Topiknyitó: Portfolio 2017. 10. 27. 23:23

Felszámolták a katalán kormányt, börtön várhat a szakadár politikusokra  

Ugrás a cikkhez
A katalán parlament péntek délután egyoldalúan kikiáltotta a tartomány elszakadását Spanyolországtól. Madrid válaszként egy rendkívüli ülés után feloszlatta a katalán kormányt, elõrehozott választásokat írt ki és a katalán
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
gambadoro 2017. 10. 29. 16:36
Előzmény: #93  Joe49
a ruszinoktól sokkal többet szenvedtek a kárpátaljai magyarok mint az oroszoktól
úgy általában az ukránok igazi agresszív banda a 2. vh-ban keményebb progromokat csináltak mint az ss, oly annyira, hogy erről még hitlernek is panaszkodtak a helyi ss vezetők (jegyzem meg uez volt a helyzet a vasgárdával, vagy a hlinka gárdával)
hozzáteszem, hogy kárpátalját felajánlották az mdf-nek de nem kellett, az ukránok akkor szabadultak volna tőle
szivacs
szivacs 2017. 10. 29. 16:13
Előzmény: #97  Phylaxa
A túlzott vodka fogyasztás okozta fejfájást ipari mennyiségű kaporral próbálják enyhíteni abban is bízva, hogy az majd segít megemészteni, hogy minek is került hozzájuk a Krím meg Kárpátalja...
Phylaxa 2017. 10. 29. 16:04
Előzmény: #93  Joe49
Természetesen régebben még tanultunk is róluk. Miattuk csatolták Kárpátalját először Csehszlovákiához, ha jól tudom. De hogy mi a francra jó ez a magyar nyelv megszüntetése ott, ezt nem értem. Senkinek sem sikerült és eleve egy halott dolog. Semmi közük hozzá, de hogy kezelni sem tudják, ez hihetetlen. Mi a franc folyik ezen a kontinensen? Sorra bolondulnak meg a vezetők? :)
Phylaxa 2017. 10. 29. 15:58
Előzmény: #92  Joe49
Székelyföld autonómiáját mindig is támogattam, de ha így megy tovább, akkor Kárpátaljáét is fogom. Nem értem az ukránokat, hogy ez mire jó nekik?  :)
Joe49 2017. 10. 29. 15:23
Előzmény: #91  szivacs
Sajnálom, ki kell egészítenem.
Ezek szerint már két nemzet (skótok,  székelyek) igyekeznek elismerni a katalánokat. Erről beszéltem eddig, sok ember - hála a tájékoztatásnak, oktatásnak - nem érti, vagy nem vesz tudomást erről)
Ők a bőrükön is érzik miről is van szó.
Mind két nemzet az összefogásra ÉPÍT. EZT TISZTELNI, támogatni KELL.(nem a lovon a bevonulni, Semjén elvtárs)
Igen: ÖSSZE KELL FOGNI  !!!
A nemzetiségiek nem "hülyék" támogatni és nem kell nélkülük dönteni.
Ezért írtam: Nem kívülről, nélkülük , fölöttük....
Megjegyzem a katalánoknak autonómiájuk, nyelvük, parlamentjük (meddig ??) zászlajuk van !!!
Hajrá Székelyek. (többek mint a magyarok általában) Ezt sajnálom :)
Még egyszer KÖSZÖNÖM a székelyektől . Ilyenre gondoltam én is.
(nem az orbáni szöveg én legalább voltam katona) 
HAJRÁ
pitcairn2 2017. 10. 29. 15:21
Előzmény: #90  Joe49
arról Petőfi szlovák származásához hasonlóan nagyon sokan hallottak, ezzel szemben például Kossuth szlovák származását és szlovák rokonságát nem nagyon reklámozták, pedig milyen gyakori szláv név az a Kosut:)
https://us.linkedin.com/pub/dir/+/Ko%C5%A1ut
Joe49 2017. 10. 29. 13:42
Előzmény: #91  szivacs
Legyen így. Köszönöm.   Hajrá !!
Joe49 2017. 10. 29. 13:37
Előzmény: #85  Phylaxa
Elfeleltettem.
Na és a ruszinok (ukrajnai, II. Világháború) Trianon után !!! A szomszédommal ("sáska", Vend) a 2. hadseregben együtt harcoltak  Donnál.  Sajnos sokan ott maradtak. Erre büszke is volt...!!
Ezért is nem  foglalkoztam Trianonnal . Hallottál a ruszinokról ???
Joe49 2017. 10. 29. 13:23
Előzmény: #85  Phylaxa
Értem. :)
Akkor nem a helyi önállóságot kellene először kialakítani (Pl. tartomány, stb)
Trianonnak szerintem semmi köze az egészhez: sajnos a történelmünk jórészt abból állt (nem csak a világháborúkra gondolok): Mindig sikerült "benyalni" a meleg sz@...ig. Erre vagyunk BÜSZKÉK???   Közben a nép a háborúkban rendesen pusztult. (sikeresen ki is halunk ha így megy tovább)
"De ha jobban elolvasom, amit éppen írtál, a magyaroknak nincs saját parlamentjük Ukrajnán belül és még az autonómia sem létezik." Nem ez lenne az első ???? Aztán ....
szivacs
szivacs 2017. 10. 29. 13:14
"Itt lobbannak fel az őrtüzek Csíkszéken Székelyhon • 2017. október 27., 09:05 • utolsó módosítás: 2017. október 27., 11:42 Őrtüzek gyújtásával hívja fel a figyelmet a székely autonómiatörekvésekre vasárnap 17.30-kor a Székely Nemzeti Tanács, amelynek vezetője, Izsák Balázs mindenkit arra ösztönöz, hogy „hittel, belső meggyőződéssel” vegyen részt ezeken a rendezvényeken. A tervek szerint a Mikó-vár melletti parkolóban is fellobban az őrtűz. Archív • Fotó: Gecse Noémi „Ne hallgassunk azokra, akik megkérdőjelezik az ima erejét, akik a tűzgyújtást pótcselekvésnek nevezik. Gondolkozzunk el inkább azon, miféle belső láng készteti cselekvésre a katalánokat, hogy együtt és külön-külön kiálljanak népük érdekeiért. A küzdelem, amit ők felvállaltak, sokak szemében tűnhet reménytelennek. A katalánok szemében azonban nem. Nekik van igazuk – állapította meg Izsák. Az SZNT-elnök korábban a katalán népszavazás kapcsán közölte, a katalánok szabadsága az európai demokrácia ügye, és arra kérte a székelyeket, lobogjon minél több katalán zászló is az október végi őrtűzgyújtáson."
(Ezt a cikket a Székelyhonról másolták: https://szekelyhon.ro/aktualis/itt-lobbanak-fel-az-ortuzek-csikszeken) http://szekelyfold.ma/campaign/tuz/szntautonomianap_facebook.png.png
Joe49 2017. 10. 29. 13:06
Előzmény: #88  pitcairn2
Tisztelettel kihagyta a lényeget (okosan elrejtetted): Széchenyi István...Magyar Tudományos Akadémia , Lánchíd
https://hu.wikipedia.org/wiki/Sz%C3%A9chenyi_Istv%C3%A1n
Batthyány-kormány közlekedési minisztere, a „legnagyobb magyar” Ő sem beszélt magyarul. :)
Egyáltalán: Kimondja meg, hogy ki a"MAGYAR"  ?? Hányan is vagyunk ??? (Kérdésnek szántam)  :)
pitcairn2 2017. 10. 29. 12:05
Előzmény: #84  _Bekre_Pal_
az 1848 előtti magyar világ tele volt helyi autonómiákkal, pl. a nemesi vármegye is autonóm egység volt és a szabad királyi városok is azok voltak
pitcairn2 2017. 10. 29. 11:55
Előzmény: #68  _Bekre_Pal_
inkább multietnikus volt, bár kétségkívül volt benne multikulturális karakter is
pl. a Szemere kormány 9 tagjából, 3 német anyanyelvű magyar volt és volt ott még  1 cseh és egy  1 szerb anyanyelvű  magyar is:)
https://hu.wikipedia.org/wiki/Szemere-korm%C3%A1ny
a magyart csak azért hangsúlyozom ezt ki mert annak tekintették magukat, még akkor is ha csak felnőtt fejjel tanultak meg magyarul
pl. Batthyany Kázmér is így volt ezzel, aki csak a húszas éveiben kezdett el magyarul tanulni, ez nem csoda különben hiszen a kedves mamát Cecilie Rogendorf-nak hívták...
https://hu.wikipedia.org/wiki/Batthy%C3%A1ny_K%C3%A1zm%C3%A9r#A_reformmozgalom_vez.C3.A9ralakja
pitcairn2 2017. 10. 29. 11:45
Előzmény: #81  Törölt felhasználó
1914-ben a monarchia nem "döglődött", hanem virágzott, kb az akkori világ egyik legdinamikusabb állama volt
Economy of Austria Hungary
https://en.wikipedia.org/wiki/Economy_of_Austria-Hungary
ezzel szemben a fő nyertes Szerbia leginkább a szadista bandaleszámolásokról volt híres...
elvégre még az ottani "belpolitikai" élet is ilyen stílusban folyt...
"King Alexander and Queen Draga were shot and their bodies mutilated and disemboweled and, according to eyewitness accounts, thrown from a second floor window of the palace onto piles of garden manure"
https://en.wikipedia.org/wiki/Alexander_I_of_Serbia#Assassination
ez lenne az a hatalmas nagy "vonzerő"?!
Phylaxa 2017. 10. 29. 11:42
Előzmény: #79  madxa
Gondolom akkor tartományi választások lesznek. Tényleg nem értek hozzá. Én csak a muszlim invázió miatt kérdeztem bele. Tudod, amiről senki sem beszél, mert "nincs".  :)
Phylaxa 2017. 10. 29. 11:40
Előzmény: #78  Joe49
Ha a kényszerrel elszakított magyarságról beszélsz, akkor Trianonról beszélsz. Ezt nem tudod megkerülni. Ezért sincs helye szerintem az összehasonlításnak a spanyol helyzettel. Katalóniát senki sem vette el senkitől. Ezenkívül (bár ezt nem tudom, csak gondolom) ők tanulhatnak a saját nyelvükön az érettségiig. De ha jobban elolvasom, amit éppen írtál, a magyaroknak nincs saját parlamentjük Ukrajnán belül és még az autonómia sem létezik. Mondom, abszolút nem értem az összehasonlítást.  :)
A spanyolok akarják Katalóniát és nem akarják kiengedni a kezükből. Ebbe biztosan nem fogok beleszólni. A kérdésem annyi volt, hogy a muszlim inváziót Katalónia hogyan fogja maga kezelni? Mert azt megértem, hogy majd a spanyolok megvédik őket. Ez a legkönnyebb, de a tenger felől özönleni fognak.  :)
_Bekre_Pal_
_Bekre_Pal_ 2017. 10. 29. 11:36
Előzmény: #74  gambadoro
attól, hogy nincs autonómiájuk, az is egy nép, nincs különbség
mellesleg a mezővárosi szerkezetben volt annak idején egyfajta autonómiájuk, olvass utána
a székelyekkel sincs ez másképp, vagy békében vagy békétlenül találnak megoldást a románokkal, ha kívánják
pitcairn2 2017. 10. 29. 11:33
Előzmény: #81  Törölt felhasználó
az 1910-es években a helyi autonómia és a föderalizmus gondolata félelemestes ellenfél volt a szeparatisták számára
amennyire tudom Gavrilo Princip még a tárgyalásán is Ferenc Ferdinánd "Nagy Ausztriai Egyesült Államok" tervét hozta fel a merénylet fő indokaként 
Nagy Ausztriai Egyesült Államok
https://hu.wikipedia.org/wiki/Nagy-ausztriai_Egyes%C3%BClt_%C3%81llamok
ez kb. halálos fenyegetés volt a "Nagy Szerbia" ábránd számára...
pitcairn2 2017. 10. 29. 11:27
Előzmény: #73  gambadoro
Görgei szász nemzetisége nem spekuláció hanem tény...
https://hu.wikipedia.org/wiki/G%C3%B6rgei_Art%C3%BAr#.C3.89lete
szász nemzetiséggel volt magyar nemesként a Natio Hungarica része... 
és az is tény, hogy 14 éves koráig egy olyan településen élt ahol nem nagyon beszéltek más nyelven mint németül (cipszerül) és szlovákul
https://hu.wikipedia.org/wiki/Toporc#N.C3.A9pess.C3.A9ge
hiszen még 1910-ben sem említenek magyar lakosságot itt... 
Törölt felhasználó 2017. 10. 29. 09:45
Előzmény: #62  pitcairn2
48-ban egyaránt voltak a nemzetiségiek között a forradalom és szabadságharc oldalán és ellenük is. Trianonkor meg népszavazások hiányában nem tudhatjuk, higy hol hová szavaztak volna, de nyilván mondjuk Poprád környékén jó esélyel a kiválásra, míg Komáromban a maradásra, és biztos lettek volna még olyan példák is, mint Sopron, ahol másfelé szavaztak volna, mint a nemzetiségi többség, viszont az biztos, hogy a kiválásra sok helyen volr igény. Talán a románoknál, szerbeknél a legerősebben, szlovákoknál kevésbé, leszámítva Szlovákia mai északi részét.
Az mint írtam, másik kérdés, hogy Trianon nem az önrendelkezést jelentette, hiszen a nemzetiségeket is mesterséges, nem nemzetiségi és nem önrendelkezési alapon szerveződő államokba szervezte.
Azzal kapcsolatban viszont nincs kétségem, hogy ugyan azzal érvelsz, hogy a horvátok jobban érezték magukat a Magyar Királyságban, mint Jugoszláviában, a mai Horvátország nekik mégis a legjobb verzió. Ugyanez Szlovákiával, Románia mondjuk egx nagyon bonyolult kérdés, még ha az erdélyi románokra is szűkítjük, igazság szerint Erdélynek egy önálló, több hivatalos nyelvű, többnemzetiségű államnak kellene lennie.

Topik gazda

Portfolio
Portfolio
4 5 1

aktív fórumozók

friss hírek További hírek