lehet nem ugyanaz a szöveges feladatot tanultad. 500-1000millióból le kell vonni a saját használatra vásárolt csetreszeket. Miért a teljes összegre számolsz kamatot? Csak a befektetett tőkére számolhatsz hozadékot és a tőkére is szokás számolni minimum évi 4-6% növekményt.
Az Lng témára felkaptam a fejem, mikorra várható a VG ipo-ja? Fire témával kapcsolatban hasonlóan látom. Szomorú olvasni, hogy sokan mennyire bele tudnak betegedni az alkalmazotti létbe. Azonban azt is be kell látni, hogy nem való mindenki vállalkozónak. Én pl soha életemben nem voltam alkalmazott, és a hideg kiráz a gondolattól, hogy valaki utasítson/számon kérjen. Gyűlöltem az iskolákban is a számonkérést, de a teljesítménykényszer mindig bennem volt. Egyetem után a barátnőm erőltette, hogy keressek melót Pesten és maradjunk a fővárosban. Még egy állásinterjút is leszervezett, akkor még volt Nokia. Bementem, mondtam ki vagyok és a marketing osztályra hirdetett állásra jelentkezem. Leültem egy irodában, jött egy csaj, beszélgettünk, majd jött A kérdés. Bírod a monoton munkát? Mondom tessék? Hát h izé nem a marketingre, hanem a könyvelésre keresnek embert. Ó mondom akkor további szép napot, sohaviszontnemlátásra. Csajom maradt Pesten, én meg vettem a kalapom és szép èletet kívántam neki. Aztán talàltam olyan nőt, akivel együtt építjük és csináljuk a vállalkozást. :)
Erről a Trump coin-ról mesélhetnél.. Az LNG ipar.. jó felé kapisgálsz. Ismerem ezt a kikőtőt komoly emelkedésben vannak. Szoktam látni a hatalmas hajókat... https://lng.hr/en/about-terminal/
Igen létezik, szívesen dolgoznék hajókkal a tengeren. Nyaralónk mellett ott van Punatban a yacht kikötő vannak kisebb munkák. Valami kis karbantartó meló. Ahhoz le kell költözni.... asszony nem támogatja...most erre mit mondjak?..
pedig elég egyszerű: én ezt írtam. "Mit jelent az anyagi függetlenség? Szamomra azt, hogy a szabadon választott eletvitelednel tobbet keresel. Mindezt olyan munkaval befektetessel, gazdalkodassal amit szeretsz. Mennyi penz ez Forintban? Összeadod a tételeket . Ingatlanok, autok, gyerekekre szant összeg. Ez mennyi? 4-500millio? Ezeknek a fenntartása havi koltesed 1-2 millio? Evi 3 nyaralas 10millio? A többi az szoveges pelda. Melyik az a szam ami hozza az evi 22-30 milliót + tokere a 4% novekmenyt mondjuk rendszeresen."
Létezik másik szakma, amit szívesen végeznél, de az alacsony presztízs, vagy más megakadályozott benne? A kiégésnek sokkal rosszabb következményei lehetnek, mintha motiválóbb munkára váltanál, kisebb fizetésért.
Vállalkozó vagyok hivatalosan, mert így (1) tudok dolgozni olyan cégeknek is, akik nincsenek magyarországon és (2) adózásilag kedvezőbb (osztalék vs munkajövedelem). De ez nem igazi vállalkozás még akkor sem, ha az átlag alkalmazotti fizetéshez képest "csillagászati" jövedelmem van. Egyszerűen nem látom, hogy hogy tudnék valamiféle szolgáltatást vagy terméket fejleszteni, amire valóban van igény. És nem csak én nem látom, hanem a kapcsolati hálóm fele ettől szenved. És nem csak ábrándoznak, hanem tényleg ölték bele az időt, pénzt, se hát ilyen a vállalkozás: nem jön be sokszor. Próbálkoztam azzal, hogy projektet vállalok itt-ott-amott, de sokan ettől elzárkóztak. "Ne projektalapon, hanem óradíjalapon szerződjél velünk." (vagy mégrosszabb: alkalmazottként :D ) Valószínűleg nem vagyok elég ügyes, hogy valódi vállalkozó lehessek. A te sikerednek örülök. Az is lehet, hogy az élet majd pár év múlva ajándékozik meg egy ilyen lehetőséggel, amit majd megragadhatok. Akárhogy is, azért így vasárnap este kicsit kesereghetünk rajta remélem - úgyse változtat semmin. :D
"Ha nem titok, elárulnád, hogy értékpapírok vannak-e a portfóliódban? Milyenek, kb milyen arányban és milyen formában (egyedi papirok, alapok, vagyonkezelő stb)?" Eredetileg azért regisztráltam ide, hogy induláskor a TRUMP meme coint kibeszéljük, de láttam, hogy senki nem foglalkozik vele ilyen szinten, még topicja sincs (csak másodsorban szerettem volna beszélgetni egy kicsit a FIRE témájában, ezért is választottam ezt a beszédes nicket). Szóval jelenleg a fenti coinban ülök (még pár napig), tavaly kizárólag BTC-be fektettem minden hónapban szeptemberig. Onnan 96 ezernél szálltam ki, nem voltam eléggé kemény tökű, hogy tovább tartsam. Most az amerikai energiaipar felé kacsingatok, különösen egy IPO-t várok (Venture Global). Elsősorban az LNG érdekel, ott számítok nagyobb bejelentésekre és emelkedésre.
Kicsit hosszabban, ha nem bánjátok. Először is nagyon sajnálom, hogy így érzel. Nem csak mondom, így is gondolom. Az embernek sem az idegrendszere, sem a teste nincs felkészülve arra, hogy a nap 24 órájából 23-at indusztruális környezetben és egy rohanó, interakciókkal teli korban töltsön el. Lakásban, autóban, irodában. Milliónyi ember csak ül egész nap, a hasuk nő és gerincbántalmaik vannak. Baromi egészségtelen. Hívás a mobilon, határidő, jaj, csak el ne felejtsem, dugó van, miért hozott rossz jegyet a gyerek az iskolából, miért nem fogadja el a jelszót, miért áskálódik a kolléga stb... Minden ilyen dolog pusztítja az ember pszichéjét és ha valaki nem képes ezt kezelni (a legtöbben nem képesek), amortizálódnak az emberi kapcsolatok és előbb-utóbb megjelennek a testi tünetek is. Ezt az életet minimum 65-70 éves korodig kell csinálni. Akkor is még egy-két évtizedig, amikor már nagyon unod, amikor már belefásultál. Huszonévesen szereted a szakmád, jót raktál össze, sikerélményed van. De biztos, hogy 60 évesen is ugyanígy fogsz érezni? Az alkalmazásba állásnak előnyei és hátrányai is vannak. Nagyobb biztonsággal kiszámíthatóbb, hogy honnan hova leszel képes eljutni. Tudod, hogy hónap elején megkapod a munkabéred, hogy ha tanulsz és megfelelsz, akkor X-szel több lehet a fizetésed. Viszont mindig, minden percben van egy üvegplafon feletted. A jövedelmed behatárolt, a szabadidőd kevés, a lehetőségeid erősen korlátosak. A legtöbb ember ezt választja és azt hiszem, általában el is érik a kitűzött céljaikat. Csak egy idő után beleunnak, belefáradnak abba, hogy a napok szinte ugyanúgy ismétlődnek egymás után. Nekem annyiban volt szerencsém, hogy ezt nagyon korán felismertem és meg voltak a képességeim arra, hogy változtassak rajta. Így lettem vállalkozó. Így tudtam elérni, hogy ne menjen el mellettem az élet, hogy mindig jelen lehessek a pillanatban. Most ezen javítottam még egy kicsit.
Jómagam is IT-s vagyok, elfogadtam hogy minden munkahelyen/cégnél emberekkel kell együttműködnöm.2000 óta nincs olyan hogy "magadnak dolgozol" az IT-ban. A 90-es években még fejleszthettél valami kis könyvelőprogramot, vagy akármi kis sziremszaromot, mert még üres volt a piac, összeállt 2 ember és össze tudott dobni egy gagyi kis játékprogramot is, ami aztán terjedt, stb stb. Azóta ráadásul minden csak sokkal bonyolultabb lett. Nem tudsz olyan legszűkebb réspiacot választani, ahova egymagad be tudnál törni. Arról is tesznek a már piacon lévő cégek, hogy a belépési küszöb minél magasabb legyen (előírások, kötelező pecsétem állami szervektől, időnkénti felülvizsgálatok, stb), mert hát ezzel is az esetleges konkurencia megszületését gátolják. Mi az én megoldásom? Túlélni próbálok. Visszanyelem a hányást, a létező maximumot próbálom meg kipréselni az ügyfélből (óradíjas rabszolga vagyok), a munkám optikájára pedig nagyon ügyelek, de a munkát (időt) igyekszem a minimumon tartani. IT-ban (fejlesztés, üzemeltetés) megcsinálok bármit (de tényleg) és még sokkal többet is, mint ami elvárható egy embertől. Lehozom egy teljesen "felstaffolt" csapat teljesítményét is tokkal-vonóval, de ez kevés. Eladni, saleselni, ügyfelet szerezni nem tudok, az egy másik szakma. Néhány évvel ezelőtt már ki is mondtam (és tényleg így gondolom), hogy eladni/ügyfélszerezni sokkal nehezebb, mint megcsinálni utána a melót. Pechemre a kapcsolati hálóm javarésze fejlesztő/szakember és - nem meglepetés - hogy a múltban amikor rendes alkalmazottként dolgoztam különböző cégeknél akár termékfejlesztésen, akkor nagyon ügyeltek arra, hogy a fejlesztő/fejlesztés el legyen zárva az ügyfelezéstől. Nem véletlenül. Nem akarok sehova kilyukadni, csak oda hogy 13 óra 53 perc múlva egy újabb agyrohasztó meetingen fogok ülni erőltetett mosollyal a számon. Most is bármikor mondhatom hogy 10 évig nem dolgozok és mindenki rohadjon meg. Ez azért segít elviselhetőbbé tenni a mindennapokat. Mi a célom? Kifizetett lakás, hitelmentesség és ~1M USD. Még kicsi grinding lesz addig. Nem irreális az, hogy 20 évvel a hivatalos nyugdíj előtt nyugdíjazzam magam. Slash: tough titties :)
Egyenlőre ilyen "FÉL FIRE" állapotban vagyok. Asszony már FIRE. Én még bejárok dolgozni de csak "lebegek" a világban. Semmi nem érdekel már. Adják oda azt a kis dellát és kész. Ha kirúgnak szarok rá, van egy-két évnyi tartalék. Évi 2 hónap a nyaralóban . Ennyi.
IT szektorban dolgozom és nem akarom ezt csinálni vállalkozóként sem.. Pont elég lepra szerverszobát, rendezőt és ilyeneket láttam már. Nem akarok irodában lenni már. Ennyi. :-)
"nem akarok már dolgozni és kész. .nem akarok olyan emberekkel találkozni akikkel nem akarok és kész" :D Ismerős a helyzet, anno pont ezért húztam el a munkahelyemről és alapítottam egy saját céget. Most az esetek több mint 95%-ban a munkatársaim vannak kapcsolatban az üzletfelekkel, én meg itthon intézem a céggel kapcsolatos egyéb teendőket, viszont ez így lassan 15 éve már dögunalmas. Büszke lehetsz arra amit eddig elértél, hidd el sokan cserélnének veled. Egy kis vidámság a végére, lesd meg ezt a "mellesleg" nem tehetségtelen Slash másolatot. :) https://www.youtube.com/watch?v=IAvSL74IUA8
De nézzük fordítva: ezymilliárd évi egy százalékos hozammal számolva hoz tíz millát évente, es akkor csak a kamatot éli fel. Ami már több mint a magyar átlagfizetés feletti fizetése. Hát ja, a közmunkások is csak köpnének rongyos 1-2száz millára a biztos megélhetés helyett. Nem?
Hmmm. Saját elmondása szerint öccázért dolgozik és 50+os. Van meg nyugdíjíg 150-200 hónapja, az mai értéken 75-100 milla. Ha az a százas ma lenne zsebben hozamot is termelne tehát többet érne mint apránként megkeresve. (Viszont a nyugdíj is ievesebb lenne így, szóval maradjunk ennél az összegnél. Erre kiszámlod neki hogy a nem dolgozáshoz fél-egy milliárdra van szuksége minimum. Na most vagy nagyon elszámoltam magam vagy nem egy iskolában tanultuk a matekot.
F.I.R.E. életmód (általánosságban)