Gondolkodik-e valaki úgy, hogy a mostani kb 20%-os emelkedés ellenére nem adja el a Mol papírjait, hanem megvárja és elteszi a 250-300 Ft-os várható osztalékot?
Te mit értesz innovatív alatt? OTP pl. miben innovatívabb? A Fresh Corner pl. szerintem innováció volt MOL-nák és szépen bejött. OTP-nél tudnál hasonlót mondani? Mégis veszik mint a cukrot.
Ha racionális alapon növekedne akkor a battai tűznek is hatással kellett volna lennie az arfolyamra szerintem az is azért maradt korrekció nélkül mert inkább politikai kockázat tartja lent az árfolyamot mintsem gazdasági okok
Bár amúgy technikailag nem a moltol von el tőkét csak amit politikailag szerez engedményt maga használja fel, cserébe a mol még mindig nagyon keveset költ a finomítók átalakítására bízva abban hogy nem lesz örökké szankció, de szerintem amig csak az olcsó olajon keletkező nyereséget veszik el addig nem torzítják a piacot és nem kerül versenyhátrányba a mol. Miért tartod problémásnak hogy lenyúlják? Hiszen ezt a mol nem tudta volna kiharcolni nem mondom hogy jó de mégis csak a politika miatt keletkezhet többlet egyáltalán.
Hosszútávon az olcsó olaj és gázforrásokat racionális használni a drágábbak (tegeren szállított olaj, LNG) helyett, az USA bárhogyan is erőlködik. A mostani oroszország elleni szankciók a háború lezárásáig és továbbbi politikai stabilizációg tartanak. Aztán egyszer újból elérhetőek lesznek, és racionális lesz őket használni Európában: kész (legfeljebb felújítandó) vezetékhálózat = olcsó szállítás, ráadásuk az oroszok a hábórúban elpufogtatott és kiszárított államkasszájukkal nagyon fogják éhezni a foszilis bevételeket, így valószínűleg olcsóbban fogják adni, mint bárki más. (OPEC is gyengűl már, USA Venezuelával megadta neki a kegyelemdöfést) A MOL egy energetikai versenypiacon működik, de való igaz, hogy korlátozottan versenyzik, mert monopol szereplő itthon. De a benzin ára sem versenypiaci, hisz bár annak tűnik, de államilag szabályzott... hisz választást befolyásoló ereje van. (De USA-ban is politikai kérdés a beznzin-ár, szóval ez nem magyar sajátosság.) De a MOL-nak vannak versenypiaci divíziói is, pl vegyipar, fogyasztási szolgáltatások. Ezek abszolút piaci alapon működnek, és jól látható részét termelik a bevételeknek és profitnak. Sokkal jobban aggódnék az állam által lenyúlt profit miatt (extra adó az Ural-Brent árkülönbségre), de itt meg a beállamosított egyetemek alapítványainak finanszírozása a garancia, hogy osztalékot azért hosszú távon is kell fizetnie.
Eszköz és p/e alapján kb a fele a pknnek vagy az omvnek jóval alattuk van, árban úgy kezeled mintha normál értékének forgott volna eddig, itt nem arról van szó hogy azért emelkedik 20%ot mert lesz kb+30ft osztalék szerintem arról van szó hogy a kockázatok csökkenését látja sok ember.
MOLly tulajok topikja
Ha az Otisoknak is van gyűjtőtopikja, ne aprózódjanak el apró témákba a Mollysok se.