Topiknyitó: kuliominer 2024. 12. 16. 09:23

F.I.R.E. életmód (általánosságban)  

Közkívánatra :)
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Bolton01 2025. 10. 17. 20:55
Előzmény: #979  FR73

Egyértelmű, hogy a FIRE nem a highlife-ról szól, sőt, az tudja csak igazán akasztani akár a forrásokat is. 
Én a FIRE esetén is a középutat tartom szerencsésnek, egy beton biztos, az európai átlagnak minimum megfelelő éves büdzsével (50-100e Eur/USD évente kb), barokkos túlzások nélkül, de néha 1-2 kisebb extrát megengedve.
Nem tartom igazi FIRE-nak az aszkéta, magától mindent megvonó életmódot (az inkább túlélés talán), ahogy nálam az se játszik, ha valaki csóró országban/helyen (Ázsia/Afrika stb) a csóróságban találja meg a FIRE létet egy itthoni panel árából. Valahogy kimarad legtöbbször a kalkulációból, hogy az árszínvonal eséllyel valamilyen szinten fel fog zárkózni 10-20-30 éves távon az elmaradtabb régiókban is, így esélyesen ugrik a FIRE is. 
FR73 2025. 10. 17. 20:33
Előzmény: #978  Bolton01
Én is azt mondom, hogy sokféle módja van annak, hogy gyarapodjon az ember.
Mint ahogy különböző életszínvonalon is lehet elégedetten élni, nem kell ahhoz highlife.
A tőkeáttételes dolgoknál még nincs leállás, de hogy meddig megy előre, nem tudom.
Sok pénz van a rendszerben, idehaza még mindig pumpálnak hozzá. Ez az éves 10-20% tempó nem lesz tartható az örökkévalóságig.
Arany menetelése is elgondolkodtató.
Bolton01 2025. 10. 17. 20:22
Előzmény: #977  FR73

Passz, nem tudom. Annyit tanultam meg, hogy az hogy ki milyen autóval jár, milyen ingatlanban lakik vagy mennyi hitele van, kb semmit nem jelent. Nem látod a teljes képet, ráadásul a legtöbb ember nem is szeretné, hogy teljes képet láss.
Amilyen őrült dolgok mentek a cryptok piacán a kezdetek kezdetén és sokszor még most is, simán lehet mázlival, tudással, miegyébbel akár milliárdos is valaki 20onévesen. Több olyan dolog is volt, amivel vagyonokat lehetett keresni, és amit a többség nem értett. Ilyen volt egy Airbnb is a kezdetek kezdetén, a lényeg a korai felismerés.
Én bevallom férfiasan, 2008 után talán túlságosan is óvatossá váltam, újabb válság bekövetkezésére számítottam a 2010es években, és ingatlanokba is picit bátortalanul fektettem, de nem panaszkodom. Nem láttam a mindenáron megmentéseket, és bár ma már látom mi zajlik, nem vennék rá ma se mérget, hogy ez így megy majd a végtelenségig.
Kb 15 év alatt még erősen konzervatív hozzáállással is simán lehetett 10x-ezni a tőkét, ami egy őrület és ez közel se tekinthető normálisnak. Ezt a vonalat nem merném tovább húzni a következő 10-15 évre ...
FR73 2025. 10. 17. 19:37
Előzmény: #976  Bolton01
5 milliàrd vagyonnal azt emelnéd ki, hogy havi 300ezer Ft autóhitelt fizetsz? Na ne!
Bolton01 2025. 10. 17. 19:27
Előzmény: #975  FR73

Nem szeretnék senkit se védeni, de lehet hogy nem önellentmondás, csak annak, aki nem jó perspektívából nézi a dolgokat.
Előrebocsátom, én magam se vagyok egy hitelekkel zsonglőrködő ember (így utólag sokszor hiba volt ), de a leírtakban nincs feltétlenül ellentmondás.
Van nekem is nem egy ismerősöm, hogy például 4(?)M Ft támogatással, kamatmentes hitellel vett villanyautót (vállalkozásra). Kp-ra megvehette volna, h@lye lett volna kp kifizetni. Arbitrázs 
Ugyanígy OSP hitel 3%, ha a gyereknek első lakást vesz. Arbitrázs.
Attól még adhat el tehermentes ingatlant, és kb.refinansziroz helyette másikat 3%on. Az eladott ingatlanból a tőke meg megy, ahová irányítja.
A legnagyobb baj a fent nevezett arbittázsokkal van szerintem, amit hosszú távon ugye mindenki fizet. És eltorzít sok mindent, aki élelmes, felemelkedett általa, aki nem él semmivel, egyértelműen rosszul jár, mert a költségek egy részét ha áttételesen is, de fizeti.
Ezt viszont nagyon sok ember nem látja át, és ez nem csak itthoni sajátosság.
FR73 2025. 10. 17. 18:28
Előzmény: #974  Bolton01
Igen, ezek természetes dolgok.
Ez itt egy fótumtopik a FIRE életmódról, ahol valaki valamilyen okból hitvallássá teszi, hogy ezt az életmódot csakis vállalkozóként és örökölt IQ-val lehet és érdemes csinálni. Aki másképp gondolja, az szerinte kb egy FIRE-nyomor.
Illetve implicit módon egy alsó hangon 5 milliàrdos családi vagyont és hozzátartozó highlife FIRE életmódot vázol fel, ami nem baj, a kapitalizmus, a verseny, a szerencse, a rátermettség, a bátorság, stb alapján simán megtörténhet.
Közben mindig gondosan ügyel, hogy kiemelje, az IQ egy ötökletes dolog. Mert anélkül semmi sem lehetséges. Vicces, nem? 
Ugye tudjuk, hogy nem mindsn sikeres vállalkozó IQ-bajnok, nem is értjük itt páran, miért kell ezt a vonalat ennyire túltolni. Másik topikban már tudtára lett adva, hogy a szúlő-gyerek IQ korreláció 0,4 (mensa honlap).
Már ha valaki ténylegesen egy sikreres ember (mégiscsak egy anonim fórumon vagyunk, mindenki azt ír, amit akar).
De a becsípődés nen múlik, vissza-visszajön.
Kiemeli, hogy ő az öröklött IQ-ja miatt már 20-as éveiben önerőből milliárdos lett, és a névválasztás is a highlife.
Közben folytonos visszatérő témája, hogy jajj nagy a baj, mert jön a Tisza, és meg fogja őt adóztatni. 
 Ezután kiemeli, hogy szépen halad a vagyontranszfer, már fizetik a gyerek autóhitelét. Ugye itt szabad mosolyogni, ez lenne a highlife?
Múltkor már eladta az ingatlanjait, mert ath van és jön majd a Tisza (visszatérő motívum).
Ma kiderült, hogy a gyerekeknek fizeti a befektetési ingatlanjaik hitelét.
Na ezek után érezni itt némi zavart az erőben, önellentmondások egész sora, ezért vannak a beírások.
Bolton01 2025. 10. 17. 16:52

Az IQ örökölhető, ha nem is a szó szoros értelmében. Ahogy az összes tulajdonságunk is örökölt, nem beszélve egyéb, gyerekkorban (tudat alatt) elsajátított tudástól. 
Ezt lehet gúnyolni meg félremagyarázni, vitatkozni azon hogy mennyi az egyén saját beletett energiája, de a lényegen nem változtat.
Nem szalonképes sok mindenről beszélni, de ez tényeken nem változtat.
Csak sajnálni tudom azt, aki úgy érzi, hogy családjától, felmenőitől nem örökölt semmit, aki annyira egoista, hogy azt hiszi, minden tudása például a saját érdeme.
Ugyanilyen elszomorító, hogy csak azért, mert gondoskodik valaki a gyerekeiről (a mértékkel mindig lehet vitatkozni, de mégis kire hagyja az ember élete végén vagy akár előbb, amilye van??!?  Vadidegenre vagy egy kutyára?!) egyből céltábla. 
Őrizzük meg a kulturált kommunikációt!
HerrLudwig 2025. 10. 17. 15:13
Előzmény: #968  FR73
Vannak egyébként sikeres vállalkozók, akiknek meg lehet ismerni a történtetét. Pl a miniCRM-es Egerszegi Krisztiánt mindig élmény hallgatni podcastekben, mert amellett, hogy konkrétumokat mond, amiből tényleg tanulni lehet, nem henceg meg hülyéz egyfolytában mindenki mást.
De még hencegős vállalkozóból is van olyan, akit érdemes meghallgatni, mert jó gondolatai vannak, például az osztalékportfóliós srác.
Ezzel szemben a portfolio fórum Elon Muskja itt most efranx konkrét kérdésére sem válaszolt semmi konkrétumot, csak elolvashattuk újra, hogy neki több pénze van, mint Szlovákia GDP-je meg okosabb, mint Einstein. 
És úgy várja, hogy "tanuljunk tőle", hogy minden kommentje ugyanez a tartalom nélküli, öncélú hencegés - meg persze mindenki másnak a hülyézése.
HerrLudwig 2025. 10. 17. 13:57
Előzmény: #955  efranx
Na, mostmár tudod, mik ezek a mesés lehetőségek 😂
N0MAD 2025. 10. 17. 13:21
Előzmény: #969  Goldstein17
Akkor nem csak nekem jutott eszembe gábogábor a szomszédokból ahogy éteri magasságokból mutatja be a vállalkozói áttitűdöt a kádári kisember szemével :D
N0MAD 2025. 10. 17. 13:20
Nekem nem is ez a fura igazán hanem a disszonancia a 
  túlhypolt tanulás, örókólt iq, nem dolgozni senkinek, az elkerülhetetlen gazdagság csak mellékhatása a sikernek hüszévesen gazdagnak kell lenni és kész - autóhitel fizetése a felnőtt gyereknek
Topligás siker, nemzetközi szinten és jelentős highlife - anonim fórumon görcsös önfényezés és elismeréshajszolás, mintha előben fájdalmasan hiányozna
Mindez fideszpropagandával és minden változástól úgy rettegve mint a zsákfalusi közmunkás hogy elbukja a közmunkát. És más propagandista nickekkel egymást süvegelve és felismerve az igazi zsenit a sorok közt.
Akinek ez összeáll integráns egységnek az persze gondolja azt :)
Goldstein17 2025. 10. 17. 13:15
Nem tartalmilag kell vizsgálni az alkotást, az másodlagos. Ebből még egy jó családregény is lehetne, csak egy kicsit szinesíteni kellene a karaktereket. Egyelőre olyan Szomszédok szintű az alkotás, szinte látom az őszinte arcot ahogy szépen beszél bele a kamerába.
FR73 2025. 10. 17. 13:08
Előzmény: #967  N0MAD
Jelentős disszonancia van nála.
A highlife gyakori emlegetése társul teljesen átlagember szintű problémákkal.
Amiket itt sejtelmesen előad, abból alsó hangon 10 számjegyű vagyon jön le, de inkább a 10 számjegy felső tartománya, semmint az alja.
Itt azon morfondírozni, hogy első lakás a gyereknek, meg autóhitel támogatás a gyereknek, ez kb az, aminek szóba sem kell jönni, annyira magától értetődő kell(ene) legyen.
Történetesen a környezetemben van néhány olyan ismerős, ahol amikor befejezte a tanulmányokat vagy csak épp el akart költözni otthonról, megdobták egy kezdő lakással, mert ez nem volt kérdés, világ legtermészetesebb dolga azon a szinten.
Ha pedig az iq öröklődik (mint ahogy írta), akkor végképp zagyvaság az egész.
Na mindegy, olvassuk tovább a Coelhót, a vélt highlife-ról.
N0MAD 2025. 10. 17. 12:59
Előzmény: #964  FatFIRE
“A SOTE ösztöndíjas elvégzése azért elég jó mutatószám IQ-ügyben, de az ilyen összefüggések felismeréséig te soha nem szoktál eljutni. 😂”
Valóban, aki nem tudta hogy a gyereked hol végzett az nyilván ostoba.
Abba ne hagyd a kapálózást, egyszerűen zseniális a görcsös igyekezeted :D 
Goldstein17 2025. 10. 17. 12:58
Előzmény: #965  FR73
Mint karakter valóban megmosolyogtató, mert akár jó karikatúrája is lehetne a magyar vállalkozónak. Mint valóság, elkeserítő. Nem tudom melyikről van szó, ez még nyitott kérdés.
FR73 2025. 10. 17. 12:41
Előzmény: #964  FatFIRE
Igen, te fizeted az autó hitelét is, onnan több, mint mosolyogtató a sznob duma.
FatFIRE 2025. 10. 17. 12:33
Előzmény: #955  efranx
Cégek nemzetközi adótervezése, bizonyos méret felett azoknak is érdekes lehet, akiknek (még) nincs cégük. A vagyonadó emiatt sem hatékony megoldás az egyre nagyobbá váló költségvetési lyukak befoltozására, de valószínűleg Magyarországnak is szüksége lesz egy kudarcos kísérletre ahhoz, hogy ezt belássa. 🤷🏻‍♂️ 
N0MAD

A SOTE ösztöndíjas elvégzése azért elég jó mutatószám IQ-ügyben, de az ilyen összefüggések felismeréséig te soha nem szoktál eljutni. 😂
FR73

Értelmesebb emberek számára nem számít meglepőnek, hogy a hasonló családok a gyerek által elért eredmények tükrében biztosítják a generációs vagyontranszfert. Ha a gyerek valamiért nem él felelősségteljesen és nem teljesít jól, akkor nyilvánvalóan nem alkalmas a vagyon kezelésére, kár lenne a kezébe adni. Ha igen, akkor felesleges a halálodig magadnál tartani az összes pénzt, azt pedig úgyis leszarod, hogy a pálya szélén állók ezt minek hívják. 😂
És míg az egyik gyerek az első lakáshoz jutás lehetetlenségéről posztol hülyeségeket, a másik már a saját biznisze megerősítésére koncentrál és ehhez meg is kapja a szükséges támogatást. Röhögj rajta nyugodtan. 😉
N0MAD 2025. 10. 17. 09:49
Előzmény: #962  HerrLudwig
Hát, nem friss de nem elavult :D
HerrLudwig 2025. 10. 17. 09:41
Előzmény: #961  N0MAD
Nekem valamhogy ez a régi modoros jutott eszembe róla: 
https://modoros.blog.hu/2012/03/07/olvasoi_rovat_akinek_bejott_az_elet
N0MAD 2025. 10. 17. 09:38
Előzmény: #957  FR73
Amúgy ez tiszta kismató, apa fizeti a “befektetési ingatlanjaim” hiteleit én meg sikerbefektető vagyok a hozamaiból, tökmindegy hogy amúgy a szumma negatív. Jön a pénz, aranyásó szilikonbabát ide de tüstént!
Jó, azért a porchegyüjtemény hiteleit apa fizeti mert ez így alakult ki, elég nekem a luxyért markukat tartó pincéreket meg bolti eladokat kifizetni. Apa cégének a bankártyájával.
Jó, nekem is van ezer cégem, de azt ember nem látja át, de mindegy is csak alá kell írnom néha valami papírokat ha apa már előkészíttette. Aztán ha bólintott az ügyvédek intézik.
Haver múltkor azt mondta hogy az a lakás newyorkban ahova ki szoktunk ugrani az enyém. Érdekes, az ajtón valami cégnév van majd megkérdem apát lecseréltessem e. Tolmács van az nem gond.

Topik gazda

kuliominer
kuliominer
3 4 5

aktív fórumozók

friss hírek További hírek