Topiknyitó: Törölt felhasználó 2003. 02. 23. 12:07

Rába és a láma  

Vasárnapi ebéd előtt a korcsmában.
Egy tisztességes spekuláns mivel is kezdi vasárnapi programját?
Míg élete párja a vasárnapi ebédet kotyvasztja, menekülésre adja fejét.
A boszorkány üstben rotyogó, ebédnek nevezett főzet felajzó illata elöl, kénytelen a közeli intézmény, barackpálinka és a savanyú sör illatával átitatott intézménybe menekülni.
Felüdítő érzés a boszorkánykonyha légköre (Ne egyél bele, mert pofán váglak…..!!! Mondtam már cigivel kifelé…..!!! Lehet, hogy anyád úgy csinálja de…….!!!) után a hím egyedektől enyhén izzadságszagú helyiség zsivaja.
Mivel a társasába láma későn érkezvén, a jelenléti ív aláírását követően beáll a söntéspunt előtt kígyózó két ember mögé és Béla harsány kiáltásának eleget téve, előveszi pénztárcáját.
Megért ő mosollyal figyeli Ica (Ő a csapos) dekoltázsát, himbálózó kebleit és zsonglőröket meghazudtoló kacsóját.
Fantasztik us, ahogy az üvegre szerelt fém mütyürrel önti a mérőpohárba a sárgán csillogó párlatot.
Kimérve a mennyiséget egy ügyes mozdulattal, még profi brókert is meghazudtoló póker arccal (fapofával), felét a vendég poharába önti, míg másik felét a kocsma nyereség alapjában hagyja.
Lámát a révedezésből, Ica (Ő a csapos) turbékoló hangja zavarja meg.
-Mi és mennyi pancserkám?
Láma az erotikus hangnemtől zavarba esve, tévesen értelmezi a kérdést, a hatalmas keblekre szegezi tekintettét, majd elrévedezve válaszol.
-RÁBÁt és sokat!!
Ica (Ő a csapos) hatalmas kék szemeit tágra nyitja és őszinte áhítattal bele ordít lámánk képébe.
-Mi van!!??
Majd rövid, rokoni és egyéb anatómiai színfoltokkal tarkított szópárbajt követően, tisztázódik a rendelés tárgya, és végre láma megindulhat a baracknak nevezett gyümölcs párlatával megpakolt tálcával (ÁNTSZ által előirt rozsdamentes) tőzsdei spekulációkban megedződőt társasága felé.
Béla falkavezérhez híven, maga elé húzza a tálcát és egy feles lehörpintését követően, felvállalja az előkóstoló szerepét, majd a leosztás felelősségteljes feladatát.
Lámában a (egy nekem, egy neked, majd ismét egy nekem) teátrális leosztás, némi gyanakvást kelt a testvéries megosztás elvében, de hát egy jó barátban és a brókerében csak megbízik az ember.
B.Béla a benyelt maligánfok a megspórolt fizetőeszköz okozta jóérzés jeléül, egy nagyot csettintett nyelvével, miközben Jenö (Barátai közt Nyuszika) cigarettájából egy szálat lenyúlt.
Miközben a füstszűrőt akkurátusan letörte, elgondolkodva az asztalon üresen lévő „feles” poharakat számolta.
A meztelen cigarettát szája szélébe rakva, láma felé fordult, miközben a mozdulatban benne volt TŰZET!! , feltette szokásos kérdését.
-Na mit vettél??
Láma csodálattal teli félelemmel figyelte Bélát.
A várható szemrehányástól, halkan, suttogva válaszolt.
-Rábát.
N éma csend lett a műintézményben.
Csak egy eltévedt tekegolyóként ide-oda pattogó vendég a mosdó ajtót elfelejtvén kinyitni zavarta meg a csendet.
De az ajtó mellet erre az esetekre rendszeresítet székre leülve ö is elcsendesedett.
Béla elgondolkodva szögezte tekintetét a tálcán szaporodási céllal ügyködő, két légyre, majd egy határozott mozdulattal megzavarva ténykedésüket.
Csend esen megszólalt.
Helyes.
A higgadt helyeslés, a társaságban nyomasztóan uralkodó félelmet, karmesteri pálca intését felelevenítően elhessegette és újra helyreállt a békés zsibongás.
Egy darabig még egyesek szemén látszott a bizonytalanság és óvatosan sandítottak Béla felé.
De lassan mindenki meggyőződött arról, hogy Béla elméje nem háborodott meg és a helyeslése az egy szokványostól eltérő de őszinte.
Rövidesen mindenkiben tudatosodott, és lassan pletykaként terjengeni kezdett hogy az aktuális napi csoda, miszerint Béla igazat adott el ült.
Már csak azért is, mert a „minden csoda három napig tart” Ica (Ő a csapos) által vezette intézményben csak három perc.
Ezt követően már semmi érdemleges nem történt.
Mivel kakukkos órát meghazudtoló pontossággal megjelent Matildka, Jenö (Nyuszika) felesége és házi fodrászuk kreatívságát a fején hordozva jelezte, hogy cselédként foglalkoztatott anyósa elkészült az ebéddel.
Miáltal az ékes társaságot feloszlatja.
Egyesek szerint Matildka híd és egyéb blokádokban hatékony szerepet vállalhatna a rendfenntartó erők költséges bevetése helyett, de ennek hangzatosabb jelét nem merték adni.
Így hát a Rába befektetés bővebb kitárgyalása Bélával, vélhetően a következő szabadfoglalkozásra tolódik.
Béla engedvén az erőszaknak kihörpintette a maradék maligánokat az asztalon lévő poharakból és belegyező bólintással fel állt és hallgatólagos beleegyezését adta a társaság távozásához.
lama
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Törölt felhasználó 2012. 05. 12. 18:48
Előzmény: #56673  pancserlama.
...hmm...!

...sok mindenről írsz, - nem kis munka -, de a hiteden kívül, más pozitívum, alig akad benne...! ...bocsi...!

"...Megtartottam, mert az állami szerepvállalás negatívhatásában nem hiszek…..!..."

...szívből drukkolok, hogy csalódás ne érjen...!

...számomra, már az "ajánlat" is horribilis csalódást okozott, miért is kéne nekem, - 76 %-os tulajdonos társ mellet -, még csak reménykedni is, - a cég jövőjében -, pláne tőzsdei cég ként...?
Törölt felhasználó 2012. 05. 12. 18:11
Előzmény: #56676  pancserlama.
...hmm...!

"...Valahol azt írtad 1700 felett értékeled ezt a papírt !
Ellentmondást érzek ha ennyi a kockázati tényező akkor a Rába részvény 0 ft sem ér..."

...igen...! ...ugyanis, ez az érték még ma is valós...!
...ám, a 76 % egy pillanat alatt megváltoztathatja...!
...oszt ha lefelé teszi ezt, az ilyen "spekuláns" (...meg mi is vagyok még...? ...ja, "svihák"...!) mint én, "dörzsölheti ám a szemét"...! ...:-)))...!

...ami pedig a kockázati tényezőből levezetett 0 Ft részvényértékre vonatkozó "tippelésedet" érinti, - szerintem -, nem igen járhatsz messze a valóságtól...!

...ez látható, - valamelyest -, a tőzsdei forgalomból is...!
...és, ez az a "kiúttalanság", amibe a Rábát, az MNV+PSZÁF+stb. "mohóság" kergethette...!
pancserlama.
pancserlama. 2012. 05. 12. 17:01
Előzmény: #56677  Törölt felhasználó
Ez annyira értelmetlen téma hogy még a gondolatot is felesleges pazarolni ..
Rába növekedésre van ítélve !
Árfolyam pedig meglátjuk miként követi ezt.
Törölt felhasználó 2012. 05. 12. 16:38
Előzmény: #56674  Törölt felhasználó
És mégis miért akarnák csődbe vinni? Azért biztos nem, hogy a maradékot még olcsóbban vehessék meg, hiszen a csőddel az ő értékük is elúszik. Bármi is legyen az, pl.: az ingatlan megy a hitelezőknek. Gondolod ha mutyi van, akkor az a cél? Ez elég abszurd ötlet, és nem utolsó sorban vélhetően btk-s eset lenne. Ezt senki nem vállalja fel.
pancserlama.
pancserlama. 2012. 05. 12. 16:27
Előzmény: #56675  pancserlama.
Valahol azt írtad 1700 felett értékeled ezt a papírt !
Ellentmondást érzek ha ennyi a kockázati tényező akkor a Rába részvény 0 ft sem ér.
pancserlama.
pancserlama. 2012. 05. 12. 16:23
Előzmény: #56674  Törölt felhasználó
Milyen kiutat? Vagy miért is kéne kiút?
Ne speki szemmel nézd!
Nézd befektető szemmel!
Ha a zsákmányszerzést arra érted, hogy olcsón tudott vásárolni azt én nem a vadász rovására írnám.
Gyenge kezekben volt sok papír ezt most az állam felszívta.
A maradékközt is még érzek gyenge bizonytalan kezeket))))
Törölt felhasználó 2012. 05. 12. 16:00
Előzmény: #56672  Törölt felhasználó
...hmm...!

...itt nem erről van szó, már rövid távon sem...!
...sajnos...!
...és a gondom éppen az, hogy nem látok kiutat, ebből a 76 %-ból...!
...látva, a kormányzati mellé fogásokat...!

...röviden: itt is ilyesmire számítok...!
...bár ne lennének igazak, a gondolataim...!

...sajnos, - feltételezésem szerint -, itt nemigen lehet másról szó, mint egyszerű "zsákmány szerzésről", ami be is jött...!

...na de, innen hogyan tovább...???
...merthogy, a további út, már nem "zsákmány szerzési" technológiát igényel...!

...ez ám a bökkenő...!
...mert a piacra, a "zsákmány szerzés" nagyon is hat...!!!
pancserlama.
pancserlama. 2012. 05. 12. 15:59
Előzmény: #56671  Törölt felhasználó
Az elmúlt években a csőd lett elkerülve és nem ezt követően következik majd az.))
Mégpedig nem is akárhogy!
Szóval a felívelés következik, még ha esetleg nem is látványos.
Igaz az állami szerep hatását még nem lehet felmérni!
Az viszont most már fix, hogy pozitív,de legrosszabb esetben is semleges.

Felvásárlással kapcsolatban pedig a véleményem a következő.
Vitatkozni lehet jogalapról, igazságról mérlegről,telekről…
A viszont fix a két fél közt ellentétes az érdek.
Eladó drágán, vevő olcsón akar hozzájutni a portékához. Mindenki ennek megfelelően érez és érvel.
Viszont ez a fejezet már a részvényesek szempontjából elévült. Aki ezen vitázhatna már nem részvényes! Lemondott a vita jogáról…stb
Aki adta vélhetően jól megfontolva körültekintően átgondolva adta, aki nem, az valszeg szintén ezt cselekedte.
Hogy ki milyen döntést hozott az majd kiderül.
De megmaradt részvényesként a céget ledegradálni értelmetlen és szerintem indulat vezérelt.
Ha valaki nem adta az elsődleges indíttatása nem az volt, hogy többet ér a cég mint amit kínálnak érte?!
Ha jóval drágábban vette anno miért vette? Nem azért mert ugyan abban gondolkodott?
Görcsösen erőltetve próbálom egyes megmaradt részvényesek emócióit gondolatai megérteni.
Én megtartottam, mert a cég ettől jelentősen többet ér!
De ezt is hangoztatom és nem az ellenkezőjét.
Megtartottam, mert az állami szerepvállalás negatívhatásában nem hiszek…..!
Valóban,azt sem gondoltam, hogy ekkora mértékben hisznek tőlem másképp, de ez van, ettől még a döntésem következményét vállalom))
Barátom szokta vala mondani élvezem hasznait és viselem terheit !
Törölt felhasználó 2012. 05. 12. 15:03
Előzmény: #56671  Törölt felhasználó
Azért az inkább kalandregény lenne. ;)
Tudom én is, hogy minden grafikon a nullába tart hosszútávon, de itt ez még nem fenyeget.
Törölt felhasználó 2012. 05. 12. 13:34
Előzmény: #56669  pancserlama.
...hmm...!

"...Ezt nem mondod komolyan )))
mikor indul el a csőd felé a cég !..."

...mire leírnám a folyamatot az egy regény lenne...!
...ez, nem egyik napról a másikra alakul így...!
...ez olyan, mint az "undor"...!

...csak azt lehet először észre venni, - például -, hogy valamelyik együttműködő, éppen ilyen fejlesztésekbe kezd, stb...!

...azaz, sok kicsi "piszok", sokra megy, az "undor" kialakulásában...!
...és ebben, rettenetesen "övön alulira" sikeredett, a "vételi ajánlat" mértéke...! ...ez akkora "súly", hogy még egy "évtized" után is, hozni fogja a mínuszokat, a lehetséges maximumok alatt...!

...stb. stb. stb...!

pancserlama.
pancserlama. 2012. 05. 12. 12:42
Előzmény: #56665  Törölt felhasználó
Azt szerintem kijelenthetjük, hogy Pintérnek 100 %, hogy nincs tudomása olyanról, hogy az MNV tovább vásárolna vagy kivezetné a céget.
Ennek a szándéknak ismeretében nem menne a nyilatkozatilag a nagytulajdonosnak ellen.
Azt el tudom képzelni, még ha kicsi is a valószínűsége, hogy nincs döntés ebben és ez nem fix (habár szerintem jelzés már ment Rába felé) de, hogy a nagy tulaj úgy döntött, hogy kivezeti, a Rába pedig hogy véleményileg ez ellen menjen az kizárt!
Nem merek olyat gondolni, de nem is hiszem, hogy az állam szakmai, gazdasági egyéb észérvek ellenére ebben a témában egy más úton menne.
A Rábá megrendelők komolyan igénylik a tőzsdei jelenlét nyújtotta átláthatóságot!
Ha ez megszűnne, a céget leblokkolja és TV2 Kosa helyzet áll elő.
Toporogni fog a működés))

Másik a politika:
Ha megveszi,kivezeti akkor ez egy totális államosítás, ha megállt és segít.. halad a cég a jelen úton tovább, akkor ez egy részleges, politikailag még eladható államosítás. Történelmi megítélés szempontjából ez nem mindegy
Másik 2.)
Menedzsmentnek kimondottan érdeke, hisz az ösztönző programok részvényekhez kötöttek…..
Egyúttal komoly érdekévé vált a mielőbbi árfolyamcélok megvalósulása is.
Azt is elszögezhetjük Pintér István úr ilyen markánsan soha (ha egyáltalán valaha) nem szólt az árfolyamról.
Az érdemben 1000 ft. feletti kijelentés markáns és komoly megalapozott szándékot jelent!
Sajtó csúsztat nem év vége, egyértelműen nyár(ig) hangzott el.

Ha valamiben tévedek, szívesen fogadom az építő jellegű kritikát.
pancserlama.
pancserlama. 2012. 05. 12. 12:39
Előzmény: #56668  Törölt felhasználó
Ezt nem mondod komolyan )))
mikor indul el a csőd felé a cég !

Törölt felhasználó 2012. 05. 12. 12:36
Előzmény: #56665  Törölt felhasználó
...hmm...!

...háááát, igen, a menedzsment tájékoztatója, engem is meglepett, merthogy egy csomó "reményt" vizionált...!
...engem (és - talán - a komoly befektetőket), az MNV 76 %-os szavazati aránya, már nem téveszthet meg...!
...hiába hangsúlyozzák, - jövet, menet -, az MNV, - CSAK -, 73 %-os tulajdoni részarányát...!
...a cégnek, egyetlen szerencséje akadt, hogy a válság idején, "beleálltak" a futómű üzletágon keresztül, a Rába fejlesztési intézet "megteremtésébe", ami mára, valóban stabilitást hozott a cég számára, mert a globális piacon, szükség mutatkozik, független futómű beszállítókra...!
...de nem sokba telik, egy ilyen céget leírni, - ha kiderül -, hogy olyan "kezekbe került", amely az "együttműködések" biztonságát veszélyezteti...!
...ezért látom indokoltnak, a menedzsment "szóbeli invesztálását", az MNV felé, a tőzsdén maradás elengedhetetlenségére vonatkozóan...!

...ám, - jól meg KELL jegyezni -, a 76 %-os szavazati arány OKÁN, ez NEM BIZTONSÁG...!!!
...csak idő kérdése, mikor indul el a csőd felé a cég, még tőzsdén maradás esetén is...!

...szerintem...!
Törölt felhasználó 2012. 05. 12. 12:09
Előzmény: #56664  Törölt felhasználó
Törölt felhasználó 2012. 05. 12. 11:59
Előzmény: #56657  Törölt felhasználó
Egyébként pedig Cree barátunkat igazán nem kellene bántani, mert messze kiragyogott a fideszes vezérkarból mind konstruktivitásban, mind értelmi képességekben. Szerintem minden tulajdonos hasznára válna, ha sikerülne tolmácsolnia az itt körvonalazódott konszenzust az érintett döntéshozók felé.
Törölt felhasználó 2012. 05. 12. 11:53
Nyilván zajlik az igazgatósági helyek feltöltése, és amíg nincs meg a lista és a rábólintások, addig ki kell várni csendben.
Nem számítok kivezetésre, és szerintem a menedzsment sem. A mostani tájékoztatón olyan kijelentések hangzottak el sajtónyilvánosan, amit egyfajta sejtés hiányában biztosan nem tettek volna meg. Ennél sokkal-sokkal konzervatívabbak (vagy csak voltak eddig?). Rövidtávú árfolyamcél megjelölésére pedig emberemlékezet óta nincs példa részükről. Ezekben a nyilatkozatokban az a hír, hogy megtörténtek. A benne megjelölt ár, időzítés, kivitelezés csak irányzék.
Törölt felhasználó 2012. 05. 12. 11:37
Előzmény: #56663  Törölt felhasználó
Törölt felhasználó 2012. 05. 12. 11:34
Előzmény: #56662  Törölt felhasználó
Törölt felhasználó 2012. 05. 11. 19:50
Előzmény: #56661  Törölt felhasználó
Törölt felhasználó 2012. 05. 11. 11:07

Topik gazda

pancserlama
4 3 4

aktív fórumozók