Topiknyitó: kuliominer 2024. 12. 16. 09:23

F.I.R.E. életmód (általánosságban)  

Közkívánatra :)
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Spiller 2025. 10. 18. 15:11
Előzmény: #990  FatFIRE
igen láttam a felmérést a gazdagokról, Ismerek is párat.  Minőségi életet élnek és annyi. Az élteti őket elképzel valamit összerakja és működik, miközben azt hallja nem lehet nem működik. Egyik sem akar nem dolgozni. 
A gazdagság nekem azt jelenti nem kell megtenni olyan dolgot amit nem akarsz, zömében azzal foglalkozol amit szeretsz.  Nem fogaskerék vagy egy gépezetben hanem te tervezted és építetted a szerkezetet. A gyengébbek kedvéért leírom 1000.x is egy alkalmazott és egy vállalkozó nem különb. Egyszerűen más a motiváció mások a képességek adottságok. Ha valaki speciális és nagyon piacképes tudással bír akkor jól élhet lehetnek megtakarítása. A saját problémáival foglalkozik miután kicsekkolt a vállalatától. Ez is jó és van benne ráció. A vállalkozás az napi 24 óra munka, le tudod tenni foglalkozol a gyerekkel  együtt vagy a haverokkal utazol de mint Mórickának neked is mindenről az jut eszedbe. Ez jó vagy rossz?  mindenki másképp éli meg. Én élvezem. A problémákból feladatot csinálok, vagy megcsinálom vagy kidelegálom vagy bérelek rá embert. Nem kell belehalni.   
Freszelés 2025. 10. 18. 15:04
Előzmény: #1016  slash
Akkor menekülj a sportba, arra csak nem lesz kifogása. Az más kérdés hogy pénzlapátolás, házikó intézés meg gyereknevelés mellett mennyire lesz erre időd - rendszeresen (!). A feszkólevezetésben is nagyon jó a sport (akár futás valamerre a környéken, ami az első hónapokban maximum cammogás :D, vagy súlyemelgetés valami kondiban nyilvánvalóan pucér rúddal). Magadhoz képest viszont fogsz fejlődni.
Partvonalról egy névtelen fórumban könnyű jótanácsokat szórni. Na de ha se évente 2-3 hét, se hetente 4x2 óra nincs szabadon, akkor nincs megoldás.
Akkor csak az elmúlást várja az ember. (Az életnek amúgy sincs értelme szerintem )
slash
slash 2025. 10. 18. 14:59
Előzmény: #1016  slash
Amúgy ma FIRE napom volt. Loptam az életemból 2 órát -otthagytam a bányát- és felültem a Városmajornál a fogaskerekűre és felmentem az Úttörö vasútig!  gyerekorom óta nem jártam ott. Szabad voltam! 
szuper volt! 
Spiller 2025. 10. 18. 14:57
Előzmény: #993  HerrLudwig
Szerintem világosan fogalmaztam, ennél egyszerűbben nem tudom leírni meg nem is érdemes. Mindenki azt kezd vele amit akar. 
slash
slash 2025. 10. 18. 14:56
Előzmény: #1013  N0MAD
50 évesen te már működő dolgokat nem alakítasz át. Vagy szétcseszel mindent. 
Nyilván te pozicióból beszélsz a pároddal ha nincs közös gyerek, ingatlan stb. Az egy jobbféle "járás" 
Nálunk összejöttünk 20évesen én 28 asszony 25 egy szál bugyi és mindent együtt. Asszonynak szabályai voltak: nincs pinázás, piázás (apja ivott) kocsma ,haverok,  bulik, haverokkal elmenni Thaiföldre.. cserébe kurva jól nézek ki 2 gyerek után,  kedves vagyok, nem ribanckodok, főzök , gyereket szülök.
Ennyi
Magamról meg annyit hogy szépen tönkrementem az elmúlt 25 év alatt a nők már rég levegőnek néznek és ha asszony kiáll a buszmegállóba a szembe melós faszi megáll a kocsival és el akarja vinni! 
ez megtörtént..meg amikor a múltkor az egyik barátom 20 éve kérdezi mindenki előtt hogy egy ilyen ronda lúzer pöcsnek hogy lehet ilyen nője , na az sem esett jól.. 
Na szóval ennyit. 
Az életben mindennek ára van. Ráadásul mióta asszony FIRE-ban van még rosszabb lett a helyzet.. sokat kell tűrnöm... nem arról van szó, szolgálom a családot csak évente egy 2-3 szabad hetet adna akkor boldog lennék. Mondom Menjünk egy New yorkba. Nem, ő nem. De te sem.. köszi. ez a szar. sajnos visszahúzodtam mert egyre öregebb és betegebb is vagyok és ő másfél perc alatt talál öt másikat én meg mehetek haza anyámhoz. 
FR73 2025. 10. 18. 12:33
Előzmény: #1011  FatFIRE
A 22 ezer Ft-os lyuk és a nyugati értelemben vett jólét (jelentsen utóbbi bárnit, majd utólag ki leszünk okosítva, hogy ez a gumiszabály mit jelent) között is van élet?
tihamer
tihamer 2025. 10. 18. 12:24
Előzmény: #1012  FatFIRE
Nagyon jó dolgozat, köszönöm.
👍
"A kapitalizmus nagyrészt azért nyerte meg a versenyt a többi társadalmi berendezkedéssel szemben, mert befogta a vitorlájába az emberi önzést, kapzsiságot és versenyszellemet. 
A szocializmus (az egyenlősdi egy formája) azért bukott el, mert pont ezeket elfojtotta. Mindenki képességei szerint tegyen be a közösbe és igényei szerint vegyen ki? Ez a rendezőelv nagyjából olyan jól működik, mint Észak-Korea. "
.
A kapitalizmusban a gazdagság oszlik el egyenlőtlenül,
Míg a kommunizmusban a szegénység egyenlően.
🙂
N0MAD 2025. 10. 18. 11:24
Előzmény: #1010  slash
Igen, ez nyilván egy folyamat egy életen át, nem ötvenévesen kell gyökeresen átalakítani mindent. 
Amúgy nem vagyok házasságpárti, szerintem inkább problémakat okoz mint segít, de ez messzire vezet, nem mennék bele. Évtizedek óta együtt vagyunk, de van én meg te ingatlanod, külön megtakarítás más kockázatvállalással, stb. A közös kiadásokra meg közös számla. Nem fiatalon nullával kerültünk össze, így alakult, nem bánom.
Aztán én se kezdenék bele az említett menetbe szivesen, az már biztos. Öreg vagyok én már bohócnak :)
De persze annó meg kellett húzni a vonalakat és nem azonnal feladni mindent mert csak. Aztán volt olyan téma amiben hagytam magam bedarálni és hagyni mindent ahogy szeretné, egy idő után meg is kaptam hogy nekem kellene kitalálni hogy mit szeretne, mert ő nem tudja, de legyen jó. Na akkor mondtam hogy a lófasznak is van vége, marhára nem attól lesz boldog ha az van amit akar hanem legyen valaki aki meghozza a döntést. (Persze nyilván megbeszélve, igények figyelembevetelével)
Nem jó ráhagyni és visszahúzódni tapasztalatom szerint. Akkor is fog találni lemeccselni valót, csak közben a sarkba húzódtál. Tudni kell nemet mindani. Sőt értékelik is.
FatFIRE 2025. 10. 18. 11:20
Előzmény: #1006  tihamer
Ezt mindenkinek érdemes elolvasni: kapitalizmus, verseny, IQ. Szegény Balásy állandóan szembemegy azokkal, akik számára az igazság elviselhetetlen (ő termeli a Holdnál a legmagasabb hozamot). 😂
https://hold.hu/holdblog/balasy-zsolt-az-udvozito-egyenlotlensegrol/
FatFIRE 2025. 10. 18. 11:10
Előzmény: #999  FR73
Megint tovább folytatod a fantáziálást a highlife-ról és a többi hülyeségről. Leírtam világosan, hogy kb. annyit költöttünk szállásra Dél-Amerikában, mint amennyit a turisták két belvárosi, garzon nagyságú apartmanunkért jelenleg fizetnek. Mit nem értesz ezen? Ezt a pénzt nekünk közben más turisták Budapesten megtermelik. Ezek színvonaláról olvashattad a régi fórumtag beszámolóját: az 5 csillagos szállodai szobák minőségéről, átgondoltságról és profizmusról írt miután találkoztunk. Ilyen befektetési lakásaink vannak (ennek megfelelő bevételekkel), ilyen helyeken szállunk meg és talán nem meglepő, hogy a saját otthonunk is hozza ezt a színvonalat. Ennek megfelelően élünk és költünk. De ez messze nem highlife, csak egy nyugati értelemben vett jólét. Tényleg nem tudsz különbséget tenni a kettő között?
Thaiföldön ennél általában jóval kevesebbet költenek lakhatásra a FIRE-emberek és a digitális nomádok. Ők nem néhány napra bérelnek, hanem hónapokra, évekre, jóval olcsóbban. Mi ugyanezt tesszük most Franciaországban, csak mi magunktól bérlünk, nem mástól. Ehhez az élethez nem gazdagnak kell lenni, hanem jómódúnak. Nekem a lyukas mennyezet, a 22 ezer forintos szoba, a FIRE életem mellett dolgozó feleség soha nem fért bele az elképzeléseimbe, ilyen áron inkább ne...
slash
slash 2025. 10. 18. 11:05
Előzmény: #1009  N0MAD
Igen. Jó neked. Téged elengednek. Utoljára 2008ban voltam 5 napot Londonban az akkori cégem kiküldött tanfolyamra azt is pont eleget hallgattam.. "itthagysz a gyerekekkel?" 
Ez van. Így van bevezetve. 25 éve. 
Választhatok: vagy kijelentem hogy szabadságot kérek ami olyan kockázattal jár ami egy szó:
válás. 
aztán persze egyedül maradnék és egy darabig élvezném /buktam 50-100 millát/ de aztán rájönnék hogy mégse jó egyedül. aztán jön a rémálom: 50 felett társkeresés.. ócska molett nőknek udvarolni 
újrakezdeni. 
na ezt soha. 
N0MAD 2025. 10. 18. 10:15
Előzmény: #1007  slash
Amúgy ez egy érdekes szempont amit felhoztál.
FI: Anyagi függetlenség párkapcsolatban. :) 
RE: család vagy inkább a munka :D
Illetve a szemelyes szabadság mérteke párkapcsolatban. Amúgy most jöttem vissza egy hét toszkán motorozásból pl, asszony nélkül, haverral. Már csak ritkán ül motorra, sebaj :) neki is vannak hobbijai ami nekem nem. 
Viccen kívül, az élet berendezése nem csak az anyagiakat jelenti. Ezekért is meg kell dolgozni.
N0MAD 2025. 10. 18. 10:06
Azért rendkívül halkan megjegyezném, hogy az egymás vállát veregető “csak mi vállalkozók tudjuk megcsinálni, sőt csak mi értjük egyáltalán” állításokkal talán egy kicsit szembemegy, hogy így ötven felé, állasban (és önfglalkozatóként számlázva) bizony elertük a lehetetlen vagyonkafelhalmozást. (Még nem abbahagyva a munkát)
Pár, két hétszámjegyű havi nettó jövedelemből.
Mert a csúsztatásuk nem ott van a kedves vállalkozóknak hogy mennyi a jövedelem, hanem ott hogy aki alkalmazottként dolgozik az be van oltva tőkejovedelem ellen, és az éves fizetés szorzata lenne az elérhető életjövedelem. Ami nyilván nem igaz, az alkalmatti jóvedelem megtakarítása is többszörözött (kiadott)ingatlanban, termelt tőzsdén meg mindenféle befektetésben. Illetve meg tetszenek feledkezni hogy az említett munkajövedelem mellett a (mostani értéken)millió közeli nyugdíj is megérkezik (két főre)majd, mégha mondjuk tíz évvel korábban abbahagyott aktív munka ezt csókkenti is. Illetve emiatt jórészt csak ezt a tíz éves időszakot kell megfinanszírozni fireként. (Nyilván megtakarítás maradjon, mielőttmég)
Illetve hogy a tőke elinflálása, részleges felélése sem akkora gond ötvenévesen, saját lábon, akár külföldön élő gyerekekkel, akik nem feltétlen az örökségre alapozták az életüket, de persze ingatlan és tőke is örökség lesz a természet rendje szerint.
De persze ezerszer is le lehet írni hogy tanulás időveszteség, hüszévesen meg kell gazdagodni, csak a vállalkozók tudnak befektetni és gondolkozni, stb, stb. Elnézést kérek hogy ezen elméletekkel szemben tanultunk, jó jövedelmünk volt, a megtakarítás is termelt és összehoztuk az emlegetett vagyonkát. De attól az önfelszopó csakmivállalkozók elmélet csinos.
Tudom vállakozóként kellett volna ugyanezt csinálni több pénzért. Jó, majd a mérnökök atomerőművet, repteret, autópályát, közműhálózatot, meg franctudjamit  üzemeltetnek majd a kert végében vállalkozóként. Hacsakúgynem.
De azért azon had mosolyogjak hogy az első kacajokra a csakmivállalkozók timindesélytelenekvagytok elméletre azonnal megjelentek a támogató nickek higydebizonyazúgyvan mondanivalóval és a nemszépámkinevetni pózban.
De hajrá, mondjátok el párszor még hogy mindhulyékvagyunk es nem hoztunk össze semmit az életben. Abban nincsen semmi személyeskedés hálistennek.
slash
slash 2025. 10. 18. 09:27
Szombat van. Itt ülök a bányában.   Munka. Az asszony sík ideg,  jövö héten végig szar az idő nem tudunk lemenni a nyaralóba mert esni fog.  Ott is hagytam.  Még itt is jobb mert hallgassa a fene. Tegnap a kazános 20 perces munkáért elvitt 35 rugót. Nincs mese, termelni kell.  Nem tudom hol jó igazán. Egyedül lenne jó mint 30 éves korom előtt amikor szabad voltam. Csak egy hónap szabadságot kérnék. Kimennék egy pályaudvarra vagy a reptérre és vennék egy jegyet valahová. Bárhová. Nem lehet.  Hát ennyi. Kösz hogy elmondhattam.  
tihamer
tihamer 2025. 10. 18. 09:21
Előzmény: #1001  MikeCorleone
"Az igények / lehetőségek mindenkinél mások,"
👍
A testet jól lehet lakatni,
De a lelket (ha olyan) soha.
.
Egyébként szeretem ezt a fórumot, mert még viszonylag szűz a személyeskedéseket és a mocskolodásokat tekintve.
Maradjon is így kedves fórum társak, ha lehet.🙂👍
HerrLudwig 2025. 10. 18. 09:12
Előzmény: #1001  MikeCorleone
Így van, nem véletlenül ír a szakirodalom is arányokról pl SWR, megtakarítási ráta vagy a hozamok (IRR, XIRR) kapcsán.
Ezért is hülyeség egymást leszólni. Valakinek elég a 200M, valakinek kell 1G, de ettöl még nem kell lenézni a másikat.
FR73 2025. 10. 18. 08:48
Előzmény: #988  Spiller
Igen, de ehhez kellenek személyiségjegyek is, olyan is, ami nem fejleszthető.
Osztálytalálkozós példa.
Szakértő volt, profi profi helyen, évek múlva már kiemelték, évek múlva ismert nemzetközi cégnél  topmanager, majd évek múlva jött, mondta, hogy ismét szakértő, hálistennek ismét jól érzi magát.
MikeCorleone 2025. 10. 18. 08:42
Az igények / lehetőségek mindenkinél mások, úgyhogy inkább az arányokat nézzük.
Ha 50 évesen akarsz kiszállni és a havi költés 800e/hó  akkor az kb 200 milliót feltételez (ebben nincs benne a lakás amiben laksz!)
Ha viszont havi 2,4 misit szeretnél költeni, mint itt többen írták akkor ahhoz kell kb 600 millió felhalmozott tőke.

Topik gazda

kuliominer
kuliominer
3 4 5

aktív fórumozók

friss hírek További hírek