"Vonovia éven belül már kétszer fordult 25nél, ezért álltam ott 1/2 pakk és itt 5% az osztalék.,, 2023ban volt utoljára 25alatt de meglátom meddig megy le.. 20nál megvenném a másik felét vagy végigveszem több részletben. 15-18nál megduplázom ha tartja az osztalékot." ---- Eddig nem igazán úgy néz ki, hogy 24 eurónál fordulni szeretne. Todi, todi, miért hagytál el minket?! :)
Vonovia éven belül már kétszer fordult 25nél, ezért álltam ott 1/2 pakk és itt 5% az osztalék.,, 2023ban volt utoljára 25alatt de meglátom meddig megy le.. 20nál megvenném a másik felét vagy végigveszem több részletben. 15-18nál megduplázom ha tartja az osztalékot. De azt gondolom 27,25nél berakok alá egy szűk stopot, ha elmegy akkor menjen. Kb 10 részvény van amit figyelek ami kb 20% lesz a devizás portfoliomban a többi 4-5 15-20% os egység ETF lesz. Várok egy 20-30%os esést a piacokon. Akkor megyek körbe a bevásárló kocsimmal.
"nincs ok és okozat" "Nem tény:az árfolyam megmagyarázza, vagy okozza a jövőbeli mozgást" Hogyne lenne. Az árfolyam az okozat, az emberi viselkedés pedig az ok és erre a viselkedésre hatással van maga az árfolyam (is), ami végső soron azt jelenti, hogy okozhatja és meg is magyarázhatja a jövőbeni mozgást. Általában nem elegendő önmagában nézni, de ha vesszük azt az egyszerű példát, hogy egy részvény ára hirtelen minden különösebb ok nélkül nagyot esik vagy nagyot emelkedik, akkor ebből az fog következni, hogy nagyon hamar visszatér az eredeti helyére vagy legalábbis annak közelébe, pusztán azért mert ilyen az emberi természet. Ha így nézed az árfolyam önmagában elő tudja idézni annak jövőbeni mozgását.
Megihletett az 5 éves időtávod. Megnéztem a 10 éves chartot. Két darab 5 évet átfogó periódus látszik benne. Az első 5 évben emelkedett gyönyörűen, és csúcsra ment. Kábé covid végéig. Ekkor iszony zuhanásba kezdett, és ebből még a mai napig sem bírt igazán feltápászkodni - bár voltaképpen tett egy egész jó kísérletet közben. Ma ott tart az árfolyam, mint tíz évvel ezelőtt. Nominálisan. A chartot nézegetve az azért látszik, hogy felfele mostanhoz képest nagy a tér, lefele meg nem, tehát az optimizmus nem alaptalan. Úgyhogy hajrá 5 év! Én az enyimet nem fogom dédelgetni sehány évig se. Könnyelmű módon 28,36 árfolyamon vettem, ha csak a közelébe is ér, akár csak 27-ig, úgy vágom el, mintha sose lett volna. Na hát most ez a terv. Oszt majd meglátjuk.
Tény, hogy az árfolyam mozog, a többi következtetés próbál lenni. Elnézést a rossz megfogalmazásért, a TA-ból levont "következtetés" utólag sem helyes, pusztán az történik amit jósolnak belőle, vagy nem. Valójában a következtetés kifejezés használata sem helyes ebben a ko textusban, mert nincs ok és okozat. Tény: az árfolyam mozog Nem tény:az árfolyam megmagyarázza, vagy okozza a jövőbeli mozgást Félre ne érts, nem kritizálni akarlak, nagyon ügyes vagy, ha eltalálod a mozgásokat, bárhogy is csinálod.
A leírás melyik részén érzel szelektivitást? Mit nem akarok észrevenni a tényekből? Egy több mint 1 hónapos jóslatot tartalmazó elemzésnél, hogyan kell értelmezni azt, hogy utólag helyes? Miért kell napi szinten foglalkozni vele, ha 5 éves időtávon gondolkodsz és mit jelent maga a foglalkozás?
"Ma végre úgy érzem türelmes voltam és vettem 23,88-on." --- Egyelőre én is elégedett vagyok a 24 eurós vételemmel és köszönöm Snake fórumtársnak a javaslatot, hogy ne 25 euróra álljak be: az ő javaslatára húztam lejjebb az ajánlatom.
Confirmation bias - csak azt veszem észre, ami igazolja a hitem. A technikai elemzés ezért utólag legtöbbször helyes. De nem akarok belemenni, napi pozíciók felvételénél nyilván hasznos az ilyesmi. Én 24 környékéről kezdetm el vásárolni, majd a csúcsról lefelé is az esésben, pusztán fundamentális alapon, azt godoltam lesz végre egy olyan részvényem amivel nem kell napi szinten foglalkoznom. A pozíció méretem miatt viszont már idegesítővé vált a dolog, pedig tudom el kéne engednem, 5 éves időtávon gondolkodom.
*** 11.14-én már nagyjából ezen elgondolás alapján írtam be: "előbb lesz 24,x mint 27,x". És ezért szabadultam mindenáron 26,22-n nullában, az előző vételtől.
Én a népi időjárási megfigyeléseket sem tartom butaságnak, csak a helyén kell kezelni, de ez most mellékes. Szerencsére szabad országban élünk, mindenki azt és abban hisz amit és amiben akar. Sajnos nem vagyok a professzionális művelők között, de engem mulattat. :) Ami számít az viszont az outcome.
Leírom én hogyan állok eddig a Vonoviával. Szeptember elején vettem életemben először 26,7-en, két nappal azután hogy beírtam, hogy 26 aljára várom. Meglepett a hirtelensége ezért nem voltam elég türelmes. Október közepe-vége felé adtam el 27,99-en, tripla csúcsos elméletem miatt, és már akkor 24-re vártam. November elején 25,95-ön vettem vissza, ismét elsietve, de csak azért mert a jelentésnek utólag kiderült feleslegesen túl nagy jelentőséget tulajdonítottam. A lenti ábra lényege ekkortájt kezdett megfogalmazódni bennem, amikor azon tanakodtam miért nem ment le egyből 24-re az árfolyam és miért állt meg 25-ön. 11.14-én már nagyjából ezen elgondolás alapján írtam be: "előbb lesz 24,x mint 27,x". Ma végre úgy érzem türelmes voltam és vettem 23,88-on. Ha nincs a tegnapi leszúrás valószínűeg nem osztom meg az ábrát, de akárhányszor ránézek megdöbbent, gondoltam más is érdekesnek tarthatja.
A Vonovia azon kevés papírjaim közé tartozik, amihez talán még egy jelentést sem olvastam el végig. Elhiszem az itt-ott keringő mondásokat, hogy kiváló cég és ezért merek venni. A hírekbe belekattintok, de semmilyen más fundás elemzést nem végzek, szóval a fenti az mind TA. Vagy hókusz-pókusz, ha úgy tetszik. Lehet csak szerencsém volt, döntsd el. ;)
Persze látom, hogy nagyon likvid piacokon, rövid távon,
szigorú kockázatkezeléssel, nem jóslatként,
hanem reakcióként használva akár működhet is a dolog a csorda
szellemre alapozva.
Eurós részvények vitasarok