sajnos a 2008ban indult topik müködese ellehetetlenült (az eredeti moderator mar nem aktiv, a portfolio moderator pedig többszöri jelentes ellenere sem kezd semmit a kialakult helyzettel), remelhetöleg itt folytatodhat tovabb egy kevesbe szürrealis diskruzus
Pár napja egy podcastben hallottam ilyen irányú törekvésről. Remélem MVM-re gondol Marci, mi pedig radar alatt maradunk. Esetünkben legyen elég a fix hőátvételi díj átka.
Magyarország emellett komparatív előnyt élvez a geotermikus energia terén, amely a zöldgazdaság egyik húzóágazata lehet. A cél a geotermikus energiafelhasználás megduplázása, 2030-ig 12-13 petajoule-ra történő növelése.
Van erre egy térkép hol nem. Pl a Bosnyák téren nem, ahol fúrtak már, de a városhatárban lehet. Most nem keresem meg a térképet, meg úgyse tudnám beszúrni, de Telex írogatott a Bosnyák téri meg a Pólus melletti építkezésekről, ott volt emlékeim szerint valamelyik cikkben a térkép is.
Ez annak fényében elég érdekes, hogy nemrég még arról volt szó, hogy valami tanulmány szerint bp-en nem ajánlják a geotermikus fúrásokat, mert az tönkretenné a budapesten található gyógyfürdők vízellátását.
Engem is! Abban is nagy a potencia és sokkal beláthatóbb léptékű. A támogatási keretet látva, helyismerettel támogatva sokkal egyszerűbbnek tűnik. Persze jó lenne egy Bp projekt, de sajnos most nem látom ezt jönni.
A tegnapi fővárosi bizottsági ülésen tárgyalásra került a távfűtési koncepció, melyhez bemutatásra került egy tanulmány. E szerint 2035-ig kb. akkora geotermikus fejlesztéssel számolnak (álmodnak), mint ami Győr és Miskolc együttvéve: https://youtu.be/eJqNYtR9IHY?t=15948 Ezen felül egy hasonló nagyságrendű hőszivattyús hőszolgáltatási kapacitást álmodnak még mellé. Ezek kiépítését 100-130Mrd Ft-ra becsüli a tanulmány. Ahogy elhangzik, erre már csak azért is szükség lenne, mert fejlesztés címén csak ilyen zöld fejlesztésekre nyerhető forrás, a szennyezőket nem támogatják se EU-s, se nemzeti szinten.
De amíg a maffia van hatalmon Magyarországon, addig minden tervezgetés felesleges. Ezt már én teszem hozzá. Tapasztalatból, látjuk mi folyik.
PANNERGY - moderalt