a nyavalyás Accorde Abacust dollárban vettem meg. Nyilván a bróker szart arra, jó ez nekem vagy se. És nem volt jó ahogy látom. Egyszerűen becsapott. Úgy állította be, hogy ugyanaz a termék csak a deviza más. 
FeherTibi 2025. 10. 06. 18:36
Előzmény: #28  Boby
Lehet azt mondani, hogy a dollár alapú Accorde Abacus veszteséges az elmúlt 1 évben, Forintban nézve, míg a Forint alapú 17 %-ot hozott Forintban nézve ?
Boby
Boby 2025. 10. 06. 18:27
Előzmény: #28  Boby
Jelen helyzetben a devizakockázat kezelés nem veszteséget,hanem egy kis nyereséget hozott, az usd-és alaphoz képest.
Boby
Boby 2025. 10. 06. 18:20
Előzmény: #27  FeherTibi
Alapvetően a deviza kockázat kezelés költsége adhatja a különbséget a két alap teljesítménye között. Ha nem lett volna fedezeti ügylet kötve,akkor a forintos alapnak kb húsz százalékkal kisebb hozamot kellene mutatnia. Kb ennyivel értékelődött le az usd a forinthoz képedt és valószínűleg a befektetett eszközök jó részt dollár alapúak voltak. Én legalábbis ezt gondolom.
FeherTibi 2025. 10. 06. 17:32
Előzmény: #26  Boby
Dollárom volt és vettem egy kevés Accorde Abacus alapot dollárból . Azt nem értem, hogy az hogy lehet, hogy az elmult 1 évben a dollár gyengült a Forinthoz képest, és a Forint alapú Abacus hozama mégis magasabb. Nem a dollár alapon kellett volna többet hoznia, hisz a dollár gyengült ? Azt hittem, hogy a két alap hozamanak Forint alapon ugyanannak kellene lennie, de a dollár alapú két módon is rosszabb : kisebb hozam és Forinthoz képest gyengülő dollár 
Boby
Boby 2025. 09. 28. 16:32
Előzmény: #24  feketemelos
Örök vita,meg sem nézem. Röviden annyi rá a válaszom, hogy helyzet függő. 
Boby
Boby 2025. 09. 28. 16:21
Előzmény: #23  FeherTibi
"Lengyel alapokat is emlitette az broker, akivel beszéltem. Azokról mit gondolsz ?"
Ugyanzt mint a többi részvényalapról. Ha a részvénypiac emelkedésében bízol,akkor érdemes őket venni,de ezeknél az alapoknál sokkal kevésbé a portfólió menedzser személye a meghatározó, minthogy milyen trendek vannak a világban. Ezeknél az alapoknál az alapkezelő annyit tud tenni,hogyha esnek a részvény árak,akkor megpróbálja hogy kevesebbet essen az alap árfolyama,mint az index. Emelkedésben meg megpróbál többet emelkedni mint az index.
feketemelos
feketemelos 2025. 09. 28. 15:51
Kire bízd a pénzed? Alapkezelő vagy ETF? 
https://www.youtube.com/watch?v=WyIxLRIqAQM
FeherTibi 2025. 09. 28. 15:04
Előzmény: #22  Boby
Igen, Szalma volt a magyar Buffet. Emlészem a vele készült interjúra a bukás előtt. Ugyanakkor a bukás benne van a pakliban. Esetleg amerikai alap lehet jó ? Pl. Berkshire B ? Bár inkább magyar alapokkal foglalkoznék, ott jobban elérhető az alapkezelő közelében lévő bróker. Annak idején, amikor esett a Supra, hivtam az OTP-t, hogy Szalma Csabávak szertnék beszélni, de nem lehetett. Nyugtatgattak. hogy szerintük vissza fog erősödni a Supra, Szalma ért hozzá. De nyilván nem szemrehányást akarok tenni, mert úgy alakult a dolog. Nyilván Szalma értett hozzá, a Supra összeomlása nem volt a levegőben benne. Olyan ez, mint amikor egy repülőgép lezuhan egy sztár befektetővel, minimális az esélye. 
Lengyel alapokat is emlitette az broker, akivel beszéltem. Azokról mit gondolsz ?
Boby
Boby 2025. 09. 28. 13:58
Előzmény: #20  FeherTibi
Igen,a Supraban lehetett nagyot bukni. Szalma nagyon jó alapkezelő volt. Úgy hívták,a magyar kötvény király,de pár éve az opajon elcsúszott. Igazából érthetetlen ami történt. Azóta részint az emdás Büki segítségével sikerült talpra állítani az alapot.
Boby
Boby 2025. 09. 28. 13:53
Előzmény: #20  FeherTibi
A Spartan és a Közép európai, ezek részvényalapok. Ha úgy érzed, hogy a görög részvényekben vagy a közép európai részvényekben van most emelkedési potenciál akkor vedd őket,nekem ezügyben nincs véleményem,de ha a világ vezető részvényindexei esni fognak, akkor nagy valószínűséggel ezek is. Tudtommal ezek az alapok nem shortolnak,ezekkel csak long esetén tudsz nyerni.

Topik gazda

tozsdespeki
3 3 2

aktív fórumozók

friss hírek További hírek