A garázs likviditásával egyetértek! Pillanatok alatt eladható, de visszavenni (lejjebb), mint egy részvényt nem nagyon lehet. A garázst inkább egy jobb fajta kötvényhez hasonlítanám. Most lakásnézőben is vagyok, és azt látom, hogy a garázs már nem csak az autó miatt kell a legtöbb embernek. Mivel egyre drágább a lakás négyzetmétere, a garázs(ami általában olcsóbb leosztva) egy szempontból pl kamra is, vagy gardróbszoba stb. Ismerek olyat, akinek 2 kocsija van, mégse az egyik parkol a garázsban, mert tele van pakolva.
aztán tbsz esetén is kötött ám a likviditás, a "gyorsban kell" esetén nem feltétlen jobb mint az ingatlan.... Erre valóban más trezorok valók, nem az igazi ha a tőkére kacsintgat a napi büdzsé. Legyen az pókerasztalon a chips, részvény vagy ingatlan. De ezzel nem hiszem újat mondtam.
"Tegyük fel, hogy egálban van a lakás és az Otp/MTEL. A likviditás miatt inkább a részvényre szavaznék..." 👍 Ebben részben igazat adok. Lakásnál több hónap is lehet az eladás. Befektetési lakasaimat viszont nem adom el, had termeljék a pénzt. Garázsnál viszont nagyon jó a likviditás . Egy héten belül el lehet adni, ha nagyon kéne a pénz , de erre ott van a MÁP állományon. 😉
irritáló vagy irígységet keltő? Vettem kb 7 éve egy üzlethelyiséget 100nm. 20% önrész és 0,4% kamatú hitel, ára 16,5 millió volt itt is megvan a 6x os szorzó. Volt csomó garázsom amikor dupláztak tripláztak eladtam. Máig van 2 db 2 db tárolóval 1,3 millió volt kb 8-9 éve most 9-10körül vannak. De lehet több. 6.ker
Nyilván egy fórumon annak adhatod ki magad akinek akarod. 🥸 Tudjuk, hogy minden év elején beírja a másik topikba, hogy mit, hogyan és mennyit növelt. Az ingatlan jelentheti a földet is, ahogyan a garázst. Nem nagyon tudok olyat aki ebben utazgat és aktívan fórumozgatna róla. Viszont azzal egyet kell értsek, hogy egy jó garázs jó lokációban semmit nem igényel, maximum 30 évente egy ajtó/kapucserét és talán festést, mert megeszi az eső--hó-fény-hő. Budapesten 5 év alatt nekem nem lett meg a lakás kétszerezés, inkább olyan 1,75x-ezés de nem azzal a fejjel vettem, hogy mi lesz a hosszabb távú befektetés, hanem az, hogy valahol laknia kell az embernek. Egy biztos, hogy sokkal olcsóbb a törlesztőm, mintha albit fizetnék és ez a második-harmadik évtől gyorsan visszajött..
rendkívül irritáló ezen a fórumon hogy Tivadar egy kaptafára veszi a nagykanizsai hétszerezést egy garázsból egy mondjuk Goldstein által írt Bpi nagy lakás 7X -ését. De évek óta ezt csinálja. Már sokan szóltak neki, de nem érdekli. Irritáló.
F.I.R.E. életmód (általánosságban)