Topiknyitó: Lorne_Malvo 2020. 05. 25. 21:13

Wizz Air részvényesek topikja  

Üdv!
Azért nyitottam ezt a témát, hogy a Wizz Air részvényesekkel meg tudjuk beszélni az aktualitásokat a vállalattal kapcsolatban.
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Viktor kedd, 17:25
Előzmény: #5339  FeherTibi
Most elsőre úgy néz ki, hogy 850 körüli árnál lehet megint figyelni, hogy végre emelkedik-e. 
De ameddig 4-5% csökken egy átlagos napon a rossz hangulat és/vagy olajár miatt addig nem lehet vele mit kezdeni, nagyon maximum rövid távra.
Pedig igen bíztató részvénynek nézett ki, csak nem számoltunk a narancs emberrel.
FeherTibi kedd, 17:10
Előzmény: #5338  Garajc
ilyen befektetői napok máskor is vannak ?
mennyire hangsulyos ez az esemény ? 
Többet vártam azoktól a hirektől is, miszerint  a Pratt and Whitney AI-t is alkalmaz a problémák megoldására. És mintha gyorsabban haladnának a tervezettnél.  Nem ott kéne tartania a Wizzairnek, hogy a 13-14 fontos ár csak álom. Szerintem Váradi kommunikációja se jó.
Garajc kedd, 16:53
Előzmény: törölt hozzászólás
Nincs semmiféle nyilvános adatbázis, ahol napi/heti szinten lehetne követni a hedge adatokat. Semmelyik légitársaság nem rendelkezik ilyennel. Csak a negyedéves jelentésekből, illetve a cég alkalmi nyilatkozataiból lehet tudni, hogy éppen mi lehet.
.
Szeptember 17.-én befektetői nap lesz Londonban. Innen jöhetnek infók. Valószínűleg újabb célárelőrejelzések is jönni fognak az azt követő napokon, illetve a jövő héten.
dog kedd, 16:30
Törölt hozzászólás
Garajc kedd, 13:38
Bukta Gáborék dumcsiznak a légiközlekedésről és a Wizz-ről is (Wizz rész 1:06:40-től)
.
https://youtu.be/gfkpk2CEzi4
.
U.i.: A videó nagy részében a két műsorvezető elég sokat idétlenkedik, ezért kicsit idegesítő az egészet végighallgatni. Szóval érdemes emiatt pörgetni sokszor a videót!
FeherTibi hétfő, 12:00
Előzmény: #5333  Garajc
Ez alapján a ChatGPT így értékelt :
A Wizz Air 2026. július 29-i fedezeti pozíciója szerintem kifejezetten jó, különösen a mostani magas olaj- és kerozinárak mellett.
A legfontosabb rész az üzemanyag-fedezet. Az F27 Q2–Q4 időszakra a Wizz az üzemanyag-szükséglet 73%-át fedezte le, nagyjából 759–826 dollár/tonna közötti zero-cost collarral. Ez leegyszerűsítve azt jelenti, hogy ha a kerozin ára nagyon magasra emelkedik, akkor a fedezet jelentős részben megvédi a Wizz Airt a további drágulástól.
Például ha a piaci kerozinár kb. 1 590 dollár/tonna lenne, akkor nagyon egyszerűsített számítással:
73% × 826 + 27% × 1 590 ≈ 1 032 dollár/tonna.
Vagyis a teljes üzemanyag-mennyiségre vetített effektív költség hozzávetőleg 1 032 dollár lehetne, nem 1 590 dollár. Ez természetesen csak közelítés, mert a valós elszámolás ennél bonyolultabb, de jól mutatja a fedezet jelentőségét.
Az egész F27 pénzügyi évre a 76%-os fedezet szerintem most nagyon értékes. Ha az olaj és a repülőgép-üzemanyag ára magasan marad, akkor a Wizz Air sokkal kevésbé sérül, mint egy olyan légitársaság, amelynek nincs vagy kevés a fedezete.
Az F28 már kevésbé védett. Ott a teljes éves fedezet csak 23%, bár az első félévre már 39%. Ez azt jelenti, hogy ha a magas üzemanyagárak 2027-be is áthúzódnak, akkor az F28 eredménye sokkal érzékenyebb lehet.
A devizafedezet is kedvező. Az F27 Q2–Q4 időszakra a Wizz az EUR/USD kitettség 69%-át fedezte le kb. 1,1586–1,1945 sávban. Ez azért fontos, mert a Wizz bevételeinek nagy része euróban és más európai valutákban keletkezik, miközben az üzemanyag, a lízingek és sok más költség dollárban van. Ha a dollár erősödik az euróhoz képest, az normál esetben rontja a Wizz eredményét. A hedge ezt a veszteséget csökkenti.
Különösen erősnek tartom a lízingkötelezettség fedezését: a Wizz a 4,6 milliárd dolláros USD lízingkötelezettség 96%-át fedezte, körülbelül 1,13-as átlagos EUR/USD árfolyamon. Ez komoly stabilitást ad a mérlegnek, mert nem hagyja, hogy egy nagy dollárerősödés hirtelen jelentősen megemelje az euróban számított adósságot.
Van azonban hátránya is. Ha a közel-keleti konfliktus gyorsan lezárulna, és például a Brent visszaesne 60–70 dollárra, akkor a Wizz nem élvezné azonnal teljes mértékben az olcsóbb üzemanyag előnyeit, mert a fedezett mennyiségen továbbra is a collar alsó tartománya számítana.
Összességében én így értékelném:
F27 üzemanyag-fedezet: 9/10
F27 devizafedezet: 8,5/10
F28 üzemanyag-fedezet: 7/10
USD lízingfedezet: 9/10
A részvényes szempontjából a legfontosabb üzenet az, hogy a jelenlegi magas olajár sokkal kevésbé veszélyes a Wizz Air F27 eredményére, mint első pillantásra látszik, mert az éves üzemanyagigény 76%-a már fedezett.
Garajc hétfő, 11:47
Előzmény: #5332  Plafon
Egy jó hónapja ez volt a helyzet:
.
As of 29 July 2026, using jet fuel zero-cost collars, Wizz Air has accumulated hedge coverage of 73 per cent of its jet fuel needs for the Q2 to Q4 period at a price of $759/826 per metric tonne (equivalent to 76% hedged for the whole of the fiscal year). For F28 the coverage is 23 per cent at a price of $778/870 per metric tonne, but with cover of 39% for the first half of next year in a range of $776/864. 
.
The EUR/ USD FX coverage stands at 69 per cent for the Q2 to Q4 period at $1.1586/$1.1945 rates (equivalent to 71% hedged for the whole of the fiscal year); for F28 it is at 22 per cent at $1.1720/$1.1985 rates, but with cover of 35% for the first half of the year in a range of $1.18/$1.20. From beginning of F26 the Company has been hedging USD currency exposure on its lease liabilities. As of 30 June 2026, Wizz Air had 96 per cent of $4.6 billion USD lease liability hedged using a blend of USD cash deposits, and cross currency swaps (average EUR/ USD rate of 1.13).
Plafon hétfő, 11:33
Kíváncsi lennék, hogy a Wizz olaj hedge-ek hogy alakultak az utóbbi hónapokban, a júliusi mélyponthoz képest most 50%-kal feljebb van az olajár. Amikor néhány centet keresnek egy utas/repülőjáraton, nagyon nem mindegy, hogy hogy sikerült hedgelniük. Remélem nem nyúltak mellé, és nem vártak még olcsóbb olajra júliusban, különösen a Ryanairhez meg a többi konkurenciához képest nem voltak bénábbak a kötéseik. 
FeherTibi 2026. 09. 11. 13:01
Előzmény: #5330  Fecske
Ja értem, Balasy Zsolt-ra gondolsz. Először Balasy Gyulára gondoltam, aki a politika körül is aktiv volt
Fecske 2026. 09. 11. 12:53
Előzmény: #5329  FeherTibi
Miért ne lenne jó hír? Miért ne lenne népszerű ?  És Balásy mondta, de a HOLD nevében.
FeherTibi 2026. 09. 11. 12:45
Előzmény: #5328  Fecske
Hát ez sajnos nem olyan jó hír, Balásy nem népszerű mostanában. Jobb lett volna, ha Michel O'Leary vásárol 2.5 %-ot
Fecske 2026. 09. 11. 12:26
Egy kis érdekesség. a múltheti "Filippínó hozamemelkedés kakaóval" HOLD alapkezelő Podcast-ben kijelenti  Balásy, hogy a Wizz air 2,5 % -val rendelkeznek.
FeherTibi 2026. 09. 11. 11:01
Most gyenge a papír. De ez nem tart örökké. A Pratt and Whitney hajtómű problémák előbb utóbb megoldódnak. És az iráni háború is véget ér. Remélhetőleg nem újul ki. Szerintem sokkal jobb árfolyam lesz fél - egy éven belül 
FeherTibi 2026. 09. 10. 20:26
Előzmény: #5325  bitKain
Sajnálom. Én még tartom, persze lehet, én is dobom hamarosan-
Nem nagyon van időm mostanában rendeen hireket olvasni, de csalódott vagyok,  nemcsak a Wizzair árfolyama miatt, hanem azért, hogy hova süllyedt a világ, hogy ilyen konfkliktusok vannak, mint ez a két nagy konfliktus. Egy értelmes politikust se látok. Állitom, Afrikában értelmesebb vezetők vannak, mint bármelyik politikus aki a cimlapokon van a háborúkkal kapcsolatban. Miért van az, hogy Dél Amerikában nem háborúznak egymással az országok ? Oké, volt egy Trulijano diktaruta, azt hiszem Boliviában ? Volt Castro, és volt Pinochet. De ekkora háborúk nem voltak.Gyakorlatilag 100 év alatt Európa belesodródik 3 világháborúba (az orosz-ukrán háborút is világ háborúnak tartom, hisz szinte a fél világ benne van...), a jugoszláv polgárháborút hagyja, Spanyol polgárháború, a magyar Vörös és Fehér terror.  Sokkal több ember áldozat, mint Dél Amerikában. Most a régi spanyol hóditás időszakát nem nézem, csak a 20. és 21. századot. Ha kapnék egy jó melót Dél Amerikában, fontolóra vennék egy költözést
bitKain
bitKain 2026. 09. 10. 20:00
Előzmény: #5323  Plafon
Megértem, én is zártam, jó kis bukóban.
Ha nincs A "sárga hajú debil", akkor az év befektetése lett volna. 
Kb. 30%-os pluszból fordultam kb. 15%-os bukóba. 
Plafon 2026. 09. 08. 17:20
Előzmény: #5322  FTL85
En is oldalvizen egy ideje, es igy egeszen nyugodtak a napjaim. Nincs FOMO erzesem sem… lehet, h Iran ra fog jatszani a felidos USA valasztasokra.
FTL85
FTL85 2026. 09. 08. 10:25
Előzmény: #5321  OSZLOPOS
Nekem sem tetszik a szűkülő háromszög, meg a magas olajár, én most teljesen kiszálltam.
OSZLOPOS 2026. 09. 08. 10:14
hát, ez szarul néz ki már átlagárban is.A kerozin ára megy a márciusi áprilisi csúcsra, csak most lassan építkezve, nem felcsapással.Télen is kell nagyon okosnak lenni, szoros költségmenedzsment, leállítás elbocsátás, eladás, és jegy áremelés. Lesz egy ugrás, ha az olajár korrigál le egy nagyobbat, de az eredmények csúfosak lesznek. már alig van részvényem épp ezért.

Topik gazda

Lorne_Malvo
Lorne_Malvo
4 2 4

aktív fórumozók

friss hírek További hírek