Topiknyitó: Törölt felhasználó 2003. 02. 23. 12:07

Rába és a láma  

Vasárnapi ebéd előtt a korcsmában.
Egy tisztességes spekuláns mivel is kezdi vasárnapi programját?
Míg élete párja a vasárnapi ebédet kotyvasztja, menekülésre adja fejét.
A boszorkány üstben rotyogó, ebédnek nevezett főzet felajzó illata elöl, kénytelen a közeli intézmény, barackpálinka és a savanyú sör illatával átitatott intézménybe menekülni.
Felüdítő érzés a boszorkánykonyha légköre (Ne egyél bele, mert pofán váglak…..!!! Mondtam már cigivel kifelé…..!!! Lehet, hogy anyád úgy csinálja de…….!!!) után a hím egyedektől enyhén izzadságszagú helyiség zsivaja.
Mivel a társasába láma későn érkezvén, a jelenléti ív aláírását követően beáll a söntéspunt előtt kígyózó két ember mögé és Béla harsány kiáltásának eleget téve, előveszi pénztárcáját.
Megért ő mosollyal figyeli Ica (Ő a csapos) dekoltázsát, himbálózó kebleit és zsonglőröket meghazudtoló kacsóját.
Fantasztik us, ahogy az üvegre szerelt fém mütyürrel önti a mérőpohárba a sárgán csillogó párlatot.
Kimérve a mennyiséget egy ügyes mozdulattal, még profi brókert is meghazudtoló póker arccal (fapofával), felét a vendég poharába önti, míg másik felét a kocsma nyereség alapjában hagyja.
Lámát a révedezésből, Ica (Ő a csapos) turbékoló hangja zavarja meg.
-Mi és mennyi pancserkám?
Láma az erotikus hangnemtől zavarba esve, tévesen értelmezi a kérdést, a hatalmas keblekre szegezi tekintettét, majd elrévedezve válaszol.
-RÁBÁt és sokat!!
Ica (Ő a csapos) hatalmas kék szemeit tágra nyitja és őszinte áhítattal bele ordít lámánk képébe.
-Mi van!!??
Majd rövid, rokoni és egyéb anatómiai színfoltokkal tarkított szópárbajt követően, tisztázódik a rendelés tárgya, és végre láma megindulhat a baracknak nevezett gyümölcs párlatával megpakolt tálcával (ÁNTSZ által előirt rozsdamentes) tőzsdei spekulációkban megedződőt társasága felé.
Béla falkavezérhez híven, maga elé húzza a tálcát és egy feles lehörpintését követően, felvállalja az előkóstoló szerepét, majd a leosztás felelősségteljes feladatát.
Lámában a (egy nekem, egy neked, majd ismét egy nekem) teátrális leosztás, némi gyanakvást kelt a testvéries megosztás elvében, de hát egy jó barátban és a brókerében csak megbízik az ember.
B.Béla a benyelt maligánfok a megspórolt fizetőeszköz okozta jóérzés jeléül, egy nagyot csettintett nyelvével, miközben Jenö (Barátai közt Nyuszika) cigarettájából egy szálat lenyúlt.
Miközben a füstszűrőt akkurátusan letörte, elgondolkodva az asztalon üresen lévő „feles” poharakat számolta.
A meztelen cigarettát szája szélébe rakva, láma felé fordult, miközben a mozdulatban benne volt TŰZET!! , feltette szokásos kérdését.
-Na mit vettél??
Láma csodálattal teli félelemmel figyelte Bélát.
A várható szemrehányástól, halkan, suttogva válaszolt.
-Rábát.
N éma csend lett a műintézményben.
Csak egy eltévedt tekegolyóként ide-oda pattogó vendég a mosdó ajtót elfelejtvén kinyitni zavarta meg a csendet.
De az ajtó mellet erre az esetekre rendszeresítet székre leülve ö is elcsendesedett.
Béla elgondolkodva szögezte tekintetét a tálcán szaporodási céllal ügyködő, két légyre, majd egy határozott mozdulattal megzavarva ténykedésüket.
Csend esen megszólalt.
Helyes.
A higgadt helyeslés, a társaságban nyomasztóan uralkodó félelmet, karmesteri pálca intését felelevenítően elhessegette és újra helyreállt a békés zsibongás.
Egy darabig még egyesek szemén látszott a bizonytalanság és óvatosan sandítottak Béla felé.
De lassan mindenki meggyőződött arról, hogy Béla elméje nem háborodott meg és a helyeslése az egy szokványostól eltérő de őszinte.
Rövidesen mindenkiben tudatosodott, és lassan pletykaként terjengeni kezdett hogy az aktuális napi csoda, miszerint Béla igazat adott el ült.
Már csak azért is, mert a „minden csoda három napig tart” Ica (Ő a csapos) által vezette intézményben csak három perc.
Ezt követően már semmi érdemleges nem történt.
Mivel kakukkos órát meghazudtoló pontossággal megjelent Matildka, Jenö (Nyuszika) felesége és házi fodrászuk kreatívságát a fején hordozva jelezte, hogy cselédként foglalkoztatott anyósa elkészült az ebéddel.
Miáltal az ékes társaságot feloszlatja.
Egyesek szerint Matildka híd és egyéb blokádokban hatékony szerepet vállalhatna a rendfenntartó erők költséges bevetése helyett, de ennek hangzatosabb jelét nem merték adni.
Így hát a Rába befektetés bővebb kitárgyalása Bélával, vélhetően a következő szabadfoglalkozásra tolódik.
Béla engedvén az erőszaknak kihörpintette a maradék maligánokat az asztalon lévő poharakból és belegyező bólintással fel állt és hallgatólagos beleegyezését adta a társaság távozásához.
lama
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Törölt felhasználó 2013. 03. 16. 19:02
Előzmény: #63559  pancserlama.
...na...! ...teszek ide egy linket, oszt' ha "elemezve" végig olvasod és össze veted a valósággal, érdekes eredményre juthatsz...!

link

...:-)))...???
pancserlama.
pancserlama. 2013. 03. 16. 16:51
Előzmény: #63558  Törölt felhasználó
Ugyan ))
A következő a felállás.
MO rövidesen lesz egy hatalmas keresletbővülés a buszpiacon.
Rába Volvóval…múlttal,tudással, kormányzati hátszéllel…. ebe a piacba beletenyerel.
Tetszik, nem tetszik a konkurenciának, MO gon monopolhelyzetbe kerül.
Az itthon megszerzett referenciával pedig keleten Volvóval kormányzati széllel…
Az ellentételezéssel pedig felfutatja a bázist jelentő kft ket.
Illetve a fővállalkozói szerepből fakadóan többletnyereséget képez.
Mi itt a kockázat ?!))
Max 5 év és a Rába multinacionális léptékű céggé lép elő.
Jelenlegi (rosszmegítélésű) kormányt követően pedig előző a részvényárfolyamba is beépülve 3-5 e árfolyamban jelenik meg a tőzsdén !
És ez nem egy tündérmese ))))
Törölt felhasználó 2013. 03. 16. 16:32
Előzmény: #63554  tigus7313
...de, a busz "üzletág" összehozása és eredménye sem kicsi kockázat, a tapasztalataim okán...!
...ebben a kérdésben, - rettenetesen pesszimista vagyok -, ám akadhat egy borzalmasan "keskeny ösvény", - ebben a dzsumbujban -, ezért "hegyezem a füleimet", hátha csökkenthetőek az aggályaim...!
...merthogy, ennek a "busz üzletágnak" az összehozása, minden erőt leköt, oszt', a futóművek, stb. fejlesztési erejét is csökkentheti, nem is kis mértékben, ami bizony csőd veszélyes, "irányzék"...!!!!
pancserlama.
pancserlama. 2013. 03. 16. 16:13
A MO (busz) közlekedés állapota balkáni és ez rövidesen összeomlik.
Szóval van pénz nincs pénz nem kérdés cserélni kell a járműveket.
Volánok átszervezése befejeződik a közbeszes kiírások tömegesen fognak megjelenni !
Rába tálcán kapja a piacot és ha meglesz a hazai referencia, jöhet az export…!

Szóval én közép hosszútávon optimista vagyok a céggel kapcsolatban!
Értékalapon az egyik legkecsegtetőbb papír a Rába.
Szubjektív pszichés… spekulatívalapon ? Hát az már kicsit ramaty képet fest.
Valóban az állami tulajdonlás megítélése (miért ne lehetne más is ?) nagyon rossz.
Sőt…. mit mondjak ?!
Korcsmai színvonal alatti !
Törölt felhasználó 2013. 03. 16. 16:12
Előzmény: #63555  Törölt felhasználó
...még ilyet...!

...valami, jól össze-vissza "vagdalta", a kommentemet...!
...már nem írom meg újra, talán "kihámozható" így is, a mondani valóm...!
Törölt felhasználó 2013. 03. 16. 16:07
"túl lőttél" a célon...!
...de sebaj, így szép az élet...! ...:-)))...!

...ami az igazi kockázat, az az állami tulajdon, 75%-os aránya.....hmm...!

"...nehogy már két régi oszlopos tag is egymásnak ugorjon...! ...:-)))...!
...szerintem .!
...de, legalább ekkora kockázat, a magyar bírósági és jogi rendszer, - a topikba június vége magasságában feltett -, Ítélőtáblai VÉGZÉS okán...!!!

...és az ilyen "csürhe" okán, a nyelveiket lógatva dolgozó, mérnökök, munkások, menedzsment, hiába hozza a tisztes, vagy kiugró eredményeket, az árfolyam mégsem követheti, mert a "múlt" (a vételi ajánlat) "piszkába" ragadt árfolyam "ragacsa", túl erős...!
tigus7313 2013. 03. 16. 15:01
Előzmény: #63552  Törölt felhasználó
no-no.
nehogy már két régi oszlopos tag is egymásnak ugorjon.

Az eredmény (ha nem lesz világégés, illetve alkotmányos költségek) valóban rég nem látott szintekre erősödhet.
A Q1 kimondottan jól alakul, kimerem jelenteni minden soron pozitív lesz (300 m feletti üzemi, 700 m feletti nettó körül)
szóval a pozitív kilátás jelenleg fennáll.

viszont az is igaz, hogy az állami tulajdon ennek árfolyamba történő beépülése ellen dolgozik, vagyis az agónia folytódhat. (a kiszámíthatalan politika ezt csak súlyosbítja)

busz ügyben a lehetőségeket (inkább felülbecsülve érzem) és a kockázatokat (inkább alulbecsülve), már körbejártuk.
A várbusz tender pl. biztató kezdet lenne, de nincs róla semmi, még nyilatkozat szinten sem, a többi meg időben hosszabb távon fog eldőlni.
meglátjuk lesz a konkrétum keddi sajtótájékoztatón.

TALÁN Pintérék nem fognak lefeküdni az ígéretekkel megalapozott beruházási kényszernek, hanem kitartanak a régi elv mentén:
beruházás csak megtérülés esetén!

a nyugdíjas érzetem továbbra se csökken a részvénnyel kapcsolatosan ( de legalább a biztonsági árfolyamszint azért emelkedik)
pancserlama.
pancserlama. 2013. 03. 16. 14:29
Előzmény: #63551  Törölt felhasználó
Rába,Pintér többször is már nekifutott illetve említette hogy régi álom….stb
Szerintem most sikerül is
Persze a részvényesi megítélés az megint egy más kérdés
DE
Béla hisz az értékalapú befektetésben és sikert álmodik a Rába részvény árfolyamáról.
Persze mint
mama mondta
Tévedni mindeniki tévedhet még ha nem is előnyös
Törölt felhasználó 2013. 03. 16. 13:24
Előzmény: #63550  Törölt felhasználó
Bizonyára a stílusom teszi. Én az állammal szemben vagyok (legalább is igyekszem) objektív (!), és a rábával szemben a "remény rabja". Ha pesszimista lennék nem lenne egy darab részvényem sem belőle. :)
Törölt felhasználó 2013. 03. 16. 13:22
Előzmény: #63549  pancserlama.
Mivel nem látok a "Rába" fejébe és vágyaiba, így a hangsúly az objektíven megítélhető tényezőkön van. Ebből én az állami nyomásgyakorlást és a gazdaságilag bizonytalan beszerezhetőséget tudom nevesíteni. A többi hitvita, és konkrétan az, hogy a rába mit akar vagy sem az totálisan tökmindegy. Az a nem mindegy, hogy mit akar az MNV és az állam, és törődik-e a cég sorsával, vagy felülírja valami, istenneadj egy kétharmados "köz"-érdek.
Pl.: teljesen lényegtelen a finanszírozás, meg az offset addig, amíg segédfogalmuk sincs arról, hogy hogyan tudnának buszt venni _biztosan_ a rába-volvótól. Márpedig nincs. Ez tény (második kézből).
Törölt felhasználó 2013. 03. 16. 13:20
Előzmény: #63548  Törölt felhasználó
63358-as hozzászólásodban céloztál a csődre.
Természetesen nem célom veled személyeskedni.Én csak megjegyeztem,hogy szerintem túlzottan pesszimista vagy a Rábával kapcsolatban.
Bár lehet,hogy én meg túlzottan optimista. :))
pancserlama.
pancserlama. 2013. 03. 16. 13:02
Előzmény: #63548  Törölt felhasználó
Az viszont valóban tény, hogy komoly kockázatot látok egy politikailag kierőszakolt, de gazdaságilag bizonytalan beruházás romboló hatásában.

Ez nem teljesen így igaz !
Rába nagyon régóta szeretne buszt gyártani !
A politikai szerep kapcsolat inkább fordítva igaz .
Találkozott a két "szándék " ?!
Törölt felhasználó 2013. 03. 16. 12:52
Előzmény: #63546  Törölt felhasználó
Ez nyilván azért van, mert nem értelmezed megfelelően, amit írok, vagy mert nem írok érthetően.
Abban talán egyetértünk, hogy amit a piac véleményéről gondolok, és ami a sajátom, az nem esik egybe.

Egyébként pedig a TÉNYSZERŰSÉG kedvéért hol riogattam csőddel?
Az viszont valóban tény, hogy komoly kockázatot látok egy politikailag kierőszakolt, de gazdaságilag bizonytalan beruházás romboló hatásában. Ha valamivel riogattam, akkor az maximum ez.
Egyébként meg nálam nem tény egy olyan év rekordnyeresége, amiből még 2,5 hónap telt csak el. Valószínűleg én tévedek, ezért javaslom ugord át a beírásaimat!
Mi értelme velem foglalkoznod?
pancserlama.
pancserlama. 2013. 03. 16. 12:51
Előzmény: #63543  Törölt felhasználó
Törölt felhasználó 2013. 03. 16. 12:16
Előzmény: #63543  Törölt felhasználó
Szerintem ok nélkül vagy eltúlzottan pesszimista.Nem is értelek!
Lehet,hogy még a 2012-es mérlegben szereplő nyereséget sem vagy hajlandó elismerni? Meg azt sem,hogy 2013-ban várhatóan rekordnyereséget fog termelni a Rába?
Mert ezek a TÉNYEK!
Mi értelme van ilyenkor veszteséggel és csőddel riogatni?
Törölt felhasználó 2013. 03. 16. 12:12
Előzmény: #63544  Törölt felhasználó
jános meg úgy is aláírta volna.
Törölt felhasználó 2013. 03. 16. 12:11
Előzmény: #63538  watson
azt nem értem o.v. miért nem tudta elintézni, hogy magyar legyen a pápa?!
azt is bele kellett volna írni az alkotmánymódosításba.
Törölt felhasználó 2013. 03. 16. 11:05
Előzmény: #63542  pancserlama.
Mert a tőzsde a jövőt árazza?
És ha még az is igaz, hogy a piacnak mindig igaza van,akkor ez a jövő remény és haszon nélküli gyászos tengődés. :(
pancserlama.
pancserlama. 2013. 03. 16. 09:24
Előzmény: #63541  fxboy
Jó reggelt !

Ezzel a múlttal 840 !
Miért ?!
fxboy
fxboy 2013. 03. 16. 06:49
Előzmény: #63539  pf2

Topik gazda

pancserlama
4 3 4