Bocsánat, csak mégegyszer a tulajdonosi szerkezetről.Csak a tisztánlátás
végett a 4iG tulajdonosi szerkezete:
1. Jászai
Gellért (befektetési társaságokon és magántőkealapokon keresztül): ~ 52,7% – többségi tulajdonos, aki a
vállalat irányítási jogait is gyakorolja. 2. Rheinmetall
AG: 25,12% – stratégiai partner, amely a védelmi és űripari szegmensekben
működik együtt a cégcsoporttal. 3. Saját
részvény és MRP Szervezet: ~ 2,87%. 4. Közkézhányad:
~ 19,3% – a tőzsdén szabadon kereskedhető részvények aránya (a nemzetközi
intézményi befektetőket is beleértve). Az 1-es pont tovább osztódik,
mégpedig a 4iG Nyrt. egymással
összehangoltan fellépő meghatározó tulajdonosai az
a. IG COM Magántőkealap (38,93 százalék),
b. a KZF Vagyonkezelő Zrt. (12,12 százalék) és
c. az IG Tech Invest (1,7 százalék) együttesen
többséget adó befektetői köre.
Ez
így együtt 52,75% - ez az irányító többség. A legnagyobb tulajdonosi rész az IG
COM Magántőkealap, amibe az állam az N7 révén nagy összeget tett bele, csak azt
nem értem miért hívják MAGÁNTŐKE alapnak, amikor nem kevés ÁLLAMI PÉNZ van benne.
(Odaadta a pénzt az állam Jászainak, hogy vedd meg az N7 75%-át? De akkor ez
nem magánpénz és nem magánalap! Itt
vagyunk becsapva? A
lényeg az, hogy akár Jászai Gellért, akár az állam tett bele pénzt, a
tulajdonosi jogokat Jászai Gellért százszázalékos tulajdonában levő Ikon
Befektetési Alapkezelő gyakorolja (ezt meg hogy?). Azt nem lehet tudni, hogy a
tulajdonosi jogokat gyakorló Ikon Befektetési Alapkezelőnek mekkora a tulajdonosi
hányada? Mert valamennyi tulajdonrésze biztosan neki is van! Szerintem ezt
jobban nem is tudták volna összekeverni!
Reggel betettem 1816/1811/1809/1803-ra vételeket, de nem nagyon akarják odaadni annyiért! Ma valamiért nem játszanak piros naposat! Ezt akár pozitívumként is nézhetjük.
Nos nekem fenntartásaim vannak a Telex cikkeivel kapcsolatban, sokszor bizonyosadott már be, hogy torzítják a valóságot. De támadni az előző kormányt, miközben a befektetett pénz többszörös hasznot hozott, enyhén szólva is nonszensz.
A 4iG Csoport 2026. első negyedéves jelentése alapján a nettó adósság/EBITDA mutató 3,6x-re emelkedett az űr- és védelmi ipari akvizíciókhoz kapcsolódó új kötvénykibocsátások miatt A 69,3 milliárd forintos negyedéves EBITDA mellett a vállalatcsoport egy akár 1 milliárd eurós nemzetközi kötvénykibocsátással tervezi a korábbi távközlési hitelek refinanszírozását. Teljesen mást olvasunk a sorok közt, mégis elmondható, hogy mindketten az igazat olvassuk ki a sorok közt... de a kérdésre még nem kaptunk választ
Én is olvasok a sorok között: "A 4iG érvelhet azzal, hogy nincs itt semmi látnivaló, az állam remek befektetést csinált, hiszen 2021-ben 670 forintos árfolyamon szállt be, most egy nagyobb (a választás környékére datálható) esés után is 2300 forint körül van az árfolyam. Akkor 88 milliárd forint volt a cég tőkeértéke (kapitalizációja), most 675 milliárd forint, a saját tőke közben 25-szörösére nőtt, az árbevétel 8-szorosára, igaz, közben az adósságállomány is a 2,5-szerese lett."
hát ha neked ez a befektetői bizalmat erősítő, konstruktív megnyilatkozás volt, akkor nagyon eltérő az elképzelésünk a befektetői bizalom erősítésének kommunikációs mintázatairól...
na ezért mondtam, hogy tudni kell olvasni a sorok közt... halkan jegyzem meg,hogy önmagában már az brutális állami dotáció, hogy egy magántőkealap irgalmatlan mennyiségű pénzt fektetett be 4ig részvényekbe... ugyebár...
4IG Nyrt reszvenyesek.
Moderacio alatt lesz.