Topiknyitó: Törölt felhasználó 2022. 01. 25. 09:28

OROSZ-UKRÁN háború  

Kíváncsi vagyok kinek mi a véleménye erről .
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Csakegyolvaso
Csakegyolvaso 2022. 11. 20. 12:51
Előzmény: #25258  Törölt felhasználó
csak azon gondolkozzal el miert erosebb az euro mint a dollar.
Csakegyolvaso
Csakegyolvaso 2022. 11. 20. 12:50
Előzmény: #25258  Törölt felhasználó
akinek ki kene nyitnia a szemet az te vagy....
Törölt felhasználó 2022. 11. 20. 12:48
Előzmény: #25257  Traktoros
Akkor nyisd ki a szemed! 
Traktoros 2022. 11. 20. 12:46
Előzmény: #25256  Törölt felhasználó
Jajj, dehogy mondja. Ne írjál már butaságokat.
Törölt felhasználó 2022. 11. 20. 12:35
Előzmény: #25255  Shortelek
Nézd meg, mit csinál Amerika. 
Egy 330milliós ország akarja megmondani, hogy milyen szabályok vonatkoznak  8 milliárd emberre. 
Shortelek 2022. 11. 20. 12:24
Előzmény: #25250  Sehmet
"Igen, az oroszok fejében mindig is benne volt ez, az "orosz messianizmuson" alapuló birodalmi gondolkodás, amivel már korábban is számolni kellett volna!"
Na itt az idő, hogy leszoktassák őket erről, viszont keményebben kellene, nem 300 évvel ezelőtt élünk, ez az erőszakos törekvés nem fogadható el, tenni kell ellene.
Törölt felhasználó 2022. 11. 20. 12:16
Törölt hozzászólás
Sehmet
Sehmet 2022. 11. 20. 12:10
Előzmény: #25251  Sehmet
... már az igazságosság ...
Sehmet
Sehmet 2022. 11. 20. 12:09
Előzmény: törölt hozzászólás
A jog és igazságosság - a jogfilozófia tárgya, az keresi rá a választ. De ehhez hozzá kell azt is tenni, hogy más az igazságosság meghatározása is erősen szubjektív és relatív. Az egyik egyetem ezen tantárgyát oktató tanszékvezető barátom véleményét ismerve - nagy kérdőjelet írnék erre - is!
Sehmet
Sehmet 2022. 11. 20. 12:04
Előzmény: #25239  rockmaster
Igen, az oroszok fejében mindig is benne volt ez, az "orosz messianizmuson" alapuló birodalmi gondolkodás, amivel már korábban is számolni kellett volna! Ez nem csupán Dosztojevszkij regényeinek lapjain jelenik meg, hanem az orosz nép széles rétegeiben minden kín, szenvedés és önkény ellenére benne él. Ez ideológiai máztól függetlenül végigvonul az orosz történelmen kiirthatatlanul. Ezzel lehetett csak a népet mozgósítani a németek ellen, nem a proletár világforradalommal és az üres elvtársozással… A lényeg pedig az, hogy az oroszok valódi megértése nélkül, és lebecsülésükkel még sohasem sikerült legyőzni őket. Putyin több mint húsz éve, ha hibrid jelleggel, neobonapartistán, a szovjet romantikával ekletikusan keverve ezt ébresztette fel újra az orosz népben. Az alábbi, 2007-es felvételen már egy 1912-ből való hazafias dalt énekelnek, és annak egyik versszakát, hogy tudjuk, mi hajtja őt és őket.
https://youtu.be/3H3XTyPzpps
Törölt felhasználó 2022. 11. 20. 12:00
Törölt hozzászólás
Sehmet
Sehmet 2022. 11. 20. 11:54
Előzmény: #25244  duraczell
Ezzel egyetértek azzal a kiegészítéssel, hogy az ukránok legalább 19 településen a civil lakónegyedekbe telepített katonai bázisokat, ahol a katonák fegyvereket tárolnak, illetve a polgári lakosság közelében használják is azokat. Erről az Amnesty International jelentése is írt, amely szerint ez háborús bűncselekmény, sérti a nemzetközi humanitárius jogot és veszélyezteti a civil lakosság életét, ugyanis Háborúban legitim célpontok lehetnek a kórházak vagy iskolák is, főleg ha ezekben az épületekben fegyvereket tárolnak vagy innen indítanak támadásokat az ellenséges haderő ellen.
Sehmet
Sehmet 2022. 11. 20. 11:48
Előzmény: #25245  Sehmet

Az utolsó előtti mondatot elkapkodtam, ugyanis a háború - Kanti szerinti - megakadályozásával kapcsolatos mondatot így akartam leírni:
Ehhez azonban hozzá kell tenni azt is, hogy a második fejezet három definitív cikkében már a béke három feltételéről ír, mely szerint a hatalmi ágak szétválasztásával létrejövő köztársaságok a közöttük létrejövő békeszerződéssel akadályozhatják meg a háborút, mint fegyveres konfliktust, figyelemmel a hospitalitás jogára is, ami azért Kantnál eléggé korlátozott.
Sehmet
Sehmet 2022. 11. 20. 11:44
Előzmény: #25240  Traktoros
Őt inkább Samuel P. Huntingtonnak hívják. :)
Sehmet
Sehmet 2022. 11. 20. 11:43
Előzmény: törölt hozzászólás
Kant utópisztikus teoretikusként való modern kori megítélésében nagy szerepet játszott Az örök béke című művel, mely cím szatirikus, és Kant is annak szánta, ugyanis ezt a művét a az örök békét valóságos, elérhető célnak tekintő kortársainak, főként az első örökbéke-tervezetet jegyző Abbé Saint-Pierre-nek szánta. Kant szerint örök béke csak a másvilágon, a síron túl létezik, ebben a világban, mint minden ideára, pusztán törekedhetünk rá. Kant a nemzetközi politikai viszonyokat  konfliktusosnak, versengőnek írta le, amelyet a hatalomért folytatott harc jellemez. Az emberi természetben konfliktus és kooperáció egyaránt benne rejlik, míg a természeti állapotban a háború (konfrontáció) a természetes állapot, a békéért (együttműködés) az államoknak tenniük kell. Ehhez azonban hozzá kell tenni azt is, hogy a második fejezet három definitív cikkében már a béke három feltételéről ír, mely szerint a hatalmi ágak szétválasztásával létrejövő köztársaságok a közöttük létrejövő békeszerződéssel akadályozhatják meg, figyelemmel a hospitalitás jogára is, ami azért Kantnál eléggé korlátozott. A definitív cikkek miatt Kantot a nemzetközi politikai viszonyok idealista irányzata előfutárának is tekintik.
duraczell 2022. 11. 20. 11:43
Előzmény: #25226  vigkrisz
Egész ukrajna harctér, a frontvonal meg frontvonal. Én csak azt mondtam, hogy a frontvonalban semmi keresnivalója a civileknek, így azt már ki kellett volna üríteni. Amikor frontvonalban lévő városokban meghalt civilek (és gyerekek) haláláról cikkeznek, akkor azt nehezen tudom megérteni mit kerestek ott. A felelősség ezekben az esetekben szerintem megosztott (nyilván nem 50-50%-ban de nem tudom azt mondani, hogy ne kellett volna a civil lakosság védelmében már onnan evakuálni)
Törölt felhasználó 2022. 11. 20. 11:42
Törölt hozzászólás
duraczell 2022. 11. 20. 11:37
Előzmény: #25222  Traktoros
Igen, használtak grafitbombákat is, de pl. a hidak és ivóvíz hálózat ellen szerintem nem azokat használtak. 
Nem tudom egyébként milyen technológiai feltételi vannak a grafitbombának, de gondolom a légifölény mértéke is befolyásolja a bevethető technológiát. Értem ez alatt, hogy mivel a Jugoban sikeresen megszerezte a légifölényt a NATO,  így volt lehetőség ezeknek a használatára, vagy ugyanúgy fel lehetne szerelni pl. irányított rakétákat is ezzel. Mivel Ukrajnában kvázi nincs egyértelmű légifölénye az oroszoknak, ezért a sikeres bevetést érdekében ezért ezzel nem foglalkoznak, hanem "biztosra" mennek. Egyébként nem hiszem, hogy ilyen humanitárius dolgokkal is szempontok lennének esetükben. Eddig megkímélték az infrastruktúrát, most már eszkalálódott a helyzet és már nem.
És itt nem az, hogy gonosz NATO és szegény oroszok,  hanem csak a kettős mérce ellen. Az emberélet kioltása és a lakosság szenvedtetése szerintem sem indok ideológiai nézeteltérés (sőt nem is igazán tudnék egyértelmű indokot mondani háborúra, általánosítani viszont nem akarok), de olyan világban élünk, amilyenben ....
Találtam egy ilyet, ami a szerbiai légi tevékenység eredményeiről szól. (a moszkva teres cikkeket direkt nem is olvastam :)). 
https://www.mhtt.eu/hadtudomany/2000/2_7.html
rockmaster 2022. 11. 20. 11:36
Még a cselédmédia is ezt mondja:
"Putyin számára a Szovjetunió összeomlása tragédia volt, ahogyan az ország legtöbb polgára számára is."
https://mandiner.hu/cikk/20211212_vlagyimir_putyin_oroszorszag_szovjetunio_kulfold_hiperszonikus_fegyverek
A Szovjetunió visszaállítása kezdődött el!

Topik gazda

sotime
4 2 1

aktív fórumozók

friss hírek További hírek