Vasárnapi ebéd előtt a korcsmában.
Egy tisztességes spekuláns mivel is kezdi vasárnapi programját?
Míg élete párja a vasárnapi ebédet kotyvasztja, menekülésre adja fejét.
A boszorkány üstben rotyogó, ebédnek nevezett főzet felajzó illata elöl, kénytelen a közeli intézmény, barackpálinka és a savanyú sör illatával átitatott intézménybe menekülni.
Felüdítő érzés a boszorkánykonyha légköre (Ne egyél bele, mert pofán váglak…..!!! Mondtam már cigivel kifelé…..!!! Lehet, hogy anyád úgy csinálja de…….!!!) után a hím egyedektől enyhén izzadságszagú helyiség zsivaja.
Mivel a társasába láma későn érkezvén, a jelenléti ív aláírását követően beáll a söntéspunt előtt kígyózó két ember mögé és Béla harsány kiáltásának eleget téve, előveszi pénztárcáját.
Megért ő mosollyal figyeli Ica (Ő a csapos) dekoltázsát, himbálózó kebleit és zsonglőröket meghazudtoló kacsóját.
Fantasztik us, ahogy az üvegre szerelt fém mütyürrel önti a mérőpohárba a sárgán csillogó párlatot.
Kimérve a mennyiséget egy ügyes mozdulattal, még profi brókert is meghazudtoló póker arccal (fapofával), felét a vendég poharába önti, míg másik felét a kocsma nyereség alapjában hagyja.
Lámát a révedezésből, Ica (Ő a csapos) turbékoló hangja zavarja meg.
-Mi és mennyi pancserkám?
Láma az erotikus hangnemtől zavarba esve, tévesen értelmezi a kérdést, a hatalmas keblekre szegezi tekintettét, majd elrévedezve válaszol.
-RÁBÁt és sokat!!
Ica (Ő a csapos) hatalmas kék szemeit tágra nyitja és őszinte áhítattal bele ordít lámánk képébe.
-Mi van!!??
Majd rövid, rokoni és egyéb anatómiai színfoltokkal tarkított szópárbajt követően, tisztázódik a rendelés tárgya, és végre láma megindulhat a baracknak nevezett gyümölcs párlatával megpakolt tálcával (ÁNTSZ által előirt rozsdamentes) tőzsdei spekulációkban megedződőt társasága felé.
Béla falkavezérhez híven, maga elé húzza a tálcát és egy feles lehörpintését követően, felvállalja az előkóstoló szerepét, majd a leosztás felelősségteljes feladatát.
Lámában a (egy nekem, egy neked, majd ismét egy nekem) teátrális leosztás, némi gyanakvást kelt a testvéries megosztás elvében, de hát egy jó barátban és a brókerében csak megbízik az ember.
B.Béla a benyelt maligánfok a megspórolt fizetőeszköz okozta jóérzés jeléül, egy nagyot csettintett nyelvével, miközben Jenö (Barátai közt Nyuszika) cigarettájából egy szálat lenyúlt.
Miközben a füstszűrőt akkurátusan letörte, elgondolkodva az asztalon üresen lévő „feles” poharakat számolta.
A meztelen cigarettát szája szélébe rakva, láma felé fordult, miközben a mozdulatban benne volt TŰZET!! , feltette szokásos kérdését.
-Na mit vettél??
Láma csodálattal teli félelemmel figyelte Bélát.
A várható szemrehányástól, halkan, suttogva válaszolt.
-Rábát.
N éma csend lett a műintézményben.
Csak egy eltévedt tekegolyóként ide-oda pattogó vendég a mosdó ajtót elfelejtvén kinyitni zavarta meg a csendet.
De az ajtó mellet erre az esetekre rendszeresítet székre leülve ö is elcsendesedett.
Béla elgondolkodva szögezte tekintetét a tálcán szaporodási céllal ügyködő, két légyre, majd egy határozott mozdulattal megzavarva ténykedésüket.
Csend esen megszólalt.
Helyes.
A higgadt helyeslés, a társaságban nyomasztóan uralkodó félelmet, karmesteri pálca intését felelevenítően elhessegette és újra helyreállt a békés zsibongás.
Egy darabig még egyesek szemén látszott a bizonytalanság és óvatosan sandítottak Béla felé.
De lassan mindenki meggyőződött arról, hogy Béla elméje nem háborodott meg és a helyeslése az egy szokványostól eltérő de őszinte.
Rövidesen mindenkiben tudatosodott, és lassan pletykaként terjengeni kezdett hogy az aktuális napi csoda, miszerint Béla igazat adott el ült.
Már csak azért is, mert a „minden csoda három napig tart” Ica (Ő a csapos) által vezette intézményben csak három perc.
Ezt követően már semmi érdemleges nem történt.
Mivel kakukkos órát meghazudtoló pontossággal megjelent Matildka, Jenö (Nyuszika) felesége és házi fodrászuk kreatívságát a fején hordozva jelezte, hogy cselédként foglalkoztatott anyósa elkészült az ebéddel.
Miáltal az ékes társaságot feloszlatja.
Egyesek szerint Matildka híd és egyéb blokádokban hatékony szerepet vállalhatna a rendfenntartó erők költséges bevetése helyett, de ennek hangzatosabb jelét nem merték adni.
Így hát a Rába befektetés bővebb kitárgyalása Bélával, vélhetően a következő szabadfoglalkozásra tolódik.
Béla engedvén az erőszaknak kihörpintette a maradék maligánokat az asztalon lévő poharakból és belegyező bólintással fel állt és hallgatólagos beleegyezését adta a társaság távozásához.
lama
Köszönöm a választ, ezek szerint hasonlóan látjuk!
Az önkéntes hallgatás témához kapcsolódva megerősíteném Lámáékat, hogy szívesen látunk, még ha vitatkozunk is. Jobb a problémákat kibeszélni..
Az ingatlanos fogadás konkrét tétjére és elfogadására bárki részéről nem emlékszem, de a felvetésére igen. Ha szeretnéd behajtani, akkor a magam részéről szívesen felajánlok egy jobbféle pezsgőt szilveszter estére.
Egyébként pedig kellemes karácsonyt és sikeres új évet!
Szia cree !
Szintén őrülök hogy ismét itt vagy !
Nem emlékszem, hogy fogadtunk volna telek ügyben .
Szerintem valamit félreértesz vagy rosszul emlékszel.
Én a gyanakvó, de alapjában véve a tisztességben bízók táborához tartoztam.
Persze ettől függetlenül bármi lehet akár egy témában átmeneti találgatás vagy szóhasználat, ami alapot adhat az emlékeidnek.
Szóval jó hogy feladtad a fogadalmad és ismét itt vagy.
Politikai acsarkodásokat szerintem nem szabad mellre szívni.
"szerencsére senki nem vette igazán komolyan a buszgyártást,"
Hát én azért komolyan vettem, legalább is azt gondoltam komolyan támogatni fogja a hatalom
Annak nagyon örülök, hogy Pintérék higgadtan kezelik, és csak hozhat, és nem okoz gázt!
Viszont az ellentételezés adhat valami többletet a céghez de a mértékének kiszámítása kicsit kusza. Figyelembe veszik a meglévő üzleti kapcsolatokat vagy simán elfér a már meglévőkben!?
Talán majd a jelentésekből kilehet ezt következtetni, de a kommunikálásból ez igazán nem derült ki.
Mondhatjuk, hogy Pintéréknek köszönhetően ez a történet minimum segítette a stabilizálódásban, a kiegyensúlyozott működésben a Rábát, de (még ?) nem robbant !
"szerencsére senki nem vette igazán komolyan a buszgyártást,"
Egyetértünk, szerencsére:)
Ebből következően már csak egy kérdés maradt megválaszolatlan (ha nem telekmutyi volt az eredeti ok, ami aztán meghiúsult, mert túl nagy por keveredett):
:) volt egy fiatal versenyző, aki minden kormány elleni sértődését, elég elvakult módon rámöntötte, és már gyúrt rajtam a májusi leszámolásra. Már néha én is elvesztettem a nyugalmamat, és abban biztos voltam, hogy ő nem hagyja abba, úgyhogy kiszálltam...
A Rábában tényleg nincs igazán izgalmas dolog, szerencsére senki nem vette igazán komolyan a buszgyártást, csak sajnos abban nem változott semmi, hogy most sem kiszámítható a világ, nem lehet egyenletesen tervezni kapacitásokat, de ennek egyik oka sztem maga a közbeszerzés rendszere...
Még a felvásárlás idején volt egy fogadásom lámával, hogynem a telekért vette meg az állam, és asszem két évet jeöltünk meg, hogy lesz-e trazakció... Sajnos nem találtam meg ezt az üzenetet, így most nem tudom, hogy mikor jár le, és mennyit fogok nyerni... :)
Azt gondolom, hogyha visszanézitek, hogy mit mondtam, mit fog tenni az állam, akkor nem hibáztam eddig nagyot, szerencsére Pintért hagyják dolgozni, nem hallok semmi jelentős csapolásról, igaz a segítség sem olyan mértékű, mint az optimistábbak remélték.
Az S91 sajnos nem került bele a Volvo palettába, de a másik oldalon a magyar fél is sokkal többet ígért vsz nekik, mint ami megvalósult, vagy meg fog valósulni. Múltkor láttam egy összehasonlítást a török versenytárs várbuszával, és úgy láttam, hogy nehéz lett volna a Rábát kihizni győztesnek.
A Mercedes térnyerése nem meglepő, ha igaz, amit hallottam, hogy olyan visszavásárlási opciót tett a konstrukció mögé, amit senki más nem vállalt be, és amivel a költségek nagyon szűk sávba szoríthatóak.
Semmi mást nem tudok hozzátenni az általad írtakhoz, de az igazság az, hogy mostanába kevésbé figyelem a Rábát, csak ha orrbaver a hír, akkor jut el hozzám :)
már nem is emlékszem, hogy önkéntes száműzetés volt, vagy valami kiváltotta.
Mindenesetre szerintem ha vitáztunk is szerencsére erre a topikra a kulturált vitastílus jellemező.
Az elbújás érthető, hiszen jön a tél:)
meg Rába ügyben sincs semmi olyan fejlemény (egyrészről szerencsére:), másrészről sajnos...) amit lehetne elemezgetni.
A busz projekt csordogál, a megnyert projektek leszállítása folyamatban.
A buszhelyzetről még szívesen olvasnám a véleményed (a téli álom előtt).
Egész jól indult, alakultak a nyertes pályázatok.
(összefoglalásként: Volán 61 db, Pécs 5 db, Budapest 28 hibrid, DAKK 20 db)
Évente ennyi elég is lenne (na jó egy kicsit több), csakhogy!!!
A tenderek leállni látszanak, nyer a Mercedes, vagy inkább használt buszokat vesz mindenki, S91 nem bír a Várba kerülni.
Az az érzésem, mintha laposodna a történet, márpedig az üzleti életben ez nem elfogadható.
A Volvo (ezzel együtt a Rába is) abban érdekelt, hogy kiszámíthatóan évi 100-200 busz szállítását el tudja nyerni.
Ez nem egyenértékű azzal, hogy két évig semmi, majd 400 db egyszeri megrendelés, hiszen a gyártásnak és az ellentételezésnek is a kiegyensúlyozottság a legfontosabb érdeke.
Érzésem szerint már csak azért is fontos lenne megtenni még egy lépést, mert a Rába már hibrid futóművet is fejleszt, így további megrendelések esetén azt gondolom, hogy a Volvok Rába futóművel érkeznének, ami nagyon kellene a magyar hányadot érő kritikák letörése érdekében.
Ráadásul ha egyszer bekerül az a futómű, esetleg nem csak a magyar gyártásba tudna bekerülni, ami mérföldkő lenne a Társaság életében (meg jó lenne a ZF-nek is kiosztani pár tockost, amit eddig ő osztott a Rábának (pl. orosz piac)
Szóval esetleg a téli álom előtt egy gyors helyzetértékelés?
Az igazság az, hogy megszegtem ígéretemet, mert csak 10 hónap telt el zóta, mióta 12 hónapos némaságot vállaltam, de a mostani válasz után ismét elbújok, de ebben az országban ez az arány nem is rossz.
Polacsek úr FB elnök, korábban az MNV, ma a Miniszterelnökség dolgozója. Nyilvánvalóan ellenkező álláspontot nem vehettek fel, nyilvánvalóan egy szervezet képviseletében közgyűlésekre adott mandátummal kell, hogy érkezzenek. Az igazgatósági munkában azonban igenis lehet eltérő álláspont, kellő érveléssel, különösen, ha más IG tagokat is maguk mellé állít, akkor legrosszabb esetben egy halasztás, újratárgyalás elképzelhető, ha véleménykülönbség van. Nem szólva arról az egyébként általános esetről, hogy még az IG előtt egyeztetnek egy kérdésről, és akkor még rugalmas lehet az álláspont. Székács úrnak természetesen van utódja, de az utódlás a tisztségek vonatkozásában nem automatikus.
Persze amit most itt leírtam, az csak arra a kérdésre ad választ, hogy az IG munkában van jelentősége, hogy NFM, vagy MNV. Az, hogy Székács úr kegyvesztett lett az tény, ezért nem tarthatta meg a pozícióját. Az, hogy helyette az ügyvéd urat nevezték ki, az pedig egyértelműen az államtitkárság jelenleg gyenge pozíciójának jele. A korábbi két miniszter nem tett be spannokat ig-kbe.
Azt meg az ördög tudja, hogy ezen felül van-e konkrét célja a kinevezésnek, magam inkább azt a verziót valószínűsítem, hogyha igazán akarnának valami bizniszt, akkor elbújnának strómanok mögé, és leíratlan parancson keresztül intéznék...
Örülök, hogy újra itt látlak. :)
Szokás szerint kötözködni fogok egy kicsit. :))
Szóval.. Ennek a differenciálásnak kevés jelentősége látszik. Az MNV és az NFM egy brancs. Még Polacsek is Székácsra nézett a közgyűléseken, ha bizonytalan volt meddig mehet el, pedig a politikai súlya talán már akkor nagyobb volt. Azaz van a széknek szerepe a döntésekben. És bár Székács immár "ex", de van a tisztségének utódja, aki nem a kinevezni tervezett ügyvéd. Azaz valami valamiért változni fog az eddigi felállásban a személyen kívül is. Ha eddig nem csináltak semmit (=hagyták Pintért dolgozni), akkor az a kérdés, hogy most melyik irányba fognak változtatni.
A cikkekből szerintem az látszik, hogy bár informális vonalon, de közelebb kerül a miniszterhez, mint egy két szinttel alatta levő beosztott volt.
Így hát egyértelműen jogos Láma kérdése, és némileg az aggódása is. Igazán elbírt volna a papír az előterjesztéshez egy írásos indoklást is, ha tudják mit akarnak.
Képviselte?
Rába egy gyöngyszem, de míg cipeli a „telek” és hitelei terhét illetve a busztörténetet.. ellentételezéssel..stb valóban fel nem pörög (2-300 db /év), addig itt csak maszatolás folyik !
Ha végre valaki legallyazza a céget, akkor beszélhetünk képviselésről.
Senkit bántani nem szeretnék, de szakmai kritika érheti a tulajdonosok képviselőit.
Már régen a hitel helyett tőkét kellett volna emelni ….
A telket így vagy úgy, de ki kellett volna szervezni és hasznosítani (vagy eladni) a cégből…
A telek jelenleg finanszírozva van ! Igaz nem közvetlen, de kamat fizetéssel finanszírozva van !
Túl kényelmes hozzáállás, hogy jé van egy telek, nem kerül pénzbe, de vehetünk fel rá hitelt!
A hitel pénzbe kerül !
A cégvagyonáért még fizet is a cég.
Nem tudom, hogy jól emlékszem e, de 20-25 ft/részvény környékén vannak a kamatkiadások?
Durván a telek értékének 5 % a kamat költség !
Persze nagyolva számolok, tigus úr ebben precízebb, de stratégiailag semmi mozgás nem érzékelhető tőke és telek vonalon !
Az állam hűtlen lett a Rábához,
hol van a sok meló, amit hozna folyamatosan akár bel s külföldről is?
Vagy tán tán államosítaná majd, vajon mi lehet a terve teljesen, ez még sajna nem tudjuk.
Ilyen árfolyamesés egy termelő cégnél, ez nincs rendjén. Valaki valamit nem jól csinál..........
Egy komolyan gazdaságilag fejlödő cégnek nem ilyen az rv grafikonja. Hogy fog nőni a foglalkoztatás az országban, ha a meglevő cégeket nem futtatjuk fel?
"Megérkeztek a legújabb magyarországi Volvo buszok! A DAKK-hoz megérkezett, mind a húsz Volvo 8900 LE és megjött az első tíz T&J által üzemeltetett csuklós hibrid 7900-as is. A DAKK buszai hamarosan forgalomba állnak, a hibrid Volvók közül pedig kettő már Budapesten rója a köröket."
Rába és a láma
Egy tisztességes spekuláns mivel is kezdi vasárnapi programját?
Míg élete párja a vasárnapi ebédet kotyvasztja, menekülésre adja fejét.
A boszorkány üstben rotyogó, ebédnek nevezett főzet felajzó illata elöl, kénytelen a közeli intézmény, barackpálinka és a savanyú sör illatával átitatott intézménybe menekülni.
Felüdítő érzés a boszorkánykonyha légköre (Ne egyél bele, mert pofán váglak…..!!! Mondtam már cigivel kifelé…..!!! Lehet, hogy anyád úgy csinálja de…….!!!) után a hím egyedektől enyhén izzadságszagú helyiség zsivaja.
Mivel a társasába láma későn érkezvén, a jelenléti ív aláírását követően beáll a söntéspunt előtt kígyózó két ember mögé és Béla harsány kiáltásának eleget téve, előveszi pénztárcáját.
Megért ő mosollyal figyeli Ica (Ő a csapos) dekoltázsát, himbálózó kebleit és zsonglőröket meghazudtoló kacsóját.
Fantasztik us, ahogy az üvegre szerelt fém mütyürrel önti a mérőpohárba a sárgán csillogó párlatot.
Kimérve a mennyiséget egy ügyes mozdulattal, még profi brókert is meghazudtoló póker arccal (fapofával), felét a vendég poharába önti, míg másik felét a kocsma nyereség alapjában hagyja.
Lámát a révedezésből, Ica (Ő a csapos) turbékoló hangja zavarja meg.
-Mi és mennyi pancserkám?
Láma az erotikus hangnemtől zavarba esve, tévesen értelmezi a kérdést, a hatalmas keblekre szegezi tekintettét, majd elrévedezve válaszol.
-RÁBÁt és sokat!!
Ica (Ő a csapos) hatalmas kék szemeit tágra nyitja és őszinte áhítattal bele ordít lámánk képébe.
-Mi van!!??
Majd rövid, rokoni és egyéb anatómiai színfoltokkal tarkított szópárbajt követően, tisztázódik a rendelés tárgya, és végre láma megindulhat a baracknak nevezett gyümölcs párlatával megpakolt tálcával (ÁNTSZ által előirt rozsdamentes) tőzsdei spekulációkban megedződőt társasága felé.
Béla falkavezérhez híven, maga elé húzza a tálcát és egy feles lehörpintését követően, felvállalja az előkóstoló szerepét, majd a leosztás felelősségteljes feladatát.
Lámában a (egy nekem, egy neked, majd ismét egy nekem) teátrális leosztás, némi gyanakvást kelt a testvéries megosztás elvében, de hát egy jó barátban és a brókerében csak megbízik az ember.
B.Béla a benyelt maligánfok a megspórolt fizetőeszköz okozta jóérzés jeléül, egy nagyot csettintett nyelvével, miközben Jenö (Barátai közt Nyuszika) cigarettájából egy szálat lenyúlt.
Miközben a füstszűrőt akkurátusan letörte, elgondolkodva az asztalon üresen lévő „feles” poharakat számolta.
A meztelen cigarettát szája szélébe rakva, láma felé fordult, miközben a mozdulatban benne volt TŰZET!! , feltette szokásos kérdését.
-Na mit vettél??
Láma csodálattal teli félelemmel figyelte Bélát.
A várható szemrehányástól, halkan, suttogva válaszolt.
-Rábát.
N éma csend lett a műintézményben.
Csak egy eltévedt tekegolyóként ide-oda pattogó vendég a mosdó ajtót elfelejtvén kinyitni zavarta meg a csendet.
De az ajtó mellet erre az esetekre rendszeresítet székre leülve ö is elcsendesedett.
Béla elgondolkodva szögezte tekintetét a tálcán szaporodási céllal ügyködő, két légyre, majd egy határozott mozdulattal megzavarva ténykedésüket.
Csend esen megszólalt.
Helyes.
A higgadt helyeslés, a társaságban nyomasztóan uralkodó félelmet, karmesteri pálca intését felelevenítően elhessegette és újra helyreállt a békés zsibongás.
Egy darabig még egyesek szemén látszott a bizonytalanság és óvatosan sandítottak Béla felé.
De lassan mindenki meggyőződött arról, hogy Béla elméje nem háborodott meg és a helyeslése az egy szokványostól eltérő de őszinte.
Rövidesen mindenkiben tudatosodott, és lassan pletykaként terjengeni kezdett hogy az aktuális napi csoda, miszerint Béla igazat adott el ült.
Már csak azért is, mert a „minden csoda három napig tart” Ica (Ő a csapos) által vezette intézményben csak három perc.
Ezt követően már semmi érdemleges nem történt.
Mivel kakukkos órát meghazudtoló pontossággal megjelent Matildka, Jenö (Nyuszika) felesége és házi fodrászuk kreatívságát a fején hordozva jelezte, hogy cselédként foglalkoztatott anyósa elkészült az ebéddel.
Miáltal az ékes társaságot feloszlatja.
Egyesek szerint Matildka híd és egyéb blokádokban hatékony szerepet vállalhatna a rendfenntartó erők költséges bevetése helyett, de ennek hangzatosabb jelét nem merték adni.
Így hát a Rába befektetés bővebb kitárgyalása Bélával, vélhetően a következő szabadfoglalkozásra tolódik.
Béla engedvén az erőszaknak kihörpintette a maradék maligánokat az asztalon lévő poharakból és belegyező bólintással fel állt és hallgatólagos beleegyezését adta a társaság távozásához.
lama