Topiknyitó: Lolmachine 2024. 02. 26. 12:55

Ezüst  

Hello!
Ha már Beze felhívta a figyelmet párszor az ezüstre - és úgy vettem észre többünket érdekel -, gondoltam nyitok neki egy topikot, ne máshol beszélgessünk róla! :)
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Placi82 2026. 01. 09. 17:41
Előzmény: #37391  MrSomm
"" relativ hamar ertesultem a margin valtoztasrol. ""
Ja mert ezt így szokták!!!! Na ne szórakozzunk egymassal, ennyire ne degralaljuknle le a nagytőke  zsenialitasát..... 
Dec. 26  este mikor minden ember a családjával  van és pont szarik a tőzsdei híreket kutatni, és nem éppen a címlapon hozzzta le senki, es de 29 én  reggelen meg életbe lép a tokekovetelemeny emelése. Margin call kiütéseket okozva az egész piacon, szándékosan azaz a silver leverese volt a cél, megspekelve "valakik általi" biztos nem a nagymultu  nagybankok  általi hatalmas short pozicokkal, hirtelen 
Aha. 
Bpali2 2026. 01. 09. 17:40
Előzmény: #37398  Bpali2
Shalom..😂😂😂
Bpali2 2026. 01. 09. 17:39
Előzmény: #37397  Placi82
City of London .. 😂😂
Placi82 2026. 01. 09. 17:32
Előzmény: #37394  MrSomm
Somm, hipotetikusan gondoljuk el, mi van ha nincs meg az LMBA raktárban a 20.000 tonna ezust, ami pro forma szerint ott van szépen stocba rakva raklapon. Papíron!!!! Csak hipotetikusan képzeld el. 😉. Jó? Én nem állíthatok ilyet, Én nem mondhatom   azt hogy nincs ott, mert ki vagyok én.Egy senki. .. De anomália kutató vagyok, és régen is ez volt a feladatom vezetőként ,  cégeknél. Ha valami nem kerek kiszurom, azonnal. Persze lehet tévedek, biztos van más magyarázat is a fizikai és az papír  ezüst anomáliakra. Csak még meg senkinek se volt ezenkívül épeszű magyarázata rá... Khmmm. Ja es a COMEX  az csak "samesz," a LMBA  a lényeg. 
Placi82 2026. 01. 09. 17:31

MrSomm 2026. 01. 09. 17:26
El kellett sietnem igy nem igazan tudtam az elozo irast atolvasni, gyorsan ranyomtam. Igy van benne nehany felre utes, bocsanat erte. 
Van egy masik fontos es pontos, megbizhato mutato: a CFTC Silver speculative net positions. Ezzel a  problema, hogy csak a nyitott poziciokat jelentik es elegge kesve, penteken az elozo keddi nyitott poziciokat. Itt is szerintem csaloka, mert a commercial szereplok pozicioja nincs benne, hiaba vesznek fel spekulativ pozikat. 
https://www.investing.com/economic-calendar/cftc-silver-speculative-positions-1621
MrSomm 2026. 01. 09. 15:48
Nem vagyok arupiaci kereskedo, ha jol tudom ez igy mukodik, megprobalom elmagyazni, mert szerinem nagyon fontos. Legalabb is ez az alap arutozsdei modell.
Van a tozsdei raktar, ahol az adott arut tartjak. Pl.: a COMEX ezust raktara. Itt vannak azok a COMEX altal jovahagyott ezustrudak, amiket a futures marketen vasarolt papirok segitsegevel le tudnak szallitani. Pontosabban csak a "registered silver" kategoriat. A masik kategoria, a "eligible" nem elado, azt mint egy trezorban tartja a tulajdonos. Valoszinuleg egy hedge fund, vagy bank.
Az ipari szereplok nagy resze nem a COMEX-en veszi meg az ezustot normal esetben, hanem a banyasztol/finomitotol. Mert az olcsobb. A COMEX-en es a tobbi tozsden is hedge-re hasznaljak fokent. Illetve ott vannak a bankok es a hedge fundok is, akik nem akarnak igazabol ezustot tartani, csak az arvaltozasra hajtanak. Ezert is erdekes, hogy sokan innen veszik a fizikai ezustot.
Normal esetben Carlos-nak Mexikoban van mondjuk 10 000 uncia ezustje. El akarja adni Joe-nak az USA-ba. Megegyeznek a mennyisegben es a premiumban. A tobbi finomsagot, mint az inco terms hagyjuk ki most. Tehat azt mondjak ki, hogy az ar COMEX -1$.
Amikor Carlos megegyezik Joe-val, venni fog azonnal 2 contract shortot a COMEX-en, kulonben arkockazatot fut az alairas es a szallitas/penzfizetes kozott eltelt idoben. Igy ha az ezust ara a COMEX-en no, O igaz bukik a papir kontraktuson, de kapja majd az extra cash-t Joe-tol, ami tobb lesz, mint az ugylet idejeben volt. Ha a COMEX ar csokken, Carlos tobbet kap majd a Comex kontraktusert, igy hiaba kevesebbet fizet majd Joe, a kontraktuson elert nyereseg karpotolja es annyit penze lesz a nap vegen, mintha nem valtozott volna az ar.
Joe pedig venni fog 2 kontraktus long-ot, hogy szinten fedezze (hedge) az ugyletet es O se fusson arkockazotot. 
Tehat amikor Carlos a banyasz es Joe a napelem gyarto uzletelnek, akkor a valodi fizikai leszallitas nem az arutozsden tortenik, ott csak fedezik az ugyletet. A felvett kontraktusokat zarjak. Itt jonnek a kepbe a bankok es hedge fundok. Illetve altalaban a termelok es felhasznalok tradelnek is, mert naluk seni jobban nem tudja a valos a kereslet es kinalat valtozast. Foleg a nagy szereplok. De meg mindig el lehet mondani, hogy attol, hogy a papir forgalom x, vagy y nem jelenti azt, hogy olyan arannyal kereskednek, ami nem letezik. Mert nem lehet tudni. Tudtommal nincs olyan survey, ami osszesitene, hogy mennyi ezustot adtak el es vettek meg. Ami van az az egyes cegek sajat P&L modelljei (banyaszok es ipari szereplok), akik tudjak a sajat forgalmuk lalapja, hogy mi lehet a piacon. Vannak piaci elemzok, akik probaljak kiszamolni, hogy nagyjabol mennyi lehetett a forgalom, hajokat szamolnak, meg adogatjak ossze a banyak termeleset, illetve a jelentesekbol csemegezik ki, hogy ki mennyit adott el, vagy kerdezgetik a szereploket, hogy mennyit hasznaltak fel. 
Emiatt szerintem teves azt nezegetni, hogy mennyi papir forgalom van a warehouse mennyisegekhez kepest. 
Erdekes a lease rate, erdekes, hogy mennyien kerik leszallitasra a fizikai arut, az is erdekes, hogy mennyi ezust marad registered es eligible kategoriaban. Bar ezek a kategoriak kisse felrevezetoek lehetnek. Talan a lease mutatja a legjobban a valos fizikai hianyt. Azert abban is biztosak lehettek, hogy a banyasok es finomitok sem hulyek, ha latjak, hogy a szalad az ar, akkor nem fognak minden keszletet azonnal a piacra dobni. Aki minden nap ezzel foglalkozik, valoszinuleg most ulldogel az ezust-on es varja, hogy menjen felefele az ar. Mert az latszik, hogy nagyon durva kereslet van az ezustre. Az, hogy ez most mania, vagy egyszeruen beerett az elmult 5 ev keresleti tobblet? Szerintem a ketto egyszerre. 
Bpali2 2026. 01. 09. 15:42
Ha áttörjük a 79-et 83 a kövi szint ..
Bpali2 2026. 01. 09. 14:54
Ehhez annyit tennék hozzá , a piac folyamatosan tanul .
MrSomm 2026. 01. 09. 14:40
Most olvastam ezt a csoda vg cikket decemberbol. Azert van vele par bajom. Egyik, hogy erdekesen en rogton megtalaltam az okat, vagyis relativ hamar ertesultem a margin valtoztasrol. Azert ez nem egy eldugott kis kocsmai fogadassal kapcsolatos valtozas. Az sem lehetetlen, hogy a forumrol, vagy a ChatGPT-bol, de valahogyan ratalaltam az eses egyik okara. Hat akkor akik a piacot mozgatjak? Gondolom kaptak egy ket emialt, hogy most akkor mi van. 
Nem ertem miert vagytok es O is van azon kiakadva, hogy miutan ment az ezust 50%-ot egy honap alatt, van egy 7% koruli negativ nap, megha nagy pluszbol indult is... Ha jol emlekszem kb haromnapi emelkedesnek a felet adtak vissza a margin call-ok.
Azt nem igazan gondolta vegig, illetve nem kellett volna leirnia, hogy ez a kisbefektetoket erintette. En nem sok olyan kisbefektetok lattam eletemben, aki az ezusttel a COMEX futures-on kereskedik. 1 kontraktus = 5000 oz *77 $= 385 000$. Nem gondolom, hogy a Marinenik leraknak az asztalra 22000, de meg csak 20000$ sem, hogy feltudjanak venni egy majd felmillio $ poziciot. Szoval nem gondolom, hogy a margin valtoztatas oket celozna bejgli eves kozben. 
Aki akar 1 kontraktus futures-el kereskedik, szerintem nem engedheti meg maganak, hogy nem nezi meg (mint ahogy en is beleszaladtam) melyik napokon mikor van kereskedes. Nem tudom elhinni, hogy errol nem kapott mindenki ertesitest, mielott likvidaltak volna a poziciokat. 
Persze volt egy kis fazon igazitas, a COMEX kicsit beszivatta azokat, akik full pozicioban voltak. De szerintem ez kb azt jelenti, hogy eladtak egy pozit a 10-bol, ha nem tudtak hirtelen penzt szerezni letetbe. Illetve ott volt a masik korlatozas, hogy mennyisegi szigoritas is volt. Ez szerintem egy teljesen normalis szabalyozoi viselkedes. Nem szeretnek, ha valaki nagyobb bebukna. Nem szep az biztos, de nem orultem volna, ha bebukik egy kozepes kereskedo, vagy bank es viszi magaval a fel penzugyi rendszert. 
Az pedig, hogy egy ilyen AI generalt videot rak be a cikk vegere, szerintem eleg ciki. Sehol egy normalis hivatkozas, vagy tablazat forrassal, hogy mennyi fizikai ezustot hivtak le. Vagy vizsgalja a spread-et Shangai, COMEX es London kozott. BIztosan en akarok sokat egy ujsagirotol, de nekem ez csak egy ujabb szenzacio hajhasz cikk, csak a mellek es seggek hianyoznak belole.
Nem jelenti azt, hogy alaptalan, de hirerteke szamomra 0.
Franky 2026. 01. 09. 12:04
Előzmény: #37384  Placi82
En is nagyon koszi!!! Tenyleg!!! Egy sor minimum, ha lesz ra alkalom. 😀
Bpali2 2026. 01. 09. 09:34
Előzmény: #37388  Bpali2
Jól lehet adni venni meg 60-ön várakozni 👀👍
Bpali2 2026. 01. 09. 09:30
Oszt visszahúzták …😂
Placi82 2026. 01. 08. 22:12
Előzmény: #37386  randomly
Pontosan. Randomly forumtárs. 
randomly 2026. 01. 08. 21:51
Előzmény: #37382  Nandi
Csatlakozom előttem szólóhoz ... LLM -t ellenőrizni kell kétszer is. Ha nem PDF-ben hanem jól rendezett táblázatos formában ... Excel inkább =IMPORTXML(Z29; "(//table)[3]/tbody/tr[1]/td[2]")
Placi82 2026. 01. 08. 21:46
Napi szintet biztos nem tudhat mert heti adat halmaz van., es ő is csak abból dolgozhat, vagy a mult heteket vagy haviakat elemezi vetlenul... Erre azért vigyázz! Mert bebaszarintja neked a január eleji adathalamazbol való siver leasing számot február elején, hogy 6%, és közben lehet lement 2-3%ra., az ár ott nem mindegy .meet 1%mar kisimult laza fizikai ezüst piacot eredményez...
Csak szólok,  hogy a chatike szokott elnagyzolni dogokat , ellenőrizni kell ám !
Placi82 2026. 01. 08. 21:39
Az jó lesz,mert én vagy 5 db adahalmazbolnszedemnosszebeztva szart. Akkor én nem dolgozok vele. 
Nettó szívás összeszedni az USD SOFR, a Londoni LMBA GOFO t, COMEX contangot, SLV -t, LMBA "készlet adatokat". . .
Majd írd be a számot jövő szerdán , mert a fiammal még ma 1 percet se játszottam.
Mindennek ára van, és már nem biztos hogy  akarom fizetni ...:)).
Jo lesz az is kb...nagyjából van úgyis csak  plusz -minusz1-2%...
De mutattam egy új érdekes és fontos nézőpontot. 😉
Erről nem volt még idáig szó semelyik fórumon se gazdasági újságban😉
Nandi 2026. 01. 08. 20:20
Előzmény: #37377  Placi82
Ez most a langyos híg f.s, kategória kicsit előre kicsit hátra , feszes a fizikai ezüst  piac ,de már sajnos  nem vészesen.
Opció kiírásának és prémium besöprésének ez a sehova se menő, csapkodó, extrém magas IV piac tökéletes. Kasza. 
Ha szakadna az viszont fájna.
Nandi 2026. 01. 08. 20:16
Előzmény: #37378  Placi82
Hmm, a chatgpt elég jól összeszedi az leasing rate adatokat, alátámasztja amiket írtál, grt.
Friss számokat is ad.
Asszem napi szinten lekérem tőle ezután.
randomly 2026. 01. 08. 19:42
Előzmény: #37380  Placi82
Nekem is el kellne gondolkodni ... szépen leküzdött a Trumpi csapást, és az utóbbi 1 hónap is elég jó eddig ... de hideg időben sokkal több időm van olvasgatni ... LLM ezt javasolja most Én a helyében most várnék:
  • Ha az árfolyam nem tud $76 fölé visszakapaszkodni ma estig, akkor a $74-es szint újra tesztelésre kerülhet, sőt, a $72 is képbe jöhet.

Topik gazda

Lolmachine
Lolmachine
3 4 5

aktív fórumozók

friss hírek További hírek