Topiknyitó: Spiller 2025. 07. 26. 21:32

Állampapír, tőzsde, befektetés.  

Csak tematikus topikok vannak, görcsösen, szemellenzövel ragaszkodnak a topikinditók a témához (teljes joguk megvan hozzá). A mai világban minden mindennel összefügg. Érdemes egy szélesebb konszenzusba helyezni a dolgokat. Megnézni egy hir mire hat, hathat. Ma már sokaknak van megtakarítása vannak akiknek már jelentösebb ez az összeg, nem engedhetik meg maguknak, hogy ne alakitsanak ki egy diverzifikált portfóliót. Tehát jöhetnek a befektetéssel kapcsolatos gondolatok, konkrét történetek. Gazdasági hirek. Egy kis vérszivogatás is belefér. Jöhet egy-egy gondolatkisérlet egy tanulságos videó. A rosszinduatot a trollkodást büntetem.
Akinek kell használja és adjon hozzá ha tud.
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Spiller kedd, 19:56
Előzmény: #474  Spiller
GAPpal esett a DAX vártam egy visszapattanást.. meglátjuk mi lesz...újra akarom nyitni a shortokat. 
Spiller kedd, 19:54
akkor lássuk. 
Dax short certiket 122.123.. ma lezártam szép pénzek voltak. utálom a certiket de jókat mozognak. 
Molt eladtam 2900-2950 vetteket 3550körüli átlaggal
ma vettem MBH bankok egy pakkor 3200felett kicsivel. 
Maradt a BIF az Eutelsat és a Super micro (nem kecsegtetőek az elemzések róluk de van bennük potenciál és lehetnek felvásárlási célpont is) .. 
Figyelem a kriptókat... és van még pár jelölt. 
Ezüstről lemaradtam..nem hittem benne, volt már összeomlás a piacán.. aranyat is 2000felett azt mondtam ááá innen már hova.. vagy otp nekem már 0 22.500is túlárazott volt. 
Nem lehet minden gombócot bekapni de törekedni kell rá. 
Spiller vasárnap, 11:34
Előzmény: #472  Spiller
régebben elég volt usának a technológiai katonai és pénzügyi erő,  az olajon (petrodollár) keresztüli kontrol. az oroszokkal bírkóztak vagy egyeztek meg a befolyási övezeteken.  Ma már több szereplős a világ és csak partneri kapcsolat számukra az elfogadott.   Ma már fejlődött tanult a gyarmati népség szövetségeket alakít, rájött egységben az erő. Saját kezébe tartja sorsát, vesz aranyat új pénzügyi rendszerek alakulnak és a vezetői már a saját országuknak akarnak jót.  
Spiller vasárnap, 10:56
Előzmény: #471  hunball2
1. mindig voltak válságok, talán igény is van rá. Minden tisztító tűz után átrendeződés van. Sarjadnak a magoncok.
2. Nem királyság van tehát nem a trumpi talál ki dolgokat hanem vannak tervek elképzelések ezeket akarják végrehajtani.  Te max 1-2 évre nézel előre az országok vezetőinek 5-10-20éves irányokat kell eltalálniuk. Kínaiak 50-100 év távlatban gondolkodnak.
3. Trump végrehajt. Nem tudom hogy lehet olyan befolyásoltnak lenni valaki nem veszi észre a háttérhatalom munkálkodását.  Ha csak a vangard vagy a black rock befolyásokat nézzük már ez sem semmi. A világ szűk rétegének a kezében van a világ vagyonának a 80%-a. kezükben vannak a legújabb kutatások. Miért gondolja bárki ekkora erőforrás mellett ne akarnának királycsinálók lenni. Meghatározhatják a jövőt. Ha megtehetik miért ne tennék? Ráadásul a biomassza a tudatra ébredt anyag csak egymással acsarkodik, emberkedik fel sem tudnák fogni a hosszabb távú lehetőségeket.  Usa hegemóniáját a fejlődés veri szét. Kína, India, arab világ és az új szövetségek. Ma már nem olyan egyszerű az usa képlet. Oszd meg és uralkodj, verd szét a hagyományos társadalmi rendet és nevezd ki az emberedet aki megkap mindent és vedd el a javaikat. Ez volt a modern kori gyarmatosítás.  Trumpi tervet hajt végre. Menti ami menthető. Leveri a cölöpöket az új territóriumának a határain. Ezeket a befolyási övezeteket foggal körömmel fogja védeni a többiben próbálkozik és a próbálkozásokat alkura használja fel. 
hunball2 vasárnap, 02:15
Előzmény: #452  Placi82
1. Összeomlás szerintem nem lesz, csak lassú hanyatlás.
2. Korábbi elnökök és elitek vétettek hibákat.
3. Trump is vét hibákat, nem keveset.
Nem tudom, hogyan lehet annyira befolyásoltnak lenni, hogy valaki elkezd mindenféle háttérhatalomról hadoválni, de teljesen figyelmen kívül hagyja azt hogy Trump mit tesz az USA hegemón szerepének szétbombázásáért.
Spiller vasárnap, 00:07
Előzmény: #468  Placi82
Nem nylik meg
Placi82 csütörtök, 20:27
Előzmény: #466  Spiller
Az szép lett volna. Így is tiszta 1914 januári hangulat van. 
Kialakult szemben álló   két szövetségi rendszerek egymással szemben, ...... 
A világ maradék része még régen volt ilyen fragmentált... 
Csak egy szikra kell.... 
Spiller 2026. 01. 14. 15:47
Trumpi állítólag ma támadt volna iránra de pár arab ország és a törökök sem engedték át a légterüket usának.  
Spiller 2026. 01. 13. 09:32
Szegénység van na. Plázák a boltok tele meg még ez is.  Aki most nem keres annak vége. 
"Rendkívüli ugrás látható az egyik lakossági állampapír heti számaiban: miközben a teljes termékpaletta bruttó értékesítése 25%-kal nőtt, a legjobban teljesítő kötvény közel megduplázta a heti tőkebevonást. 90,6 milliárd forintnyi lakossági állampapírt vettek a befektetők múlt héten, ez nagyjából megegyezik a 2025-ös év heti átlagával, de jelentős növekedés az idei első heti adathoz képest – olvasható ki az Államadósság Kezelő Központ adataiból.A legnépszerűbb kötvény a Fix Magyar Állampapír volt, ebből 46,36 milliárd forintnyi mennyiség kelt el,a második helyen a Magyar Állampapír Plusz szerepel 21,98 milliárd forintnyi bruttó értékesítéssel. A legnagyobb meglepetést azonban a Kincstári Takarékjegy okozta: a népszerű, papír alapú kötvényből 18,30 milliárd forintért vásároltak a befektetők, ami kereken egy éves csúcsnak felel meg."
FR73 2026. 01. 13. 08:14
Előzmény: #463  Rincewind2
Igen.
Annyit tennék hozzá, hogy az ÖNYP-knél napi befektetési jegy árfolyam van, tehát a hozam úgy ertelmezhető és számítható, mint bármely befektetési jegynél.
Rincewind2 2026. 01. 13. 04:42
Előzmény: #456  Zoldnovegyzet
A hozam is be van fektetve. Az ÖNYP-k magasabb részvény hányadú portfóliói 7-8%-os évesített hozamot hoztak 20 éves távon, ami nem rossz. 10 év után kevesebb friss tőkével is működik, mert 3 évente a hozam felvehető és vissza fizethető a nyugdíjpénztárba, amire újra megkapod a 20% adó visszatérítést. 
Placi82 2026. 01. 12. 09:12
Előzmény: #461  Zoldnovegyzet
Dettó. Ugyan az a véleményem. Vedd ki. Vegyél belőle. nyersanyag value részvényt, foldrajzilag diverzifikalva.!
Üdv 
Zoldnovegyzet 2026. 01. 12. 08:35
Előzmény: #460  Spiller
Köszi.
Spiller 2026. 01. 11. 23:49
Előzmény: #456  Zoldnovegyzet
Nem vagyok a tema nagy szakertoje. Csernok miklos videoiban volt erről  szo. Ha jol remlik 5evig erdemes fizetni az allami tamogatas miatt. Azt tudom a parom fizette anno es alig volt tobb amikor kivette, mondtam vegye ki inkabb befektetem neki.
Placi82 2026. 01. 11. 22:17
Előzmény: #455  Spiller
Nem neked írtam hogy kotoszkodsz, hanem Mrsommnak, aki kioktataott, a chatGPT töltsem le  ,mert rosszul tudom a venezuelai nehéz savanyú olaj és az édes brent olaj közötti különbséget. Én mondtam hogy a venezuelai olajra gázolaj miatt van szukseg . ChatGPT letöltöttem az Ő kedvéért és 1 kérdést tettem fel . És tessék, még a chatgpt  is alá támasztott,🤣
 Sőt annyira szükség van erre a típusú olajra hogy megjosolom szokás szerint Iráni lesz a következő ,soros állam hogy egy új Iráni Sahhot aki természetesen nyugatbarát lesz ,ültessenek tronra egy új"" Teheráni Majdannal.""
 A fiatalok mindig forradalmárok. Pár milliárd dollár, egy kis ígérgetés, kenőpénz a pár százmillió az Irani hadsereg tabornokoknak és kesz is Kissinger típusú demokrácia export.🤣😉😉
Ismerem én már a SÈMÁT:)
Placi82 2026. 01. 11. 22:00
Előzmény: #457  Bpali2
Nem úgy omlik össze ,mint a Római birodalom, hogy Vandálok duljak szét. Hanem úgy hogy elveszti hegemon szerepet a tartalék valuta rendszerben, dollarhegemoniaban, petrodollar ügymenet én, és a geopolitikai unipoliaris rendben.
Azaz aszimmetrikus, fragmentált többpólusú világ lesz 2-3 domináns pólussal több regionális nagyhatalom és sok Kállai kettős politikát  folytató kisebb állammal.Akik hol ide ,hol oda csapódnak majd.
.Ezt neveztem én leegyszerusitve   két vagy több pólusu vilagrendnek. 
Amitől pontosan 2022 április eleje óta beszélek itt a fórumon, és erről van vagy 36 db bejegyzésem...azokból az időszakból. Kaptam is érte kígyót békát. Bár mostmár Pompi is elkezdett erről beszélni így már nem tudják mit gondoljanak 🤣
Bpali2 2026. 01. 11. 21:34
Ezt hányan hajtogatják , mióta … Dehogy omlik …..
Zoldnovegyzet 2026. 01. 11. 21:24
Szerintem ez befektetés, ezért itt kérdeznék tőletek. Az önkéntes nyugdíjpénztàrral kapcsolatban. Annyi lenne hogy a számlán felhalmozott hozam az növeli a hozamot vagy csak a tőkerész? Tehát a hozam csak ott van és passzív-e., mert ha igen akkor érdemes kivenni ha sok van azt gondolom. Remélem érthető  és lesz válasz.
Spiller 2026. 01. 11. 21:20
Ne sajnáld, nagy genya trump.  Tipikus minden nap haszonnak kell lenni típus.  Ezért a durva vágásokért lehetett elnök. Gondolod ha nem akarták volna trumpit elnöknek akkor az lett volna? ugyan. Azt mondták a merényletkor a srác nem lőtt jól..vagy halál pontosan lőtt és a füle volt a cél.    Biztos vagyok benne van egy forgatókönyv amiből játszik. Jó ideje talán 1 VH óta semmi nem történik véletlenül a világban.  Félelmetes mennyiségű tapasztalat elemzés van a válságokról az emberek viselkedéséről. Ha válságot akarnak hajszál pontosan tudják minek mi a következménye akár 1-2-5-10-30éves távon...azt is tudják az emberek a brókerek hogy fognak reagálni (hiszen ők nevelik a brókereket)  a kereskedési robotok tudnak minden adatot látják kik a megbízók, mennyi  vételi eladási stop van,  TA-sok milyen alakzatokat néznek..mozgóátlagok fibok.. 
Összeesküvés elmélet? vagy felismerés?  Talán vannak eltérő csoportok,  közöttük, nem egységes a deep state de mivel okosak ezért tudják egymás ellen nem fognak háborúzni próbálnak megegyezni.  Vannak keletiek, nyugatiak, a tuggyukkik,  talán oroszok és még a náci kincsek őrzői is.  
Az Ai a kérdésedből tudja milyen választ vársz.  amilyen az input olyan az output.  Most kérdezd meg ellenkező értelemmel érzelemmel mintha nem az lenne a helyes válasz amit elvársz. Változtatni fog és ugyanúgy érvel. 
Placi82 2026. 01. 11. 21:08
Előzmény: #453  Spiller
Nem te:)).. más!
Spiller 2026. 01. 11. 21:01
Előzmény: #447  Placi82
Kötözködöm?  nem is tudom mikor írtam ezüstbe. Én mondtam usa üzemanyagprobléma miatt kellett a venezuelai olaj és még mellé pár win ilyen a kubai ellátás is.  Amit Kiszelly összefoglalt. 
Más a vita és más a veszekedés.  Nem kell érzékenykedni. Ha valaki tud érvelni és te is akkor azért látszik melyik érv a jó. Akkor vagy elgondolkodsz és módosítod a sajátod vagy a régit hajtogatod.  
Placi82 2026. 01. 11. 21:01
Előzmény: #450  Törölt felhasználó
Én azt sajnálom,hogy USA hegemon összeomlása pont Trump papa alatt fog bekövetkezni szerintem.
Oka. Rengeteg Makro és fundamentalis, és szerkezeti gazdasági hibát ,vagyis nem is inkább hibát követett el a az USA cion nagytőke, és bábjaik. 
A bábjaik alatt értem. A mainstream centralizált finoman összehangolt libetalis média univerzumot . 
A politikai elitet Bushtol, egészen Bidenig ...
Es a FED jegybankárok kártékony tevékenységet !!!
És pont Trump alatt lesz a  crash, pont az alatt a személy alatt aki pont harcolni akart a  végre nyíltan, kimondott ""deep state"" tőkeèrdekcsoport ellen . !!!!
Ez aztán az irónia :)))
Törölt felhasználó 2026. 01. 11. 20:54
Előzmény: #450  Törölt felhasználó
amig a fo gore ode nem csap persze :DDD
Törölt felhasználó 2026. 01. 11. 20:52
irtam spilernek tegnap eleott asszem  itt legalabb nem bactathatjak  es vigan osszeeskuveselmeletezhetunk  vagy csak szembe mehetunk az uralkodo narrativaval
Törölt felhasználó 2026. 01. 11. 20:50
Előzmény: #448  Placi82
helyes
Placi82 2026. 01. 11. 20:29
Ott hagyom a ezüst topikok , jövök már csak ide. Itt lesz innentől a szekhelyem.:))
Placi82 2026. 01. 11. 20:26
Előzmény: #445  Placi82
Hallod spiller baratom . Kotozkodotzt velem az ezüst topikban , Mrsomm, pedig idáig kedveltem . A lényeg nézd már milyen választ rittyentett a chatGPT, innentől semmi szükség a lexikalis tudasomra. Ez volt idáig  elonyom. Vazze. 😭Olyan valaszt adott,mint én adtam volna.
"""
Placi82 ma, 19:45Előzmény: #37437  MrSomm
Letöltöttem a chatGT.!!! Meg is kérdeztem tőle ahogy tanacsoktad! köszi!!!! Akkor a chatGPT is téved mint én:).!!!
Nekem nézd el 2022 vége óta nem fogalkozok olajszektorral, 
ChatGPT neknmegbird meg hogy rosszul tudja😂
""A venezuelai nehéz olaj nem „jobb” — hanem stratégiailag nélkülözhetetlen.Megmutatom miért.🛢️ 1️⃣ A finomítói csapdaAz USA, Kína, India, Európa:az elmúlt 40 évbentízmilliárd dollárokértolyan finomítókat épített, amelyek:nehéz, kénes olajat tudnak feldolgozniEzekben van:kokerhydrocrackerdeep desulfurizationEzeket nem lehet leállítani könnyű olajra.Ha csak Brentet adsz nekik:túl sok benzin lesztúl kevés dízelrossz lesz a profitmegdöglik a finomító gazdaságilag🧠 2️⃣ A nehézolaj titkaNehézolaj =sok hosszú szénlánc → ebből lesz:🛢️ dízel✈️ kerozin🚢 hajóüzemanyag🛣️ aszfalt⚡ petrolkokszEz az ipari világ üzemanyaga.A Brent:túl „tiszta”túl sok benzinkevés gázolaj🌎 3️⃣ Ki uralja a nehézolajat?OrszágNéhézolaj🇻🇪 Venezuelavilágelső🇨🇦 Kanadaóriási🇮🇷 Iránsok🇮🇶 Iraksok🇲🇽 MexikósokEz a lista:a geopolitika térképe💣 4️⃣ Miért volt Venezuela stratégiai célpont?Mert:az USA Gulf Coast finomítóivenezuelai típusú olajra vannak optimalizálvaOroszország + Venezuela együtt → uralják a nehézolaj-piacotHa ezt elveszítik:a nyugati dízelrendszer összeomlik.Ezért nem Brentért mentek oda.Hanem nehézolajért.🎯 Egy mondatbanA venezuelai olaj:nem jó — hanem kritikus.Ez az ipari világ „fekete aranya”,nem az autós benzine"""
Bpali2 2026. 01. 11. 17:32
Az. EUból Eurábiát csinálnak a bevándorlással - talán gazdaságilag is érdemes lenne / más irány szinte úgysincs / abba az irányba mozognia . Plusz amit akarnak Dél/Amerika ..
Placi82 2026. 01. 10. 17:41
Előzmény: #442  Spiller
Bizony történelmi. De azért menekül előre mert egyre kevesebb országnak kell a papír dollárt , amiből vegtelent nyomtat, és az államadóssága, gondjai  es az MBS -ei se kellenek senkinek...meg az ördögnek se csak a FED nek.......
Ezért most eladja a venezuelai olajat Kínának, csak  a lényeg nem jüanért hanem dollárért. És ott a lényeg ,,mert eltűnik a fedezet a dollár mögül....se petrodollar, se dollalrhegemonia,se tartalék valuta szerep ? Ezért küzd Trump. És bealdozza francba az EUt . Donald sokkal csodásabb , erősebb , és hasznosabb eszköz lett a cionhatalom kezében ,mint egy Kamala lett volna. És saját magától.....😂
Spiller 2026. 01. 10. 17:15
Előzmény: #443  Spiller
EU? versenyképessége elment és a piacainak a nagy százalékát önként feladta. Kinai orosz partnerségét feladta..lett helyette usa függőség.. olyan haverral ami egyoldalú vámot vet ki rád és csak eladni akar.  EUra lőcsölték a pénzégetős ügyeket, ukrik segélyezését a migráns problémákat és költségeit.  Euban cél az európai unió létrehozása. Ahány ország annyi érdek. Ha létrejönne akkor eladósítanák és a 3-4 legnagyobb nemzet döntené el mi legyen a pénzekkel. Pl Magyarország csak tartozna a közös hitellel de nyomokban sem látná az előnyeit. 
Olaszok lélegeztetőgépen franciák sem állnak jól és még a gyarmati pénzeik sem jönnek.  Egy út van tán a független országok szoros szövetsége egy arany és valutakosár alapú kripto elszámoló deviza bevezetése  (úgy mint a brics UNIT pénze) és visszavezetnék a nemzeti valutákat az országok saját gazdaságpolitikát folytatnának. Közös jövőkép, védelmi és energiastratégia, egyirányba mutató fejlesztések. A kutatási eredményeket megosztanák. (rengeteg költséges kisérlet és kutatás megy párhuzamosan)  Ezen felül lenne egy központi bank ami hiteleket venne fel és erre pályáznának az országok és finanszírozná a közös projekteket. Ez érdeke a londoni cítynek? aligha. 
Mi lesz ebből a katyvaszból ki tudja. 
Spiller 2026. 01. 10. 16:46
Előzmény: #442  Spiller
Törökök sem döntötték még el mit akarnak. EU hitegeti őket és usa is a fegyverekkel.  A kurdokkal a viszonyuk komoly problémát hozna euba.  Billegnek usa eu, és orosz kínai kapcsolat tengelyben. 
Spiller 2026. 01. 10. 16:24
Előzmény: #441  Placi82
Trumpi kényszerpályán van előre menekül folyamatosan.  Amit mondtam olajhiány az időközi választás.. venezuelát, kubát meg kell oldania mert kínaiak és oroszok is ügyeskednek. Anno emlékezzünk a disznó öböl válságra, ugyanez a helyzet oroszoknál. Usa nem akarta oroszok az orrukba tóljanak rakétákat. 
Eut kivérezteti migránsokkal, fegyverkezéssel, ukrikkal, EU pipa.  A zsidókat nem tudja megoldani hozzák a szokásos formájukat. Persze a segítségért meg nyafognak.   Ott van neki Brics venezuela és kuba és persze a belső problémái. Már nem működik könnyedén az oszd meg és uralkodj elv. Már india a szaudiak a kínaiak is mondtak határozott nemet.   Tajvanra még gyúr kicsit de úgy néz ki kidelegálja japánnak  és délkoreának a problémát ők csak ott lesznek.  Orosz kínai indiai pakisztáni észek koreai iráni lehet kényszerszövetséges..de érdekeik a múltjuk alapján nem természetes ellenségek. Kina tudja ő az igazi célpont oroszokat csak gyengítik, de ha túl gyenge lesz kinézhet egy területszerzés.  India kína pakisztán sem egy boldog egység. India kisebbségünkre hasonló mentalitással riszál minden irányba és mondja lehet megkorrumpálni. É korea el volt szigetelve, örül minden kapcsolatnak a nagyfiúkkal de neki déloreára japánra is figyelnie kell. Nagyon keményen átalakul a világ EU veszít a legtöbbet és USA próbál nullára kijönni, csak a stratégiailag is fontos helyekért harcol. EU finanszírozza neki a hadiköltségeiket csökkenti eus védelmi költségeit és még vásároltat is velük. Ukriknak adott támogatásokat eura lőcsöli és a meglévőket átalakította kölcsönné. ügyes mondaná kohn.  USD vissza fog szorulni 50% alá mint elszámoló deviza. Sőt trumpi mondta túl drága usd. De benyomhatnak egy kriptót amiért kapkodhatnak. Gondolom már dolgoznak ellenörzés alatt lévő kripto rendszeren. 
Mindenképp történelmi időket élünk.  
Placi82 2026. 01. 10. 12:03
Előzmény: #440  Spiller
Minden szavával egyetértek. És? Pont azért baj amit csinált Trump
1)Nemnwri el célját szerintem, majd meglatodd, nem. Kapja meg az olaj mezőket. 
2) Töketlen senki mellett soha ki nem álló Kína, aki mindig csak kereskedni akart, és puhapocsoskodott, és beszartz az USA a tol, most meglátja hogy egyedüli udvozitő útja Oroszország oldalán van. 
Oka:!!! Mert ilyen könnyen rántja ki a seggge alól a venezuellai olajat, az USA és az oda beinvesztalt 40 milliárdos befektetést. 
Na így már érted mire céloztam, 3 lépéssel előre járt a gondolatmenetem. 

Topik gazda

Spiller
3 1 1

aktív fórumozók

friss hírek További hírek