Nekem is volt egy Szabiéhoz kicsit hasonló esetem ha nem is akkora tétellel, de nem is kicsivel. Vettem anno EGIS -t, jónak tűnt, aztán valami nagyobb játékos ki akart szállni és hónapokig nyomta lefelé az árfolyamot. Na végre elfogyott neki és vissza is jött az én szemszögömből némi plusszba az árfolyam. Örömömben, hogy hónapok szenvedése után ki tudok szállni némi profittal, el is adtam. De nem örültem max. talán 1 hétig és jött a felfüggesztés, kivásárlás kb. az akkori tőzsdei ár + 35 % -os áron egyik napról a másikra. Hát legszívesebben a fejemet vertem volna a falba, hiába mondjátok, hogy némi profit is profit. :) Szóval ez is belejátszott, hogy a TELEKOM-ot csak tartottam és tartottam, hátha ezt is kivásárolja a DT. De hát ha nem, akkor nem. A hétszerező árfolyam se rossz, és akkor még nem is beszéltem az osztalékokról. A 300 -as beker áraimra a 154 Ft -os osztalék már nem rossz. Bár valaki már arról is kioktatott, hogy ezt nem így kell nézni. De nekem jól esik így is nézni. :)
Ez is egy aspektus, és nem véletlenül jött elő most a Szabi sztori. Bár én személy szerint a tőzsdén végképp nem hiszek abban, hogy más "kárán" tanul az ember. Ez full egyéni játék, itt sokat kell tanulni a tőzsdéről, saját magadról, itt a saját veszteséged a legjobb tanító.
Tulajdonképpen én hoztam föl Szabit, de nem bántásként, inkább kicsit sajnálom milyen peches döntéseket hozott. Meg akkortájt én is nagyon gondolkoztam már azon, hogy kiszállok, de szerencsére kitartottam és nem bántam meg. Úgy gondoltam egyszer csak leszáll rólunk a kormányunk vagy le lesz váltva valamikor és erre is jó esély mutatkozik most.
Én meg náladnál is többet éltem (még öregebb vagyok):). És értékelem, ha szembe jönnek velem (a hátulról jövést nem értékelem). Régről "jól ismerjük" egymást, és örülök is, hogy ismét aktivabb vagy itt az mtel topikban. Az, hogy ki mennyire szeret konfrontálódni, szembe menni a többséggel, ez egyénenként igen változó, alkati kérdés. Élettapasztalatom, hogy "nem maradok csendben akkor sem, ha az szemben megy a többséggel" mentalitású emberek elégedettek (tetszik saját maguknak) ezzel a jellemvonásukkal. És ez igy is van rendjén. (régi idők képe ugrik be, mikor itt a topikban nem csak tőzsdéztünk, de időnként ki-kiléptünk az élet, emberi dolgok más területére)
Én sem játszottam meg az 1950-2000 sávot, vártam egy kitörést- 2023 nyara óta az elemzéseknél az erste hányszor írta,hogy túlvett,de én nem generáltam nekik forgalmat adás-vétellel,csak a TL- certi váltásokkal.
A profitot nem kell megmagyarázni srácok. Ha eladtál egy papírt és utána tovább emelkedik az árfolyam, az nem elvesztett profit. Az a profit soha nem volt a tiéd. Akkor és ott hoztál egy döntést, eladtad, ennyi. Eshetett volna, ez is mindig benne van. Rossz döntések is vannak ám. Én a múltkor pl. belevettem 3300-nál, -6%-nál a 4ig-ba, "játékból", kis pénzzel. Belevettem, pedig azt mondtam korábban nem kérek ebből a semmi, nagyra fújt lufiból. Aznap volt -12%-is. Nagyjából visszakúszott. Másnap brutál esés, beszartam, eladtam 2890-nél a végét. Besz@rattak, elismerem. Már szemem előtt láttam a 2000 körüli 4ig-et. Pedig nem szoktam megilyedni, de ott ez történt. Még aznap megszólalt a vezírük, árfolyam, mint a rakéta, fel. Tényleg filléres tétel volt, forintban filléres bukta, százalékban sok. Rosszul esett. Kiváló tanulópénz volt, olcsón megúsztam. Soha többé 4ig, nem nekem való. Gyenge vagyok hozzá, úgy látszik. A 4ig viszi a pénzt, a Telekom termeli. Még akkor is, ha korán adom el. Ma benn volt az eladási, de visszavontam. Majd kiderül, hogy jó döntés volt-e. Szerintem igen. Remélem.
Tudom, hogy nem akartad bántani, mert már elég jól megismertem a dolgokhoz, emberekhez való hozzáállásodat. Most mégis ezt tetted szerintem Szabival kapcsolatosan. Te vagy a szívem csücske itt a fórumon ( :))) ), de annál már többet éltem ( öregebb vagyok ), hogy csöndben maradjak és ne mondjam el a véleményemet bármilyen kérdésben még akkor is, ha az szembe megy a többség véleményével, vagy másnak esetleg nem tetszik. És még akár veled szemben is. Kapom is érte a diszlájkokat gyakran :). De azt gondolom, hogy ez neked sem sokat számít sokat.
A fene se akarja bántani, viccelődni se akar az ember, max akkor a megfogalmazás úgy korrektebb, hogy két fontos döntését peches időpontban hozta (természetesen ez csak később derül ki). Természetesen, volt szépen "rossz" tőzsdei döntésem. A tőzsde erről is szól, és tanítja az embert a veszteség- nyereség kezelésében, feldolgozásában.
De jó hogy írtad Bobi... nekem is eszembe jutott ma. Gyula, hallod-e, ne szopasd már a népet ezekkel sz@r-hulladék vg.hu-s elemzésekkel. Magadat is csak égeted velük... legtöbbször semmitmondóak, de olykor még rossz tanácsot is adnak. A mai nap kiváló példa, hogy miért nem érdemes adni-venni ész nélkül, és az Erstét feleslegesen gazdagítani.
Nem tudom, hogy miért kell bántani. Hozott egy döntést. És pont. Te még sosem hoztál rossz döntést? Biztosan rosszul esne, ha azon viccelődne más. Egyébként senki sem tudja megmondani közülünk, hogy akkor jó, vagy rossz döntést hozott. Pénzügyileg valószínűleg rosszat. De a pénz csak az egyik aspektusa a dolgoknak. Szabinak meg abból így is meg úgy is van bőven.
aki nem akarta megjátszani a múlthéten az 1950-2000-et, azok jól jártak. Akik megjátszották, ahogyan írtad, azoknak vagy óriási szerencséje volt és vissza tudták venni, vagy ma tépik a hajukat. :) A "nix ugribugri" sokkal jobb tanács volt.
Ha egy Dunahaust, Államinyomdát fel tudnak húzni 5% osztalék/részvény arányra, ez miért ne mehetne? Rádásul Fixmáp kamatcsökkentésre is számítok. Mtel 3000 Ft is lehet szelvényvágásra!
Ên ma zàràs elött kiszálltam az összes certi poziciómbòl 30K, Hàlàm a piacnak még biztos van benne holnapra, de az màr meghagyom nektek most peddig durranjon a pezsgö 😊
Mtelekom