Macron: Nincsenek többé szabályok, a legerősebb törvénye érvényesül https://telex.hu/kulfold/2025/07/14/macron-katonai-kiadasok Emmanuel Macron szerint Európa „veszélybe került, miután az ukrajnai invázióval háborút hoztak a területére, miközben az Egyesült Államok bizonytalanságot teremtett a támogatás folytonosságát illetően, és Európánk a válságok hatalmas ívének élére került”. „A második világháború után létrejött nemzetközi rendet egyre inkább megkérdőjelezik és meggyengítik, és mivel nincsenek többé szabályok, a legerősebb törvénye érvényesül” – hívta fel a figyelmet a francia elnök. „Most még előnyben vagyunk, de holnap, ugyanilyen ütemben, megelőznek bennünket” – tette hozzá. A francia elnök utalt elsősorban „az Európa határainál (...) továbbra is fennálló orosz fenyegetésre, amely előkészített, szervezett és tartós, és amellyel tudni kell szembenéznünk”, de a dezinformációra, a terrorizmus elleni küzdelemre és a technológiai változásokra is. (BBC, MTI)
A JPMorgan 2100 euróról 2250 euróra emelte az árcélt, miután a védelmi és autóipari beszállítói csoport előző este tájékoztatót tartott az elemzőknek a közelgő második negyedéves adatokról. Ez 30 százalékos árpotenciálnak felel meg. Az egyetlen dolog, ami valamivel magasabb, az Exane BNP befektetési bank 2300 eurós árcélja.David Perry, a JPMorgan szakértője kilátásai szerint 2030-ra akár 21 százalékkal is növelte bevételi becsléseit. De 2030 még nem lesz a csúcs, gyanítja, mert Németországnak még legalább egy évtizedre lesz szüksége katonai képességeinek újjáépítéséhez.Perry úgy véli, hogy a német védelmi kiadások meghaladják a többi európai országét. A következő tizenkét hónapban 70 milliárd euró értékű potenciális megrendelések várhatók. Ennek fényében a Rheinmetallt Európa legnagyobb fegyvergyártóinak kedvenceként jellemezte.Christoph Laskawi, a Deutsche Bank Research elemzője további hátszelet biztosított a hétvége előtt, 1950 euróra emelve a Rheinmetallra vonatkozó árcélját. Azt is hangsúlyozta, hogy Németországnak valószínűleg többet kellene befektetnie a védelembe, mint amennyit legutóbb tárgyaltunk. A Rheinmetall megkapja ezeknek a befektetéseknek a jó részét.A NATO csak június végén döntött úgy, hogy példátlanul növeli fegyverkiadásait. Legkésőbb 2035-től a NATO-államoknak évente bruttó hazai termékük öt százalékát kellene védelembe és biztonságba fektetniük.A Rheinmetall részvényeinek rekordjai néhány héttel ezelőtt voltak. A rekord június elejéről származik 1944 euróval. Azóta a részvények tisztelegnek árralijuk előtt, amely az Ukrajna elleni orosz támadással kezdődött 2022 elején. Míg az ukrajnai háború előtt 90 euró körüli árakat fizettek, a csúcskészletek több mint 21-szer annyit értek.A tárgyévben az áremelkedés több mint 180 százalékos. Az utóbbi időben azonban az értékpapírok magas szinten konszolidálódtak
Eladtam az összes Safran-t, mondtam magamnak, ez nem megy, ezt ne erőltessük tovább. Amint eladtam, rögtön elkezdett száguldani felfele. Sajnos én vagyok a kontár- vagy kontra- vagy milyen indikátor :-(
Rheinmetallt én longra vásárolgattam, sajnos nagyon későn ismertem fel a lehetőséget, addigra már magasra ment. Mindenesetre én akkor is örülni fogok, ha 1 év múlva 2300 lesz. De ha a lentebbi 2500 évvégére jósolt árfolyam bejön, az persze királyság lesz. Ott én már a felét/harmadát el is kezdem talán adni, a többi meg akár mehet még tovább felfele, de ez most még csak ködös távoli elképzelés.
Hadiipar-nukleáris-urán és minden ami hozzá kapcsolódik