csak hova vezet ez a fenyegetés, pánikoltatás? Ez nem áll meg az adott cégeknél! Ennek nem lesz vége sosem, csak ha az egész ország becsődől.. 16 év alatt, az előző kormány köré, alá épült a gazdaság. Mindenkinek volt kapcsolata a kormánnyal így, vagy úgy és így lesz ezután is, ha nem cseszik el! Nem lehet ezeket a cégeket bosszúból likvidálni, mert nem marad, aki vigye a gazdaságot, termeljen! Akit nem piszkálnak, az sem mer továbblépni, még a jelen kormányközeli cégek sem, mert attól fognak félni egy idő után, hogy rálépnek valaki tyúkszemére. Vagy kormányváltás után ők lesznek az elsők..... Szóval az ilyen hozzáállással, csak veszít mindenki. Nem csak a tőzsdén, de itt meg elfogynak a vevők... Ezek a pénzvisszaszerzések "jól hangzanak", de mi lesz utána? Per, per, per, de honnan lesz utána pénz, miből...?
Tökéletesen egyetértek veled. Azt akartam jelezni, hogy egy leminősítés még nem fogja romba dönteji a céget. Nyilván kellemetlen lenne, nekünk részvényeseknek is. Én pont a politikai kockázat miatt pártolnám, ha tisztességesebb távolságba kerülnénk az államtól. Ebbe belefér egy esetleges közvetlen állami tulajdonrész, de ne legyenek olyan pénzügyi kitettségek, mint most. Azért Elon is vehetne mondjuk 10 százalékot. :)
Szerintem a mai záró utáni Forint erősödést tudjuk be annak, hogy a későn ébredő amerikaiak zsákolták a Forintot, hogy a holnapi nyitóban már ott legyenek a 4ig ajánlati könyvében! Vegyétek-vegyétek, nagy forgalommal kell demonstrálni, hogy itt bizony minden rossz szándékú ellenére építkezés zajlik. A jövő építése, ami szépen fog fizetni! A jó mindig győzedelmeskedik, a gonosznak csak egy út van...tessék 4iG-t venni, olcsó!
Egyetertek veled, "ha egy normalis, nemzeti erdekeket nezo kormanyunk van/lenne" - jelen esetben egy betegesen narcisztikus,csak a bosszu altal vezerelt valtozonk van az egyenletben, es igy nehez racionalis sikon gondolkodni.
Miért érkezik mindig a legnagyobb emelkedésben valami negatív hír? A múltor mikor a Rába ralli közepedte ez is kezdett volna emelkedni, akkor MP szólt be facebook videóban. Most meg ez a hitelminősítői felülvizsgálat. De legalább jött volna ez előbb, és utána a műholdas telefon meg Elon Musk.
Köszi! Azt is értem, hogy a leminősítés nem sok vizet zavar, de azért ha majd drágábban kapnak hitelt az mégis csak szar. Úgy gondolom, hogy 1 normális kormánynak a célja az, hogy a hazai cégek minél jobban érvényesüljenek a világban!!! Amelyik kormány nem ezért dolgozik az nem lesz hosszú életű. A nagy kérdés, hogy a mai minősítési bejelentés után, gyorsítanak-e a megegyezés felé? (4IG nyilatkozta, "hogy mindenben együttműködnek a kormánnyal!") Ha nem 10e dolgozói család + sok alvállalkozó, beszállító és rengeteg részvényes fogja a kormányt elmarasztalni. Később majd jönnek a későn ébredők akik majd rájönnek, hogy hova vezet ha hazai cégeket tesznek tönkre, vagy csak hoznak hátrányos helyzetbe. Sokan majd később rájönnek, hogy "gyarmat" leszünk, vagyunk ha minden külföldi és a jó hazai sem kellett. Szerintem a Tiszánál is van több szakértő akik tudják, hogy a 4IG most komoly kiugrási pont lehet itthon és nem akadályozni, hanem támogatni kell. Lehet MP is ilyen, de eddig a NER támadása volt neki kifizetődő és ebből remélt hasznot. Most itt az idő a változtatásra minimum a 4IGnél. Volt részvénye, mert komoly jövőt látott bele a cégbe. Ja és csak 4IG részvénye volt. Nem is kevés és sokat nyert. Most ideje, hogy az országot is nézze és mindenki is nyerjen :D
Értem én, csak nézd meg, hogy a portfolió is hogy vezeti fel a hírekben... Újabb riogatás, ami már nem hiányzik sehol. Kezd uncsi lenni, "már az egész ország erről szól".
Egyébként érdemes egy szöveget egyben értelmezni, mert amúgy pénzügyileg pozitív, amit írnak. Illetve a végén szerepel, hogy egy esetleges leminősítés nem fogja az MNB kötvények gyorsított visszafizetését okozni, mert két fokozattal most is jobb a minősítés.
A kötvény kibocsátáshiz Fitch és Moody's minősítés készül, hiszen a JP Morgan jegyzi le valószínűleg. Nyilván a kockázat itt is fennállhat a gyengébb minősítésre, de mindenesetre az nem Scope értékelés lesz.
..csak az elejét idéztem, de ami nem tetszik benne, a felvezetés! Esetleges leminősítés céljából! Ez azért sokat sejtet, ha már így állnak hozzá, de az eredményig ne ítélkezzünk!
"A Scope felülvizsgálja a 4iG minősítését egy esetleges leminősítés céljából."
Na most a nagy kérdés, hogy ez jó a kormánynak? Ország egyik legnagyobb cége, ami hazai kezekben van a kormány miatt lehet leminősítésre vár? 10e ember dolgozik a cégnél. A kormány befektetése, cége, ami eddig jól hozott, mert komoly árfolyam nyeresége van, most a kormány miatt ha leminősítik magasabb kamatokkal kaphat majd hitelt. Ez miért lenne jó a jelenlegi kormánynak? Miért jó, ha majd a saját cége kisebb nyereséget hoz, mert magasabb kamatokat fizet a hiteleire? Pont a telekommunikációs üzletág szeretne 1milliárd EUR kötvényt kibocsátani októberben. Ebben a kormány 38%-os tulajdonos. Miért jó nekik ha magasabb kamatokkal jegyzik le a kötvényeket? Ha jól értem majd a vizsgálódás után jönnek ki a minősítéssel. MPnek kéne 1 félig hátraarcot csinálnia a 4IGtől. Ha leminősítik a céget, az a kormány miatt lesz! Ha majd csillapodnak a kedélyek, nehéz lesz megmagyarázniuk, miért volt jó a kormánynak, hogy 1 hazai cég, amiben tulajdonosok drágábban tudjon piacról hiteleket felvenni. 1 paraszt hasonlat. Normális az a paraszt, aki a saját lovát mérgezi??? Még a dakota indiánok is tudták, hogy azt a lovat kell hajtani, amelyik húz és a 4IG most nagyon "húz". (Fejlődik, növekedik, akvirál, kapcsolatokat épít, Magyarországra új technológiákat hoz, embereket vesz fel, adót fizet, alvállalkozókat, beszállítókat tart el, jövőt épít, reklámokat fizet, szponzorál, stb.) Hány ilyen hazai cég van??? Szerintem egy sem. Remélem nem mindenki hülye, mert a beteg Ruff Bálint tönkretenne mindent. Ettől a hírtől nem kell beszarni, mert lehet az izmozás része. Ha leminősítik is kapnak hitelt, csak kicsit magasabban és majd 1 év múlva meg újra felminősíthetik.
"A 4iG nemrégiben bejelentett 2026 első féléves eredményei nagyjából összhangban vannak a Scope várakozásaival, és továbbra is stabil működési teljesítményt tükröznek. A csoport 409,4 milliárd forintos árbevételről számolt be, ami körülbelül 17%-os növekedést jelent éves szinten, elsősorban az űr- és védelmi szegmensben 2025 végén és 2026 elején végrehajtott felvásárlások konszolidációjának, valamint a telekommunikációs és IT üzletágak folyamatos növekedésének köszönhetően." . "A 4iG által a Magyar Nemzeti Bank Növekedési Kötvényprogramja keretében kibocsátott elsőbbségi, fedezetlen kötvények olyan kikötést tartalmaznak, amely előírja a fennálló nominális adósságösszeg gyorsított visszafizetését, amennyiben a kötvény adósságbesorolása több mint két évig B+ alatt marad (türelmi időszak), vagy CCC-re (vagy az alá) csökken. A türelmi időszak megkezdéséhez szükséges minősítési mozgástér továbbra is két fokozattal magasabb a BB- minősítés megerősítését követően az elsőbbségi, fedezetlen adósság esetében."
4IG Nyrt reszvenyesek.
Moderacio alatt lesz.