Topiknyitó: Lolmachine 2024. 02. 26. 12:55

Ezüst  

Hello!
Ha már Beze felhívta a figyelmet párszor az ezüstre - és úgy vettem észre többünket érdekel -, gondoltam nyitok neki egy topikot, ne máshol beszélgessünk róla! :)
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Nandi ma, 09:22
Előzmény: #40963  TElek
Meglátjuk. Én csak annyit állítok, hogy azért, mert megállt a szakadása, még nem lehet azonnal 5K közeli árakat vízionálni. A 3500 cél még mindig valid lehet. 
Sajnos most nem látom a GLD ETF flow adatot, de meg lennék lepve, ha a hét pluszos lenne. Vagyis összefoglalva az összképen a nyomás hangyányit enyhült, de örömre még semmi ok.
keeper ma, 09:13
Előzmény: #40964  Acci
"Jelenlegi technológiaval jó ha 7 évig elég lenne a gazdaságosan kibanyaszhato urán sajnos most csak"
Megkérdezték a kínaiakat, hogy miért nem építenek továbbra is atomerőműveket és miért kísérleteznek inkább a "mesterséges nappal". Azt válaszolták, mert nincs annyi urán a Földön amennyire szükségük lenne... a jövő a fúziós reaktoroké/erőműveké lesz.
.
"Amúgy az akkumulátorok iszonyat rossz energiatárolók és nagyon elrontja a megújulók EROI értékét es télre eltarolni több havi villamos energiát az kb lehetetlen már"
.
Ez is benne van, meg környezetszennyező, meg cserélni kell, költséges stb. viszont a fő oka, hogy valahogy meg kell oldani, hogy a hálózat stabilitását ne állítsák a feje tetjére a teljesen hektikus és irányíthatatlan áramlökésekkel. Az atomerőmű teljesítménye rendkívül lassan skálázható, ezért kellenek gázos erőművek is, hogy hirtelen fogyasztásmegugrás esetén rásegítsenek, ezek adaptívabbak, jelenleg a nap+szélenergia, ha nincs szabályozva és rátáplálnak a hálózatra olyan feszültségemelkedést okozhat, hogy pl. egy település áremellátását is simán kinyírhatja, azzal, hogy tönkreteszi a trafóállomást, ezért vannak még pluszban a hálózatban olyan turbinák, amik csak arra valók, hogy ezt az időszakos a plusz fölös energiát "megegyék"... elnézést a prosztó megfogalmazásért nem ez a szakterületem, de remélem kb. érthető. Szóval a teljesítmény szabályozhatósága miatt (is) kellenek az akksitelepek.
Uhura ma, 01:09
Előzmény: #40962  keeper
Amit írsz eggyetértek, amúgy mindig elfelejtjük, hogy a kémiai nobeldíjasunk anno felvázolt egy lehetőséget ami sok oldalról megoldás lehetne. Egyrészről az atomerőművek hulladék, főles hőjének felhasználásávsl metanolt lehetne előállítani így a mobil energia függőség is csökkenne és többszörösen előnyt lehetne kovácsolni. Ezzel csökkenthrtő lenne a hőenergia probléma. 
Ami valós probléma amit te is írtál, mert Paksnál a folyami hőszennyezés is probléma , de sem a Duna sem a Heller-Forgós tornyok nem biztos, hogy meg tudnák oldani környezeti negatív hatások nélkül a hűtést. 
Uhura ma, 00:55
Előzmény: #40926  Placi82
Ha már megemlítetted, Burry honnan tudta, hogy a piac be fog bukni 2008-ban? 
Acci ma, 00:31
Előzmény: #40966  Placi82
A 7 év nem egzakt adat volt, hanem egy nagyságrendi becslés. A lényeg nem ez, hanem az, hogy a gazdaságosan kitermelhető uránkészlet véges, míg a nap- és szélenergia folyamatosan megújul. Ezért szerintem hosszú távon sem célszerű kizárólag atomenergiára építeni. 
TElek ma, 00:00
Előzmény: #40966  Placi82
Én minimum 90-130 évről tudok.
TElek szombat, 23:56

Az óceánban van oldott urán de olyan mennyiségű vízből kéne kivonni , hogy az csak elméletben lehetséges.
Egyébként az új reaktorok thóriummal is járathatók lesznek, ez legalább 5x mennyiség az uránhoz képest 
és sokkal egyszerűbb hozzájutni.
Placi82 szombat, 23:54
"" ha 7 évig elég lenne a gazdaságosan kibanyaszhato urán"" honnan veszed ezt a 7 évet? 
Placi82 szombat, 23:50
Előzmény: #40961  Acci
 1000m3 beton és 100 t  betonacel csak az alapba. A többiröl ne is  beszéljünk.
És nem vagyunk éppen egy Írország. 
Szóval, igaza van keepernek mindenben. 
Magyarok mindig a rossz oldalra állunk,.
Acci szombat, 22:57
Előzmény: #40962  keeper
Persze hogy kell valamilyen tárolás akár akkumulátor akár gravitációs etc... csak nem mindegy mennyire. A szél meg a nap jól kiegészítik egymást és szerintem ahol napelemet telepítenek önmagaban hülyeség szelerőmuvek nélkül és kontra, ettől még kell tároló kapacitás és kiegeszitő erőmű de valamennyire kiegyensúlyozzak egymast. Egyetértek az összes érveddel de több tényezős a dolog és kb mindegyik megoldásra vannak ellenérvek és csak egy energiaforrásra nem érdemes támaszkodni. Jelenlegi technológiaval jó ha 7 évig elég lenne a gazdaságosan kibanyaszhato urán sajnos most csak az u-235-t használjuk u-238as reaktor nem sok van, de összességében azzal 250-500 évig is elég lenne ha belevesszük az óceánban található uránt akkor akár 10ezer év, hogy miért nem ezt az irányt nyomják, talán mert a többi technológia kisebb kockázat olcsóbb meg ahogy írod a hűtés is problema etc. De szerintem is az atomenergia lenne a legjobb irány akár itthon akár globálisan csak invesztálni kellene bele talán majd 50 év múlva eljön annak is az aranykora. De ha már ekkora napelem kapacitás itthon kiépült ésszerű döntés a szél energia mellé, és nyílván van politikai oka is. Amúgy az akkumulátorok iszonyat rossz energiatárolók és nagyon elrontja a megújulók EROI értékét es télre eltarolni több havi villamos energiát az kb lehetetlen már az is elég ha pár óra puffert lehetne a rendszerbe tenni de ehhez kell a szél és a nap egyszerre. Ezért mondom hogy ekkora napenergia kapacitashoz kell a szél ha már ennyire felfuttattuk a napenergiat. Persze  van olyan nap amikor a nap is gyenge a szél se fúj de nem az a jellemző. 
TElek szombat, 21:28
Előzmény: #40957  Nandi

Ez gyakori lehetséges fordulás zóna...   Van lentebb is ha mégis törik.
Amíg 1 fölé nem kerülsz és ott tanyát nem tudsz verni és megindulni felfelé addig lehetséges az út lefelé is.
1.27 kb a szemel látható fizikai támasz alja. 
Leszorító trendvonalról való lepattanás kb 20 mozgó az jelenti még lehet, hogy nincs vége.
Ha csak sacc 1ig  (kb 10 es mozgó) vagy addig se  tudja felküzdeni magát  és nagy piros gyertyákkal lefordul az gyorsulásként is felfogható ami nem jó jel...

keeper szombat, 17:54
Előzmény: #40961  Acci
" Az akkumulátoros tárolás nagyon rontja a megterulest a költség összevethető a szélerőmű parkokkal."
.
Miért, szerited nem kell majd akkus tárolás a szélerőművekhez?...Btw a geoakkutól biztosan jobb. :D
https://teslanorth.com/2025/11/21/tesla-wins-170m-megapack-order-for-australias-largest-wind-farm/
.
Ha nem fúj a szél akkor ugyan olyan bajban vagyunk, mintha nem sütne a nap és nem tudom láttál e már ilyen szélturbinát, de kicsit bonyolultabb szerkezet, mint egy napelem(park), ráadásul a turbinalapátokat folyton cserélni kell, ha nekirepül a madár sérül, ha erősebben fúj a szél és nincsenek megfelelően irányba állítva sérül rosszabb esetben tönkreteszi a turbinát is(kigyullad),  az idő előrehaladtával elhasználódik a szerkezet, amik elég költségesek és nem lehet csak úgy lepuccantani egy teherautó platójáról, bekötni és voila már megy is, mitn a napelem esetében.
.
A németeknél mennek a perek a szélerőmű okozta zaj és fényhatások, környzeti károk miatt (kitakarja a lapát a napot, megöli a madarakat stb.) , kell neki egy hatalmas betonalap, komplett brigád, ami felhúzza a létesítményt stb.
.
Utána jött az ötlet, hogy telepítsék a tengerre, ami hasonló katasztrófával végződött, ráadásul telepíteni sem lehet egymás hegyére-hátára őket, mert akkor egymás elől fogják ki a szelet és a hatásfokuk durván csökenni kezd, nem beszélve a korrózió okozta problémákról, a sós tengervíz miatt, illetve a telepítés költségeiről + folyamatos karbantartás.
.
Magyarországon a Kisalföldre, Dunántúlra van (lenne) értelme ezeket letelepíteni, Keleten van, hogy hetekig meg sem moccan a levegő nyáron, pont amikor a leginkább kellene az áramtermelés.
-
A németeknek (siemens) ráadásul ilyen f@s 1.5-3 MW turbinái vannak, ami a lehető legrosszabb kiszerelés, már a kínaiak is belebuktak, ők már a partokra, tengerre, hegyekbe teszik, nem pazarolják erre a termőföldet és oda is a 27 MW és hasonló teljeítményű cuccokat telepítenek. 
.
Bónusz, hogy az energiaigény évről évre növekszik és ezeket nem lehet a végtelenségig telepíteni, mint az újrahasznosító (üveg, papír, műenayag stb.) kukákat, mert akkor abból fog állni a ország...
.
Egy szó mint 100, nálunk az atom (ha nem akadályoznák a építést már több mint 15+ éve külföldről) és a gázos erőművek jók, ahogy eddig is, ha nagyon kell valami "zöld" akkor napelem is jó vagy szigetüzemben vagy betermelésnek a hálózatba szabályozható akkuparkokkal egybekötve, de a szélerőmű tök baromság jelen állapotában, az csak a siemensnek, a Dunántúlon földterülettel rendelkező külföldieknek, az építőiparnak (betonalap) és persze a háttérérdekeknek lesz jó.
.
Peresze lehet megint megpróbálnak majd francia vagy westinghouse fütőelemeket beleerőszakolni a Paksiba, most hogy itt a nagy fordulat...van is kéznél jódtabletta a svédországi és egyéb sikerekből okulva...
.
Az iparnak (főleg a kohászatnak-> szerecsére az már nekünk lassan nincsen is) , ahol csak úgy repkednek a megawattok, pont nem erre van szüksége, hanem a stabil áramellátásra, nem mondhatják, hogy bocs srácok, most nem fúj a szél és a nap se süt, meg ketten bekapcsolták a klímát otthon, a termelés leáll 10 percre.....de persze a sötétzöldek ezt sosem fogják megérteni, max. amikor a kórházban már a generátorok is leállnak vagy majd amikor az ipari létesítmények eloldalognak innen a kiszámíthatatlan áramellátás miatt (nézd meg hogy a TSMC-nél mit okoz egy váratlan áramszünet a gyártásban, volt amikor waferek garmadáját kellett kukázni miatta...) 
https://www.tomshardware.com/tech-industry/semiconductors/tsmc-confirms-september-power-outage-at-fab-21-in-arizona-loss-of-wafers-and-financial-impact-unclear
-
Mi mindig a baromságokat majmoljuk, amikor a Blognai rendszer elbukott a nyugati oktatásban, akkor mi bevezettük, amikor már mindenhonnan kitiltják az elektromos rolleket, akkor mi bevezetjük, amikor a szélerőmű bizonyítottan bukás, akkor mi belevágunk..."megfontolt, mint a magyar" 
.
Az atomenergiával kapcsolatban talán a legnagyobb probléma mostanság, hogy a vízhűtés eléri a határait, mert a folyók felmelegednek...
Előre is elnézést a vg cikkért, de  innen ment gyorsan:
https://www.vg.hu/nemzetkozi-gazdasag/2026/06/energiatermeles-hohullam-francia-atomeromu-leallas
Acci szombat, 15:57
Előzmény: #40902  keeper
Szerintem nem ilyen egyszerű mégha elsőre rossznak is tűnik a szélerőmű. Mert akkor a napenergia meg annyira se nyerő és ebben az országban iszonyatos napelem kapacitást építettek ki kvázi semmi tárolási lehetőséggel. Az akkumulátoros tárolás nagyon rontja a megterulest a költség összevethető a szélerőmű parkokkal. A szél akkor erősebb amikor a nap gyengébb jellemzően ősszel télen tavasszal és kb ahogy közeledünk a nyarhoz egyre gyengül. Nem mellesleg a szél este is fúj. Tehát a szél az kiegyenlíti valamennyire a napelemet l, tehát kevesebb betarolasra lenne szükség és kevesebb kiegeszitő erőművekre. Sajnos nem ideális de a nap szél erőmuvektol nemtudok jobb megújulót. A víz korlátozott lehetősegű az atomenergia meg jelenleg csak 1%osan használja ki az urán "energiatartalmát" ami kevés, hogy mindent atomenergiával oldjunk meg. Persze ha ez 50 lenne akkor más tészta. De egyedül a szél és a nap kvázi korlátlan energiaforrás. Én 80 egység naperőműhőz 100-110 egység szélerőművet tennék. Szerintem ezt, hogy az elmúlt időszakban a szélerőműveket nem bővitettuk nagyon elvesztek itthon.
Fibonacchi
Fibonacchi szombat, 12:55

https://invst.ly/1id574
A fiamnak is regéltem anno nem egyszer, hogy 108 EZER, felette ajándék!
Nem fogadott szót, most ücsörög :))) (még egy darabig biztos)  
Nem nagy összeg , de minden összeg nagy, ha negatívban vagy !!
Tanulni  a magad kárán! :)))))))))))

Fibonacchi
Fibonacchi szombat, 12:46
Fibonacchi
Fibonacchi szombat, 12:06
Előzmény: #40953  Beze

Köszönöm kérdésed! Jól vagyok, remélem Ti is!
Nandi szombat, 10:11
Előzmény: #40949  Bpali2
Köszönöm elismerő szavaid. Bátorkodom megjegyezni megjelent az aranyon a halálkereszt is.
Van esélye innen nem esik tovább, de a kép még nem tiszta.
Részemről az optimizmus még nem alátámasztható.
Nandi szombat, 10:10
Előzmény: #40949  Bpali2

Beze
Beze szombat, 07:31
Előzmény: #40954  Lolmachine
Én járok, topikgazda úr nem jár! :P
Lolmachine
Lolmachine szombat, 00:45
Hello Skacok! :)
Régen jártatok erre! 😁
Beze
Beze péntek, 22:32
Bakter fibooooooo!! Hogy vagy tesóó?? :))))
Fibonacchi
Fibonacchi péntek, 21:25

https://invst.ly/1icvrw
Ezt mindig figyelni kell!
Fibonacchi
Fibonacchi péntek, 21:17
Előzmény: #40950  Bpali2
Nincs mit!
Bpali2 péntek, 21:16
Előzmény: #40947  Fibonacchi
Kösz Fibo 👍
Bpali2 péntek, 21:15
Előzmény: #40948  Placi82
Még lehet annyi . Nem mostanra vártuk . Nandi rövid távon összeszedte amit tudott . Szépen megtanulta a leckét . Talán a kockázatvállalási hajlandóságot , a váratlan húzásokat hiányolom tőle .  De mindenképpen el kell ismerni jó munkát végzett rövid távon. Eddig . Inkább arra leszek kíváncsi mikor lesz az a pont ahol bevállalja a bullos scenariot.  ASR-nek pedig minden beírása hasznos 👍 ja amúgy Forma-1-es hasonlatt élve körön vagyunk még..😂. Nekünk nem kell annyi beállítást variálni ..
Placi82 péntek, 21:03
Előzmény: #40943  Bpali2
Én 6500 nal mondtam volna csak hogy ugye hogy ezt is  megmondtam, de elbasztak nekem. 😀 
Fibonacchi
Fibonacchi péntek, 21:00
Placi82 péntek, 20:43
Előzmény: #40940  randomly
Mélyben valami már eltort, de a felszínen még semmi sincs. Mély kuss  van évek óta.  Neverteken a bovlit Ez véleményem. És tudom is hogy mi tört el, de lenyomták. Egyszerűen zseniálisak. Azt hittem ebből a szarból nem másznak ki. 
Ezért fogadtam az aranyra és energiára. Ez van.... Tévedni emberi dolog?!?! 
Placi82 péntek, 20:39
Előzmény: #40941  Nandi
Ezennel kijelentem, hogy megkövetlek  Nándi! 
Placi82 péntek, 20:38
Előzmény: #40942  ASR
Fizetek egy belga vagy ír sört is  ha elmondod:, mert én már elvesztettem a fonalat. :) 
Bpali2 péntek, 20:11
Mikor emelkedés van síri csend van . Semmi célár,—> “ megálló” . Érdekes módon nincs . Pedig a korrekciónak is van korrekciója 😂. De ha mínuszba lenne 10 Dollárral már röpködnének a célárak . ,,.😉 
ASR péntek, 12:47
Előzmény: #40938  Placi82
Azt gondolom, elég pontosan értem. :) A különböző faktorokat viszonylag egyszerűen össze lehet rakni egy kerek képpé.
Nandi péntek, 06:30
GLD ETF flow továbbra is negatív.
Mindenféle optimizmus korai.

Topik gazda

Lolmachine
Lolmachine
3 4 5

aktív fórumozók

friss hírek További hírek