Ha már visszatekintő üzemmódban vagyunk, akkor az itt az
alapkérdés, hogy egy egyszerű (tehát nem profi) megtakarító számára tetszőleges
időtávban (tehát pl. 10 évre vissza, 9 évre vissza, 8-7-6 ---2-1 évre
visszatekintve melyik volt jobb döntés, befalapot venni, vagy sima
államkötvényt. Úgy érzékelem, hogy abban nincs köztünk vita, hogy alapvetően az
államkötvény volt a jobb döntés, egy kivétellel bármilyen időtávon. (Ugyebár az
elmúlt 1 év a kakukktojás, a hozamcsökkenés és a kötvény átárazódás éve). Aki
jó az időzítésben, az hajrá, hozza ki a legtöbbet. A többi olyan részletkérdés, amire szvsz nem is érdemes túl
sok energiát fordítani, de ha már így szóbakerült: 1) az egy forgatókönyv, hogy a user indulásnak vett Prémumot,
mikor lement az infla, akkor MÁP+ kötvényt, aztán mikor minden blogon az ment,
hogy váltani kell, akkor megint prémiumot. Szerinted ez egy szélsőséges
forgatókönyv, szerintem ez egy igen gyakori reális forgatókönyv; de attól
tartok stat. híján nem fogjuk tudni ennél jobban eldönteni ezt a kérdést. 2) szerintem nagyon szélsőséges a több ezer befalap közül
kiválasztani egyet (vagy tízet), aztán annak a befalapnak nézni egy adott éves
legjobb hozamát, és ezt szembeállítani ugyanazon év államkötvény hozamával. De
ez megint szubjektív. Csak látjuk, hogy mennyi befalap veszteséges, mennyi
befalap bukik meg, mennyit olvasztanak be más alapba (hogy ne rontsa a
statisztikát). Nekem nehezebb diónak tűnik jó befalapokat választani, mint jó
államkötvényt. 3) akkor az adóelőnyről még nem beszéltünk, ugye befalap az
vagy tbsz vagy szja (talán most már szochó is?). De OK, ez független az
alaptól, bár a befektetés nettó hozamára erős hatása van. 4) Az Amundi ezt írja a költségeiről: Kezelési díjak és egyéb adminisztratív vagy működési költségek: Az Ön befektetése éves értékének 1,07%-a. Ez egy, az elmúlt év tényleges
költségein alapuló százalékos arány. Ügyleti költségek: Az Ön befektetése éves értékének
0,75%-a. Ez a termék számára alapul szolgáló befektetések általunk történő
vásárlása és eladása során felmerülő költségek becslése. A tényleges összeg
attól függően fog változni, hogy mennyit vásárolunk és értékesítünk. Ez így együtt 1,8%.
Látom, hogy másutt jóval kisebb költséget írnak, elfogadom,
ha így van. A 2%-ot általánosan írtam, korábban volt itt linkelve ez: Eurizon Kincsem
Kötvény Részalap | Eurizon HU
ennek azt írja, 1,72% a költsége. 5) hogy fair díjazás-e az alapkezelői díj: kinek hogy.
Korábban volt itt linkelve valami sztár befalap, abban megnéztem 10 alatti
kötvényt tartott (volt olyan időszak, mikor a 3 legnagyobb 20% alatt volt kevéssel
/ tétel (együtt kb 60%), aztán volt pár 10% körüli, meg egy kis dkj, és annak
is ilyen 1,8 körüli volt a költsége. Pár 10 milliárd tőkénél sokallom a
költséget ilyen portfoliora. Még arra emlékszem, hogy ezek mind magyar
államkötvények voltak… Összességében: engem nem zavar ha valaki befalapozik, de gyakorlatilag olyan
hátrányban van az államkötvényhez képest (kezelési költség, szja, szochó), hogy ez a
széles tömegek számára versenyképtelen. Értem, hogy egyedileg te képes
vagy jó befalapot választani (nem irónia, tényleg így gondolom), de egy mezei
megtakarító nem rendelkezik azzal a tudással, és idővel erre a célra, hogy
kimazsolázza a megfelelő befalapot. Ők jobban járnak az államkötvényekkel
Ez nem siránkozás, csak logika. Amikor maga az MSZMP kommunista ismerte el, hogy azért kellett az egynapos,hogy ne omoljon össze a forint árfolyama, akkor szerinted milyen messze voltunk az igazán nagy bajtól? További jó trollkodást!
Törőlhetsz a másik állampapirosból baxi, a Józsitól úgy is megtudom, hogy merre leledzel itt a XVI-ban. "Tüske a köröm alatt" ahogy a miniszterelnök úr mndaná. Hmm?
Azért mert elbszott tavaly október óta napi 5-8 milliárdot az MNB az egynaposra, hogy ne omoljon össze a forint. Troll, térjünk erre vissza 10% alatti kamatnál, hogy ki járt jobban. Minél lejjebb viszik, annál gyengébb lesz.
Egyrészt a stílust challange-eltem, másrészt a meccs messze nincs lejátszva, harmadrészt az az érzésem csak az a célod az egésszel, hogy valami más sérelmedet torold meg itt egyes embereken. Erre írtam, hogy nem érződik semmi építő jellegű mikor röhögős smájlikat, majmokat, meg egyéb okosságokat tolsz ide ált. isk stílusban.
https://hu.wikipedia.org/wiki/Troll_(internet) A trollok módszerei Alapvetően kétféle trollt különböztetünk meg: a provokatív troll egy feltűnő, érzelmek felkorbácsolására alkalmas üzenettel (amit azonban komoly állításnak vagy kérdésnek álcáz) próbálja felhívni magára a figyelmet. A reaktív troll ezzel szemben nem provokál, hanem keres magának egy megfelelő célpontot, és őt támadja szavai, érvei kiforgatásával vagy személyeskedéssel. Nem ismersz esetleg magadra?
Nem is értem ezeket a szélsőséges megközelítéseket. Először Mari néni a vidéki suttyó, aki egy pillanat múlva már az online kereskedés bajnoka a webkincstárban. Ahhoz már elég felvilágosodtt, hogy online maga válogasson az állampapírok között, de egy befalaphoz még h*lye. Ráadásul azok a csúnya alapkezelők semmi értéket, szaktudást nem képviselnek, csak Mari nénit akarják lelejmolni. Bezzeg az ÁKK! Ott csupa olyan ember ül, aki adni akar Mari néninek. És adnak is! Még idén is adtak a Mari néninek szuper állampapírt januárban, vagy most a mesterségesen leszorított kamatozású papírokat, amik köszönőviszonyban sincsenek a valósággal.
Nekem is volt többször is és van most is bef alapom. Ezek a pénzpiaciak gyakorlatilag 2021-ig nem jöhettek szóba, mert hozamot nem csináltak (sőt, pl EUR esetében éppenhogy negatív hozamuk volt), jobb volt a számlán parkoltatni a pénzt. Most azért van értelme, ha legalább néhány hétre parkolna az értékpapír számlán a pénz, akkor ide lehet tenni.
Nekem mindegy kulonben. En nem fogok ezert ugralni nekik. Mindenki maga dont tovabbra is. Ok szidjak az allampapirt, ha nekik ugy jo. Valami ertelme biztos van
Állampapír
Lehet, hogy hozamilag nyernek 2,245-ot de sokkal fincsibb visszavenni az Eurót 295-ön amikor kiszállnak.
Ezért tartja még a Templeton is.