Topiknyitó: Törölt felhasználó 2008. 03. 05. 01:00

PANNERGY  

Közkívánatra.....
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
bitKain
bitKain péntek, 19:10
Előzmény: #174428  zepi
Ha jár neked az osztalék, akkor ez már csak technikai kérdés lehet, hogy hova utaltatod, Szerintem, lehet (sima) értékpapírszámla, vagy ha az sincs már, mert azt is megszüntetted, akkor valamilyen általad meghatározott számla. (De ennek a nyomtatványból ki kell derülnie.)
oldrider péntek, 16:23
Előzmény: #174423  zepi
Hogy baromság, az biztos! Már maga ez a két részletben fizetendő osztalék is zavart okoz, hisz többen azt írták, ez azért van, mert ha időközben a Pannynak lenne valami konkrét más lehetősége (mondjuk a politika változása, EU-s pénzek érkezése vagy valamiféle új projekt) kapcsán, akkor nem fizeti majd ki az osztalék második részletét, hanem (ezen a véleményen lévők szerint) helyesen, arra fogja fordítani. Nos, erről a Panny nem nyilatkozott, de azt egyértelművé tették, hogy akinek szeptember 30-án birtokában van a részvény, annak a teljes osztalék jár, tehát az osztalék második részlete is. Szerintem ez annyit jelent, hogy ez fix, a több hónap eltolódás ellenére ebben változás nem történhet. Tehát az a teória, hogy majd inkább növekedésre fordítják ezt a pénzt és nem fizetik ki hamis. Hogy a Panny átlátta-e, számolt-e a kisbefektetők azon problémáival amik a TBSZ-es tulajok esetén felmerülő kérdések, arra azt gondolom nem számolt. Szerintem ez nem érdekli őket. Úgy gondolják, ezt eldönti majd a NAV, illetve a könyvelőknek kell tudniuk, értelmezniük, hogy adóbevallás- fizetési tekintetében hogyan kell eljárni. Ez a céget nem érdekli, ezért sem akarnak válaszolni az ilyen irányú megkeresésekre. Nekem nincs TBSZ, idén levonják a kifizetett osztalékból a 15 %-ot és ennek megfelelően töltöm majd ki az adóbevallást. Jövőre, amikor megkapom a második részletet, abból szintén levonják a 15 %-ot, ami gyakorlatilag már a jövő évi kötelezettségemet jelenti. De véleményem szerint TBSZ-eseknek sem tekinthetik úgy, hogy idén jutott olyan pénzhez ami után nem kell adóznia, de csak jövőre fizetik ki neki és tök mindegy, hogy jövőre van-e TBSZ-e vagy nincs.
zepi
zepi péntek, 16:21
Előzmény: #174424  bitKain
Köszi. Mondjuk azt nem értem, hogyha nem hosszabbítom meg, akkor milyen számlára fog érkezni az osztalék ?Mivel nem lesz meg az a számla amin eredetileg szerepellt.
salaxx
salaxx péntek, 16:17
Előzmény: #174426  vcsmate
De
vcsmate
vcsmate péntek, 15:52
Előzmény: #174425  salaxx
Emailes szkennelés nem játszik?
salaxx
salaxx péntek, 15:50
A számlaszám téma miatt van 2 dokumentum. Az elsőt most 30. után adod fel, úgy hogy odaérjen október 15ig az első sablonnal. A másodikat pedig majd jövőre bármikor, úgy, hogy odaérjen márciusig a második sablonnal.
bitKain
bitKain péntek, 15:47
Az én véleményem az, hogy nem ugrik a második osztalék rész, de 2 lehetőség van:
1.) Ha meghosszabbítod a 2026-ban lejáró TBSZ számládat, akkor adómentesen megkapod a '27-es márciusi részletet.
2.) Ha nem hosszabbítod meg, akkor úgy adózik, mintha "hagyományos értékpapírszámlán" lenne a részvényed.
.
Nem vagyok könyvelő, de így tartanám logikusnak.
zepi
zepi péntek, 15:23
Baromság ez az  egész cirkusz, év égén megszűnik a TBSZ számlám, akkor ugrik a második osztalékrész, mivel már márciusban nem lesz meg az a számlám ? Egyáltalán miért van erre szükség ?
balentum
balentum péntek, 15:10
Előzmény: #174421  signal2
Értem, sajnos akkor tudom mi lesz.:((
signal2
signal2 péntek, 14:59
Előzmény: #174420  balentum
Egyszerre a kettö neme lehet. Vagy mindenkinek KELER-en keresztül vagy mindenki nyilatkozik, és a cég intézi.
balentum
balentum péntek, 14:57
Előzmény: #174418  bitKain
Egyetértek. Én továbbra is azt javaslom, hogy legyen válaszható ez a "nyilatkozósdi" vagy maradjon minden a régiek szerint.
Remélem valaki olvassa a fórumot a cégtől.
signal2
signal2 péntek, 14:28
Kiváncsi vagyok, mennyi ragad be a megszavazott osztalékból helyes nyilatkozat hiányában.
bitKain
bitKain péntek, 14:24
Előzmény: #174416  jatson
A hab a tortán, hogy az osztalék két részlete külön adóévben kerül elszámolásra.
(Ha van egy 2026-ban megszűnő TBSZ-em, akkor mi van?)
Régóta tőzsdézem, de ekkora faszságot osztalék körül még nem láttam. 
hAdam péntek, 10:04
Pontosan, KH is ezt kommunikálta. 
jatson péntek, 09:58
Előzmény: #174415  jatson
Pontosítanék. Elolvastam újra a pannys tájékoztatót. Nem volt benne egyértelműen, hogy nekünk a nyilatkozat mellé kell a számlavezetőtől is tbsz/nyesz esetén igazolást kérni. Zseton70 is írta, hogy neki se mondták telefonba. Felhívtam a pannyt. A hölgy megerősítette, hogy a kelertől bontást nem kapnak, de azt mondta, hogy számlavezetők már megkeresték őket és a számlavezetőktől fognak bontást kapni. Tehát nekünk elég a nyilatkozatot  pontosan kitölteni, számlavezető neve,  mennyi a normál, mennyi a tbsz (évszám legyen mellette), mennyi a nyesz, a számlaszámok. Nem kell külön igazolást kérnünk a számlavezetőtől. Elvileg így működni fog. A másik fórumba be lett téve egy Erste levél, ahol az Erste azt írta, hogy tbsz, nyesz esetén ők adnak igazolást a részvényesnek, és azt a részvényesnek kell a nyilatkozattal együtt elküldeni. Hogy az Erste miért csinálja így, nem tudom. Nyilván aki erstés, az írjon az Erste megadott emailjére az igazolásért.
jatson csütörtök, 12:16
Előzmény: #174414  jatson
Kelet=keler
jatson csütörtök, 12:15
Előzmény: #174412  balentum
Ezt én se tudom pontosan. Részvénykönyvet kapnak negyed évente mindenképp. Te is el tudsz menni  a panny hoz és megnézheted, kik a tulajdonos társak, mennyi db részvényük van. Csak nézni lehet egy monitoron, nem fényképezhetsz, jegyzetelhetsz, stb.. Bármelyik Nyrt esetén ez lehetséges. De mint írtam, ebben csak egy név, cím, darabszám van. Nem derül ki belőle, hogy normál, tbsz, nyesz. Ezt alapvetően a kelet nem tarthatja nyilván. Ha a kelet a kifizető ügynök, akkor a tulajdonosi megfeleltetés napján az adózáshoz szükséges adatokat is bekéri a számlavezetőtől. De most a panny az ügynök, így nem kérheti be. Hogy a panny maga bekérhetné e, azt nem tudom. Lehet igen, lehet nem. Mindenesetre hogy minket csuklóztat, biztos egyszerűbb neki. Azért arra kíváncsi lennék, mennyi a megtakarítás, hogy nem a kelet a kifizető ügynök. De arra nem akarok gondolni, hogy a cél az elrettentés. Nagyon megszaladt az árfolyam, kellene valakinek olcsóbban.
oldrider csütörtök, 12:02
Bár nem ide kapcsolódik, de elmondom: Tavaly Stellantist vettem forduló nap után. Kb egy hét elteltével reggel kellemes meglepetés ért. Erste értesített, hogy számlára osztalék érkezett a Stellantistól. Bár furcsálltam, nem háborodtam fel miatta. Eltelt kb egy hónap, se szó se beszéd letörölték az osztalékot, a számlám negatívumba fordult. Nem kértek arról semmiféle véleményt, nyilatkozatot, igazolást tőlem. Egyszerűen visszavették a pénzt, pedig nem is volt pont akkor, akkora összeg a számlán. Utána fizettem be pluszba az eurókat, pedig nem én tévedtem. Senki egy szóval nem írt, nem értesített, hogy ki tévedett.
balentum
balentum csütörtök, 11:51
Előzmény: #174408  jatson
Már kapizsgálom, de annál inkább nem értem miért akarnak "tornásztatni" engem.
Nyilatkozatot kinyomtatni, kézzel kitölteni, beszkennelni, visszaküldeni és akkor összenézik a KELER-től lekért állapottal.+ szolgáltatói nyilatkozatot küldeni.
Ha úgy is a KELER-től kapott nézniük, akkor miért kell nekem megküldeni?????
Ez egy f@szság.
oldrider csütörtök, 11:49
Pont nekem is ez jutott eszembe!
oldrider csütörtök, 11:44
Nekem pl. csak NYESZ van, adót levonva kaptam eddig osztit bárhonnan és nem kellett semmit senki felé nyilatkoznom vagy igazolnom. Változtak a törvények vagy csak a Panny nem bízik a KELER vagy a számlavezetőm adataiban? Sok idejük lehet, ha még az én nyilatkozatomat is átvizsgálják meg hasonlítgatják a részvénykönyvhöz és ezt mindenkinél elvégzik.
jatson csütörtök, 11:31
Azért nem irigylem az ott dolgozókat. 2-3000 kézzel írt nyilatkozatot, banki igazolásokat, részvénykönyvet összvetni... Kiváncsi vagyok, mennyi hiba lesz benne meg mennyi idő alatt végeznek vele. 
jatson csütörtök, 11:28
Előzmény: #174407  ZSETON70
A panny kap a kelertől egy 09.30 állapotú részvénykönyvet. Abból az kiderül, hogy neked mennyi db részvényed van. Ők majd ezt összevetik a te nyilatkozatoddal. Ami nem derül ki a részvénykönyvből, hogy ki a számlavezető, normál, tbsz vagy nyesz, számlaszámok, stb. Ezért ha nem normál, tehát nem szabad adót vonni, illetve ez esetben az osztinak is az adott tbsz,nyeszre kell mennie, ezért kell ezekről az igazolás a számlavezetőtől. Ha csak normál számlán van, akkor elég a nyilatkozat a valós db számmal, mert részvénykönyv alapján ellenőrzik és egy bankszámladzám, ahová utalják az adóval csökkentett osztit.
ZSETON70
ZSETON70 csütörtök, 11:00
Előzmény: #174406  oldrider
Én is beszéltem a kapcsolattartóval,beküldtem a nyilatkozatokat(szabad-TBSz).Kérdés: ki ellenörzi,hogy releváns a db-szàm amit írtam?Amúgy kaptam az Erstétől egy Emailt,hogy igazolàst kell kérni,de ezt a Pannys hölgy nem mondta.Akkor hogy is van??
oldrider csütörtök, 08:35
Előzmény: #174404  balentum
Nem hallottam arról, hogy eddig bárki kifogásolta volna azt, hogy ha valamely részvénye után osztalékot kap, azt mondhatni automatikusan arra a számlára utalták, ahol a részvényeit nyilvántartják. Van a KELER (elszámolóház), van a BÉT ahol a kereskedés folyik, Vannak a cégek akik részvényeivel lehet kereskedni, vannak a brókercégek (bankok) akik a tőzsdei cégek és kereskedő befektetők számláit vezetik. Minden szigorúan szabályozott és nyilván van tartva. Eddig működött a rendszer. Egy ilyen plusz csavarintás az osztaléknál a PannErgy részéről miért szükséges, törvényes-e egyáltalán? Más cégek miért nem így járnak el? Én is kíváncsi lennék rá! (Zárójelben jegyzem meg a savanyáknak, hogy a mínuszolás nem válasz!)
balentum
balentum csütörtök, 08:07
Előzmény: #174404  balentum
....."értelmes" választ.....
balentum
balentum csütörtök, 08:02
Előzmény: #174402  oldrider
Szerintem jogos amit írsz és jó lenne ezekre választ "értelmes" kapni.
Azért furcsa ez az eljárás, mert a részvényt sem közvetlenül a cégtől veszem akkor az osztalékot miért nem a részvényt szolgáltatón keresztül rendezik.
Valójában a jó megoldás az lenne ha lenne választási lehetőség: aki saját számlára kéri nyilatkozzon, aki nem nyilatkozik az kapja meg a szokásos módon.
Ez mindenkinek elfogadható lenne és egyben jól tükrözné, hogy érdemes e változtatni az eddigieken.
Electricity csütörtök, 06:18
Előzmény: #174398  balentum
Az osztalékfizetési tájékoztató szerint "A 2025. év után járó osztalékot az osztalékfizetés kezdő időpontjától számított 5 évig igényelheti a részvényes, ezután az osztalékra való igény elévül."
Az igénylés a kifizetést is jelenti egyben, szerintem.
oldrider szerda, 20:48
A tőzsdézés és a vele kapcsolatos szabályok le vannak írva. Csak külön erre a célra létrehozott számla nyitása után, brókercégen keresztül tudok kereskedni. Hogy Panny vagy bármilyen részvényt vegyek, ahhoz nem kell a részvényt kibocsájtó cég engedélye. Akkor mi alapján kér most a Panny tőlem külön igazolást, nyilatkozatot? Van erre valami törvény? 
oldrider szerda, 20:41
Visszatérve az osztalékra és a külön bohóckodásra, (mert ezt én így minősítem) amit a PannErgy előír annak feltételeként, hogy kifizesse a jogosultaknak az osztalékot, nem az a probléma, hogy kinek hány részvénye van, sok vagy kevés-e az osztalék, hanem maga az eljárás miértje nincsen megmagyarázva! Ezzel a magyarázattal egyenlőre adós a cég a befektetők felé! Én elvárnám, hogy a cég indokolja ezt, ne a kisbüfik találgassanak ezügyben a fórumon!

Topik gazda

gazmer36
1 1 1

aktív fórumozók

friss hírek További hírek