Az Erste megint eljátszotta azt amit 2 éve is. A részvényben kért Vonovia osztalékot cashben fizette ki. Persze újra küldtem a felszólítást a “hiba” kijavítására.
Tehát más is tartja azt a borzalmat. :) Kevés olyan részvény van, amivel masszív bukóban vagyok, de a Bayer köztük van. Pedig amikor elkezdtem vásárolgatni, még nagyon szépreményű osztalékos papírnak tűnt.
Emelkednek a telek árak, emelkednek az energia árak, emelkednek az építő anyagok árai, emelkednek a szállítási költségek, emelkednek a munkabérek. Azért, mert egyszerűsödik, gyorsul az építési engedélyek kiadása nem fognak csökkeni az új házak építésének költségei! Sőt, ha az új szabványoknak és a kor igényinek meg kell, hogy feleljenek, az további drágulást jelent. A német kormány mindezen költség növekedéseket átvállalja a Vonoviától? Akkor más építőipari cégektől is át kell, hogy vállalják. Ez viszont eltorzítja a piacot. Nekem magas ez az egész!
A megújulók erre estek ma: https://www.utilitydive.com/news/senate-tax-wind-solar-credits-projects-elon-trump-thune-tillis/751936/ SMA erős mínusszal kezdte, de a nap végére az esés felét ledolgozta. Nordex gap down-al indított és lent is maradt. Annak ellenére, hogy nincs érdemi amerikai kitettsége. A júniusi havi gyertya így nagyjából pont az ellentettje lett a májusinak. De a Vestas szenvedte meg leginkább -8%-al zárt.
Én csak pár hete. De amennyi jó hír ide tódult azóta, ahhoz képest csalódott vagyok. Persze nem akarom senki kedvét elvenni vagy örömét elrontani. Aki örül a 29-nek, annak biztos meg van rá az oka. Én azt, hogy a Vonovia az eddigi áraknál olcsóbban fog új házakat, lakásokat építeni nem hiszem el. De ettől függetlenül illene legalább 33 €uró körül dzambázniuk!
Azért írtam, mert aki a Bayerral tisztában van, az tudja, ismeri az USA-ban folyó perekben rejlő bukás eshetőségét. Hogy egy olyan elnök lett, aki azt sulykolja minden erejével és minden fórumon, hogy Amerika minden előtt így nehéz elképzelni a Bayer győzelmét. Aztán akinek Bayerje van bizonyára azt is tudja, hogy a gyógyszer cégek defenzívek. Nem hinném, hogy mostanában akarnának maxra menni. Trump azt is mondta, hogy az amerikai piacra szállító gyártóknak az áraikat csökkenteni kell. Gondolom ez a nyeteség csökkenésével jár majd együtt. Továbbá még a vám dolgok is nyomják szegényeket. Szóval aki Bayert vesz, annak ezeket tudnia kell. Aki meg Vonoviát, az már hónapok óta csak a jó híreket olvashatja. Ezért írom, hogy a Bayer esése nem lep meg, de meglep, hogy a Vonovia tötyörög.
Eurós részvények vitasarok