nem kell kiszámolni..... faékegyszerű módszerrel megmondom neked. Iráni háború előtt lényegtelen volt..... utána amikor csúcsokat döntött mi estünk..... 80 dodó alatt irreleváns ismét, nincs torzító hatása . Ergo én azt mondanám, hogy 80 alatt megyünk a saját tempónkban, 80-90 között kezd nőno a nyomás, 90-100 között csorgás 100 fölötti olajár pedid esést generál. (nyilván minél magasabb az olajár annál magasabb üzemanyagárat és annál magasabb inflációt indukál stb..... a jegybankok meg nézik ugye - hopp itt a kapcsolat :) )
https://www.portfolio.hu/gazdasag/20260824/varga-mihaly-mar-elore-bemondta-a-jegybank-donteset-de-hamarosan-megint-valasztas-ele-kerulhet-az-mnb-857450 Kamatstop? Extraprofit adó ? Szóval Kamatstopot azért vezették be hogy a magas kamatok ne üssék meg a hiteleseket akiknek változó kamatozású hitele van, ez láthatjuk nem áll fenn.... Extraprofit adó.... ez eleve nem létező fogalom , kormányzati kapzsiság már inkább.... de azért lett bevezetve, mondván a magas kamatokon a bankok extra profitot érnek el és ezt az állam megvámolta (nyilván az mnb nél parkoltatott pénzekre kamatot kaptak a bankok ) na már ez az extra profit se létezik , sőt az infláció és a kamat egy normál évhez kezd hasonlítani. Kármán András nyilatkozta hogy lassan elkészül a költségvetés felülvizsgálata , ez érdekes lesz mert megtudhatjuk mivel számol a kormány talán ezeken a sorokon a jövő évre / évekre.
Ha kell a pénz az olajon elszenvedett bukóra akkor adják az OTP-t is. (mert tudják hogy mi megvesszük, így olyan mintha államkötvényt (DKJ) venne csak itt jobbak a hozamok.)
Szerintem egy kis pluszban nyitunk, de nyomás alatt lesz az árfolyam az USA újabb vámháborúja miatt. Aztán amikor bejelentik a részleteket ma és mondjuk 30 nap haladékor adnak Iránnak és a vele üzletelő országoknak akkor enyhül a nyomás. Ha nem lesz haladék akkor tovább lefelé...ráadásul jön szeptember ami amúgy is pocsék szokott lenni.
Inkább közvetett kapcsolat van a kettő között hiszen az olajat és a tőzsdei hangulatot azaz az OTP-t befolyásolja az iráni háború. Az olaj kicsit kényelmesebb indikátor tud lenni, mert éjszaka is megy, reggel is látjuk merre áll. Alapvetően nem 1-1ben követi egymást, ez csak inkább mostanában igazabb, így egy extra mankóként hasznos lehet :)
Olaj ott van mint szerdan sot kicsit alatta es volt lentebb is. Szoval itt noncs uj a nap alatt. Trump allapota azt nem kommentelem …. Igazabol barmi elkepzelheto a beokik visszajottek nyaralasbol aztan esz nelkul veszik vagy meg rahuztak a maldivon aztan oldalazunk. Esest egyelore nem varnek az olaj miatt.
Macus: azt gondolom az olaj egy darabig biztos itt a 80 körül fog kulminálni és nem fog 45 korülre menni, túl sok anomália és túl sok az eddig kőbevésetnek hitt staus quo dőlt meg így mindenki újra értékeli a függőségeket. Ez pedig azt jelenti, hogy inkább magasabb árat is hajlandó fizetni egy magasabb rendelkezésre állás vagy szállítási biztonságért ezt pedig árazza a piac. Dniel: még nem fejeztem be a videót, de nem gondolod, hogy a kötvénypiacon látható folyamatok egy új éra kezdő helyzete ahol már a piac a stimulusokkal pumpált dolgokat nem "hisszi"el így a magas kötvény hozamok velünk maradnak , talán stimulus sem lesz így a pénzszórás nem lesz így a bitcoinra mint kockázatosabb eszköre nem fog annyi manna hullani és inkább mindenki biztonság játékot fog játszani ? Mert a behuhogott 10k aranyhoz inkább a félelem mind a fomo dukálna a piacokon? Off: talán kicsit zanzásítani kéne a videokat mert bazi hosszúak de jók. Köszi érte.
Elemeztem olajat is mar fent van az is. egyebkent en mar kifejtettem itt... trump, meg az olaj csak zaj... inkab a chartal foglalkozom... Ha a konjunktura ki birja nem szamit.... ha meg nem az majd az adatokon latszik es piac egyszer elkezdi arazni... a főbb mutatokat mutattam a videoban... persze nem vagyok kozgaudasz. otp nem olaj miatt vagy trump miatt fog esni ha fog... ha usaba elindul egy stimulus es risk on akkor a toke egyszeruen a deffenziv iranybol a spekulatib irany fele vandorol...
Raneztem gyorsan otp reszre , szcenario fuggo de elkepzelheto. Azt mond meg nekem hogy milyen kapcsolatot latsz az olaj es otp kozott (nyilvan indirekt modon de van ) es ebbol kiindulva ugyanaz a target mint az elemzesben ? Tehat 80-90 koruli ar 100+ ar es 80 alatti ar eseten . Nyilvan ez kiszamithatatlan es nagyon korulmeny es trump fuggo a dolog , de adott szinteken mennyire erintheti otpt . Szerintem 90 dollaron stagnalas varhato de ev vegere 48-50 koze tennem igy is. 80 alatt lehetne 50 folotti otp ar (sot 80 alatti olajnal igazabol nem relevans nekunk ) de 100 folott a mostani szonteket mondanam maxnak . Az olajar elsosorban a haboru fuggvenye. A tata beket akar , bibi haborut , iran meg nem adja magat. . Az izraeli es usa valasztasok kozott egy het van kb . Oktober vege november eleje. Addig en ilyen huzd meg eredzd meget mondanek , de trump tokeit a part fogja szorongatni majd. Bibiet meg trump. Joker baratunk meglepoen jol latja az olajat ezert jar az elismeres neki. Ha abbol indulok ki ev vegere meglehet az a 49-50 es arfolyam nalunk. Nyilvan nem egy ket heten belul.
OTP részvényesek ide!