"Romokban a költségvetés, 2022 lesz az új 2006, a fidesznek kell kis többséggel nyerni," Aki a fészkébe szarik, az takarítsa is el! Bár azt gondolom, ha már a menthetetlen a gazdaság, akkor még jobban ki fogják zsigerelni, ha a fityisz hatalmon marad. Én is kíváncsi vagyok, kis többséggel mit csinálnának. 2022-től. És ezért képes vagyok taktikázni a szavazáson. De sajna csak a közv.kutatók adataira támaszkodhatok.
Szerintem a GDP-t sem érti. Gondolom úgy érti, hogy az egyik 90%-ot adja az Export, a másikat az import, a 3.-kat pedig a belföldi fogyasztás! Az aprón osztozik minden más. :)
Megtanulhatnád értelmezni is a táblázatot. Ezért most szöveges részt is kapsz, hogy eligazodj abban, amit állítólag tudsz. :-D "A hazai kereskedelmi bankrendszer és az EXIM együttműködése kiemelt
fontosságú a magyar gazdaság teljesítményében, hiszen a GDP közel 90%-a
exportból származik, az export köré szerveződő, több rétegben felépülő,
teljes beszállítói lánc pedig eléri a legkisebb vállalkozásokat is." https://exim.hu/cikklista/145-sajtokozlemenyek/1167-6-kategoriaban-dijazta-penzugyi-partnereit-az-exim
Szerintem csak rosszul fogalmazott és arra gondolt hogy az exportuk a GDP-hez mérten nagyon magas ( bár ott sincs 90% ). Aztán lehet tényleg költői túlzásnak szánta. . Mindenesetre az igaz hogy nagyon kitettek vagyunk az exportnak csak éppenséggel az importnak is ugyanannyira. A kereskedeli mérlegünk még pár éve masszív többletes volt és akkor még akár lehetet érvelni hogy jobb nekünk a gyengülő valuta. De már akkor se volt ilyen egyszerű most meg már főleg nem igaz.
"A GDP 90 %-át az export adja. A valuta lértékel(őd)ése exportösztönző. Eközben maga az euró leértékelődött a dollárhoz, svájci frankhoz viszonyítva, vagyis egy gyengülő valutához képest állt be a forintgyengülés. " . A magyar export a GDP 79,6%-a igen. csak közbe elfelejtjük megírni hogy az import meg 77,5%. Amit nyerünk elsőn bukjuk a másodikon. A forint leértékelődése csak azt eredményezi hogy az áltlad említett bér növekedés és az amúgy esetleges vagyonfelhalmozódást értéktelenítse ( természetesen mellette a magyar államadósságot is ). . A 2. mondat nem tudom mit akart volna sugalni. Ha egy gyengülő valutához képest IS gyengülünk az nem azt jelenti hogy laapból még jobban gyengülünk mint amit az illető mondott? Amúgy September 1.-éhez képest az elmúlt 2 hüónapban estünk PLN-hez CZK-hoz és HRK-hoz képest is. 3-4 vagy 5%-ot csak persze dehát EUR-hoz képest is "csak" 6-7%-ot estünk. Szóval azért ebben bőven több a magyar mint a régiós hatás.
Nézd már meg 2010 előtt mennyi volt az EUR/HUF és az USD/HUF, és hozzál még néhány példát hol gyengült ennél jobban a nemzeti valuta (segítek: Argentina, Török ország pl.), ami ugye a Ft-ban elért GDP feltupírozásához jó volt. Ehhez képest mennyit nőtt a bérek és nyugdíjak vásárló ereje. Nem a felső néhány % érdekel, hanem az emberek nagyobb részére (nyugdíjasok és bérből, fizetésből élőkre gondolok), mert az áremelkedésekkel naponta találkoznak a boltokban. Annak a pénzszórásnak, amit említettél,pedig hamar meg lesz a böjtje (főleg ilyen infla és hiány mellett), ráadásul ezek ugye 1x alkalmak, nem rendszeres jövedelemkiigazítás.
A GDP 90 %-át az export adja. A valuta lértékel(őd)ése exportösztönző. Eközben maga az euró leértékelődött a dollárhoz, svájci frankhoz viszonyítva,
vagyis egy gyengülő valutához képest állt be a forintgyengülés. A mostani leértékelődésben nem vagyunk egyedül, hiszen a
térségünk más országai – mármint amelyek még megtartották
kényszerűségből vagy szándékkal a nemzeti fizetőeszközt – hasonló
cipőben járnak. Egyébként a felértékelődés is okozhat komoly gondokat, hiszen ha nem kényszerít ki
termelékenység-növekedést, ha a tőkebeáramlás nem jár
hatékonyságjavulással, akkor veszélybe kerülhet a gazdaság külső
versenyképessége. Az infláció pedig mindenhol jelen van. Az USA-ban 5 % feletti. No, és fél-év múlva is kap fizetést mindenki, várhatóan jelentősen többet, mint most, ugyanis a minimálbér és a garantált bérminimum jelentős növekedése indukál egy bérfelhajtó hatást is. Az utóbbi években - még a pandémia ellenére is - 10 %-os keresetnövekedések voltak, de most - éppen az emelkedő minimálbér és garantált bérminimum miatt - ennél jelentősebb lesz, ami - ugye logikusan következik - inflációs hatást is generál a 13. havi nyugdíjjal és a visszatérítendő SZJA-val, amelyek fizetőképes keresletként jelennek meg a piacon. Szóval mindennek van latens és diszfunkcionális hatása is. :)
Inkább koncentráljatok a Ft gyengülés megállítására (365 jelenleg), mert kapákkal és kaszákkal fognak kergetni benneteket! Ja és a B-terven sem ártana gondolkozni, hogy fél év múlva miért kaptok majd fizetést! :)
"Romokban a költségvetés, 2022 lesz az új 2006, a fidesznek kell kis többséggel nyerni, és követheti az mszp-t a politika szemétdombján." . Feltételezed hogy ők megteszik a szükséges de népszerűtlen intézkedéseket a választás után. szerintem nem fogják megtenni és mindent az Eu-ra és sorosra fognak fogni akik büntetik az országot mert újra őket válsztotta meg. Közbe megint pár dolgot bebiztosítanak és aztán utánuk a vízözönnel lépnek le és hagyják másnak takarítani a szemetet. Ha érdekelte volna őket az ország sorsa most nem épp 1000 milliárdokat szerveznének ki alapítványokba és hoznák előre a 13. havi nyugdíjat.
Vezet a Fidesz 2. Összefogás 3. Mi Hazánk