Vannak még 20-25 ezer Ft óradíjú szervizek, de márka függő. Az a szép, hogy a 133 bátor kommunista gazdaságpolitikája miatt most több szerviz 15-20%-os óradíjemelést tervez 2024-re. Nem lesz itt semmilyen éves infla jövőre 6% körül.
Informatika konkrétan a covid óta elszállt és szerintem nem is jött vissza. Szolgáltatások nagyot drágultak, étterem, utazás, szórakozás is. Persze sok embernek erre nincs igénye. Céges autót vittem szervizre és nagyot néztem, amikor a 30.000-es rezsióradíjat megláttam.... Van mindenféle befektetésem PEMÁP, PMÁP, USA állampapír ETF, egyedi részvények USA és EU, sajnos az USA egyedi részvényeket el kell adnom a kettős adóztatás megszűnése miatt pedig jó kis oszti részvények. Maradnak a részvény etf-k, NYESZ, ÖNYP kb. ennyi. Ja maradék DKJ-k, de azt már nem veszek.
az inflációt elsősorban a fogyasztáshoz mérik, ha PMAP-ot veszel akkor befektetésre veszed. ha pár ezer kg húst akarsz akkor persze ez számít. Mondjuk az már nagyker de az megint más ár. De nézheted például az elektronikai eszközöket is amik nem emelkedtek sőt.. Ha a befektetési lehetőségeket nézed akkor két fontos befektetési eszközben is nézheted: az ingatlant és valutát aminek az ára nem ment fel az idézőjeles infla mértékével és az arany is ugyanabban a rangéban mozog mint 2020tól szokott. A részvények sem az inflációtól mozognak bár a bevételnél van jelentősége.
Hát ha tovább akarod bonyolítani a számításod akkor a saját fogyasztói kosarad inflációjára is vetítheted, persze ha azt is tudod előre 2 év múlva mennyit változik a fogyasztói kosarad, akkor még pontosabb a számítás. Ez a számítás azért praktikus, mert lesz már benne annyi ismeretlen paraméter, hogy az eredmény - végtelen és + végtelen között bármilyen szám lehet.:)
Persze a számításod azon a feltételezésen alapulna, hogy az egyén fogyasztása teljes mértékben leképezi az infláció számítása alapjául vett fogyasztói kosarat. Azonban minél inkább téves az alapvetés, annál inkább hibás lesz az abból készített számítás.
Te érted amit írtál? Én nem. Nem szívesen tölteném az időmet, hogy az állampapír elmúlt kb 1,5 évnyi bukását forintosítsam utána a jövőbeli nyereségét kiszámítsam plusz a jelen és jövő érték figyelembe vétele és a jövőbeli infláció értéke meghatározásával kijön, hogy nettó nyerő vagy bukó lehet az állampapír. Aztán ha eltelik az 1,5 év akkor kijönnek a tényadatok, amivel nem törődünk és ismét a jövőbeli nagy nyereséggel foglalkozunk.
PMÁP eddig jól hozta a nettóhozamban a mínuszt. Mostantól pozitív a reálkamat. Kérdés kitermeli-e az elmúlt időszakban termelt mínuszt a jövőbeni plusz.
Sp500 és Dax épp megy a pincébe. Bux pedig nem tudom miért lenne biztonságosabb Orbánisztánban, mint a PMÁP, eleve furcsa, hogy állja a sarat, mikor a világ épp omlik.
Állampapír
Lehet, hogy hozamilag nyernek 2,245-ot de sokkal fincsibb visszavenni az Eurót 295-ön amikor kiszállnak.
Ezért tartja még a Templeton is.