Ezeknél a mutatóknál azért indokolt az óvatosság, tehát összességében kell nézni őket, nem egy mutatót kiemelve. Pl. ha az otp végrehajtana egy tőkeemelést, akkor a p/bv értéke is változna (kisebb lenne). Tehát egy kis p/bv jelentheti azt is, hogy egy bank rosszul gazdálkodott és ezért tőkeemelésre szorult.
Nem is annyira az OTP hanem inkább úgy általánosságban szerettem volna kérdezni.
Ha jól sejtem az ilyen ábra egyfajta "biblia" (tudom, túlzás, de hirtelen ez jutott eszembe) a nagybefektetők, a tudatos kereskedők kezében. És pont emiatt kérdeztem, hogy a fent lévő eszközöket mégis miért veszik.
Magyarul az árfolyamnyereség (veszteség) baromira nem érdekli őket. Jó helyen van az a pénz, fizet osztalékot és ez elég.
De ugye nem teljes vagyonnal vesznek ilyen stabil papírokat? Max a portfóliójuk egy részét tartják itt? A pénzük másik részét pedig kockázatosabb, de nagyobb haszonnal kecsegtető instrumentumba teszik.
Szóval ez egész gondolkodásmódjuk érdekelne inkább az alapkezelőknek.
Pontositok:
Aki erre kiváncsi az olvassa el a múlt heti hozzászólásaimat (akviziciós potenciál) témakörben! a Mennyit ér az OTP topicban (4382-es hozzászólástól kezdve.)
Annyit még hozzátennék, hogy a diagram függőleges skálája azt mutatja, hogy az OTP mennyira van túlértékelve a könyvszerinti értékéhez képest (P/BV hányados). Eszerint az OTP a régiós verszenytársakhoz képest jelentősen túlértékelt lenne. (Legmagasabb hányados: 1,55 , mig a Raiffeisené csak 0,55! Igy az a bank legalul helyezkedik el)
De a vizszintes tengelyen az elemzői várakozások átlaga szerint fel van tüntetve, hogy az egyes bankok az elkövetkező 3 év átlagában évente mekkora ROE-t (saját tőkéhez viszonyitott megtérülést) tudnak maj elérni. Itt az OTP 13%-on áll, mig a Raiffeisennél az elvárás csupán: 8,3%.
Ha egyformák lennének a várakozások és igy a bankok tőzsdei megitélése is, akkor ezen az ábrán a bankok egy olyan egyenes mentén kellene hogy elhelyezkedjenek, amely bal oldalt alul kezdődik és jobb oldalt fent fejeződik be. Az egyenes felettiek a túlértékeltek, az egyenes alattiak alulértékeltek.
Az ábra egyértelmű nyertese a Sperbank, amely a tavalyi hajrája ellenére még mindig kis P/BV-n forog (1,1) miközben a következő 3 év ROE mutatója az elemzők szerint 18%!!!
Ebben az esetben eléggé nyilvánvaló, hogy az orosz piac politikai, befektető kockázati felára miatt van az alulértékeltség.
Az OTP az ábra egyértelmű vesztese, mert nem az egyenes mentén jobb felűl helyezkedik el, hanem középen fennt (azaz közepesen jó nyereségesség párosul egy nagy könyvszerinti túlértékeltséggel). Ezen ábra szerint az OTP reális értékeltsége a jelenlegi árfolyam minusz 15% lenne. (Kb. 7600 ft) Ha pomperj a fenti ábra alapján emelett a fair érték mellett érvelne, akkor nem állitottam volna, hogy szándékosan rossz adatokból és eltorzitott számitásokkal operál.
Miért gondolom én viszont, hogy az OTP már ma is megéri a 8500-9000 ft-os árfolyamot?
Ahogyan a másik topicban is érveltem a múlt héten, ennek az az oka, hogy én megvalósithatónak tartom a menedzsment 18%-os ROE elvárását a következő években. (Hosszútávon valószionűleg kb. 15% körül alakul.) Amennyiben a belinkelt ábrán az OTP piros pöttyét jobbra toljuk a ROE= 18% értékre, akkor láthatjuk, hogy a bank egy relative pontos "fair értéken" landol.
De akkor miért érvelek én is a 12000ft 2 éven belűli elérhetősége mellett?
Aki erre kiváncsi az olvassa el a múlt heti hozzászólásaimat (akviziciós potenciál) témakörben!
„A kérdésem az lenne, hogy milyen megfontolásból veszik meg ezen papírokat?
Ezt most komolyan kérdezem, mindenféle élc, irónia nélkül.”
A dolog lényege, hogy a kérdéses ábra, bár pontatlanul (az OTP valójában a jobb felső sarokban van a SBER felett), de jövőbeli várható eredmény-teljesítményeket modellez. Egy nagybefektető a pénzéért a jövőbeli profitot(hozamot) veszi meg(más is aki ért a szakmához), a napi és heti mozgásoktól teljesen függetlenül.
Laikusoknak: abba a betétbe teszed a pénzed, amelyik 1-2 éves távlaton a legtöbb kamatot adja a legkisebb csődkockázat mellett. (Akinek ehhez is van még kérdése, az forduljon orvosához...)
Kiegésziteném az álláspontodat az ezzel kapcsolatos hozzászólásaid összefoglalásával, mert igy pontos:
..amit itt senki nem hisz el nekem már március óta, amióta az 5000-es szintről egészen a 8900 áttöréséig jósolom folyamatosan a korrekciót, azzal az érveléssel, hogy ez a bank nem ér 5000 ft-ot sem, mert a válság idején nem volt eléggé nyereséges"
Pontosan foglaltam össze?
OTP részvényesek ide!