A 3 éves fixmáp 6,5 % után az 5 éves 6,5-osat sem várta senki, ahogyan az 5 éves 7%-os fixmápot sem. Tehát kb. emiatt érdemes várni, ahogyan írtad és meggyőztél. Ez az 1-2 hónap már, ha ezen múlik, teljesen mindegy.
"Meg majd 450 lesz az euro. Aztán kijöttek egy 7 % -os papírral. Az ide írogatók 99 %-a nem ezt várta." . 450-500 stb. eurótcsak páran vártak, szerintem leginkább politikai meggyőződésből, hogy remek kormányunkkal a teljes összeomlás vár ránk. A 7%-os papírt tényleg kevesen várták, de szerintem ezt még a Kincstár sem tervezte korábban, először a PMPÁP kiáramlást mértékét akarták felmérni. Miután nem volt elég beáramlás döntöttek az emelésről. Erre átlagember nem láthatott rá és nem is lehetett előre kitalálni. Viszont ez a 7% szerintem nem változtatja meg a hosszútávú irányt ami a lassú csökkenés felé mutat. (Legalábbis a jelenlegi infók és értékelések alapján).
Úgy emlékszem idén két 0.25% kamatcsökkenést várnak. Ez persze hozamcsökkentő hatású, ez talán már meg is indult. A választások előtti bizonytalan helyzettől függően ideiglenesen emelkedhetnek a hozamok, de választások után megint csökkenniük kéne. Privátbanki befektetéseknél pár hónapja már felvetették a 2035/A-t azzal a megjegyzéssel, hogy 1-2-3 éves időtávon van esély, hogy felülteljesítik a lakossági állampapírokat. Viszont ők lehet, hogy a piacról szerzik be és akkor nincs az a hatalmas spread. Ha tényleg feljebb mennének egy kicsit a hozamok a választások előtt akkor el fogok gondolkozni egy hosszú kötvényalapon is. Ott nincs spread, cserébe van 1-2%-nyi működési költség.
Annak látom esélyét, hogy amit itt olvastam döntő többségében nem az valósult meg. Pl jön majd a Varga és így lesz meg úgy lesz. Aztán ugrott mindenki a fix 6,5 -os papírokra. Meg majd 450 lesz az euro. Aztán kijöttek egy 7 % -os papírral. Az ide írogatók 99 %-a nem ezt várta. Nem ez volt a várakozásuk, hanem további csökkentés. Pont az ellenkezője történt.
"Az. hogy kisebb az esélye annak a forgatókönyvnek, hogy bóvli stb.... az nem zárja ki azt, hogy nem történik meg." . A befektetéseknél csak valószínűségek vannak. Emiatt is kell diverzifikálni. Ha csak a legrosszabbra készülne az ember (mondjuk egy új háború) akkor mindig inflációkövető cuccokat tartanánk, mert fixekkel meg lehetne szívni egy kis valószínűségű de nagyon negatív eseménynél.
Meggyőztél. Ma olvasgattam, ezek is a várakozást támogatják, részben: +1: MNB nem örült az infla adatnak, még jobbat várt +1: USA infla adat stagnált, MNB lehetősége csökken, ha USA nem csökkent. Viszont ha csökken a fix kamat 6,75re, nem lesz kérdés. Ha kihúzzuk 2031q2ig ,akkor van értelme várni (az már a választás hónapja).
Látod esélyét, hogy cc. 1 éven belül be fog következni? Mert ez a kérdés állampapírok szempontjából. Ha azon túl történik, akkor már a sima kamatváltozások a döntő kérdések.
Van. Amit a múltkor írtál, hogy ha szorul a hurok akkor leváltani. Bár ma már beléptem és kiválasztottam az eladást, de nem véglegesítettem. Az, hogy váltani kell az biztos. Csak az időzítés nem mindegy. Az. hogy kisebb az esélye annak a forgatókönyvnek, hogy bóvli stb.... az nem zárja ki azt, hogy nem történik meg. Lehet, hogy az lesz, ha már ennyit vártam akkor már kb mindegy, de az is igaz, hogy jobb előbb túlesni rajta.
Az is érdekes kérdés, mit vallanak be. Pl. mikor tavaly átlagbért úgy számolták, hogy a kis cégeket nem vették bele; ahol átlagban kevesebb a kereset. Vagy mikor mukanélküli segélyt kapókra a közmunkát kitalálták, hogy foglalkoztatottnak kerüljenek be egy csettintés alatt a statisztikába; függeltenül attól, végeztek-e érdemi munlkát, vagy sem. És még teljes bérezést sem kaptak.
Van még itt "keménymag" PMÁP tulaj? Nagyon a full pack leváltáson gondolkodom. Ez a 3.3 idénre "kalap kabát lehet", akár egy 4-es átlaggal is (5,5% pmáp kamattal) versengene a 7%-os fixmáp, magyarul túl sok esélye nincs már a PMÁP-nak, a mai adat fényében. Tudom én írtam,h árrésstop ide vagy oda, mekkora boom lehetne belőle, de már én is kételkedem.
"Szerinted milyen kamatok lesznek itt, ha kilövik a kommunista, piactorzító árrésstopot vagy ha kiborulnak a fideszes csontvázak ebben az általuk kifosztott országban megspékelve egy bóvlival?" . - Az árrésstop valamelyest növelni fogja az inflációt, de emiatt nem lesz kamatemelés - Csontvázak - fogalmam sincs mik ezek, így számolni sem lehet velük - Bóvli - ez messze nem biztos, de ha bekövetkezik biztos megugranak a hozamok (főleg ha több bóvli jönne). Kamatemelést viszont nem biztos, hogy kikényszerítene, mivel már most is elég magas. A bóvlihoz még újabb masszív osztogatásokat kéne bejelenteni. Valamint kormányváltás esetén haladékot kaphatnánk a leminősítés előtt.
1,5-2%al fogta vissza. Viszont ha eltörlik, amit Bronz kolléga ír, akkor nem 1,5-2% a hatása. Egy röpke példa: tej 469 > 349, 339, 329 (mai vétel). A mondhatni "brutális" árcsökkenés ellenére, mégis +os az átlag infla. Ha eltörlik, ez a 329/349 ugrik vissza valószínűleg egy lépésben 439/469 környékére, ami közel 40-50%-os drágulás. Bár valószínűleg ez egyedi eset, de azért a tejtermékek, vegyiipari cuccok többsége jóval olcsóbb lett, mint az árrésstop előtt volt. Már írtam korábban, üzemanyag viszont 15%-al olcsóbb januárban, mint tavaly ilyenkor, tehát a kettő kompenzálhatná egymást, akár ki is olthatja, tehát AKÁR most is eltörölhetnék az árrésstopot, lenne tere. A növekvő árak, több ÁFA-bevételt adnának, a költségvetést javítaná.
Szerintem a 2029N bmáp-ot nem igazán érdemes lecserélni. Nem várnék akkora csökkenést, amivel a 7% alá lő sokkal. Főleg úgy,h számolnod kell a -1%-al. Gyakorlatilag egy 6-6,5%-os BMÁP kamat 2026-ra tökéletes lenne, akkor a váltást megúsztam
Az árrésstopot akkor fogják kivezetni szerintem, amikor nem okozna akkora bajt, mint amekkorát most okozna. Így logikusan 2026 ősz végén vezetném ki, amikor már elintézték a 2026-os inflációt is. Gyakorlatilag 2026 5,2% kamatfizetés: már lassan pipa. 2027 PMÁP kamatfizetés már biztosan csak 5,9% lesz: pipa. 2028 kb. legjobb esetben (4,5% inflációt alapul véve) 6% lesz ismét a PMÁP. Gyakorlatilag egyre inkább nyílik az olló a pmáp és a "fix" 7% fixmáp között.
Magyar Állampapír tulajok