Szerintem jó, nézd meg az elmúlt akár hány év hozamát plusz osztalék! Ingatlanos mondani fogja, hogy nem diverzifikált! Persze 3 Pesti lakás az... Na ezért nem akarom sose meggyőzni őket. Egy országban, csak forintban egy eszközosztályban áll a pénzük, de óva intenek a tőzsdétől, kötvénytől. Hagyjuk is.
Ez nem élősködés hanem szolgáltatás.... Valakinek ezt is el kell végezni adózunk befektetünk a honba és szolgáltatunk. TBSZ re ha teszed külföldi cégekbe a pénzt mi haszna a hazának? semmi..! Külföldöt gyarapítod aztán vagy bejön megélsz belőle vagy nem..
Például 3 lakás kiadásából már mondjuk meg lehet élni elméletileg. A lakásvagyon érjen mondjuk 150 milliót. Csak úgy kérdezem, melyik megbízhatóbb hosszútávon: 3 magánszemély(család) vagy ősidők óta termelő világcégek(tőzsde, pl sp500) vagy egy komplett állam esetleg több(kötvények), netán REIT? Értem én hogy egekben a lakásárak, de bevételem csak a bérleti díjból van, az áremelkedés csak akkor költhető el, ha realizálom/eladom! Ezért én részvény/kötvény portfólióra szavazok. Sokan mások is így tesznek. A 40% kötvény fedezné az alapszükségleteket, 60% részvény átlagosan reálhozamot tud adni, aminél akár osztalékból, akár árfolyamemelkedésből adódó plusz bevételből is tudok élni. Működik, számtalan példa van rá! Igen vannak tőzsdei esések, ekkor még jöhet osztalék, meg ilyenkor ott vannak a kötvények. De olyan is van, hogy nincs bérlő, vagy ami rosszabb, van de nem fizet!
sajnos aki a lakókkal nem akar szerencsétlenkedni nem való a lakás biznisz ez tény, de ha tudod kezelni őket és néha egy festést lakás felújítást bevállalsz akkor a bérleti díjból kivállóan meg lehet élni hosszútávon is fixen jön ( relative ) persze ekkor is kell pár milla állampapír nem várt kiadásokra üresen állásokra - rezsi díjak fizetésére stb...
Az ingatlankiadásnál igazából nem az ingatlankiadás volt az elmúlt 10 évben a biznisz, hanem az hogy volt. Meg hogy tudtál fix kamaton felvenni hitelt, amit aztán szétinfláltak. Ha lezártad és üresen tartottad se voltál sokkal hátrább, mint a kiadással. Cserébe melód se volt vele és le se lakták. Fog ez még így tovább menni? Varázsgömb.
van akinek okés a lakáskiadás, de van akinek nem komfortos az, hogy random időközönként foglalkozhat a bérlő nyígjával meg azokkal amiket leírtál. Át is adhatja valami kezelőnek, de akkor a 200M-nyi ingatlan végképp nem lesz elég. Számolhat azzal is, hogy ha van ingatlanadó, akkor ez megint gondot okoz. De az is lehet, hogy rá fogja általában véve terhelni az egész plusz adót a bérbeadó a bérlőre. Vagy nem. Az is lehet, hogy nem lesz ingatlandó, de belenyúlnak a TBSZ adómentességébe. Vagy nem. Varázsgömbje senkinek sincs. A téteket mindenkinek meg kell tennie. Egy biztos: az állampapír maga a csőd. Oda max 1 évnyi pénzt tennék azért, hogy ha valami gebasz van, akkor könnyen hozzáférjek, ne kelljen mondjuk a bezuhant tőzsdéről pénzt kivennem. szóval az egyénen nagyon sok múlik. Nincs recept.
Másik lehet már nem igaz, de régen úgy volt ugyanazon haszon kicsikarásához dupla annyi tőzsdei tőke kell mint ha lakásokkal foglalkoznál... És ez tényleg így volt régen most hogy 5 % a panel bruttó hozam kicsit lehet megváltozott , de FT alapon nem biztos, mert most egy dollár leértékelődés történik ki tudja hol áll meg a dollár FT alapon aki SP 500 ba fektetett csak egy nagy nullázást tudott most is össze hozni az elmult időben.. míg a lakás termelt most is folyamatosan.. Ha FT a fogyasztási devizád érdemes FT bevételre szert tenni bár ez a szélirány is fordulhat meglátjuk... Nekem a hitelem is FT ba van a fogyasztásom is nekem FT kell elmúlt 1-2 év a FT nak kedvezett és még fog 1-2 évig biztos..!
Nincs fizikai fedezete (természeti erőforrása) a hitelek visszafizetésének. A kapitalizmus nem azért bukott el, mert beleavatkoztak, hanem azért nem elérte a planetáris korlátokat a hatékonyságával. A növekedést immár pénznyomtatással pótolják. A pénzügyi valóság és a fizikai teljesen elvált egymástól. Nem lehet leállni, szabályozási tartományon kívül van a hitelmennyiség. Az ember kiválaszt egy random, átlagos USA tőzsdei céget, megnézi a mérlegét és a tőkemegtérülést, rögtön látja, hogy a gazdaság jelentős része zombifikálódott. Nem tudnak annyit sem kitermelni, mint a rövid kötvények hozama. A működési kockázatokra végképp nincs fedezet. Addig élnek, míg olcsó hitel van.
azt is bele kell kalkulálni ha ő neki 5-10 év mulva mégis vissza kell mennie dolgozni várhatóan reál értelemben kevesebb bérért kell visszamennie rosszabb gyengébb állása lesz. Így nem szabad csak túlbiztosítással otthagyni a munkát meg később szívás lehet ha mégse jön be a FIRE! Ezért is tartom biztosabb bevételi forrásnak a lakás kiadásos hozamokat , de ez inkább csak fél FIRE... de valakinek ez is elég...
++ ha nem jól alakulnak a dolgok,akkor vissza fog tudni menni dolgozni? (A kockázatvállalás miatt fontos, mi férhet bele). szóval én ezeket a kérdéseket tisztáznám magamba, aztán utána már nagyjából ki is alakul, hogy mi(k) a lehetőség(ek).
EGy hátrány van a lakás kiadással azért meló is van. ( lakók kezelése időnként lakók keresése kiválasztása és lakás felújítás festés ) ha olyan fajta ember aki nem akar semmit sem csinálni akkor viszont a stresszes sp 500 részvény indexet kell vállalnia aztán lesz ami lesz de fel kell készülni arra is, hogy az elkövetkezendő 10 évben abból lehet mégsem tud megélni ha rosszul alakulnak a dolgok ...
FIRE akkor biztos termelő gépezetre van szüksége ami havonta cash flow tud generálni ( amiből megél) Ezt csak az ingatlan tudja megteremteni külvárosi paneleket kell 1,5 szobás kis méretüeket vennie vagy 4 et és kiadni. Ha fel tudja venni ő vagy a párja a 3 % os hitelt akkor nem 4 hanem 5 lakást kell vennie és kiadni. Külvárosi panelekkel 5 % bruttó hozam elérhető de mivel annyira drága a lakás ár magas az érték csökkenés is fél évig adózni sem kell a lakások kiadása után ( költség alapu elszámolás) A lakás ár hosszu távon követi az inflát úgy kell felfogni a lakást mint egy infláció követő állampapír lakás ár az infláció követő eszköz és a bérelti díj a hab a tortán amiből éldegélhet. Persze azért mindent ne költsön el 1-2 % bérelti bevételt félre is kell tenni a feújításokra üresen állásra pár milla azért legyen mindig vésztartalékként is , mert nem biztos mindig minden maxon fullon fut kell tartalék. Én így csinálnám.. ( én így csinálom bár még dolgozom de lassan leteszem a lantot 1-2 év múlva) Ha nincs gyerek a 200 milla elég ha van akkor több kell sajnos. Ha válság lesz is fognak a béreltik hozni ritkán esik be a bérleti és az inflát simán követi a bérleti díj is. Ha viszont tőzsdére tennéd a pénzt gond lehet lehet kijön egy 10 éves stagnálás rossz tőzsdei időszak mint sp500 ban 2000-2010 ig és felkopiki az álla akkor mehet vissza dolgozni míg az ingatlan akkor is hozta az 5-6-7 % éves béreltiket amiből élhetett. Állampapírt nem javasolnám szét lesz inflálva és elszegényedik ha oda teszi a pénzt még akkor is ha most kecsegtető a 7% os állampapír hozam.
Mennyi pár évre visszamenőleg a havi átlagos kiadás? várható bármi extra változás a jövőben? mekkora a kockázattűrő képesség? mennyi a bevételtermelő képesség jelenleg? Milyen hamar akar kimenekülni a munka világából? és talán a legfontosabb: melyik instrumentumban hisz? van akit a hidek kiráz a részvényektől, van aki elvből nem akar a magyar államnak pénzt adni (állampapír), van aki fél a külföldi devizáktól vagy épp a forinttól. ezek nem feltétlenül racionális dolgok, de hát emberek vagyunk. -- mit fog kezdeni a felszabadult szabadidejével? ha az embernek több ideje van hirtelen, akkor könnyen lehet hogy több pénzt akar majd költeni. sport? hobbik? kertészkedés? könyvolvasás, gyereknevelés? stb. vagy csak utazgatás a nagyvilágban? van gyerek? több is? lesz még? --- feltételezem hogy családilag akar fire lenni (szóval asszonnyal) és van mondjuk 1 esetleg 2 mondjuk 10 körüli gyerekük. Tippre ~1M/hóval lehet tartósan számolni. 4% reálhozamnál én többre nem számítanék (de inkább 3%-kal számolnék). Tehát jelenértéken kell neki a 200-ból 330M-t csinálnia. Szóval itt még masszívan kell hozzátenni évente és/vagy kockázatot vállani - ami olykor nem jön be, szóval nem 2-5 év esetleg a FIRE lét, hanem lehet hogy 15m ha beüt a kakke. Reálisan nézve 50 körül fogja elérni a FIRE létet. Már az önfentartó fire létet. Mert azt is érdemes tisztázni, hogy belefér-e a felélés vagy sem? Az előző 20 évet végigdolgozta/ták és számíthatnak esetleg valamiféle nyugdíjra is? --- Hogy mibe tenném? Hát most kvra nem tudom, mert a tőzsde, arany, ingatlan ATH mindenütt. Megy még tovább? Simán. Meddig? Senki se tudja. Egyszerre beleokádni mindent a tőzsdébe? Kockázatos, lehet 1-2 évre szét kéne osztani. Aztán ha van egy nagyobb zutty, akkor venni egy nagyobb pakkot.
Fire73 és a jószándékú többiektől előre nagy tisztelettel kérdezném ha van ingó vagyon mondjuk 200 millió huf 40 évesen, ( saját kecó van, hitel nincs) akkor mibe fektesse az ember hogy Fire lehessen mihamarabb? Részletesebben kifejtve. Egy ismerősöm kérte hogy kérdezzem meg;) köszi előre is, Placni te ne válaszolj kérlek mert kamugép vagy.
"Azóta se kaptam sose senkitől semmit, se nem örököltem semmit, hál istennek idáig..." nem te voltál az aki egy régebbi fórumtagnak puncsoltál éjjel nappal ( humanoid reinkarnacionak) hogy adjon tőzsdei tippeket és mindig hálálkodtál neki hogy mennyi pénzt hozott neked?
F.I.R.E. életmód (általánosságban)