Hello!
Ha már Beze felhívta a figyelmet párszor az ezüstre - és úgy vettem észre többünket érdekel -, gondoltam nyitok neki egy topikot, ne máshol beszélgessünk róla! :)
Valahogy nem erre számítottam amikor ezüst vettem.... Gondoltam szép nyugis emelkedések és kisebb esések lesznek benne.... erre tessék mi megy itt! Hétvégén így sokat gondolkodtam mit csináljak, de arra jutottam, hogy nincs más választásom csak a pozimat védeni és ma reggel amikor láttam, hogy még tovább szakad vettem is még egy jó nagy adag ezüstöt. Bár jól tudom , hogy a düh nem a legjobb tanácsadó, de most nagyon bántott, hogy 110 fölött nem száltam ki belőle most meg már 80 alatt megy a játék. Egy biztos jó kis tanuló pénz és érdekes napok voltak, amit szvsz ismét több mint irányított és előre lejátszott volt.... csak nekünk ismét nem szóltak időben 😅
Az elozo 12 napos haboru nekem nem ugy tunt, mintha barmi kozuk is lett volna az iraniaknak ahhoz, hogy mikor hagyjak abba a tamadas sorozatot az izraeliek. AZ USA lezarta, mert gondolom nem szerettek volna egy nagyobb kaoszt eloidezni. Most mar nem vagyok benne biztos, hogy nem rakjak oda Pahlavi-t.
En egyertelmuen a tulhuzott arak konszolidaciojanak a kezdetet latom ezekben a mozgasokban. Kicsit tartok tole, hogy valaki kozepes/nagy szereplo leterdel, mert valamelyik trader kicsit tultolja a pozit es atlepi a legalis kereteit. Szerintem lassan bele fog jobban allni vagy Kina vagy USA a masikba. Elkerulhetetlennek latom kozeptavon a haborut. Igazabol nem kinetikai ertelemben mar akar kimondhatjuk, hogy a haboru elkezdodott. Megy a kozvelemeny iranyitasa erosen. Proxy-kon keresztul mar harcolnak. Helyezkednek erosen az USA sem veletlenul valtoztatta meg a DoD-t DoW-re. Xi sem veletlenul rakta az az egyik utolso eros embert maga alatt, aki ellent tudna/akarna mondani. Azert bizom benne, hogy sikerul elrettenteni egymast minden hulyesegtol. Szerintem a Trump fele mindenkibe belerugok politika nagyon karos es ez az egyik mozgatoja az ezust/arany arfolyamnak. Szerintem fontos lepes Warsh kinevezese, mert Hassett eseten az ellenkezoje lett volna a paicokon. Igy megmaradt a remeny, hogy nem egy barmire bologato kutya vezeti a FED-et es lassan a "normalitas" fele iranyitja az USA-t. Mar reges regen le kellett volna epiteni a megvasarolt kotveny mennyiseget. A monetaris politika mellett a fiskalis politikanak is kellene fordulni es legalabb nem novelni az eladosodottsagot. De ameddig tudjak 4-5%-on tartani a novekedest, nem fogjak sajnos. Ez az egyik legfontosabb ok jelenleg, ami miatt en kitartok az ezust es arany poziciok mellett. Iranban johet egy hetkozi tamadas is, hiszen a meglepetes az lenne, ha most tamadnanak. Maduro elfogasa elott is "targyaltak", megis megleptek. AZert nem mondom, hogy nyugodtan vagyok minden felol :)
Bár népszerűnek mutatkozik itt a fórumon a geopolitikai fanfiction-od, de jelentősen túlértékeled: 1, Kína és Irán kapcsolatát, azt, hogy Kína mit tenne, vagy nem tenne Irán "védelmében" (pl. már korábban is volt, hogy Kína simán csökkentette az iráni olaj vásárlását, amikor az amerikaiak elkezdték szankcionálni a mikrofinomítóikat. Kína aligha fog "bosszúból" kitárazni az amerika államkötvényeiből, ha Iránt támadás éri. 2, A taktikai atom lehetősége, meg a "biztos szétlövik Iránt a hétvégén" azért nem túl komoly állítások. A jelenlegi iráni rezsim összeomlása jobb alternatíva nélkül (mert az alternatíva max egy Forradalmi Gárda vezette junta/hibrid cucc lenne) sem az USA-nak, sem a térségbeli haverjainak nem érdeke. Nagyjából senkinek nem érdeke. Ha Trump az arcvesztés elkerülése érdekében oda is csap, az szerintem célzott lesz és korlátozott. Hogy utána milyen fényes győzelmet jelent majd be (megint) a Truth Social-on, az más tészta. 3, Szerintem túlértékeled azt is, hogy a jelenlegi amerikai adminisztráció mennyire akar/mer fellépni Kínával szemben. Trump eddig mindig visszatáncolt az élesebb konfrontációtól. 4, Trump és népi zenekara működésében bárhogy szeretnénk is hosszútávú átfogó stratégiát látni, de rendszerint kiderül, hogy ennél sokkal pitiánerebb okok mozgatják őket. Szóval nem lehetséges, hogy egy pöttyet túl lett húzva az arany és az ezüst az elmúlt hetekben és most alapvetően korrekciót látunk?
Kabe egyet ertunk. Azzal a kulonbseggel, hogy szerintem sokan vartak a tamadast erre es az elozo hetre/hetvegere. Ennek van szerepe az ezust/arany paros arfolyamaban. Szerintem nagyon is fontos, hogy Bessent is kimondta hangosan, hogy nem erdekuk a gyenge dollar, majd gyakorlatilag bejelentettek a kovetkezo FED elnokot. Ez erosebb dollart helyez kilatasba. Most megy az ezustben a tulhuzott poziciok kivegzese. En egy kisse tartok tole, hogy ez el tud inditani egy nagyobb dominosort. De bizom benne, hogy a lassacskan emelgetett margin megfekezte a legelvetemultebb tradereket. De nem fog meglepni, ha becsodol valaki...
Figyelemreméltó dolgozat. Egyetlen, de lényegi alapvetésével nem értek egyet. Én a politikusok működését másként látom. Nem vagyok biztos benne, hogy hajlandók és képesek érdemben előre gondolkozni, sem pedig, hogy széleskörű koordinációt kidolgozni és azt a gyakorlatban megvalósítani képesek lennének. Ebben szerintem az amerikai politikusok is pontosan ugyanolyan kutyaütők lehetnek, mint bárki más. Individuális nagymellényű westernhősök, akik kábé úgy tudnak fellépni, hogy einstand, add ide az üveggolyóidat, vagy szitává lőlek, én vagyok az erős, okos és szép, plusz van atomom, úgyhogy vigyázzá ám! Gondolom, a fenti mondataimból kiviláglik, hogy masszívan rossz véleménnyel vagyok a vezető politikusaikról. Ha csak ránézek egy trumpra, egy hegsethre, egy witkoffra, a sírógörcs környékez. Ezek nem fognak értelmes, előre gondolkodó, soklépéses játszmába bonyolódni. Odamennek oszt lőnek. Ugyanígy a január végi tőzsdei zuhanást sem központilag gondosan kitalált, előrelátó, geopolitika által determinált akcióként látom. Sima pánik. Minél jobban túl van húzva a tőzsde, annál hatalmasabbak lesznek az ilyen megzuhanások. Időről időre. Én különben már a most elmúlt hétvégére vártam, hogy lőni kezdik Iránt. De szerintem is, ami késik, az nem múlik. Eddig is ezt csinálták, Irán bombázása már lassan amerikai és izraeli folklórrá válik, mondjuk heszbollahot meg hamászt meg kimindenkit figyelembe véve ez erősen kölcsönös. Szóval szerintem ez is csak biznisz ez júzsual lesz, mint eddig is. Vélemény. Tévedés joga simán fenntartva :-)
Ahogy olvasom, itt még az öreg rókák is azt írják (FF), hogy ilyen eséseket és mozgásokat 20 éve vagy mióta tőzsdéznek nem láttak, szóval szvsz a papírformát mindeki kidobhatja, itt a Trump fucktor lesz a lényeg. Tőzsdében nem vagyok spíler, de a geopolt imádom, és gyártottam egy fejlesztett elméletet a régihez, amihez majd nektek kell alkotnotok valami jövőbeli tőzsdei modellt és remélhetőleg sokat tudtok majd vele nyerni, - persze ha lesz még tőzsde és - ha jól kalkuláltok. ( majd légyszi írjátok meg mi lesz a feltételezett nyerő, mert én is szeretnék tétet tenni. :) ) Szvsz a mai nappal már egyértelmű, hogy Trump full scale gazdasági támadást indított Kína és Oo-ellen. Az olaj ára esik, mi lehet mögötte? https://www.portfolio.hu/gazdasag/20260201/venezuela-jol-jarhat-az-amerikai-olajeladasokkal-trump-szerint-815054 1. D.R. elvileg lepaktált Trumppal - nem sok választása van - és Trump felajánlotta az olajat Indiának (valószínűleg kötelezően választott tantárgy lesz) cserébe majd azt kéri, hogy indiai ne vegyen orosz olajat. D.R. egyébként nem amerikai ügynök meg mittomén már mit terjeszt a sajtó, mert az apját a békenóbeles jobboldaliak ölték meg még a szoci fordulat előtti időkben, de most mást nem tud tenni, így kivár... Természetesen meg kell majd nézni, hogy Indiának mennyi olyan finomító kapacitása van, amivel majd ezt a típust fel fogja tudni dolgozni. Ezzel bevisz egy ütést Oo-nak és építi Kína ellenpólusát is. Ráadásul az orosz árnyékflottát is lenullázhatja bónuszba, mert az Indiában finomított venezuelai olaj fog Európába is jönni. (FYI India Izrael nagy haverja - gazdaságilag és katonailag is - úgyh meg lesz oldva) Természetesen a kereskedés dollárban fog zajlani. 2. Az olaj árát mesterségesen annyira le kell vinni a héten amennyire csak lehet, mert az arany mozgását is figyelembe véve ezen a hétvégén szinte biztos, hogy rommá lövik Iránt, amint bezárnak az amerikai tőzsdék. Szvsz nem fogják még egy héttel elhúzni. Mi a helyzet az arannyal? Szívatják Kínát, illetve le kell vinni minimum 4000-re vagy még lejjebb papírarannyal, hogy az Irán elleni beavatkozás esetén, ha Kína bosszúból ráönti a 700-800B US kötvényt a piacra az ne okozzon durva kilengéseket az arany és dollárindexben (lesz két napjuk megoldani a problémát vagy legalább stabilizálni, nem véletlenül van már vagy 700 repülőgép összevonva a régióban , ráadásul, hogy ha Kína elkezdi az aranyat felhúzni, akkor a dollár esni fog, illetve a Japánra is készülni kell, hogy ne szórják ki az amerikai államkötvényt azonnal. (japán szinte 100%-ban az öbölből importálja az olajat, úgyh egy ottani zavar az olajellátásban végzetes lenne a Nikkei-re nézve (és a dollárra nézve is) Az amerikaiknak nem jó a magas olajár (infláció + Oo örül) + nem jó a gyenge dollár sem (arany magas ára). Mi a franc van akkor Iránnal? Iránt mindeképp szénné fogják lőni, az egyetlen kérdés, hogy mivel? Taktikai atom bevetése is esélyes, de ez pánikot generálna a tőzsdéken + másoknak is lehetőséget adna a bevetésére, illetve ha már ott van 700 gép, akkor max. mennek még egy kört, így ezt jegelik (de szvsz Trump imádná az ötletemet :D ). Szvsz a háború elkerülhető lenne, abban az esetben ha: Az iráni vezetés lemondana, átadná erőforrásait az USA-nak, és leállítaná az atomprogramját teljesen. Mivel ebből egy sem fog teljesülni és Izrael mindenképp semlegesíteni akarja Iránt, ezért menni fog a támadás, így már csak Törökország maradna az egyetlen kihívója a régióban. DE, a legfontosabb indok, hogy az USA el akarja vágni Kínát teljesen az olajtól és LNG-től. Azt még nem tudom milyen mértékben, esetleg teljesen vagy csak emelt áron adnák az olajat, de Kína így elvesztené az olajimport 40%-át, ami a venezuelaival együtt már jelentős tétel és Nigériából sem tud beszerezni majd, mert az amerikai flotta azt is blokkolja. A másik fontos dolog, hogy a szaúdiak (és a többiek is) is kapnak majd egy ultimátumot DT-től, hogy azonnal állítsák vissza a petrodollár rendszert, különben.... Ezzel az amerikaiak nyertek és ők maradnak a világ urai, mivel lényegében az összes olaj- és földgázlelőhely tetemes részét ők ellenőrzik majd. Az arany megy a levesbe, a dollár meg a mennybe. Ráadásul, így az Oo-tól lényegében csak Kína venne olajat, ami azért durván megroppantaná a gazdaságát, illetve a kínai termékek sem lennének annyira versenyképesek vagy emelt áron kapnák az olajat - az Öbölböl - vagy többet vesznek az oroszoktól, de majd beembargózza az USA azokat az országokat, akik orosz olajat importálnak (azaz már csak Kína). A probléma, hogy a kockázat jelentős: Irán megteheti, hogy ha nagy veszélyben érzi magát, illetve a pusztulása elkerülhetetlen, hogy az egész régió olaj-infrastruktúrájára válogatás nélkül csapást mér. (terminálok, kikötők, tornyok, finomítók stb.) A szaúdiak ezt tudják, azért nem akarják átengedni a légterüket a katonai akciókhoz. A hajók lényegtelenek, azokból lehet gyártani újat, de pár hajó-elleni rakétát azokra is kilőhetnek, ha megkockáztatnak egy tengeri ökológiai katasztrófát a bartjaiknál (szvsz nem érdekük, bár ilyenkor már minden lehetséges). Így az USA súlyos vereséget szenvedne, mert kinyírná Japánt, Európát (akik az amerikai államkötvényeket veszik/tartják) és a petrodollárnak is örökre búcsút mondhatna, a saját gazdaságával egyetemben, mert az olaj ára nem állna meg 150-nél... az arany kilőne, a nyugati monetáris rendszer menne a levesbe stb. Nem számoltunk még egy esetleges katonai bavatkozással Kína részéről sem, mert ez a játék már nem babra megy. A kínaiak pár hete 16 teherszállító repülővel transzportáltak ismeretlen típusú és mennyiségű - vélhetően -fegyvert iránba. A kínaiak és az oroszok is rendelkeznek hiperszonokus rakétákkal, amikkel simán elsüllyeszthetnek repülődéphordozókat, ha szükséges, illetve egyéb csapásokat is mérhetnek a világ bármely pontján. (Jelenleg egyébként kinai-orosz-iráni tengeri hadgyakorlat zajlik a Hormuz- szorosban.) Szvsz a jelen helyzet egyetlen megelőzési módja az lenne, ha Kína és Oo már most nukleáris csapással fenyegetné meg az USA-t és Izraelt egy esetleges Irán elleni agresszió esetén. Ez sajnos nem történik meg ami azt jelenti, hogy piszok nagy a baj, mert az USA azt hiszi, hogy erős, így a műveletet végre fogja hajtani. Véleményem szerint konvencionális fegyverrekkel szétlövik Iránt (a ballisztikus támadó képességüket, a hajó elleni támadási kapacitásukat) , onnantól sínen vannak, csak ennyit kell elérni (és, hogy Kína és Oo ne tegyen ellenlépést), de ha bárni elromlik, abból helyrehozhatatlan bajok lesznek. Szóval ahogy láthatjátok, a tét óriási, aki itt elcseszi az megy a levesbe a fél világgal együtt, így mindeki el fog menni a falig. Bónuszként még a Bitcoinra is érdemes figyelni, mert közvetetten a FED kezében jelentős mennyiség van, különböző USA cégek vásárolnak fel belőle jelentős mennyiséget. Ha ez a felvásárlás elér egy kritikus mennyiséget, akkor ők mondhatják meg az árfolyamát (elvileg már 50-60%-nál járnak a 19-23 millióból). Érdekes elméletek keringenek a youtube-on ezzel kapcsolatban nézzetek majd utána, de az, hogy bitcoinban is lehet adót fizetni egyes államokbna, illetve a BTC reserve létrehozás is arra utalhat, hogy nincs vége a történetnek: https://www.whitehouse.gov/presidential-actions/2025/03/establishment-of-the-strategic-bitcoin-reserve-and-united-states-digital-asset-stockpile/ https://en.wikipedia.org/wiki/U.S._Strategic_Bitcoin_Reserve Illetve Pakisztánban bevezették a USD1 stablecoint, Witkoff fia vezette a küldöttséget, ő alapította a céget, ami gyámkodik a coin felett és persze van köztük egy kegyelmet kapott kriptós ipse is... https://youtu.be/bUXiSDNPqwM https://www.coingecko.com/learn/what-is-usd1-stablecoin-world-liberty-financial Lehet, hogy valamit kihagytam, de szerintem kb. egyben van az egész. Jó kalkulálást és sok nyerőt.
Olaj esés az erősebb Dollár és a spekuláció kiárazódása miatt nem lep meg . Ebből következően a gáznál sem kellene . Viszont érdekes lesz újra látni a nemesfémek vs Dollár harcát . Eddig ezüst biztató ..👀
Ezüst
Ha már Beze felhívta a figyelmet párszor az ezüstre - és úgy vettem észre többünket érdekel -, gondoltam nyitok neki egy topikot, ne máshol beszélgessünk róla! :)