Környékbeli gazdák szerintem nem nagyon vannak, Sz. lőrincen biztos nincs, de tartok tőle Miskolcon sem. Elég egyszerűvé és dotáció nélkül versenyképtelenné vált a mezőgazdaságunk, zöldség-gyümölccsel nem nagyon foglalkoznak, mert a berakott munka miatt nagy a kockázat...inkább tábla búza, kukorica, lassan már a cukorrépa egzotikum (mondjuk ez spec. eset).
A magántőkébe bevonható közfoglalkoztatottság jelenleg nem megoldott és nagyon remélem, h. nem is lesz megoldva soha...azért ne már közpénzből fizessük a zsellérhadat a Csányiknak!
Szépen magántőkéből és támogatásból menjen rá egy nagygazda a projektre és termeljen zöldséget, amit becsomagol és piacra dob...még a piac meg is lenne, mert mozgolódnak ezzel a hangya-szövetkezet 2.0-val NGM-es sugallatra (egyébként nem hülyeség, de az elején szélmalomharc)...viszont a gazda hülye lenne belevágni, mert a jelenlegi dotációs rendszerben nem éri meg neki kockázatot vállalni, még olcsó hővel sem. 100ha feletti méretnél 10ha szépen eltart egy főt a családból a szántóföldi növényekkel.
Viszont most azt lehet hallani, h. a közeli jövőben előírják a birtokmérethez igazított személy jellegű ráfordítások és alkalmazottak arányát és ha nem teljesíti a mutatót, akkor brutál TAO-t raknak rá, így nézve már lehet, h. megéri egy olcsó hővel támogatott beruházás. Persze ehhez több hektáras üvegház kéne, h. legyen annyi amit érdemes becsomagolni és ki tudsz jutni a piacra, ehhez sok ember kell, ami viszont már a Csányi alatti birtokméret.
Ezek viszont nincsenek sokan, meg lehetne keresni őket egyesével és alájuk rakni pályázatostul, üzleti tervestül, MFB-s hitelestül az egészet.
Amennyire egyébként én látom ennél a méretnél most van a generációváltás, aki összelopta a volt TSz-t az már készül a nyugdíjra és 60 körül az ember már nem vág bele új - a tankönyvek apróbetűjében olvasott - dolgokba, az utódok meg sok esetben leszarják az egészet és Pesten hajtják az M5-öt meg a kurvákat, kokót, mint egy modern nemes!
Lényeg a lényeg a cégnek kell megtalálni a mezőgazd vállalkozót, mert jelentkezni nem fog senki...viszont kompletten összerakva a cuccot, nem rossz termék ez.
Mindennel egyetértek, kivéve, hogy a mezőgazdaságos story nem jön be (ha ugyanarra gondolunk), sőt, akár a környékbeli gazdákat is tönkretehtik ezzel
maradékhővel fűtenek egy üvegházat, ahol közfoglalkoztatásban fognak emberek dolgozni
az üvegház fűtése így jóval kedvezőbb, mintha egy ezzel foglalkozó gazda gázzal fűti az üvegházát, ill. a közfoglalkoztatási juttatás sem egetverő összeg havonta, azzal sem lehet versenyezni
én simán el tudnék képzeli egy ilyen mezőgazdasági vonalat hulladékhővel, pl. virágtermesztés, magas haszonkulcsú növények termesztése
az biztos, hogy a következő lépcsőnek is nagyot kellene durrania a pannergy-nél
győr tényleg jó lenne; sok, jól jövedelmező gyár van arrafelé egy kupacban, akiket pl. a politika sem támad annyira; ráadásul sokkal gazdagabb vidék, mint kelet mo., így a projekt jövedelmezősége sokkal jobb lehet
az erre fordítható eu-s pénzeket meg a lehető legjobban ki kellene használnia mo-nak, amíg vannak, és el nem veszik
itt 14-ig folyamatos mélypontok lesznek, ha rákarmolnak a jegybankra is, akkor meg szakadék! Tartok tőle, h. pü-ileg a legjobb megoldás lenne eladni mindent és CHF-re váltani, albérletbe költözni, mert itt olyan tüzijáték lesz a forint körül, h. hiába megy fel akár 1000-re!
Pénzt én már lakásért nem adnék, viszont Z-verziónak vettem egy pécsi panel árából egy falusi (80-as évek sztájl) házat 6500m2 telekkel (krumplim leszen), a szomszéd meg évi 100-ért vigyáz rá, nyírja a füvet, stb.
Szerintem nem fog ez fölmenni, max 2-3 napig a szokásos módon. TA motivációjú befektetők nem jönnek a BÉT halott...fundás befektetők esetleg jönnek a I.Q gyj után, ami tartalmazza a miskolci számokat (ha kedvező) és mutatkozik esély egy hasonló mérteű pl. győri projektre. Győrben van fantázia, mert a visszamenű vizet lehetne csarnokfűtésre/temperálásra használni olyan felhasználóknál ahol nincs technológiai hulladékhő...ez a mezőgazdaságos sztori nem fog működni, hacsak nem találnak egy Csányi alatti szintű nagygazdát, akinek a birtokméret miatt amúgyis előírnák a foglalkoztatotti létszám emelését (amiről szó is van) és MVH-s Uniós pénzekből összedobnak egy szociális foglalkoztató jellegű üvegházat! (az üzleti modellért a sikerdíjat majd kiszámlázom:-DD)
annyira lassan, hogy még mindig esnek, ill. az elmúlt fél évben minden hónapban megjelenik egy olyan cikk, hogy elérte az ingatlanpiac a mélypontot
de érdekes módon mindig van lejjebb...
szerintem jövőre még jobban összeszarja magát itt minden, a gazdaság is, az ingatlanpiac is a külső tényezők, de leginkább szeretett kormányunknak köszönhetően
nem csodálkoznék rajta, ha továbbra is minden hónapban jönne egy olyan cikk, hogy "elérte az ingatlanpiac a mélypontot"
PANNERGY