Topiknyitó: hekki 2026. 01. 13. 20:46

USA - Irán háború  

Tik-tak, tik -tak
Start 2026 január 18 hajnali 3?
https://oroszhirek.hu/cnn-trump-iran-elhagyasara-szolitotta-fel-az-amerikaiakat/
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Zedisdead ma, 00:30
Előzmény: #2411  Zedisdead
Különösen undoritó pl, hogy Ahmedi Nejad ot, aki kb Obamábal egyidőben volt Irán választott elnöke, majd 2 elnöki ciklusa lejártával visszavonult a politikából és sima egyetemi tanárként él tovább, a zsidók  meg akarták ölni a háború első hetében. Mégis milyen jogon? Kb mintha valaki lelövetné Obamát. És még büszke is lenne rá, ahelyett hogy élete végéig bujkálna vagy rárohadna a műanyag lakat. 
Zsidóknak mindent lehet. Komolyan mondom, 50 évig nem voltam antiszemita, a mi családunkban a zsidó szó el se hangzott, ezt afféle pesti úri huncutságnak tartottam, de ami népirtást, etnikai tisztogatást, erőszakos terjeszkedést, cinikus gyilkolászást Izrael megenged magának, illetve a világ neki, már én is azt kell lássam, a világban működik egy zsidó háttérhatalom, amit meg kell dönteni.
Zedisdead ma, 00:24
Előzmény: #2409  MrSomm
Iránnak van választott elnöke, parlamentje, kormánya.
Ezeket választásokon választják, valós versenyben, nem megrendezett módon, mint Oroszországban, Kinában vagy Észak Koreában.
Az egyetlen dolog, amitől Irán "teokrácia", hogy a papok kizárhatják a nekik nem tetszőket a politikából. Ettől függetlenül még pluralizmus van, mint pl a 19. századi nyugaton, ahol ugye még a demokráciákból is kizárták a lakosság > 50%át. És az uralkodó ideológiát el nem fogadókat, pl kommunisták kizárták a közéletből.
ronaldinyo kedd, 23:14
Előzmény: #2409  MrSomm
Viccel iran meglesz jön Kuba,megbillentese is stb
MrSomm kedd, 23:05
Előzmény: #2408  keeper
Amennyiben most leullnek komolyan targyalni, akkor maradhat a rezsim. Foleg, ha elkezdenek a kinaiaktol tavolodni es USA atveszi toluk az olajat, tovabbertekesiteni... De azon sem lennek meglepve, ha csak targyalgatnanak evekig, kozben meg menne a vilag tovabb nyitott Hormuzzal, bombazas nelkul es valodi lezaras nelkul.
Nagyon kivancsi vagyok, hogy ki az "uj" rezsim nev szerint. Ki lesz a vezeto? Mojtaba vajon eletben van-e meg, vagy majd egyszer csak bejelentik, hogy szivrohamban elhunyt? Vagy ezzel fel is adjak a teokraciat es lesz egy uj " valasztott " vezeto a mostani gardabol? Nagyon sok minden lehet meg a kovetkezo hetekben. Szerintem az en kepzelo erom keves hozza. 
keeper kedd, 22:46
Előzmény: #2405  MrSomm

Akkor összefoglalva, lényegében a polgárháborúra tipplesz. (Ez a nagy álma amúgy a "koalíciós" erőknek is.) 
Na akkor majd kiderül. :)
MrSomm kedd, 22:12
Előzmény: #2399  Zedisdead
Valoszinuleg Irannak sincsenek vegtelen eroforrasai. Sot...
MrSomm kedd, 22:09
Előzmény: #2402  Borisz
Erdekes, hogy navy vezeto kiesese ota, mintha elkezdtek volna lassan kozeledni a felek, de termeszetesen ez nem alatamaszthato. 
MrSomm kedd, 22:07
Előzmény: #2390  keeper
Koszi ezt a hozzaszolast, vegre amire erdemben lehet valaszolni.
Nem lesz rezsim valtas szerintem. Es ezt a mai hir elott is igy gondoltam, pontosabban nagoybb eselyet lattam, hogy maradnak valamilyen formaban. Vagy valami polgarhaborus helyzetbe keverednek es nem lesz egy kormany, aki vezetne (ez meg bejohet 1-2 even belul). Mar nagyon regen nyomja Trump, hogy szerinte mar megvolt. 
Ugy tunik, ez az egyetlen modja, hogy vege legyen a haborunak. Az IRGC megkapta ezt a menekulo utvonalat az USA-tol es ugy tunik, hogy elni fognak vele. Szemely szerint en meg nem eltem magam bele. 
Valoszinunek tartom, hogy ha Iran nem fogadja most el, akkor eszkalalodni fog a helyzet. Szerintem johet egy erosebb bombazas az eddigieknel, meg valami szarzafoldi akcio, Kharg, Qesm, Larak szigetek. Gondolom ebben mar a GCC is benne lesz. Nem lepne meg, ha a kurdok, vagy akar a baludzsok is tamadnanak ebben az esetben, kozben meg felkelest inditana az irani ellenzek, akarkik is vannak benne.
Ha marad is a rezsim, az egyeltalan nem biztos, hogy radikalisabb marad. Most megszavazzak , hogy atombombat fognak fejleszteni, igy a beketargyalason lesz mit visszavonni. En azt latom, hogy vegig probaltak hagyni a lezaras lehetoseget, peldaul nem aknaztak tele a szorost, ezt megtehettek volna a masodik nap. Nem sullyednek a hajok folyamatosan (nem tudom hany napja nem sullyedt el egy sem). Van kar az olaj infrastrukturaban, de szerintem tudtak volna nagyobb karokat okozni, de azzal meg inkabb magukra haragitottak volna Kinat es Pakisztant is peldaul. Ha jol ertem Pakisztan alalpbol sem boldog a baludzsok miatt.
Te tudod, hogy valoban letezik-e a dusitott uran? Valoban eltudtak hozni idoben? Nincs veletlenul 2-300 meter melyen valamelyik romma bombazott bunkerben? Szerintem nagyon kevesen tudjak a valosagot es eleg nagy eselyet latom, hogy Trump sem tudhatja biztosra, vagy ha tudja, akkor nagyon nehezen hozzaferheto helyen lehet. Azert abban is van igazszag, amit juniusban mondtak, hogy 500 kg urant nem tudnak nyomok nelkul mozgatni. A Moszad is eleg jol be van epulve a jelek szerint. Nekem fogalmam sincs mi lehet a valosag... lehet mindegy is, csak a hiradoban tudjon menni valami, minden oldalon.
Nem tudom elkepzelni, hogy Izrael, vagy az USA meg meri tenni az atom tamadast. Meg az oroszokrol sem tudom elkepzelni. Csakis azert nem, mert a kovetkezo lepes a tobbi orszagtol teljesen kiszamithatatlan. Es szerintem ekkora kockazatot sem Ukrajna, sem Iran nem er jelenleg. 
MIndenki azzal foglalkozik itt, hogy jajj az USA mar 4bn USD kart szenvedet es mennyibe kerul a haboru nekik. De egyszer nem lattam azt kerdezni, hogy vajon meddig tudja Iran fenntartani magat, mikozben 2 jelentos hadsereg bombazza egyszerre. Vajon mennyibe kerul nekik, akinek joval kisebb a keret. En egeszen biztos vagyok benne, hogy most egyik partner sem fogadja az irani rial-t fizeteskeppen barmiert. De a hadsereget, a rendorseget is mindenkeppen fizetni kell, mert amint abbamarad a fizetes fellazadhatnak konnyebben. 
keeper kedd, 21:57
Előzmény: #2395  Bpali2
Nem számít, Izrael nem olyan hülye, hogy bevesse - akkor a holokauszt adunak annyi lenne és mindekit maguk ellen hangolnának-  majd rábeszélik amerikát, azzal kapcsoltban is nyilatkoztak az oroszok?
Borisz kedd, 21:56
Előzmény: #2401  MrSomm
Nem érzem úgy, hogy amerika elmenne az olaj nélkül. 
Lehet, hogy túlteng bennem az emberismeret, de én trumpról nem tudom elképzelni, hogy otthagyja, lemond róla, s már nem akarja mindenáron megkaparintani a Ewing Oil olajtársaságot.
Nekem az a benyomásom, hogy az öböl-olaj az egy kicsit - sőt talán nem is kicsit - az ő Drágaszága.
Borisz kedd, 21:51
Előzmény: #2400  MrSomm
Naon szeptikus vok :-))))
Először is ki az Irán? Mert a trump azt mondta, hogy megtörtént a rendszerváltás, új csapat van, és ezek sokkal racionálisabbak, vagy valami ilyesmit mondott. De ha jól értettem másik megszólalását, Ő, a nagy és egyetlen Ő, választotta ki az iráni parlamenti vezető csókát, hogy azzal fog tárgyalni. Oszt akkor az a pacák Irán? Van neki mandátuma, hogy tárgyaljon? Ha kiválasztom Józsit, a büfésnőt, akkor vele tárgyalhatok mint Magyarország autentikus képviselőjével?
Amúgy eddig azt hittem, hogy mind amerika, mind Irán Katarba meg Törökországba kiabálja bele, hogy mit akar, oszt azok mint egy wifi extender adják tovább a másik félnek. Ilyen tárgyalásra én is kész lennék bármikor, mert ez így a világon semmire se kötelez, teljesen komolytalannak tűnik. Arra jó, hogy mindkét fél elmondhatja, hogy ő békét akar.
MrSomm kedd, 21:37
Előzmény: #2400  MrSomm
A napokban hallottam vlaami podcastban, hogy elkezdett noni az ellentet Pezeshkian es az IRGC keemnyvonalasok kozott. Szerintem ennek mg nincs vege. Bar ugy tunik, hogy a piacoknak sem egyertelmuen eleg ez a hir. Az olaj nem szakad. Valoszinuleg egy jo darabig emelt szinten is marad az ara, de ettol nagyobb esest varnek, ha valoban lezarjak a konfliktust. 
MrSomm kedd, 21:34
Előzmény: #2394  gilmour
nemrég Irán is megerősítette, hogy hajlandó befejezni a háborút, amennyiben elegendő biztonsági garanciákhoz jut.

Iránnak megvan a szükséges akarata a háború befejezéséhez, de elvárja bizonyos feltételek teljesülését, különösen azokat a nélkülözhetetlen garanciákat, amelyek megakadályozzák az agresszió megismétlődését– közölte Masoud Pezeshkian elnök hétfőn egy telefonbeszélgetés során António Costa, az Európai Unió Tanácsának elnöke felé. Pezeshkian hozzátette, hogy a helyzet normalizálásának kulcsa az Irán elleni támadások leállítása.
Zedisdead kedd, 21:33
Előzmény: #2394  gilmour
vannak lehetséges scenariok, de Irán miért sietné el? nekem az a tételem, hogy Iránnak  fájdalmas veszteségeket kell okoznia, itt elsősorban tőzsdei reakciókra gondolok. gyakorlatilag az Irániak tárgyalási poziciója napról napra javul, az amerikaiaké meg folyamatosan romlik. nincs értelme sietniük.
egy megoldási javaslat pl az, hogy USA most hogy kiüriti a közel keleti bázisait az iráni rakétaveszély miatt, egyszerűen nem költözik vissza. a szankciókat gyakorlatilag már feloldották, mert kinával yüanban szabadon kereskedik Irán. Izrael, ha meg sokat okoskodik egyedül marad, USA nélkül nem tudják játszani a tough guyt ők sem.
ronaldinyo kedd, 21:19
semmi sem valos a kirakatot nézzük
Zedisdead kedd, 21:19
Ezt igy ebben a formában nem hiszem.
Max úgy, ha Izrael atomot vet be Irán ellen, akkor Ukrajna is kap.
ronaldinyo kedd, 21:19
behazudta-ujra-kár rá vesztegetni az időt
Bpali2 kedd, 19:39
Előzmény: #2390  keeper
Bizonyos információk / valós?/ szerint az oroszok közölték Izraellel , hogyha atomos vet be Irán ellen . Ő is kap.. Mindenki hisz amit akar.. 
kreta
kreta kedd, 18:38
Előzmény: #2392  nyuszibroker
Mit lehet tenni?
A Földel egyenlővé kell tenni és  egyesével szedhetik a homokszemeket…
Miután minden infrastruktúra meglett semmitve
nyuszibroker kedd, 18:29
Előzmény: #2389  Shortelek
Miért? Mit lehetne csinálni egy ekkora területen fekvő sivatagi országgal ami tele van vallási fanatikusokkal? Hogy lehetne ott "rendet tenni?"
keeper kedd, 18:09
Előzmény: #2389  Shortelek

Mindennel elkésett a NATO. Elkéstek akkor is, amikor Ukrajnába nem küldtek csapatokat, elkéstek az iráni háborúban is, mert nem küdenek csapatokat.
.
Gondolom te is küldöd majd a gyerekeidet és az unokáidat is harcolni a Kissinger féle petrodollárért, meg a Rothchild birodalomért, meg Nagy Izraelért....
.
Bezzeg, amikor az ISIS ellen kellett volna harcolni, akkor nem ment senki, lepottyantottak néhány bombát a typhoonokról oszt jóccakát, azt is az irániak számolták fel (szíriai, iraqi közreműködéssel), de mind1 lakkos Ursula, meg Aranyhaj, majd megmondja a frankót.
keeper kedd, 18:02
Előzmény: #2388  MrSomm
Épp most akartam linkelni:
Lawrence Wilkerson: Israel May Cease to Exist & Launch Nuclear Strike
Wilkerson former Chief of Staff to the US secretary of state...
https://youtu.be/XelyhraVOD8
-
Kicsi az esélye? Riogatás? OK.
.
Akkor egy kérdésre válaszolj: hogy oldanád meg, hogy Iránban rezsimváltás legyen? Csak mert ha a jelenlegi rendszer marad (ami már radikálisabb, mint az előző volt) biztos, hogy záros időn belül rendelkezni fognak atombombával. Ugye lényegében az atomkapacitás felszámolása volt a(z) (egyik) célja a műveletnek, de a rendszer megdöntése nélkül ezt nem lehet véghezvinni.
-
Konvencionális módon, szárazföldi egységek bevetése nélkül egyszerűen lehetetlen kivitelezni a műveletet, az viszont irgalmatlan véráldozatokkal és gazdasági válsággal fog járni, amit az USA biztos, hogy nem bír el.
-
Az ukrán konfliktus esetében nem történt baj, ugye amiatt, mert az oroszok rendelkeznek atomfegyverrel, de Japánra gondolkodás nélkül rádobták (kétszer is) és most Irán sem rendelkezik vele és a tét hatalmas.
-
A vicc kedvéért épp most jött ki nem olyan rég egy film
A House of Dynamite érdemes megnézni.
-
"Ha bekovetkezik, ugyis minden mindegy lesz."
Miért? Szerinted kitör a globális atomháború, mert Iránra rádobtak pár atomot? A house of Dynamite is pont ezt feszegeti.
-
Az oroszok, pakik, indiaiak, kínaiak kilőnék az atomot az USA-ra és Izraelre bosszúból, amivel a saját lakosságukat (és az egész világot) veszélyeztetnék? Erősen kétlem és épp ez itt a lényeg. A poén kedvéért el lehet játszadozni a gondolattal, hogy mi történne egy Irán elleni atomtámadás esetén, mindeki képzelje bele magát az adott ország vezetőjének a helyzetébe vajon megnyomnák a gombot? Nem hiszem. Ezért írtam már a konfliktus kirobbanása előtt 3 héttel, hogy az oroszknak és kínaiaknak meg kellett volna fenyegetniük az USA-t, hogy az USA-nak még véletlenül se forduljon meg a fejében, hogy megtámadja Iránt, mert utána a folyamat teljesen kontrollálhatatlan lesz, főleg ha Irán fog győzelemre állni és ehhez neki csak túl kell élnie, semmi mást nem kell csinálnia.
Shortelek kedd, 17:29
Iránt ha nem verik be akkor olyan lesz mint é. korea, a sok hülye nato tag szarakodik nem állnak bele, hatalmas hiba, most vagy soha, már így is elkéstek vele.
MrSomm kedd, 17:18
Előzmény: #2386  keeper
Kisse azt erzem, hogy teljesen ertelmetlen az atomtamadastol tartani. Ha bekovetkezik, ugyis minden mindegy lesz. Egyebkent meg annyira kicsi az eselye, hogy clickbait-re talan jo. De talan meg riogatni az embereket is jo cucc.
ronaldinyo kedd, 16:40
Hova tűnt Izrael lakossága?
Adelchi
Adelchi kedd, 15:26
                       https://www.wsj.com/    Olyan határozatlan vagyok, vagy mégsem.     A lap forrásai szerint Trump hozzáállása meglepő: egy magas rangú fehér házi tisztviselő úgy fogalmazott, az elnök „egyszerűen megunta Iránt”, és továbblépne más ügyekre.  
A Pentagon eközben épp az ellenkező irányba halad: növeli katonai jelenlétét a Közel-Keleten. A térségben már több mint 50 ezer amerikai katona állomásozik, köztük tengerészgyalogosok, légierő-egységek és harci repülőgépek.Trump ugyanakkor továbbra is kemény retorikát használ: korábban arról beszélt, hogy az Egyesült Államok akár ellenőrzése alá is vonhatja Irán egyik legfontosabb olajterminálját. 
zepi
zepi kedd, 15:05
Tessék, egy kis demokráciaértelmezés  Trump elnöktől  " ...Mindazoknak az országoknak, amelyek a Hormuzi-szoros miatt nem jutnak repülőgép-üzemanyaghoz, mint például az Egyesült Királyság, amely nem volt hajlandó részt venni Irán lefejezésében, van egy javaslatom: 1. vásároljanak az USA-tól, van bőven, és 2. gyűjtsenek némi késleltetett bátorságot, menjenek a szoroshoz, és egyszerűen vegyék el...El kell kezdenetek megtanulni, hogyan kell magatokért harcolni, az USA már nem lesz ott, hogy segítsen nektek, ahogyan ti sem voltatok ott nekünk. Iránt lényegében megtizedelték. A nehezén már túl vagyunk. Menjetek és szerezzetek saját olajat!"
Érthető, nem ?
MrSomm kedd, 15:00
Előzmény: #2379  Endre1968
Ha ez igy ebben a formaban igaz, akkor nem kellene a TTF-nek mar 100€ kornyeken jarni?
Valoszinuleg Norvegia felol sokat tudnak potolni. De ha bevasarlonak a kinaiak, akkor annak gyorsan fel kellene verni az arakat. Egyelore a gazar meg eleg olcso, ahhoz kepest, hogy mekkora hiány van jelen pillanatban
nyuszibroker kedd, 14:56
Előzmény: #2381  FTZS
Végülis azt hogy mennyire lehet rájuk számítani megbízható partnerként ... azt bebizonyotották. Ez kell az eunak. drága és megbízhatatlan szállítás... 
FTZS kedd, 14:40
Lesz itt hamarosan fordulat. Az EU kilincselni fog Putyinnál a gázért és olajert. Putyin pedig olyan szerződésekkel betonozza be az orosz energiát hogy megkerulhetetlen lesz újabb 50 évre az orosz energia. /Beleértve az atomenergiat is/

Topik gazda

hekki
hekki
3 2 4

aktív fórumozók

friss hírek További hírek