Topiknyitó: Törölt felhasználó 2022. 01. 25. 09:28

OROSZ-UKRÁN háború  

Kíváncsi vagyok kinek mi a véleménye erről .
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Dehogynincs
Dehogynincs 2026. 09. 09. 14:35
Előzmény: #84719  Murdoch
Olybá tűnik, hogy kerülöd, amit lehet. A bbc linket is kerülöd.
Murdoch-ot idézhetek? #84328
Az orosz invázió másnapján elindultak a szankciók, a naprendszerből is ki lettek közösítve.
Murdoch 2026. 09. 09. 14:26
Előzmény: #84718  Dehogynincs
Meg csak kerülöd amit lehet. Linkelheted a bbc-t, a lengyelek elég jól megmutatták, hogy mi a véleményük a ukrán náci kollaboránsos kultuszról. Te belekeveredtél Putyinba, a téveszmékbe, az egész ukrán ügy már akkor indult, amikor Putyin lótifuti volt Szentpéterváron. 
Petőfi azért halt meg, mert az osztrákok felbérelték az oroszokat. Érzékelem az óriási erőfeszítést, hogy ezt is az oroszok nyakába vard. Arról nem beszélve, hogy nem tudhatjuk, mi történt Petőfivel, de mindegy. 
Láttam a donbaszi népszavazást is kiválóan megértetted, nagyszerű. Ja, nem.
Dehogynincs
Dehogynincs 2026. 09. 09. 13:35
Előzmény: #84715  Murdoch
Mi abban a meglepő, hogy az oroszosítás miatt mindenhol vannak oroszok?
A nyelvrokon észteknél kb. 25%. Az orosz mondhatja, hogy már a nagyapja is ott élt.
Petrovicsnak szlovák volt az anyanyelve, sőt az apanyelve is, aztán a csávó elég jól megtanult magyarul. Egész jó verseket írt. Akkor hagyta abba, miután a segesvári csata után az oroszok lekaszabolták.
Hruscsov is úgy lett ukrán főtitkár, hogy nem tudott ukránul.
Soroljak olyan térségeket Európában és a világban, ahol a szeparatistákat nem hagyják szeparálódni?
A nácizásod így fest angol tálalásban:
Why did Putin's Russia invade Ukraine?
https://www.bbc.com/news/articles/cj0q964851po
...
Russia has repeatedly painted modern Ukraine as a Nazi state, in a crass distortion of history.
...
Putin then triggered a lower-level war in Ukraine's eastern Donbas region, with pro-Russian proxy forces occupying territory and setting up rebel states supported by Moscow.
Egy történelem volt és ezt az egy történelmet írjuk le más-más szempontok szerint más-más szavakkal, mást tartva fontosnak és mást jelentéktelennek.
Viszont mindig több lehetséges jövő közül választhatunk.
Abban tévedsz, hogy innentől érdektelen a "hőbörgésem". Előtte is az volt. Az orosz-ukrán háború ugyanúgy folyna, ha nem léteznék.
Dehogynincs
Dehogynincs 2026. 09. 09. 13:07
Előzmény: #84716  FeherTibi
Megszállásváltás. 
Német megszállás után szovjet megszállás.
A leendő gulágosok másként élték meg, mint a fővárosi gettók lakói.
Gyermati Fanni úgy szabadult fel, hogy szovjet katonák megerőszakolták és az egyik meg is verte.
Érdemes fórumozgatni. Én például megtudtam tőled, hogy ukrajnai magyar vagyok. 
FeherTibi 2026. 09. 09. 12:44
Előzmény: #84714  Dehogynincs
1945. április 4.: írd le, akárcsak 1 szóval, milyennek láttad Magyarország szemszögéből 
Murdoch 2026. 09. 09. 12:44
Előzmény: #84712  Dehogynincs
A lényeg, hogy fogalmad sincs semmiről. Nem oldottak meg semmit, a CCCP jellemzően a közigazgatási határok mentén hullott szét. Ettől függetlenül az egyes térségek, mint a Donbasz és Luhanszk, próbált volna autonómiát kiharcolni magának. Merthogy jó néhány millió orosz élt arra, nem is beszélve az orosz ajkúakról. Zelenszkijék most is oroszul beszélnek egymással, ha úgy alakul, a csávó nem is tudott rendesen ukránul még nem is olyan rég. 
1994 VOLT népszavazás a területeket illetően, amit lesöpört az ukrán nacionalista államalakulat.
https://www.donbass-insider.com/2020/05/14/the-donbass-referendum-of-1994-on-which-the-whole-world-turned-a-blind-eye/
https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/10848779608579417
És innen számítják a szeparatista problémákat, tulajdonképpen az egész mostani helyzet kialakulását. Nyugodtan hasznosít az anglomániádat. Innentől érdektelen a hőbörgésed az erőszakról, bár amilyen könnyedén inhaláltátok a jelenlegi ukrán rezsim náci mutatványait, semmi nem lep meg.
Dehogynincs
Dehogynincs 2026. 09. 09. 11:48
Előzmény: #84713  FeherTibi
Jogod van bármiben hinni. 1991-ig szovjet megszállás alatt éltem itt Magyararországon.
Kétféle ember élt nálunk itt 1944-45 és 1991 között. Akit felszabadítottak és akit megszálltak. Aki felszabadult országba született és aki megszállt országba.
Attól függött, hogy ki milyen narratíva szerint szemlélte a világot. Más csoportban voltunk. Én megszállt országba születtem.
Biztos vagyok abban, ha értelmi szint szerint csoportosítanád az embereket, akkor is más csoportban lennénk. Én -- történetesen -- a hülyék csopotjában.
FeherTibi 2026. 09. 09. 11:30
Előzmény: #84709  Dehogynincs
Ezzel igazoltad, hogy ukrajnai magyar vagy, ahogy Fsociety is
Dehogynincs
Dehogynincs 2026. 09. 09. 11:14
Előzmény: #84710  Murdoch
A cccp 1991-ben hullt szét. A linked 1992-es.
1991-ben úgy oldották meg ezt a toplistás kérdést, hogy Krím Ukrajnáé.
A budapesti memorandumot 1994-ben írták alá. Vállalták Fehéroroszország, Kazahsztán és Ukrajna függetlenségének és szuverenitásának tiszteletben tartását a meglévő határokon.
Vállalták, hogy nem alkalmaznak erőszakot és nem fenyegetnek erőszakkal.
Dehogynincs
Dehogynincs 2026. 09. 09. 11:04
Előzmény: #84708  Murdoch
Abban egyetértünk, hogy a háború az erő nyelvén beszél.
Ha viszont lényegtelen, hogy ki kezdte, akkor miért lényeges, hogy ki folytatja?
Miért lényeges, hogy Ukrajna harcol a kapituláció helyett? Miért lényeges, hogy Venezuela megadja magát, de Irán nem?
Murdoch 2026. 09. 09. 11:01
Előzmény: #84709  Dehogynincs
Az, hogy tökéletesen érted, nem lep meg, ugyanis Krím volt többek közt a legfontosabb kérdés, mindig is. Toplistás geostratégiai kérdés. Mivel a térségben ütköznek a nyugati érdekek az oroszokéval. És ment a szenvedés, hogy mi legyen Krímmel, merthogy folyamatos válsággóc lesz, mivel orosz a lakosság. 
Már közvetlenül a cccp széthullása után, 1992-ben is erről tárgyalt Bush az akkori ukrán elnökkel, ime a már részben hozzáférhető eredeti feljegyzések, ocr, ezért olvasható nehezen:
https://nsarchive.gwu.edu/media/23641/ocr
Tehát hogy fogalmad sincs az egészről, csak az annexióig, meg 2022 februárjáig látsz, na azt én vágom tökéletesen, van okom rá. 
Dehogynincs
Dehogynincs 2026. 09. 09. 10:29
Előzmény: #84707  Murdoch
Nézz már rá arra a térképre! Vietnam és Korea között ott van az aprócska Kína.
Tökéletesen értem, hogy amikor a cccp szétesett, akkor a nyugat nem szólt bele abba, hova tartozzon Krím, Donbasz és Luhanszk. Azt is értem, hogy ez ellene szól a narratívádnak.
Nyilván én is fenntartom a kognitív disszonanciámat, amíg lehet. A narratívám arra épül, amit személyesen és családilag átéltem a szovjet megszállás alatt és után. 
A világháborúkban még nem éltem. Enyhe anglomániám is van. Ennek az angol nyelvtanulás az oka. A nyelvvel együtt szívtam valamit magamba az angolszász történelmekből, kultúrából és politikai berendezkedésből.
Beszélek oroszul is, de mégsem tartom magamat ruszofilnek ám ruszofóbnak sem. Az orosz kultúrával sincs semmi bajom. A szovjettel viszont tényleg van.
Murdoch 2026. 09. 09. 10:22
Előzmény: #84706  Dehogynincs
Lényegtelen. Mármint az agresszorkodás. Irak, Afganisztán, Jugoszlávia bombázása stb. Agresszorkodás volt a javából, de különösebben senkit sem zavart. Mint ahogy most Venezuela, Gáza, Irán esetében se. Erő nyelve van.
Murdoch 2026. 09. 09. 10:06
Előzmény: #84703  Dehogynincs
Arra nincs mentség, hogy szándékosan nem vagy hajlandó megérteni bármit is, ami ellene szól a narratívádnak. Senki nem állította, hogy Korea francia gyarmat volt. De Korea arról szólt, hogy a francia gyarmati területeket megpróbálják megtartani. 
https://hu.wikipedia.org/wiki/Indok%C3%ADna
1946. március 6-án Franciaország elismerte Vietnám, Kambodzsa és Laosz autonómiáját, amelyet az Indokínai Föderáción belül élvezhettek, amely a Francia Unió tagja volt. Az első indokínai háború után Franciaország végül elfogadta Kambodzsa és Laosz teljes függetlenségét, és teljesen visszavonult Vietnámból is.
Remélem így már világos lesz, hogy a kizsákmányolás bukott el, hát oké.
Dehogynincs
Dehogynincs 2026. 09. 09. 09:20
Előzmény: #84700  FeherTibi
Magát a háborút ki akarta? Ki kezdett agresszorkodni?
Fsociety
Fsociety 2026. 09. 09. 09:18
Előzmény: #84702  FeherTibi
Meseld mar el,ha lezarulna a háború,akkor ugyan miért kezdenék el a demokraták tolni fegyverrel az ukrikat? Hagyjuk mar ezeket a kamu rémhíreket. Mindenkinek nyűg ez,mar csak a tárgyalási pozíciók alakitasa folyik. Kivéve ha a ruszkik megint hirtelen felebrednek, hogy ja,dehat ennyi nem elég,kell tobb,na,akkor ujra kezdődhet,de ehhez a demokrataknak viszonylag kevés közük lesz. Hát oke. 
Dehogynincs
Dehogynincs 2026. 09. 09. 05:58
Előzmény: #84668  Murdoch
A nato keletre való terjeszkedésével még Putyinnak sincs baja. Te linkelted be az az ötletét, hogy nato tagállamok hasítsanak ki Ukrajna nyugati részéből történelmi területeket. Lengyelországot és Magyarországot meg is nevezte.
Amikor a cccp széthullott, akkor a széthullási határokat a szovjetek húzták meg. A nyugat nem szólt bele abba, hova tartozzon Krím, Donbasz és Luhanszk.
Dehogynincs
Dehogynincs 2026. 09. 09. 05:53
Előzmény: #84682  Murdoch
Az a mentségem van arra, hogy kimaradt a koreai háború, amelyet a francia gyarmati hatalom megörzéséért vívtak, hogy Korea soha nem volt francia gyarmat.
Japán gyarmat volt. Én olyan koreai háborút csipegettem össze, amit koreaiak vívtak egymással, az északi oldalon kínai és szovjet támogatással, a délin pedig amerikaival. Az északi oldalon győzött a kommunizmus.
FeherTibi 2026. 09. 09. 00:47
Előzmény: #84701  Murdoch
Vajon milyen Európa lesz 5-10 év múlva ? Szerintem most Európa másolja a kb. 100 évvel ezelőtti időket. Lement egy borzalmas 1. világháború, 21 év múlva jött egy második. Remélhetőleg véget ér a mostani orosz -ukran háboru legkésőbb jövőre. És utána mi lesz ? Amerikában valószínűleg nyernek a demokraták, akik elkezdik fegyverrel tolni Ukrajnát, és provokálják Oroszországot. Azaz ha győznek a demokraták, akkor jön még egy orosz -ukran háboru. Illetve nem nehéz észrevenni, mennyire szemétláda Macron, Merz, stb. Trump és emberei az arcukat adják, telefonálnak, utaznak, küzdenek, hogy legyen béke. Európa vezetői semmit se tesznek, csak költik a háborúra a dolgozó emberek adóját. Amikor meg valami eredményt érnek el Trump és emberei, akkor megjelennek, és kérik a részüket az eredményből 
Murdoch 2026. 09. 09. 00:11
Előzmény: #84697  keeper
Amerika részéről én érzek egyfajta nyitást, azért az tuti nem véletlen, hogy most jött elő az ENSZ az átszínezett krími térképpel. 
Európa miatt viszont, na, hát lehet lassan aggódni, szerintem is még csak az elején vagyunk. Lavrov megint kijelentette, pedig ő nem a Medvegyev kategória, hogy kiterjesztheti az európai hatalmi elit a háborút, de az már igen rövid lesz.
Na igen, mondom, ordas marhaság volt a kitiltásosdi, itt is addig arcoskodnak a népek, amíg jön majd a retorzió. Meg ott van Paks 2, ha azt leállítják, akkor egyértelmű lesz, hogy brüsszel bábozik a kormánnyal, elképesztő következményei lesznek.

Topik gazda

sotime
4 2 1

aktív fórumozók

friss hírek További hírek