sajnos a 2008ban indult topik müködese ellehetetlenült (az eredeti moderator mar nem aktiv, a portfolio moderator pedig többszöri jelentes ellenere sem kezd semmit a kialakult helyzettel), remelhetöleg itt folytatodhat tovabb egy kevesbe szürrealis diskruzus
Az, hogy a PannErgy kap-e konkrét uniós támogatást az új zöldenergia-csomagból, 2026 negyedik negyedévében (Q4), várhatóan november és december folyamán fog kiderülni. [1] A folyamat és a döntési mechanizmus az alábbi ütemezés szerint zajlik: 1. Kormányzati szintű forrásbiztosítás: 2026. augusztus 31.A legelső lépés nem a PannErgyről, hanem a teljes magyar keretről szól. A kormánynak 2026. augusztus 31-ig kell teljesítenie a szigorú uniós feltételeket (szupermérföldköveket) az Európai Bizottság felé, hogy a 10 milliárd eurós Helyreállítási Alap (RRF) forrásai jogilag megnyíljanak. Ez a napokban véglegesedik, és a kormány szeptemberben nyújtja be a hivatalos kifizetési kérelmet az EU-nak. [1, 2, 3] 2. Pályázati szakasz és benyújtás: 2026. november 15-igA geotermikus projekteket finanszírozó fő hazai programok (mint a 19 milliárdos KEHOP Plusz hitelprogram és a Jedlik Ányos Program komplex zöldenergia-tenderjei) már nyitva vannak. Az első és legfontosabb benyújtási szakasz 2026. november 15-ig tart. A PannErgynek addig kell véglegesítenie és beadnia a konkrét vidéki (pl. miskolci vagy győri) hálózatbővítési projektjeit. 3. Első kifizetések és eredmények: 2026. november – december (Q4)Az EU-s alapok első hivatalos folyósításai a Bizottságtól 2026 utolsó negyedévében várhatók. Ezzel párhuzamosan a hazai irányító hatóságok is ekkor hozzák meg az első támogatói döntéseket a benyújtott vállalati projektekről. [1]
Nekem a teljes lenne logikus (1 megfeleltetés lesz, ezután már nem veheted 2026-os (rész)kuponnal. Ha lenne külön megfeleltetés a 2. részlet kifizetés előtt, szerintem akkor lenne most a csak részlettel.) 🤔
Eladod, másnap visszaveszed. Könnyen lehet, hogy kisebb a veszteség, mint a macera és az igazolások megszerzésének költsége. Nekem két rendes szála + 3 TBSZ érintett.
Befejezem, csak próbálok gondolkozni és közben csendesen dühöngök. :-DD Sz@r ez mindenhogyan. Sokféle eset van. Akinek 1 db normál számlán van, annak csak kis kellemetlenség. De akinek több TBSZ-en szétszórva, meg normál számla is, esetleg több szolgáltatónál (vagy valakinek külföldinél), az most rohadtul nem ugrál örömében.... TBSZ igazolások miatt időpontot foglalni vagy csak beesni (munkaidőben lehet intézni, szabadságot kell kivenni emiatt), ügyintézőt kiokosítani, díjat igazolásért kifizetni (ha jól látom, KH ÉP-nál 1900 Ft/számla az egyedi igazolás?, ERSTE-nél pedig 5000? lenne a rendkívüli dokumentum kiállítása?). Aztán kitölteni számlánként a nyomtatványt, 2 tanút keresni, aláíratni. Sok helyen nem téma, hogy kinek-hol mennyi papírja van, ez is lehet macera, tesó-szülő-baráttal letanúztatni, vagy letakarod a papír tetejét, és "ez semmi, semmi, csak itt írd ezt alá!" :-D és akkor jövőre ismét az egész kör 2x (2 részlet, tavasz és ősz lesz megint?). 10 évente a takeovereknél szokott lenni ennyi papírmunka, igazolás és ügyintézés.. . ERSTE-nél a normál számlaszám (3x8) látszik a netbroker felületen és a számlakivonaton is, de a TBSZ-eknél nincs külön, KH ÉP-nál sem látom a TBSZ-t (oldwebtrader most nem is működik aug. végéig). Meg kell kérdezni a bef.szolgáltatókat (lehet, hogy a Panny nyomtatványa így nem is lesz teljesen jó. Egyébként adózásnál a NYESZ-R opciót sem lehet rajta bejelölni, pedig azon is kell az oszti után adót fizetni. Vagy akkor ennél is az elsőt kell x-elni, hogy belföldi magánszemély, és 15% levonását kérem). . Nincs időm KELER kondi listákat és szabályzatokat keresgélni és turkálni, de AI szerint általában kb. 500e-1,2 M Ft körül lehet egy KELER-es osztalékfizetés lebonyolítás (társasági esemény alapdíja, adatgyűjtés, jogosultságok, utalások, brókercégekkel elszámolás, tranzakciós díjak részvényesenként, adatszolgáltatási díj, adózási feladatok, igazolások, ez függ a részvényesek számától is...) Ha ez igaz, nem egy brutális összeg. A tulajdonosi megfeleltetést a fordulónapra úgyis megkéri a Panny a KELER-től és kifizeti a díjat, csak az oszti kifizetést már nem bízza rá. Nem hiszem, hogy ez hatalmas spórolást jelentene a cégnek, ez egyszerűen egy rossz döntés, ami minden szereplőnek több munkát, hibalehetőséget, kockázatot és extra költséget is okoz. Gondolom, a KELER-től kapott adatokat a Panny Gizike összenézi a részvényesek által benyújtott adatokkal. Ha valakinél valami nem passzol, vagy nincs jól kitöltve, csúszik az oszti kifizetése, mehetnek a hiánypótló/újra beküldős körök. Persze az árfolyamnak örülök, de az oszti túlbonyolításnak rohadtul nem...
Mondjuk jó lenne, ha ezzel kapcsolatban a cég adna vmi hivatalos iránymutatást, hogy ne kelljen az embernek adótanácsadóhoz, vagy könyvelőhöz járkálnia, mert akkor tényleg totál szívás ez az egész műsor.
Érdekes kérdés, egyik oldala szerintem az, hogy jogosult vagy-e osztira, jár? igen/nem. Ez a fordulónappal eldől, utána el is adhatod, megkapod jövőre a 2. részletet is. Másik oldal meg ennek az adózása, én úgy tudom, hogy jövedelemszerzés szempontjából az az időpont számít, amikor a számládon jóváírják az összeget (2. részlet), és rendelkezhetsz felette. Tehát ha 26-ban még lejáró TBSZ-ed volt, akkor arra most bruttó osztit kapsz, lejár a TBSZ, 27-től normál számládra átvezetik a pakkod (ha nem hosszabbítasz), 27 elején megkapod a TBSZ lejárata miatti adóigazolást is. És a 2027-es 2. részlet kifizetésnél már a normál számlán történik a jóváírás (nettó oszti), ekkor már nincs meg a TBSZ-ed (és adómentességed), amin jóváírhatnák. De csak elgondokoztam ezen, nem vagyok adószakértő. Sem. :)
"TBSZ-ed idén lejár és a pakk jövöre már átkerül normál számlára"
Szerintem ez nem változik. Az én értelmezésemben továbbra is az számít, hogy a fordulónapkor hol volt a részvényed. A fordulónap után el is adhatom a részvényt, az osztalékot akkor is megkapom. A 2. részletet is.
Tulajdonos megfeleltetést a fix fordulónapra 1x kérik a KELERtől, de a 2. kifizetésig szerintem változhatnak a kifizetéshez szükséges adataid is (pl. bef.szolgáltatót/bankot váltasz, megnősülsz és névváltozás, TBSZ-ed idén lejár és a pakk jövöre már átkerül normál számlára, adóilletőség változhat, ha külföldre költöznél stb.)
Én is a KH-nál vagyok. Biztos fognak örülni, mikor tucatnyian fogják ezzel zaklatni őket, mert gondolom majd személyesen kell bemenni. Aki vidéki, az pl. ezzel el is cseszhet 1 napot.
PANNERGY - moderalt