Pereputty mobilere nekem is van egy futó projektem: Mi történt? Kiszált a kalitkából a »madár«. Három órán keresztül hibátlanul repült. Legközelebb három hétig kell folyamatosan repülnie, hogy végleg elhagyhassa a kalitkát.
"Ezek az álló-forgó szélturbinák nagyon nem új ötlet, idejét nem tudom
mikor olvastam már róluk, csodálkoznék ha nem lennének használatban." Az álló-forgó szélturbina tényleg nem újdonság szélcsendben mindegyik szélturbina álló.....
Mondjuk úgy, hogy "sejtem", hogy hogy működnek ezek, az ígéretesebbnek látszó projektek kimentése állami szervezetektől (amit addig az állam finanszírozott). Az esetek többségében vagy befuccsolnak, vagy pénzmosodává alakulnak, miután a főnök megszedte magát és a hype alábbhagy(1-10 év) - magyarán kifogynak a befektetőkből. Az interjú egyébként az összes figyelmeztető motívumot hordozta sajnos.
Minden startup így indul, aztán kiderül, nagy durranás lesz belőle, vagy bedőlés. Szerintem számtalan befektető böngészi a lehetőségeket, ha ez tényleg akkora csoda, már ott sorakoznának a kapuban. Ilyenbe az államnak nem szabad beleszállni, menjen oda valamilyen befektető és kockáztassa ő a pénzét .
Megnéztem a videót, én nem vagyok mérnök még hobbiból sem, de azért 100 év működési időt rámodani valamire, ami energiaszíjat használ tegyük fel egy 30m magas építménynél, amire számolnak 300km/h - a videóban 500km/h - széllökéseket, hát nem tudom. Meg akkor kiderült, hogy betonból lennének a terelők, az egyes modulok esetében ez mekkora terhelést fog róni az alapra, meg ugye a lapátok rögzítése is hagy némi kívánnivalót maga után, ha más helyen használnák (tenger/part) akkor a korrózió is számottevő lenne, kell ehhez is daru/emelő, moduláris rendszer, sok meghibásodási lehetőség, a letelepítés tekintetében egymástól elég nagy távolságra kell lenniük. Nem mondom hogy a 3 lapátos jobb, sőt, de szerintem ez sem egy spanyolviasz. Ráadásul a napelem-paneleket is már teljesen jól újra lehet hasznosítani, a probléma, a szélturbina lapátokkal van, abban rengeteg a műanyag-üvegszál kombó.
Klímakamu