Topiknyitó: pomperj 2018. 02. 27. 07:28

Financial Forecasts  

Azsia: mersekelt optimizmus
cimu topic folytatasa. Minden fenti temaba vago hozzaszolast szivesen latunk.
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
pomperj
pomperj 2026. 07. 12. 10:01
Előzmény: #141507  Boole
1)Lithium, LAC
Tavaly nyaron volt a lithiun ara a melyponton, 60 CNY/kg szinten. Azota szepen emelkedett, most 
155 CNY, ez baratsagos 150% emelkedes. A chart alapjan is vilagos, hogy most egy korrekcioban van,
de nem hinnem, hogy 135 CNY  ala esne; valahol a 135-155 kozott lesz a korrekcio vege.
Vagy mar meg is van 145 melyponton, junius vegen. Es elindulasban van/lesz wave(3), joval feljebbre. 
.
https://imgur.com/a/lwFpMmw
.
A lithium ar, es a lithium-termelok  arfolyama kozotti osszefuggest ez a juniusi chart  mutatta:
.
https://imgur.com/a/Herict6

Most ALB es SQM, a ket legnagyobb lithium-vanyasz chartja a korrekcioja vegehez kozeledik
.
https://imgur.com/a/AxGrmts
.
2)LAC talan a legbiztosabb es legjobb lithium play potecial.  A mostani WXYXZ korrekcio nagyon a vege
fele jar, es itt 3.00 - 2.50  savban lesz a melypont. AMikor elindul fel, az elso hatarozott bullos signal 
a 6.00 csucs fole kitores lesz.
.
https://imgur.com/a/Es5yg7V ;
Borisz 2026. 07. 12. 09:45
Előzmény: #141517  szieszta
LAC két év múlva kezdhet termelni.
További új bányák jelenleg nem látszanak. 
Egy bányanyitás több év.
A lítium újrahasznosítása viszont értékes szempont, az lassacskán, idővel valóban módosíthatja a kereslet/kínálat viszonyát - bár valszeg az is években mérhető, hogy az újrahasznosítás nagy stílben működjék.
A villanyautókázás viszont várhatóan a következő két év során most már hatalmasan felfut.
És én még egy szempontot behoznék: villanykamionozás. Szerintem abban (is) hatalmas potenciális lítium keresletre lehet számítani egy-két éven belül.
Nandi 2026. 07. 12. 09:44
Az optimisták világképébe érdemes behozni azt a tényt, hogy a pozíciók mögötti hitelállomány ATH-n van. Ha Mr. Margin Call elkezd telefonálni, akkor bizony ott dobni kell mindent.  Nincs elképzelésem, hogy ez a hatalmas hitelállomány hogyan tudna "békésen" leépülni. A nagy kérdés mikor...
szieszta 2026. 07. 12. 09:33
Előzmény: #141512  Borisz

A LAC éppen akkor kezdett lefele vánszorogni, mikor olvastam, hogy Kínában a legnagyobb kitermelő jó úton halad a kitermelés újra indításában. Mert valami engedélyt elvettek tőlük, azért álltak le, nem valami katasztrófa miatt.
Még egy hónappal ezelőtt az volt az optimizmus alapja, hogy hihetetlen mennyiségű lítium fog kelleni az áram tárolására a megújulóknál, mert az EV nél nem fogy annyi. Tegnap az AI azt írta, arra viszont tökéletes a nátriumos, mert ott nem baj, ha nehezebb, ha töredékéért előállítható.
Egy egyetemi tanárral beszélgettem, aki azt mondta, egyre több akksi vár az újrahasznosításra és  a lítiumot könnyű ezekből kinyerni. Ráadásul az új akksikba is egyre kevesebb kell.
Egy egy elemzésből az jön ki, hogy a lítium nem is annyira ritka, óriási lelőhelyek vannak, csak eddig nem keresték.
Mi lesz a lítium árával, ha a LAC is elkezd termelni és elárasztják a piacot?
Törölt felhasználó 2026. 07. 12. 09:27
Előzmény: #141515  N0MAD
hat folyamat kell olvasni a topikot    nem csak a vetelt az eladast is be szoktak irni   cirka 2018 ota olvasgatok bele az itteniekbe    Jani bá velemenyet ketszer kertem eddig ki a sok ev alatt    hat igaza lett mindkettobe        na de itt nem akarok irogatni   
N0MAD 2026. 07. 12. 09:15
Előzmény: #141514  Törölt felhasználó
ez elég szubjektív, ha 80%ban jó tippek vannak de te a 20%ra ugrasz rá azt fogod érezni hogy itt csak szar tippek vannak :D
(nem is beszélve arról hogy mi az időtáv? Ha beleugrasz, esésben eladod akkor bukta, ha meg valaki tartotta és rakéta akkor jó tipp volt :D )
Törölt felhasználó 2026. 07. 12. 09:11
Előzmény: #141508  szieszta
ha 60-80%-ba jo tippeket kapsz itt akkor nagyonis megeros az itteniek tippjeit olvasni     50% alatt nem :)
Borisz 2026. 07. 12. 09:07
Előzmény: #141511  N0MAD
Én egy-két szájbarágós tanító bácsit jól el tudnék viselni, mert nagyon tanulatlan vagyok. 
De persze tökéletesen igazad van. Egyrészt nem várható el senkitől, hogy erre áldozza az idejét meg az energiáját, másrészt pedig valóban a kereskedést meg "mindenki ahogy".
Borisz 2026. 07. 12. 09:03
Előzmény: #141509  Firekiller
Szerintem a BYD kínai bányájának újranyitásától megrettent a piac. Átmeneti mélypont lehet, a lítiumra várhatóan erősen nőni fog a globális kereslet, a kínálat viszont érdemben nem fog tovább növekedni. Szerintem most pont jó bővítési alkalom van lítiumos ETF-re.
N0MAD 2026. 07. 12. 09:02
Előzmény: #141508  szieszta
esetleg mert ez nem könyvelőfórum hogy mindenki mindent beírjon, csak ami épp kikivánkozik. Az meg valószinűleg a nagy nyerő/bukó, már ha összegben/százalékban is akkora hogy érinti az illető ingerküszöbét.
Mit vársz, oktatóanyagot vagy jövedelembevallást?
Tippeket lehet gyűjteni, aztán mindenki ahogy.
Borisz 2026. 07. 12. 08:58

LAC-ról igyekszem töpfelől is informálódni. Például a fórum posztokból. 
De most megkérdeztem a gúgli AI-t is:
Lithium americas corp rövid, fél-egyéves kilátásairól állnak-e rendelkezésre adatok, becslések, célárak, kockázatelemzeések? Szeretnék egy helyzetképet a kilátásokkal.
A Lithium Americas Corp. (LAC) rövid távú, fél-egyéves kilátásai alapvetően semlegesek, de magas növekedési potenciállal és jelentős kockázatokkal terheltek. Mivel a vállalat jelenleg még nem termel bevételt, a részvényárfolyamot a nevadai Thacker Pass projekt építési mérföldkövei, az inflációs és vámtarifás költségnyomás, valamint a globális lítiumpiac áralakulása mozgatja. [1, 2, 3, 4, 5, 6]
Elemzői célárak és konszenzus (12 hónapos időtáv)A Wall Street-i és globális elemzők többsége jelenleg kiváró állásponton van.
  • Konszenzusos ajánlás: Tartás (Hold). Az intézményi elemzők többsége (pl. a Goldman Sachs és a Scotiabank) semleges minősítést tart fenn. [1, 2, 3, 4]
  • Aktuális árfolyam: ~3,32 – 3,58 USD között mozog (2026. júliusi adatok alapján). [1, 2]
  • Átlagos célár: ~5,80 – 6,33 USD. Ez a jelenlegi szintről jelentős, 60–75%-os felértékelődési potenciált jelez. [1, 2, 3, 4]
  • Célár-sáv:
    • Legoptimistább (High): 7,94 – 10,00 USD (ha a lítiumárak gyorsan pattannak vissza).
    • Legkonzervatívabb (Low): 3,51 – 4,50 USD (további projektcsúszások vagy tőkehígítás esetén). [1, 2, 3]
Rövid távú katalizátorok: Mire kell figyelni a következő 6-12 hónapban?
  • A Thacker Pass építési fázisai: A projekt mérnöki tervezése már több mint 95%-ban kész. A következő fél év kulcsfontosságú mérföldköve, hogy 2026 harmadik negyedévére (Q3) befejezzék a főbb betonozási munkálatokat, és 2026 negyedik negyedévében (Q4) megkezdődjön az egyes részlegek korai üzembe helyezése (early commissioning). [1, 2]
  • Költségtervek felülvizsgálata: A cég 2026-ra 1,3–1,6 milliárd dolláros tőkeberuházási (CAPEX) keretet határozott meg. Ugyanakkor a menedzsment jelezte, hogy az új amerikai vámtarifák és az infláció miatt 80–120 millió dolláros extra költségkitettséggel számolnak, aminek a nagy része idén realizálódik. Az erről érkező friss jelentések erősen rángathatják az árfolyamot. [1, 2, 3]
  • Gyorsjelentések: A legközelebbi pénzügyi jelentés 2026. augusztus közepén várható. Mivel bevétel még nincs, a piac a készpénzfelhasználás (cash burn) ütemére és az EPS-várakozások javulására fog fókuszálni. [1, 2, 3]
  • Kockázatelemzés: A legfőbb veszélyek a kisbefektetők számára
    • Készpénz-égetés és tőkehígítás veszélye: Bár a vállalat jelentős likviditással (mintegy 1,2 milliárd dollár készpénzzel) rendelkezik, a teljes első fázis kiépítése óriási összegeket emészt fel. Ha a költségek elszállnak, fennáll a veszélye, hogy a cég újabb részvénykibocsátásokkal hígítja a meglévő részvényesek tulajdonrészét. [1, 2, 3, 4]
    • A finanszírozási struktúra elsőbbsége: A projekt finanszírozásában az amerikai Energiaügyi Minisztérium (DOE) 2,23 milliárdos hitele és a General Motors (GM) stratégiai befektetése dominál. Elemzők figyelmeztetnek (pl. a Seeking Alpha elemzései), hogy a többlépcsős finanszírozási struktúra, a kormányzati opciók (warrants) és a GM felvásárlási jogai miatt a hitelezők és stratégiai partnerek prioritást élveznek a lakossági kisbefektetőkkel szemben. [1, 2]
    • A kitermelés távoli indulása: Fontos tudatosítani, hogy a Thacker Pass mechanikai készre jelentését 2027 végére tervezik, a tényleges termelés felfuttatása pedig csak 2028-ban indul el. A következő 12 hónapban a cég még teljesen kiszolgáltatott marad a makrogazdasági hangulatnak és a nyersanyagpiaci spekulációnak. [1, 2, 3]
    Összegzés: Kinek ajánlott most a részvény?A Lithium Americas jelenleg egy tisztán spekulatív, hosszú távú növekedési sztori, amelynek a fél-egyéves időtávja tele lesz volatilitással. Ha az építkezés tartja a 2026 végi menetrendet és nem történik drasztikus költségtúllépés, a részvényben komoly felpattanási potenciál van a jelenlegi nyomott árszintekről. Ha viszont az infláció vagy a vámtarifák megfojtják a büdzsét, az árfolyam oldalazhat vagy tovább gyengülhet. [1, 2, 3, 4, 5, 6]
    Firekiller
    Firekiller 2026. 07. 12. 08:47
    ha a litium ilyen szuper, akkor miert döglődik a litium and battery etf-em? ... 🥴
    szieszta 2026. 07. 12. 08:39
    Előzmény: #141507  Boole

Újra leírom, nem téged akarlak számonkérni, mert már én is többször észrevettem, hogy a megjósolt ár előtt eladtad. Sőt volt olyan, mikor beírtad, vettél RIG-et, este meg eladtad szép nyerővel. Megnéztem a mozgását és nem jött ki nekem a nyerő, mert a RIG aznap csak lefele ment. Aztán kiderült, hogy  a korábban vett RIG-gel együtt jött ki  a pluszos üzlet.
    Mivel ebben  a topikban általában a nagy nyerők és sikeres üzletek vannak megemlítve, ilyen amatőröknek, mint én olyan érzése van , ezek tuti tippek, mindenkinek van otthon jövőbe látó gömbje. Aztán jön egy mérgelődő bírás, hogy jópár részvénybe nyakig be vagyok szorulva és akkor megnyugodhatok, hogy nem a memóriám mondott csődöt, hanem nincs minden megosztva a topikban. Mivel minden nap olvasom és próbálok tanulni, de ha egy egy tananyag kimarad, akkor nincs mire építeni.
    Boole 2026. 07. 12. 01:12
    Előzmény: #141505  szieszta
    A LAC-ot 2,5 USD körül jeleztem, hogy a forgalmi adatok alapján az látszik, hogy kiszívják a papírt és ezért felhalmoztam. Felment 10,5 USD-re. Miről beszélünk. Mindenki eladhatta volna, ha akarja. Az MSTR-ben is már kétszer a longos kört lezártam. Mindent nem fogok beírni, mert nincs rá időm. Rám a beszállót és a kiszállót alapítani nem tanácsolom, mert én simán átforgatom 2 perc alatt a teljes portfóliómat és megyek az utamra. 32 éve kereskedek. János kötvénypiaci tudását sem nagyon lehet überelni. Szerintem olyan beírást ide betenni, amely arról szól, hogy valaki mit írt ide és az nem mindig jön be, vagy sokszor nem jön be, ennek nem látom az értelmét. Mindenki azt csinál, amit akar. Ha valaki jó tippet és megjátszom, annak örülök, ha nem jön be, akkor tanulok belőle. Évekkel ezelőtt kiszámoltam, hogy 3-7 év alatt a LAC felmehet 35 USD-ig, erre fél év alatt megfutotta. Az FCX-et annak idején kiszámoltam, hogy 5 USD-ig beeshet és nagy vétel lehet. Hajszálra oda ment le. De nagyon sokat is mellélőttem. Hát ez ilyen szakma. Hamar észreveszem sokszor, de nincs időm várni. A PLTR-re sokat vártam, de mielőtt komolyan elszaladt volna, kiszálltam belőle. A NIO-t ott néztem 1 USD-n és majdnem oline-t tétet tettem és a feleségem mondta, hogy indulnunk kell valahová, utána meg elfelejtettem vele foglalkozni, amikor eszembe jutott, hogy volt az a papír, akkor meg 60 USD felett járt. 1000 ilyet tudnék mondani. Tökig elemeztem egy aranybánya céget, hogy legalább 5x pénz lesz benne, erre 38,2%-ot hozott, mert felvásárolták. A RIG sztori még várat magára, nem kell azt leírni. Hosszú...
    szieszta 2026. 07. 11. 23:23
    Előzmény: #141504  kozi723

Semmi képen nem akarlak róla lebeszélni, hiszen nem is értek hozzá.
    Korábban írtam, hogy a RIG et sem fogod 6-nál eladni, mert ha elindul, újra meg fog jönni  a bizalom.
    Én ezért nem spekulálok, mert én is ezt tenném.
    Amikor a LAC nál azt olvastam, ha elesik a 6 dolláros szint, már elég nagy a baj, aztán elesett és jött a következő támasz, aztán a következő. stb, stb. Korábban írták, hogy 4 alá  ár biztosan nem megy.
    Nagyon hasonló volt, mint mikor az egyik barátom opus részvényt vett 800 forinton. Mindig vigasztalta magát, hogy 700 alá, 600 alá, 500 alá, 400 alá nem mehet, aztán 300-nál eladta. Gyakorlatilag rá ment a házassága, mert a kiszemelt ingatlanra félretett pénz forgatta meg, csak míg a forgatásban a pénz folyamatosan kopott, az ingatlan ára meg repült. Emiatt csak úgy tudták megvenni, hogy ők is és a szülei is vettek fel hitel, majd a felújításra már semmilyen megtakarításuk, hitelkeretük nem marad. Amikor a fizetés előtt maradt egy két ezres, abból toldozgatták, festegették.
    szieszta 2026. 07. 11. 23:05
    Előzmény: #141503  Boole

Én nagyon becsüllek és tisztellek és nagyságrendileg többet tettél le az asztalra, mint én a befektetések terén, ezt nem is vitatom. Ráadásul én nem is értek ennyire a pénz és vagyon forgatásához.
    A baj azzal van, hogy amit elolvasok, arra elég sokáig emlékszem és volt itt elég sok olyan elemzés, ami nem igazán jött be.
    Sajnos, vagy nem sajnos az FF topik nagyon pörög, így szinte lehetetlen visszakeresni a korábbi jóslatokat, de egy egy re elég pontosan emlékszem. A bitcoinban is volt 240 ezerre mutató grafikonod, ami már nem teljesült.
    Pontosan tudom, hogy a tőzsdei jóslatok nem szentírás, csak valószínűség és ezt te diverzifikálással nagyon jól kezeled. Csak szegény Rray barátunk meg eszerint teszi meg tétjeit, pedig nagyon jó érzékkel maga is beletalál egy egy rallyba.
    Ezért egy kicsi félrevezető ez a LAC rajongás.
    Nem személyeskedni akarok, hasonlóan látom János RIG gel való kapcsolatát.
    Nektek ez játszó pack, de valaki nagyobb téttel bizakodik.
    Azt is tudom, mindenki a maga szerencséjének a kovácsa, az itt leírtak csak saját véleményt tükröznek, garancia nélkül.
    kozi723
    kozi723 2026. 07. 11. 23:00
    Előzmény: #141502  szieszta
    Barmennyire is meglepo sejtettem, hogy elfogult. :) Azert remelem abban megegyezhetunk, hogy nem Boole vagy barki mas miatt veszek LAC-ot. Valaki szerint kuka, valaki szerint pedig egy sikeres projekt les. Rovid idon belul kiderul, hogy kinek lesz igaza. Sok sikert.  
    Boole 2026. 07. 11. 22:42
    Előzmény: #141502  szieszta
    Ez nem volt szép. :)
    szieszta 2026. 07. 11. 22:37
    Előzmény: #141490  kozi723

Azt azért tudni kell, hogy Boole barátunk elég nagy LAC tulaj, ezért van egy kis elfogultsága ezen a téren.
    Ha  a MI nak úgy teszi fel a kérdést, hogy tükröm tükröm mondd meg nékem, ugye emelkedni fog a LAC mert szeretném, ha felfele száguldana,......akkor olyan választ is kap.
    Boole 2026. 07. 11. 22:26
    Előzmény: #141500  Boole
    Nézzük az AI mit ír az alábbi 141500 rövid összefoglalóról:                                                          
    Alapvetően egyetértek az írás gondolatmenetével és főbb következtetéseivel, mert a fizikai és kémiai realitásokat tükrözi. A szövegben szereplő állítások és számadatok technológiailag pontosak és megalapozottak. Az alábbiakban pontról pontra megnézzük, miért állja meg a helyét a szöveg, és hol érdemes egy árnyalatnyi finomítást tenni.
    1. Energiasűrűség és számadatok (Wh/kg)Nátrium-ion (Na-ion): A leírt ~150 Wh/kg teljesen reális. A jelenleg tömeggyártásban lévő nátriumcellák (pl. a CATL vagy a HiNa Battery termékei) pontosan a 140–160 Wh/kg közötti tartományban mozognak.Lítium-ion (Li-ion): A "jóval 200 Wh/kg felett" állítás szintén igaz. A mobiltelefonokban és nagy hatótávolságú EV-kben használt NMC (nikkel-mangán-kobalt) cellák 250–300 Wh/kg között teljesítenek. (Az olcsóbb LFP/lítium-vasfoszfát cellák közelebb vannak a 160–190 Wh/kg-hoz).QuantumScape (QS QE5): A szilárdtest-akkumulátoros (Solid-State) fejlesztések, mint a QuantumScape QE5 cellái, valóban átlépik a 300 Wh/kg, sőt a 350 Wh/kg-os határt is.
    2. A nátrium fizikai korlátai: Súly és térfogatA szöveg kémiai alapvetése tűpontos:A nátrium ($Na$) atomtömege durván háromszorosa a lítiuménak ($Li$), és az ionsugara (így a térfogata is) lényegesen nagyobb.Ez azt jelenti, hogy még a legoptimálisabb elektróda-kialakítás mellett is a nátrium-ion akkumulátorok rendszerszinten mindig nehezebbek és nagyobbak lesznek azonos kapacitás mellett, mint a lítiumalapúak.
    3. Piaci pozicionálás (Mobil vs. Helyhez kötött)Ahol nem fog működni: Repülő taxiknál (eVTOL), drónoknál, prémium vagy nagy hatótávolságú elektromos autóknál és katonai eszközöknél a súly a legnagyobb ellenség. Itt a nátrium valóban esélytelen a lítiummal (különösen a szilárdtest-lítiummal) szemben.Ahol tarolhat: A helyhez kötött energiatárolókban (hálózati akkutelepek, napelemparkok pufferei), ahol a súly és a méret nem számít, viszont a filléres előállítási költség és a biztonság (nem hajlamos a termikus kifutásra) a legfontosabb.Kis EV autók: Ahogy a szöveg is írja, a városi kisautókban (pl. Kínában már futó BYD Seagull egyes verziói vagy a JMEV EV3) kiváló alternatíva a nátrium, mivel olcsó, és a városi ingázáshoz nem kell 500+ km-es hatótáv.
    4. Gazdasági hatás (A lítium ára)Ez az írás legértékesebb meglátása. A nátrium-ion technológia legnagyobb érdeme nem az, hogy leigázza a lítiumot, hanem az, hogy árplafont szab neki.Mivel a nátrium (konyhasó) szinte korlátlanul és fillérekért áll rendelkezésre globalizációs és geopolitikai kockázatok nélkül, ha a lítium ára a jövőben a szűkös kínálat miatt kilőne, a piac azonnal átáll a nátriumra ott, ahol csak lehet (helyhez kötött tárolók, kisautók). Ez a keresletcsökkenés automatikusan visszanyomja és stabilizálja a lítium árát, pont ahogy a szöveg jósolja.
    ÖsszegzésAz írás teljesen korrekt. Nem esik abba a hibába, hogy "csodatechnológiaként" állítsa be a nátriumot, amely mindent kivált, de nem is becsüli le. Reálisan látja a fizikai korlátokat és a technológia valódi értékét: a gazdasági stabilizáló szerepet és a piaci szegmentációt.

Topik gazda

pomperj
    pomperj
    3 5 5

aktív fórumozók

friss hírek További hírek