Ha rotty lesz akkor nem lesznek visszavalthatoak. Ezt meg kell értenie mindenkinek. Nem lehet csak egyszerűen 12000 Mrd forintot visszavaltani. Akkor bizony befagyasztjak a napi 30 milliós szinten, ami ott van most is a kis betűs részben. Vagy teljesen. Vagy 15% os hair cuttal. Az 1% akkor álom lesz. Teljesen mindegy, hogy ki lesz hatalmon. Gondold át, jelenleg csak a külföld segítségével tudjuk az államadósságot finanszírozni. A külföld sokkal mozgekonyabb rotty esetén a kamatok az égbe. Senkinek nem fog kelleni a magyar Alompapir. Azt el kell felejteni, hogy 1% ért visszavalthato minden esetben. Jelenleg ez a helyzet.
Ha jön a hosszú medvepiac, erre az esetre cash is king esete: amit ktamask ír ("A lakossági papírok (nem a Magyar Államkötvények), bármikor visszaválthatóak -1%-ért cserébe jelenleg."). Ez maga a kamatozó cash is king! * az világos, hogy ez nem megoldás az esetleges forintgyengülésre, viszont a kamatkülönbözet egy darabig megvéd. És ha az esetleges gyengülés már megenné a kamatkülönbözetet, akkor aktiválható a devizaátmenet. * nem véd az elmaradt hozam esetére sem, de hosszú medvepiac esetén nem az elmaradt hozam, hanem a megvalósuló tőkevesztés a kőkemény realitás * hosszú medvepiac esetén nincs olyan, hogy "jó hozam" is van, bárki állítja is az ellenkezőjét, perfect storm-ban nincs hová bújni, csak olyan van, hogy "kevésbé rossz" * szemlélet/attitüd kérdése, hogy hosszú ideig (esetleg éveket) készül valaki a hosszú medvepiacra, de "cash is king" állapotban egy fillért nem keres alapesetben, kivéve, ha (aktívan) kereskedik, de a kereskedés és a befektetés az sem ugyanaz. * (A fenti vélemény nem befektetési tanács!)
Bizonyosabb lett abban, hogy a BMÁP már hosszabb időn át jobban fizetett a fixnél. Közben persze a mostani bmáp már rosszabb feltétellel kapható, mint hónapokkal ezelőtti.
Az ideális időpontot a kötvények esetén nehéz megtalálni hasonlóan a részvényekhez. Ugyanúgy több hullámban nőhetnek a hozamok időben széthúzva. Minél alaposabban meg akar győződni az ember, hogy megvolt a csúcs, annál lejjebb lesz a hozam vásárláskor. Lehet felfelé vásárolni minden 0.5% vagy 1% hozamemelkedéskor és akkor lesz egy viszonylag jó átlag, feltéve, hogy nem kerül túl rossz állapotba az ország. Vagy el lehet dönteni előre, hogy 8%-10% hozam esetén bevásárlunk, mert ez nehezen tarható szint hosszú távon egy 10 éves kötvénynél. De figyelembe kell venni, hogy ha eléri mondjuk a 8%-ot azt nem véletlenül teszi, abban a pillanatban ugyanúgy lehet azt érezni, hogy rosszak a kilátások, tehát jobb lesz várni a vásárlással.
A lakossági papírok (nem a Magyar Államkötvények), bármikor visszaválthatóak -1%-ért cserébe jelenleg. Ha rotty jön (én azt várom), akkor kamat emelés jön. Ha kamat emelés jön, akkor a Magyar Államkötvények árfolyamai padlót fognak, akkor be kell zsákolni, egy ideálisnek tűnő időpontban és kiülni azt a pár évet, amíg termőre nem fordul. Addig ezek, főleg a lakosságnak szánt fix kamatozású (akár a BMÁP-ot is ide véve, annak ellenére, hogy változó kamatozású) papperok tökéletesek erre a célre.
Minden kötvényre. Legyen az lakossági, intézményi magyar külföldi, vállalati. Maci esetén cash is king. Az valószínű, hogy a kötvényeket nem lehet akkorát bukni majd, mint részvényekkel. Azt, hogy milyen deviza nem az meg élet helyzet függő részben, részben még szerintem diverzifikacio. Ilyen esetekben az okosok ugye materiális dolgokat emlegetnek, de ahhoz aztán tényleg nem értek. Én fokozatosan megyek devizaba, elsősorban Euróba, de dollár is van. Tavaly a rövid kötvényekkel devizában is jól lehetett keresni, most már fej vakaras van, mert nagyon túl értékelték tartom a részvény piacokat , és veszélyesnek a kötvény piacokat. Nem csak a magyart. Azért a hosszú kotvenyekkel ebben az évben inkább bukni lehetett eddig...(ne arról beszéljünk, hogy lejárati tartod, mert az nem piac, egy hosszú kötvény esetében. ) Felgyorsult világunkban én már az éven túli kötvényt hosszúnak tartom.
Ha medvepiac jön, abból ki kell maradni, mint egy részvénypiaci korrekcióból. És nagyjából a fordulat előtt, vagy akár a fordulat után nem sokkal, be kell szállni, és tartani 1-2évet. A 2034A/2035A/-ra gondolok itt, részben.
szerintem beérhet a stratégiád, de azt tegyük hozzá, hogy a 30/I (ha jól emlékszem melyik a te inflációkövetőd) részesedik az esetleges 26-28-as inflációs felfutásból, míg azok, akiknek 27-28-ban LEJÁRÓ szintén +1.5%-os kamatprémiumos papírjaik vannak (voltak), azok kiszámíthatóan nem járnak velük jól, hiszen a 25-ös kamatbázis ismert, a 26-os néhány tized %-ra ismerhető, így minden hátralévő kamat ismert szinte pontosan * a nem +1.5%-os prémiumot fizető (tehát kisebb prémiumú) papírok más tészta, azok tartásához jóval magasabb inflációban kell(ene) hinni, hogy valaki ne "dobja"/cserélje másik lakossági/egyéb állampapírra * (A fenti vélemény nem befektetési tanács!)
Hát azért ezzel erősen vitatkoznék....pont a kis befektetovel tehet azt az állam, amit akar. Ez így volt mióta a világ a világ. Akár részvény, akár kötvény a kisbefekteto cumizik, ha baj van. 25 éve nem volt baj a világban. A medvenek nevezett piacok néhány negyed évet tartottak. Ha egyszer jön egy igazi medve szép macis hullámokkal (van aki szerint már lopakodó maci van) , akkor megnezhetjuk, hogy ki visel fürdőgatyat. Különben pedig a mai PF cikkből a sorok között jól lehet olvasni, hogy a lakossag nem tud, nem akar finananszirozni már az idén. Ha jól emlékszem 1200mrdot vártak a lakossagtol idén. Aztán ezt módosították 900 Mrdra. Most nem érjük el a 100mrdot.....az osztogatas pedig indul. Szerintem jövőre nem lesz jó magyar kotvenyben lenni, kivétel talán a BMAP.
Értem, tisztában vagyok vele. 3évig még vegetalok vele, de utána már jó lenne másba fektetni, addig van időm agyalni mibe. 3év múlva az aktuális piachoz alkalmazkodunk. Üdv
Magyar Állampapír tulajok