Topiknyitó: Törölt felhasználó 2003. 02. 23. 12:07

Rába és a láma  

Vasárnapi ebéd előtt a korcsmában.
Egy tisztességes spekuláns mivel is kezdi vasárnapi programját?
Míg élete párja a vasárnapi ebédet kotyvasztja, menekülésre adja fejét.
A boszorkány üstben rotyogó, ebédnek nevezett főzet felajzó illata elöl, kénytelen a közeli intézmény, barackpálinka és a savanyú sör illatával átitatott intézménybe menekülni.
Felüdítő érzés a boszorkánykonyha légköre (Ne egyél bele, mert pofán váglak…..!!! Mondtam már cigivel kifelé…..!!! Lehet, hogy anyád úgy csinálja de…….!!!) után a hím egyedektől enyhén izzadságszagú helyiség zsivaja.
Mivel a társasába láma későn érkezvén, a jelenléti ív aláírását követően beáll a söntéspunt előtt kígyózó két ember mögé és Béla harsány kiáltásának eleget téve, előveszi pénztárcáját.
Megért ő mosollyal figyeli Ica (Ő a csapos) dekoltázsát, himbálózó kebleit és zsonglőröket meghazudtoló kacsóját.
Fantasztik us, ahogy az üvegre szerelt fém mütyürrel önti a mérőpohárba a sárgán csillogó párlatot.
Kimérve a mennyiséget egy ügyes mozdulattal, még profi brókert is meghazudtoló póker arccal (fapofával), felét a vendég poharába önti, míg másik felét a kocsma nyereség alapjában hagyja.
Lámát a révedezésből, Ica (Ő a csapos) turbékoló hangja zavarja meg.
-Mi és mennyi pancserkám?
Láma az erotikus hangnemtől zavarba esve, tévesen értelmezi a kérdést, a hatalmas keblekre szegezi tekintettét, majd elrévedezve válaszol.
-RÁBÁt és sokat!!
Ica (Ő a csapos) hatalmas kék szemeit tágra nyitja és őszinte áhítattal bele ordít lámánk képébe.
-Mi van!!??
Majd rövid, rokoni és egyéb anatómiai színfoltokkal tarkított szópárbajt követően, tisztázódik a rendelés tárgya, és végre láma megindulhat a baracknak nevezett gyümölcs párlatával megpakolt tálcával (ÁNTSZ által előirt rozsdamentes) tőzsdei spekulációkban megedződőt társasága felé.
Béla falkavezérhez híven, maga elé húzza a tálcát és egy feles lehörpintését követően, felvállalja az előkóstoló szerepét, majd a leosztás felelősségteljes feladatát.
Lámában a (egy nekem, egy neked, majd ismét egy nekem) teátrális leosztás, némi gyanakvást kelt a testvéries megosztás elvében, de hát egy jó barátban és a brókerében csak megbízik az ember.
B.Béla a benyelt maligánfok a megspórolt fizetőeszköz okozta jóérzés jeléül, egy nagyot csettintett nyelvével, miközben Jenö (Barátai közt Nyuszika) cigarettájából egy szálat lenyúlt.
Miközben a füstszűrőt akkurátusan letörte, elgondolkodva az asztalon üresen lévő „feles” poharakat számolta.
A meztelen cigarettát szája szélébe rakva, láma felé fordult, miközben a mozdulatban benne volt TŰZET!! , feltette szokásos kérdését.
-Na mit vettél??
Láma csodálattal teli félelemmel figyelte Bélát.
A várható szemrehányástól, halkan, suttogva válaszolt.
-Rábát.
N éma csend lett a műintézményben.
Csak egy eltévedt tekegolyóként ide-oda pattogó vendég a mosdó ajtót elfelejtvén kinyitni zavarta meg a csendet.
De az ajtó mellet erre az esetekre rendszeresítet székre leülve ö is elcsendesedett.
Béla elgondolkodva szögezte tekintetét a tálcán szaporodási céllal ügyködő, két légyre, majd egy határozott mozdulattal megzavarva ténykedésüket.
Csend esen megszólalt.
Helyes.
A higgadt helyeslés, a társaságban nyomasztóan uralkodó félelmet, karmesteri pálca intését felelevenítően elhessegette és újra helyreállt a békés zsibongás.
Egy darabig még egyesek szemén látszott a bizonytalanság és óvatosan sandítottak Béla felé.
De lassan mindenki meggyőződött arról, hogy Béla elméje nem háborodott meg és a helyeslése az egy szokványostól eltérő de őszinte.
Rövidesen mindenkiben tudatosodott, és lassan pletykaként terjengeni kezdett hogy az aktuális napi csoda, miszerint Béla igazat adott el ült.
Már csak azért is, mert a „minden csoda három napig tart” Ica (Ő a csapos) által vezette intézményben csak három perc.
Ezt követően már semmi érdemleges nem történt.
Mivel kakukkos órát meghazudtoló pontossággal megjelent Matildka, Jenö (Nyuszika) felesége és házi fodrászuk kreatívságát a fején hordozva jelezte, hogy cselédként foglalkoztatott anyósa elkészült az ebéddel.
Miáltal az ékes társaságot feloszlatja.
Egyesek szerint Matildka híd és egyéb blokádokban hatékony szerepet vállalhatna a rendfenntartó erők költséges bevetése helyett, de ennek hangzatosabb jelét nem merték adni.
Így hát a Rába befektetés bővebb kitárgyalása Bélával, vélhetően a következő szabadfoglalkozásra tolódik.
Béla engedvén az erőszaknak kihörpintette a maradék maligánokat az asztalon lévő poharakból és belegyező bólintással fel állt és hallgatólagos beleegyezését adta a társaság távozásához.
lama
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Törölt felhasználó 2010. 10. 20. 09:38
Előzmény: #39138  pancserlama.
Nem érintettél politikailag érzékeny pontot, inkább nem tájékozódtál a témában kellőképpen. És így alkottál véleményt, közeli ismerettség alapján, ami ugye nem fedi le az álltalánosíthatóság kritériumait. Igazad van, az arcátlan és pofátlan magyarázatok megvannak, csakúgy mint az elmúlt években. Ezt is tapasztaltam, termény és felvásárlási árak tekintetében 2004 óta. A likviditás csökkentésről: ez sem újdonság, hiszen a cégek ha az állammal szerződnek már régen felkészültek a kifizetések késésére. Pláne azok a cégek akik rendszeresen állnak kapcsolatban az állammal.
pancserlama.
pancserlama. 2010. 10. 20. 09:34
Előzmény: #39137  watson
"Jelenleg ép.iparról beszélek"
szerintem meg minisztériumokról és kft-ikről ;))

Adott esetben állatok takarmányozását lehetetlenítették el. Idióta kártékony hivatalnokok...

Erre irtam !
pancserlama.
pancserlama. 2010. 10. 20. 09:33
Előzmény: #39136  Törölt felhasználó
ok.
Nem akartam érzékeny pontot bántani. (politika)
Környezetemben (sajtó ide vagy oda) jelentősen megugrottak a késedelmes fizetések!
És pofátlan arcátlan magyarázatokkal fűszerezik.
Eddig hittem a gazdaságélénkítési szándékukban de mára ez elszállt.
Olyan mértékben csökkentik a likviditást hogy ez blokkolja a cégeket!
Vagy simán csak nem értenek hozzá ?!
watson
watson 2010. 10. 20. 09:31
Előzmény: #39132  pancserlama.
"Jelenleg ép.iparról beszélek"
szerintem meg minisztériumokról és kft-ikről ;))

Rába: most hogy Tartós Bélát is megválasztották Budapesten, indulhat a közlekedési csúcs szerv. Vajon mikor indul a tömeges buszmegrendelés? Viktorék állítólag 100mrd-al akarnak BKV tőkét emelni és abból buszt vásárolni. Kérdés hogy ebből mennyit nyúlnak le majd a lukak betömögetésére?
Törölt felhasználó 2010. 10. 20. 09:26
Előzmény: #39133  pancserlama.
nem ugyanaz, de a lényegen nem változtat. A késedelmes kifizetések korábban is megvoltak, lehet hogy te csak azóta tapasztalod. Ebben nem tudok állást foglalni, ezt te tudod jobban. Az tény, hogy az állami kifizetési késedelmekről szóló hírekkel volt tele a sajtó az elmúlt 10-15 évben.
watson
watson 2010. 10. 20. 09:26
Előzmény: #39131  Törölt felhasználó
én épp arról beszélek hogy a saját maguk által egyoldalúan megszabott határidőt is leszarják rövidtávú célokért... ez azért már durva.

Ez olyan stílusú dolog, mintha azt mondaná, hogy azért nem utaljuk a családi pótlékot csak 3 hónappal később, mert addig is nálunk kamatozik és csökkenti az államadósságot... jaaj csak nehogy tippet adjak :))
pancserlama.
pancserlama. 2010. 10. 20. 09:25
Előzmény: #39133  pancserlama.
Ismerős cég vállalása fizetési határidő 90 nap és majd innen késik a Regionális fejlesztési tanács!!!!
Cirka 150 nappal.
Nevetséges!
pancserlama.
pancserlama. 2010. 10. 20. 09:23
Előzmény: #39131  Törölt felhasználó
Én azóta tapasztalom.
Késedelemről beszélek és nem fizetési határidőről!
Nem ugyan az.
pancserlama.
pancserlama. 2010. 10. 20. 09:21
Előzmény: #39128  watson
Jelenleg ép.iparról beszélek.
Hát igen
Közben meg sajtó tömve van a körbetartozásokról
F@@z állam generálja, nem pedig az üzleti morál!
Pro ré… kft-nél kivan adva hogy lejárat előtt hiánypótlást kérni (!), hogy újra induljon a határidő. Egyik kerületnél azzal szórakoznak a hivatalnokok, hogy ki melyiknap nem veszi fel a telefont és kit melyiknap „fedeznek” a logásban.
Mikor söprik már ki ezt a szemét bandát !?
Törölt felhasználó 2010. 10. 20. 09:14
Előzmény: #39128  watson
watson: nekem volt hasonló kifizetés-csúsztatási tapasztalatom, nem kis összeggel (FVM).
Kicsit csúsztatás láma részéről hogy ez csak a választások óta lenne így. Egyébként korábban pl. 2009 ben is 30-150 napos fizetési határidőket szabott a minisztérium.
Törölt felhasználó 2010. 10. 20. 09:12
Előzmény: #39127  Törölt felhasználó
longolják valószínűleg.
2-3 héttel ezelőttig le sem tojták a Rábát, azóta minden egyes nap elemzik és felfelé várják.
atikasz 2010. 10. 20. 09:12
Előzmény: #39127  Törölt felhasználó
erre kezdett tegnap esni:-)
watson
watson 2010. 10. 20. 09:11
Előzmény: #39122  pancserlama.
Szerintem csak simán teljesíteni akarják a 3,8%-os hiányt.
Nekem is volt tapasztalatom még 2002-ben amit törvény szerint 30 napon belül ki kellett volna utaljanak FVM-ék, azt csak kb 150 nap körül utalták hogy a 2003-as évre csússzon. Adott esetben állatok takarmányozását lehetetlenítették el. Idióta kártékony hivatalnokok...
Törölt felhasználó 2010. 10. 20. 09:10
atikasz 2010. 10. 20. 09:03
Előzmény: #39125  pancserlama.
épp az a baj,hogy felpörögtek:-)
pancserlama.
pancserlama. 2010. 10. 20. 08:56
Előzmény: #39123  Törölt felhasználó
Értem én ezt.
De ezt tudatos vagy simán még „nem tudtak felpörögni”?
Vagy nincs pénz de „rendelnek”……..
sanka 2010. 10. 20. 08:55
Nagy gázra tippelek én is, Orbán a nagy elquró címre pályázik!
Törölt felhasználó 2010. 10. 20. 08:48
Igen. Nagy gáz van a színfalak mögött: megalakult az Orbán-kormány....
pancserlama.
pancserlama. 2010. 10. 20. 08:18
Előzmény: #39120  sanka
Nem ide tartozik.
DE lehet hogy még is.?
Tud valaki magyarázatott, hogy a nemzeti fejlesztési minisztérium (és a kft-i) miért 4-6 hónapra tud fizetni?
Választások óta mintha szándékosan blokkolva lenének a kifizetések.
Tömegesen lehetetlenítik el a gazdasági szereplöket !
Mai infó egy hivatalnok érdeklődésre azt válaszolta talán „jövő héten már lesz pénz”
Csapok elvannak zárva vagy valami nagy gáz van a színfalak mögött?

pancserlama.
pancserlama. 2010. 10. 20. 08:12
Előzmény: #39119  Törölt felhasználó
?

Topik gazda

pancserlama
4 3 4

aktív fórumozók

friss hírek További hírek