Topiknyitó: Törölt felhasználó 2022. 01. 25. 09:28

OROSZ-UKRÁN háború  

Kíváncsi vagyok kinek mi a véleménye erről .
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Dehogynincs
Dehogynincs péntek, 10:45
Előzmény: #78499  SBob
1. Nem volt mindig kötelező
A kétharmadot onnan veszem, hogy a 3 millió pénztártagból 1 millió pályakezdőként lépett be, 2 millió önkéntesen.
2. " a legtöbb biztosítónál nem is volt reálhozam " #78488
Mondj pénztárakat, ahol egyetelen pénztártagnak sem fizettek reálhozamot!
3. Tehát a visszalépőknél a tökösen maradókra gondoltál?
4. "Nyilván, hogy nincsen konkrét alap" 
#78488 egyre kevesebb pénz áramlott az állami nyugdíjalapba  vagyis az állami garanciába???
Megjegyzésre:
A pénztárakat kifosztották. Eltűnt 3 ezermilliárd (akkori) forint a pénztárakból és hamarosan megjelent M. Lőrinc stróman nevén.
A pénztártag követelése örökölhető. Ha a pénztártag meghal, akkor a kedvezményezett örökli. Az állami rendszerben nincs öröklés, de van özvegyi nyugdíj. Azt állítod, hogy a visszatuszkolás után egyetlen volt pénztársag sem halt meg a várt nyugdíjbamenetelének időpontja előtt?
Tegyük föl, hogy gazdasági fórumon vagyunk. Tegyük föl, hogy van részvényed. Ha nem akarod eladni a részvényedet és elveszik tőled egy önkényesen megállapított nap záróárfolyamán vagyis más rendelkezik a te tulajdonoddal, akkor ér-e kár?
Összegzésül: a karzatra bízom, hogy eldöntse, cáfoltam-e valamit.
A topic témájához az általad is vitathatónak (általam meg bolsevik módszerű) visszatuszkolás nem a polgári demokráciákra jellemző még akkor sem, ha Kádár népe ezt lenyelte. 3 millióból százezren nem nyeltük le.
Még akkor sem, ha főleg a nyugdíjpénztárak kifosztása miatt írták a gránitszilárdságú alaptörvényt, amit azóta már legalább egy tucatszor megférceltek.
SBob péntek, 09:07
Előzmény: #78498  Dehogynincs
1-es pontra: tehát a pályakezdőknek kötelező lett. A többiben sincsen semmilyen hamis állítás, én sem mondtam, hogy csak pályakezdők léptek be, ellenkezőleg. A kétharmadot nem tudom, hogy honnan veszed, nyilvánvalóan téves adat, mert 1998-ban amikor bevezették a belépő pályakezdők nyilvánvalóan nem képviselhettek 1/3-os arányt. Az egy hónapos sztorit "nem életszerű" példaként írta, hogy érthetőbb legyen.
2-es pont: nem írtam semmilyen ellentétes állítást. Ezek szerint te sem vitatod, hogy 13 évnyi vagyonkezelés után a befizetők egyharmadának vagyonvesztése volt, még az inflációt sem sikerül a hozammal elérni.
3-as pont: Nem az állam által szerintem is vitatható módon "visszatuszkolt" tagokra gondolok. Hanem azokra, akik tényleg "tökösen" kitartottak és maradtak. Ezek a maradók is jelentős arányban léptek, lépnek vissza a nyugdíjba vonuláskor, mert választhatnak. Mérlegelni kell, hogy a korlátlan ideig tartó 100%-os kifizetést választják, vagy a korlátlan 75%-ot és a korlátos megtakarítás kombinációját. Ez nehéz kérdés, mint minden biztosításnál.
4-es pont: pl. erre írtam, hogy kukacoskodás. Nyilván, hogy nincsen konkrét alap ebben a rendszerben. Az "alap" maga az állami garancia. Ez a rendszer is hozzájárult ahhoz, hogy az államadósság elszaladt ebben az időben, mert a befizetések egy részének alapokba történt átcsatornázása miatt hitelből kellett fizetni a nyugdíjak hiányzó részét. A növekvő államadósság pedig egyre nagyobb kamatokkal járt, amit még ma is nyögünk.
Megjegyzésre: Senkit sem fosztottak ki, mert senkit sem ért kár. Visszaállították az eredeti állapotot, mert nem volt jó konstrukció. Nagy félreértés összekeverni a biztosítást egy befektetéssel. A nyugdíj ma biztosítás. Nincs felső korlátja a kifizetésnek. Van aki jobban jár és van aki rosszabbul. Aki egész életében fizeti, de a nyugdíjba vonulás előtt, vagy röviddel utána meghal, az rosszul jár. Aki viszont sokáig él, az vélhetően jobban jár. Az alapot kezelőknek, bankoknak, meg maga volt a paradicsom ez az állapot. Egyébként, aki idős korára félre akar tenni örökölhető, illetve egy összegben felvehető pénzt, az ma is megteheti a nyugdíjszámlára gyűjtéssel, amely befizetéseket ráadásul az állam is adójóváírással támogat.
Összegzésül: egyetlen olyan állítás sem volt írásomban, amit te megcáfoltál volna. Sokan azzal nem számolnak és számoltak - illetve én sem tudtam a belépéskor, mert ezt annyira nem hangoztatták - , hogy a magánrendszerbe való belépéssel az állami nyugdíjkifizetés 25%-al lecsökken. És akkor azzal még nem is számolt senki, hogy mi lesz azokkal, akiknek a magánbefizetéseit kezelő biztosító esetleg csődöt jelent, vagy - ahogyan a tapasztalat megmutatta - még az inflációt követő hozamot sem volt képes (szándékosan, vagy csupán ügyetlenségből ) biztosítani.
Dehogynincs
Dehogynincs csütörtök, 21:59
Előzmény: #78496  SBob
Néhány hamis állításod:
1. A pályakezdőknek kötelező volt belépni. Nekik sem volt mindig kötelező. A pénztártagok kétharmada viszont nem pályakezdőként lépett be. Egy hónappal a nyugdíjba vonulás előtt pedig már semmiképpen nem érte meg belépni.
2. A reálhozam nem a biztosítókra vonatkozik, hanem a pénztártagokra. Függ attól, mikor lépett be a tag és milyen portfoliót választott. Egyébként a pénztártagok kétharmada kapott reálhozamot.
3. Visszalépő? Nem visszalépés volt, hanem áttuszkolás. Ha a pénztártag nem nyilatkozott a maradásról, akkor visszatuszkolták az állami rendszerbe. Hát nem furcsa, hogy egyelőre megtarthatom a feleségemet, a lakásomat meg az autómat anélkül, hogy külön nyilatkoznék erről?
4. A felosztó-kirovó rendszerben nincs semmilyen nyugdíjalap. Befolynak az aktívaktól járulékok és azon melegében ki is fizetik őket a nyugdíjasoknak.
Megjegyzés:
A magánnyugdíjrendszert meg lehetett volna szüntetni kifosztás nélkül is. A pénztártagnál hagyják a pénztári követelését, de időarányosan (neked például a 13 évet beszámítva) csökkentik a leendő nyugdíjakat.
SBob csütörtök, 21:38
Előzmény: #78495  Dehogynincs
Egyébként a többiektől kértem bocsánatot, tőled nem. Te offoltad a topicot, én csak arra reagáltam.
SBob csütörtök, 21:31
Előzmény: #78495  Dehogynincs
Írásod inkább csak a szokásos kukacoskodás, egyetlen konkrétum nélkül. Egyetlen hamis állítást írj  le írásomból, ha tudsz! Horizont pénztárban 2022-ben 869 fő lépett vissza az állami rendszerbe.  A reálkamat a nominális kamat inflációval korrigált értéke, ami megmutatja a pénz vásárlóerejének tényleges növekedését a befektetésen. (ha nem hallottál még erről a fogalomról) Gondolom, hogy a lényeget, a 25%-os csökkentett kifizetést, illetve annak visszaadását te sem tagadod. De, mint semmi sem, ez sem csupán fekete vagy fehér. 
Dehogynincs
Dehogynincs csütörtök, 21:02
Előzmény: #78488  SBob
A magánnyugdíjpénztárak kifosztása ebben a topicban tényleg OFF, de kérésedre megbocsátom az offot.
Hozzászólásodban hemzsegnek a hamis állítások és a nem idevaló vagy nem is létező fogalmak (reálkamat?, visszalépés?, állami nyugdíjalap a felosztó-kirovó rendszerben???).
upgrayeddAKS
upgrayeddAKS csütörtök, 19:48
amúgy tökre megértem a putlerfanokat, komolyan... az ürge zseniális, ritkán hibázik és kompetens... csak sajnos nem a "mi" oldalunkon áll... a világ szélsőségesen erkölcstelen, szétba...rmolt :) és kaotikus, sokszor idióta... jól esik sok embernek, hogy végre lát egy ravasz vezetőt, aki túljár az ellenfelei eszén... sokan úgy gondolják, hogy az ilyen alakokban megvan az erő ahhoz, hogy megváltoztassák ezt az elcseszett világot - épp csak az a baj, hogy az ilyenek pont még jobban szétcseszik... (kicsiben a mi kis hízott cigó kandisznónk is ilyennek tűnik sokaknak, de ahhoz roppant alacsony IQ és/vagy nagyon durva szemellenzős elfogultság kell, hogy a mi disznóólunk kandisznaját bárki is kompetens vezetőnek lássa...)
upgrayeddAKS
upgrayeddAKS csütörtök, 19:11
Előzmény: #78492  Bandita
szerintem 1 szavazat ide vagy oda, az nem számít... bárki szavazhat a maffiózókra, ha agyvérzés, átmeneti / permanens elmezavar :) ...vagy csak szimplán szimpátia, hitvilág stb. alapján oda teszi az x-et... a lényeg, hogy azért min. 2026-ban már látni kellene / illene, hogy mekkora ürülék a fideSS, és függetlenül attól, hogy Putyin kiket tud még megvezetni, azért a hazaáruló pincsije senkit se tudjon átverni, max. a gazdasági analfabétákat, stb.
Bandita csütörtök, 18:57
Előzmény: #78489  upgrayeddAKS
Lacika büszkén szavazott a Fideszre 22-ben.
Remélem megmagyarázza ezt is (magának).
upgrayeddAKS
upgrayeddAKS csütörtök, 18:52
Előzmény: #78480  bigyula
Orosz báb trumpli, csak Putler nem dicsekszik vele. Pedig nem kis teljesítmény az oroszok részéről, hogy 2x is a csicskájuk lett a világ vezető katonai + gazdasági nagyhatalmának vezetője... (nyilván van egy kis sarkítás ezekben, de sajnos ennyire profik az oroszok ebben is... Putyin és Hitler között kompetenciát nézve ég és föld a különbség... sajnos erkölcsileg nem...)
upgrayeddAKS
upgrayeddAKS csütörtök, 18:42
Előzmény: #78488  SBob
Semmi baj. Mondjuk javarészben nagy marhaság volt, de mindegy is, mert teljesen off  :)
upgrayeddAKS
upgrayeddAKS csütörtök, 18:40
Előzmény: #78049  Placi82
"Bezzeg egyes "kiválasztottak" , ha belebuknak a nem eltusolhato korrupcios ügyben azok valahogy,simán  Izraelben kötnek ki......
Ki érti ezt?"
Nincs ebben semmi meglepő. A genetikai hulladék cigóvajda egyetemes nyelvcsapásokkal nyal Kína felé, de Izrael felé is, ha kell*. Fürst úr ugyebár a hazaáruló fideszes cigómaffia alatt menekült ki - de úgy, hogy a hazai cigóbíróságnak kellett volna őt előzetes letartóztatásba helyezni. *megj.: az Orosz Föderáció irányába természetesen erősebben nyal, hiszen elemi érdeke, hogy Putler hasznos palotapincsit lásson benne. Akár Ficótól is hasznosabbat... amúgy Mindenkinek BÚÉK  :)
SBob csütörtök, 18:29
Előzmény: #78485  Dehogynincs
Ebben a kérdésben nincsen igazad. A "kifosztás" akkor történt meg, amikor rábeszélték az embereket, hogy 40 év alatt mindenképpen érdemes belépni. Aki ekkor belépett pl. 20 év munkaviszony után, abban a pillanatban veszítette el a korábbi befizetéseinek 25%-át. Vegyünk egy nem életszerű, de szemléletes példát erre. Ha valaki egy hónappal a nyugdíjba lépése előtt lépett be, akkor egy hónapig fizetett nyugdíjjárulékot megosztva az államiba és a magánba. Majd nyugdíjasként élete végéig megkapta a nyugdíjjáruléki befizetései után a 75%-os állami nyugdíjat, valamint választhatóan felvehette akár egy összegben az egy hónap alatt befizetett járulékot ( és annak hozamait, csökkentve a kb 5%-os működési költséggel ). Magyarul ebben az esetben elbukta a koránni befizetései után járó járadéknak a 25%-át. Ez valamilyen arányban igaz volt mindenkire, aki nem a magánnyugdíj rendszerben kezdett el dolgozni. (nekik egyébként már kötelező volt belépni. Másik probléma volt, hogy amikor megszüntették 13 évnyi működés után, hogy a legtöbb biztosító még a reálkamatot sem tudta hozni, tehát az éves hozam még az éves inflációt sem hozta. Én pl. az egyik legnagyobb biztosítónál voltam, de váltottam egy másik nagy biztosítóra, mert annyira nevetséges hozamot ért el. De a másik sem volt sokkal jobb, így 13 év után én pl. reálhozamot vettem fel (ahol volt, ott kifizették ezt a visszatéréskor), ami kb 50 ezer Ft-ot tett ki. (a legtöbb biztosítónál nem is volt reálhozam). A harmadik probléma pedig a fenntarthatatlansága volt, mert egyre kevesebb pénz áramlott az állami nyugdíjalapba, miközben gyorsan nőtt a nyugdíjasok aránya és a nyugdíjban eltöltött évek száma is (a nyugdíjkorhatár emelés ellenére is) De nem véletlen, hogy az a nagyjából 100 ezer ember, aki kitartott a magánnyugdíjpénztár mellett és eléri a nyugdíj korhatárt, nagy arányban választja a nyugdíjba vonuláskor, hogy visszalép az állami rendszerbe. Ez egy hibás konstrukció volt, amit a bevezetést korábban szorgalmazó IMF is elismert. Nem véletlen, hogy szinte mindenhol gyakorlatilag megszüntették, ahol azt bevezették korábban ( Lengyelország, Szlovákia, Észtország, Bulgária, Horvátország, Macedonia, Lettország, Litvánia stb) Amikor pedig megtörtént a visszalépés, mindenki visszakapta a korábban elvett 25%-ot. Bocsánat az offért.
gazmber csütörtök, 14:11
Előzmény: #78485  Dehogynincs

iziegyizé, természete már sokkal régebben 'kibújt a zsákból'
a hazudozásai, a 'mások tollával ékeskedés' tipikus példája pl. a 'ruszkik haza' 'beszéde', mely kivonuláshoz semmi köze nem volt...
a lopásait pedig már a 'kayaibrahimok, josziftotok' igazolták... basszus már ~30éve!... nekem legalább azóta csak egy becstelen, megvetendő személlyel egyenértékű...'oszt jónapot'...szvsz
Dehogynincs
Dehogynincs csütörtök, 13:52
Előzmény: #78476  tom122
Többször beírtam már, hogy a magánnyugdíjpénztárak kifosztását már nem néztem el neki.
De megértem, hogy vannak hívei. Gyurcsánynak, Medgyessynek, Hornnak, Kádárnak, Rákosinak, Szálasinak és Horthynak is voltak hívei.
andras-80 csütörtök, 13:10
Előzmény: #78474  vigkrisz
Egy ruszkiimádóval kevesebb egy ideig. De még így is van pár. A svájci emigráns végig itt marad, annyira rossz neki Nyugaton. 🤡
Bandita csütörtök, 13:07
Vártam, hátha linkeli valaki:
https://truthsocial.com/@realDonaldTrump/posts/115815648382815071
Most akkor a jóságos Putyin nem mondott teljesen igazat?
Dehogynincs
Dehogynincs csütörtök, 08:50
A kormánymédia az Economistra hivatkozva harsogja, hogy 2026-ban a Fidesz nyeri a választást, most pedig lássuk a valóságot
https://telex.hu/belfold/2025/12/31/a-kormanymedia-az-economistra-hivatkozva-harsogja-hogy-2026-ban-a-fidesz-nyeri-a-valasztast-most-pedig-lassuk-a-valosagot
Megnéztem egy másik felmérést is a telexes cikk linkje nyomán.
The Economist asks:
When will Russia and Ukraine sign or announce an agreement to end the current conflict in Ukraine?
https://www.gjopen.com/questions/4775-when-will-russia-and-ukraine-sign-or-announce-an-agreement-to-end-the-current-conflict-in-ukraine
Russia's war in Ukraine continues, as planning for a second meeting between President Trump and President Putin fell apart (CNN, AP, Deutsche Welle). A signed or announced agreement must be acknowledged by both Russia and Ukraine to count. The Ukrainian government as recognized by the European Union must be party to the agreement to count. An armistice or a ceasefire of indefinite duration would count and must include the whole of Ukraine, including Donbas and Crimea. Time-limited agreements (e.g., 72-hour ceasefire) will not count. The date an agreement will take effect is immaterial.
Possible Answer     Crowd Forecast     Change in last 24 hours     Change in last week     Change in last month
Before 27 February 2026     7.00%     0%     -1.00%     -13.06%
Between 27 February 2026 and 14 June 2026     11.00%     0%     -2.00%     -6.19%
Between 15 June 2026 and 30 September 2026     13.00%     0%     -2.00%     -2.85%
Not before 1 October 2026     69.00%     0%     +5.00%     +22.10%

Topik gazda

sotime
4 2 1

aktív fórumozók

friss hírek További hírek