Topiknyitó: kuliominer 2024. 12. 16. 09:23

F.I.R.E. életmód (általánosságban)  

Közkívánatra :)
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Spiller 2025. 01. 19. 17:18
Előzmény: #199  slash
igen kb ez. szerintem 500-1000millió között van ez az összeg. Az a jó ha megtalálod a helyed és a saját igényed határozza meg a vágyaidat. (Azt ne feledjük ez nem az amit azért választottál mert realista vagy és megnyírmáltad a korábbi céljaidat.) 
Szerintem ez a felső középosztály és ezt az emberek 90%-a nem tudja elérni még külföldön sem.
Ha azt dolgozol azzal foglalkozol amivel akarsz és az életmódodat a családod életmódját finanszírozza a befektetésed és még marad is akkor ez szerintem a gazdagság első lépcsője.
A többség nem is vágyik másra.  
A többségnek képessége és vágya sincs a 10-20 db ingatlanra a világban, magánrepülőgépre 200milliós jachtra, nagyvállalat vezetésre 1-2 ezer munkással, igazgatósági tagságokra. Állandó fogadások, celebekkel, ügyvédekkel jópofizni, etetni ezeket.  Erre külön születni kell, vagy bele kell születni. 
Szerintem 60éves korig van ez emberben egy erős motiváció az alkotásra, van akinek tovább is, Buffet Soros meg ezek is dolgoznak, minden idejük be van osztva, egy részüknek küldetéstudata víziója van.
Ha leállsz akkor mit csinálsz. Elolvasod az elmaradt könyveidet, utazol kipipálgatod a bakancslistádat aztán rájössz az egyik egzotikus sziget és az ottani szálloda ugyanaz mint az előző tíz volt. A 10. piramis vagy ilyen olyan romok már uncsik. Ha pl. házat veszel spanyoloknál ott akkor már lakos vagy, egy jöttment és a nyelvet sem ismered 100%ig, ugyanazok a gondok mint akár itthon ha házad van (közösköltség, javítások, az uszodát amiért fizetsz megszállják a hülyegyerekek meg a hülye szüleik, fizetsz de nem mész le.) Ha hajód is van akkor évente kikötői díj, engedélyek frissítése, algamentesítés. Felveszel egy személyi titkárt vagy intézőt? Ha meg te csinálod akkor sok időt elvesz és olyat kell csinálnod amit nem akarsz. 

Tibi0002 2025. 01. 19. 16:50
Előzmény: #277  FR73
Ahogy te is mondtad, a kényszer megszűntével máshogy kezeli és máshogy látja az ember az ilyesmit. Talán ez a fire egyik kulcs eleme is, hogy kiiktatunk nagyon sok kényszert és kockázatot, és ezzel javítunk az életminőségünkön.
Zanza2 2025. 01. 19. 16:41
Előzmény: #274  FatFIRE
Ha nem titok, elárulnád, hogy értékpapírok vannak-e a portfóliódban? Milyenek, kb milyen arányban és milyen formában (egyedi papirok, alapok, vagyonkezelő stb)?
FR73 2025. 01. 19. 16:39
Előzmény: #276  Tibi0002
Ha vállalkozol, akkor is van hülye alkalmazottad vagy hülye ügyfeled, stb. Ahol nyelned kell a békát.
Én alapvetően jól szoktam érezni magam önfoglalkoztatóként, de mostanában pl többször is összevesztem a kenyéradóm egyik emberével. Mondtam neki, hogy nekem nem muszáj ezt a melót csinálni, és ezt teljesen komolyan is gondoltam. Karácsonyi szünet előtt b@tatott, hogy még mit kellene megcsinálni, mondtam, hogy 10 perc múlva kikapcsolok, találkozunk januárban, kellemes ünnepeket.
Januárban azzal fogadott széles mosollyal, hogy reméli, kipihentem magam, mert lenne itt néhány feladat.
Teli zsebbel könnyebben kezelem ezeket a helyzeteket.
Tibi0002 2025. 01. 19. 16:28
Előzmény: #275  slash
Magamra ismertem ezekben a szavakban, amikor én is alkalmazott voltam. Nincs lehetőséged vállalkozásba kezdeni a szakmáddal? Ha magadért dolgozol, magadnak osztod be az időd, munkamennyiséged, és nincs főnököd, azzal a kötöttségek java megszűnik, és mégis van egy extra bevételi forrás. 
slash 2025. 01. 19. 16:09
Előzmény: #273  FatFIRE
Irigyellek a FIRE miatt. 35 év alkalmazotti lét után így 50 felett qrvára elegem van mindenből. A bejárásból a munkahelyi szarból a fárasztó zombikból, a fönökőkből,  a seggnyalásból, mindezt  egyre kevesebb pénzért..mindenből. Nem, nem akarok állást sem váltani , nem akarok már dolgozni és kész.  ..nem akarok olyan emberekkel találkozni akikkel nem akarok és kész.. nem a szaros képernyőt bámulni hanem nézni az eget a tengert a sziklákat. Sajnos családfenntartóként nem tehetem meg. Szolgalélek is vagyok ha két hónapig nem kapnék fizetést lelkiismeretfurdalásom lenne.. szóval nemtudom..
FatFIRE 2025. 01. 19. 13:55
Előzmény: #269  Zanza2
Én a válságálló kifejezést közgazdasági értelemben használom, ebben nincs helye az egyéni értelmezésnek.
Nem szükséges a kiülés, rosszul érted. Egyszerűen csak megtörténik. Eleve long poziban vagy, ami átível a konjunkturális ciklusokon. Akkor sem adod el, amikor éppen meglódulnak az árak (mint az elmúlt hónapokban) és akkor sem, amikor megállnak. A hozamot válság idején is folyamatosan, megbízhatóan biztosítja.
Nagyon is likvid ez az eszköz, éppen azért, mert a potenciális vásárlók nem függenek az aktuális kamatciklusoktól, mint ahogyan az állami programoktól sem. Mi is a válság közepén vásároltunk, az ebben a szegmensben jellemző módon, hitel nélkül. A baráti körünk is így vett külföldön ingatlant.
FatFIRE 2025. 01. 19. 13:52
Előzmény: #267  szieszta
FIRE van, nincs munkabérem. :) Egyszerűen többre becsülöm a szabadidőmet annál, minthogy olyan dolgokkal foglalkozzak, amikkel nem szeretnék. Ennyi erővel üzemeltethetném akár én is a lakásainkat, elvégre meg tudnám csinálni és tulajdonképpen egész nap ráérek. Ehelyett reggelenként edzem, később tanulok, olvasok, magánügyeket intézek és közben mindvégig nagyon jól érzem magam. Kérdezted: azonos korosztály vagyunk.
szieszta 2025. 01. 19. 13:28
Előzmény: #264  FatFIRE

Megemlítetted az utódokat is. Megkérdezhetem, nagyságrendileg milyen korosztályhoz tartozol?
Én 53 vagyok, három csemetémből kettő már a nagybetűs élet kapujában.
Visszatekintve nagyon sok lehetőséget elszalasztottunk, de nem bosszankodok miatta, mert meg vagyok elégedve a mostani életszínvonalammal.
Talán amit sajnálok, az a kilencvenes években elszalasztott 480 hektár szántóföld. Természetesen csak hitelből tudtuk volna megvenni, amit már az apum kezdett intézni, mikor csendben megsúgták, hogy 30%-kal nagyobb összeget kellene felvennünk és azt egy borítékban otthagynunk.
Akkor senkinek nem kellett a föld, se tudás, sem akarat nem volt gazdálkodni, nem beszélve a gépek beszerzéséről. Akkor még támogatás sem volt, sőt a gabonapiac is átláthatatlan, körbetartozások és áfahuszárok kezében volt a boldogulás. Az EU hozta el ott is csak  a biztonságot és jólétet.
FR73 2025. 01. 19. 13:25
Előzmény: #269  Zanza2
Az elmúlt 35 évben csak 1990-98 és 2009-14 között volt ingatlanpiaci válság. A revovery ezentúl még 3 év volt mindkétszer, vagyis kb 10 évet kell kiülni egy válságban tapasztalat szerint.
Ez nem egyedi, a 2001-es dotcom lufi után 13 év kellett a kiolvadáshoz.
Közben is élni kell valamiből, azaz a tőke jobban fog fogyni, mint előzetesen terveztük, és emiatt egy 25% körüli puffert nem árt hagyni (hozamot nem termelő de szuperlikvid eszközben, állampapír, deviza, bankbetét).
Ne a 2014-től időszakot vetítsük ki előre 30 évre.
FR73 2025. 01. 19. 13:15
Előzmény: #267  szieszta
Már a nickneve is FatFIRE, azaz magas életszínvonalon tartja fenn a FIRE létet.
Ha nincs kedve hozzá, megteheti, hogy nem maga csinálja.
Zanza2 2025. 01. 19. 12:55
Előzmény: #259  FatFIRE
Amit írsz, igaz az általad említett ingatlan szegmensre.
A megfogalmazással viszont vitatkoznék. A "válságálló" értelmezésemben azt jelenti, hogy valamilyen befektetés válság idején tartja a válság előtti árát és hozamát. Ha bármely piacon válság idején nem ad el senki, de így nem is vásárol senki - tehát nincs is piaci ár - az a piac nem válságálló, hanem illikvid. A "kiülés" szükségessége pont azt jelzi, hogy egy piac illikvid és nem válságálló.
Talán túlságosan elméleti és nyelvészkedő vagyok, de szerintem nem árt definiálni a gyakran használt fogalmakat.
slash 2025. 01. 19. 12:36
Itt mindenki a saját értékrendje szerint él. A kazánost kihívom mert nem értek hozzá. Óradij: 60e
autót se szerelek már nagyon. Kisszerviz 100e, nagy 200 felett.  
gépészt kíhivom azt megfizetem.
Viszont a ház kertészeti rendeberakása egy százas lenne/ alkalom azt megcsinálom. 
Ház/kiadott lakás/nyaraló:  festés, csempézés külső- belsóépítészet: ezt megcsinálom. Millliókat nem gombolnak le rólam. Amíg bírom csinálom. 
szieszta 2025. 01. 19. 12:34
Előzmény: #265  FatFIRE
Tehát neked is a munkabéred magas és nem az időd drága.
szieszta 2025. 01. 19. 12:29
Előzmény: #263  N0MAD
Nekem a munkám drága, nem az időm. Szerintem ez más.
FatFIRE 2025. 01. 19. 11:33
Előzmény: #262  szieszta
Nézd, én két céget vezettem, jelenleg is magas a passzív jövedelmem. Hidd el, nem fogok füvet nyírni soha. :) Van pénzem, megfizetem az olyan munkákat, amihez nincs kedvem. Pedig időm lenne bőven.
FatFIRE 2025. 01. 19. 11:30
Előzmény: #260  N0MAD
Eh, ma már akkora a bekerülési érték, hogy ilyen hozamot nem érsz el. Csak rövid távú kiadással lehetne, de az meg a moratórium miatt nem megy. A lényeg röviden és közérthetően: a belvárosban pár éve az újépítésű lakásoknál sokkal alacsonyabb áron lehetett lakást venni. Kiadni viszont legalább annyiért, de akár egy kicsit drágábban is lehet. Ma már 1.65 milliós négyzetméterárat kapok Belső-Erzsébetvárosban a 100 éves házban levő, igényes lakásért is (pedig itt már nem számolhat a befektető a rövid távú kiadás magas hozamszintjével). 
Nekünk, a FIRE miatt nem is annyira az ingatlan értéknövekedése számít (hiszen azt akarjuk, hogy az utódaink örököljék meg a vagyonunkat és az ezzel járó előnyöket is), hanem a cashflow. Végülis ebből élünk és ebből gyarapítjuk tovább a magánvagyonunkat.
N0MAD 2025. 01. 19. 11:10
Előzmény: #262  szieszta
Aztán a kiadott ház körüli tevékenységeket mégis kiadtad, lakbérkedvezmenyért ahogy mondtad.
Mert többet ér az időd mint a fűnyírás.
Most meg szamonkéred ha valaki sajnalja fűnyírasra az idejét. Érdekes.
szieszta 2025. 01. 19. 11:06
Előzmény: #252  FatFIRE

Mikor azt olvasom, hogy valakinek nincs ideje, vagy drágább az ideje, az nekem nem FIRE.
Én időmilliomos vagyok, úgy osztom be, ahogy akarom.
Ez is volt a célom, hogy kötetlenül tudjak élni és akár dolgozni is.
Nagyon tehetős osztálytársammal akartam találkozni, akivel jóban vagyok. Hívtam őt, fussunk össze, de csak 2 hét múlva talált rá időt.
Elmondta, hogyha kirándulni mennek, nem pakol, mert nincs rá ideje. Helyben megvesznek mindent, amire szükségük van. Legutóbb lekésték a repülőt, mert még intézni valója volt.
Ilyen milliomos biztosan nem szeretnék lenni!
N0MAD 2025. 01. 19. 10:49
Előzmény: #260  N0MAD
Bocs, húsz millánál jóval több bevetel évente, mert adó és költsegek is vannak, a hozam meg ugye netto.

Topik gazda

kuliominer
kuliominer
3 4 5

aktív fórumozók

friss hírek További hírek