Mint arról reggel beszámoltunk, sajtóértesülések szerint Veres János pénzügyminiszter nem tartja elképzelhetetlennek az egységes egykulcs adórendszer megvalósítását hazánkban sem. A Népszava szerint a kormányzat megadóztatná az árfolyam nyereséget és a kamatokat is.
a teljes cikk: http://www.portfolio.hu/cikkek.tdp?k=3&i=54142
"Bár a bét a világon a 3.-legfontosabb tőzsde." Nem a 3. legjobb teljesítményt felmutató jelzőre gondoltál? Ha nem, akkor kik azok a galádok, akiké fontosabb, mint a mienk? Mellesleg, nekem a BÉT a legfontosabb a világon, miután ezen vagyok érdekelt.
A tőzsdézés tényleg spekulációs nyereség. Az, hogy rövid időre spekulálsz, vagy hosszúra, az tulajdonképpen mindegy, legfeljebb taktikai eltérés. Spekulálsz és kész. Akkor nem érezném annak, ha azzal, hogy megvásárolod a részvényeket beleszólásod lehetne a működésbe. Tehát meghatározhatnád az igazgatósági, illetve fb tagokat, és azokon keresztül a működést. Ez a mi részünkről, kisbefektetők részéről nincs így. Soha az életben nem fogunk beleszólni nemhogy a MOL vagy az OTP, de még a legkisebb tőzsdei cég működésébe sem. Ott van a Zelena, elmegy hallatja a hangját, de tulajdonképpen nem történik semmi. Legfeljebb akkor, ha a Hernádi legközelebb felindulásában fejbe veri.
Ezt nem gondoltam volna. Persze tulajdonképpen naivitás a részemről, hogy feltételeztem, van olyan jövedelem, amire még nem tették rá a kezüket. Ez ráadásul kevés embert érint, ez mindenféle ellenállás nélkül mehetett is. Persze én arra gondoltam, hogy ez esetleg őket is érinti, ezért a saját zsebükben márcsak nem kotorásznak. Úgy látszik mégsem érinti őket.
Az a baj ez nem sértés hogy egy két kivételtől eltekintve igen hozzá nem értő vélemények vannak.Tisztára mint a magyar foci.Ott is mindenki ért hozzá" Az egyiket én írom, a másikat meg jómagam. :-)
Na idézd már be nekem azt a törvényt és annak paragrafusát, ami kötelezi Mo-t, hogy a világ egylőre csak 3. legfontosabb tőzsdéjén legyen árfolyamnyereségadó (csak nehogy Bush megtudja, mert hadat üzen ;)).
Törölt felhasználó2005. 05. 18. 12:46
így néz ki a világ harmadik legfontosabb tőzsdéje????????:-)) ) Na neeeeeeeeeeeeeeeeeee
Szia, ismét idézlek: "Az a baj ez nem sértés hogy egy két kivételtől eltekintve igen hozzá nem értő vélemények vannak.Tisztára mint a magyar foci.Ott is mindenki ért hozzá" illetve: "I gen értek hozzá ellenben veletek mert brókernek is tanulok többek közt." Én erre értettem amit írtam, de nagyon távol álljon tőlem, hogy megbántsalak! Még valami: mivel ez egy anonim fórum, így nem tudhatod, hogy a hozzászólók mivel foglalkoznak, és pl. ki bróker és ki nem. Amúgy ez nem a témához tartozik, és bocs akit nem érdekel. Üdv,
Undertaker, ez nem volt szép... . ellenben, "a bét a világon a 3. legfontosabb tőzsde" ???? :) ezt hol tanultad? :) ez új! hogyan kell ezt érteni? :))
Törölt felhasználó2005. 05. 18. 12:34
De értek hozzá ,no de sebaj.Az únió nem hagyná hogy nálunk 0%-legyen az árfolyamnyereségadó. Próbáld valahogy megérteni beléptünk valahová,amivel az árfolyamnyeségadót csak átmenetileg úsztuk meg.Amit te mondasz hogy nálunk ne legyen az únió jogharmonizációja ellen lenne.Vannak adónemek amelyeket az únió minden tag számára megszab.Ez ilyen.De legyen csak fokozatosan.
Törölt felhasználó2005. 05. 18. 12:27
Én soha nem mondtam ilyet hogy leereszkedem közétek.Ne forgasd ki kérlek a szavaimat.Igen értek hozzá ellenben veletek mert brókernek is tanulok többek közt.Az árfolyamnyereségadót valóban csak fokozatosan de kell.A befektetéseket ösztönözni kell nálunk így van.Még 20-év hogy fejlett piac lehessünk.Bár a bét a világon a 3.-legfontosabb tőzsde.
Hát ez az tokos, hogy szerintem a "tőzsdézés" alatt sepkulációs nyereséget értesz. Igazad van, 200e forinttal nem nagyon lehet ugrálni, már a költségek miatt sem éri meg. Ám ha a 200e forintodon blue chipet veszel több évre, akkor már nagyobb az esélye, hogy a hozamod jobb lesz mint ha dkj-t vennél, vagy a bankban kötnéd le. Fontos, hogy legyen olyan likviditásod, hogy ne kelljen kiszállni, mert nem biztos, hogy akkor jó az árfolyam, és természetesen ne minden megtakarításodon vegyél részvényeket. Bár minden a kockázat vállalási hajlandóságodon múlik, illetve azon is, hogy tudod-e figyelni a "céged" sorsát. Amúgy jó alternatíva a bef. jegy., ahol "profik" fektetnek be helyetted.
Ismét idéznélek undertaker tegnapról: "Az únióban mindenhol van tőzsdei árfolyamnyereségadó. Bár kétségtelen hogy a hazai tőkepiac fejődése szempontjából még talán korai lenne." Ismét leírom, hogy a második mondatodban a lényeg. Bár ettől függetlenül nem tudok róla, hogy kötelező lenne a bevezetése. Azzal értek egyet aki azt mondja, hogy ha már elkerülhetetlen, akkor fokozatosan tegyék, illetve amúgy is marginális bevételt jelentene a költségvetésnek. Örü lök, hogy szakértőnek tartod magad, és ide "ereszkedsz" másokkal fórumozni, de senki nem modta, hogy nem kell a spekuláció! Én differenciálásról írtam. Szerintem ha a kormánynak érdeke, hogy a hosszútávú megtakarításokat és a tőkepiacot a tőzsde oldaláról támogassa, akkor megfelelően ösztönözhet. (bár bef.adóhitelt ugyebár megszüntették...) Azt kéne már eldönteniük, hogy szerintük mi a jó és mi nem, és megfelelően indokolni is! Így csak időnként felvetnek dolgokat, szinte vagdalkoznak, és mi jól elvitatkozgatunk róla.
Na, egy kicsit félremagyaráztad, de mindegy. A lényeg, gyakorlatilag nincs különbség, adózás szempontjából mégis különbséget tesznek. Egyébként 200 ezerből kár tőzsdézni, ha valamit szakítani akarsz, akkor minimum hét, de inkább nyolcjegyű összeg kell. Én egyébként írtam, tőzsdézek, de én is ilyen bolhafingnyi pénzzel. Addig ment jól, amíg árfolyamnyereség-adó t kellet fizetnem, azóta bukok folyamatosan. De ez az én szerencsém.
bpmcwap, ...ez lendületből ment. Tetszett. Elolvasva ezt a sok hozzászólást - rengeteg igazság és valóság tartalma van számomra - és mindemellett felrémlik bennem az a mondat: a tőzsde, a játékok királya, a királyok játéka. Ha szükségét látják, megszavazzák, bevezetik. Ahogy írva van lentebb: a nagyokat nem érinti, a kicsik köhögnek és szívnak.
Bp, hát igen... . Valaki írta, hogy mi a szerepe a spekiknek, befalapoknak stb.? Fontos szerepük van. Ez egy rendszer, aminek minden egyes tényezője létfontosságú a megfelelő működéshez. Ne feltétlenül Magyarországot tekintsük pl-nak, bár azért itt is akadna jó. Nyilvános rt-t a későbbi likvid, másodlagos piac nélkül bajosan lehetne alapítani. A nyilvános rtk jelentőségét hadd ne taglaljam itt. :) A lakossági megtakarítások hatalmas százaléka nem forogna vissza a gazdaságba stb..., ill csak jóval drágábban, közvetettebben... Te hát én, mint hivatásos rövid távú speki azért dolgozok minden nap, hogy egy "kétkezi munkás", bármikor jegyezhessen x vállalat részvényeiből, mert lesz után piaca, ahol eladja ill. bármikor tévedjen is be adni-venni a tőzsdére, mindig legyen vételi-eladási oldala. Ez a spekuláns hozzáadott értéke a gazdasághoz, az ti. hogy lividitást teremt, a "jó ötletek" felé áramoltatja a pénzt, forrást biztosít ő is, mint egy bank, de nem hitelt ad, hanem tulajdonrészt kér, így olcsóbb!!! summa summárum, egy nélkülözhetetlen láncszem a modern gazdaságban, ha patetikusan akarok fogalmazni... :)
bpmcwap ott az igazság !!! tokos sztem nem, mert akkora nyereségnél már az offshore céggel kiveszi a pénzt, ha van egy kis esze. Viszont 200 ezerből nem veszek kolbászgyárat, csak a tőzsdén pár OTP-t. Egyébként csak a belföldi magánszemélynek tőzsdén szerzett árfolyamnyeresége után nem kell adózni (gondolom ezt te is tudod). Nem tudom miért szúrja ez a szemed (vagy fogyasszak inkább ? Mert a tervezett adó inkább arra ösztönöz!!!) A javaslatom azt, hogy ha ennyire szíveden viseled az államkassza sorsát már most fizesd be az árfolyamnyereségadót !!!
Mivel senki sem válaszolt rá, felteszem még egyszer a kérdést: Tegyük fel, hogy veszel egy kalbászgyárat, mert úgy látod van benne fantázia, mert éppen jöttek a szocik, és kalbászt fog a magyar enni kalbásszal. Kifizetsz érte 22 milliót. A kalbászgyár üzemel, hozza a nyereséget, így felmegy az értéke. 2 év múlva eladod az eredeti érték 10-szereséért. Kell az így realizálódó jövedelmed után adózni, vagy nem? Különbözik az előző felállás lényegesen egy tőzsdei vásárlástól-eladástó l?
Törölt felhasználó2005. 05. 18. 10:52
Idézet az SZJA törvényből: 1995. évi CXVII. törvény 28. par. (7) Egyéb jövedelem b) eladási vagy más hasonló jog gyakorlása esetében a megszerzett bevételnek a joggyakorlás tárgya átruházása időpontjára megállapított szokásos piaci értékét meghaladó része, csökkentve a jog megszerzésére fordított (ingyenes vagy kedvezményes jogszerzés esetében ideértve a jog megszerzésekor adóköteles bevételt is) értékkel, c) vételi vagy más hasonló jog gyakorlása esetében a joggyakorlás tárgya megszerzése időpontjára megállapított szokásos piaci értékéből a megszerzésért adott ellenértéket meghaladó rész, csökkentve a jog megszerzésére fordított (ingyenes vagy kedvezményes jogszerzés esetében ideértve a jog megszerzésekor adóköteles bevételt is) értékkel
ez annyira de annyira magyar... vagy inkább magyar politikai... unio mi?meg az unioban ilyen ado is van meg olyan is meg toom is én vazeg... grr kell? vegyék el!De LEGYEN MIBŐL ELVENNI! A budos q%!+/=!/% (sorry portfoliotol) Majd ha nálunk is annyi lesz a reál kereset, meg a lét biztonság olyan lesz mint brusszelben, meg az utak olyanok mint németországban, meg a balaton olyan mint a horvát tengerpart, törjön el a keze aki elmegy szavazni wazeg!!!! Ezeket azért választjátok meg(pártól függetlenül!!!) hogy nektek dolgozzanak!Figyelsz mégegyszer leirom a parlamentben munkavállalok munkaadoi a nép!A lakosság!Te, én, mi!!!!Mindenki aki magyar álampolgár!Arra eskusznek hogy minket szolgálnak!!!EZ A MUNKÁJUK!!!!Mi ezért fizetjuk őket!!!!oké?Eddig tiszta??? Na most ha te- és legyél akár bolti elado, akár broker- oda mész a főnöködhöz és azt mondod neki hogy fizzesee a bejárásod, adjon kétszer annyi fizetést, biztositson szolgálati kocsit, és hetente egyszer fogsz bejárni dolgozni akkor is anyázni, vagy aludni, vagy ujságot olvasni, mit szolna hozá???? Üsse kavics mi megengedjuk! Mit mondunk nekik??? Oké!Szavazd meg mennyit akarsz keresni!Oké!Kapsz kocsit!Tudod mit?kapsz kiváltságokat: vezethetsz ittasan, anyázhatsz a munkahelyeden, sőt bejárnos sem kell, mert nem lesz kevesebb a béred vagy nem ruglak ki! Miért vagyunk ilyen jo munkaadók???? Talán jól dolgoznak?Talán megérdemlik? Talán rokon? Nem de mi ilyenek vagyunk... Adó mi???? ja... jo van... legjobb... persze az unioban is adoznak, na de igy mint mi??? má valoban kezdjé má el számolni bakker... csávonak van pl 550forintos brutto orabére dolgozik 200órát 110000 - ado, eu(de minek), nyugdij(amit még ha megél sem biztos hogy fog kapni) az mennyi??? 65000 kézbe??? ha elszámoltam javitsatok ki... tehát eddig 45000ft ado... havi 10ért tankol abbol 6000az ado akkor 51000... 15000 a rezsi abbol ugye 3000ado akkor az 54000 eddig 25000kajára és egyéb háztartási költségek ebből 5000adó r-go 59000ft fizetett csoringer,a kocsinak van kötelezöje,sulyado havira lebontva 10000 ebbol a suly mind ado, a biztositásnak csak a 25%a számoljunk 5000el most 64000ezernél tartunk és azt amit a munkáltato fizetett be barátunk után még hozzá sem adtam!!!! szoval ha jol osztok szorzok akkor 15000férre tudott tenni havonta ha szerencséje volt... akkor az igy 180000 kapott anyutol karácsonyra egy 20ast 200000bedobott tőzsdére, mákja volt, röfögtek a malacok , etette is őket 300000lett a 200000ból most azt akarja valaki megetetni vele hogy miután havonta 64000forintot fizet az államkasszába hogy azt a fenti emberek akiket a barátunk is alkalmaz hiszen ő is álampolgár, szoval ennyi sokat befizet havonta, mai évente 768000forint, hogy azt a munkaválloink beosszák,amit eleve nem tudják beosztani, amiből eleve képtelenek egy legalább nulszaldo, ne adj isten plusszos költségvetést osszehozni, na szoval mindezeken felul még a nagy nehezen megsporolt pénzéből, álmatlan éjszakákon át izadott tözsdenapokon forgatott nyereségéből még fizessen???? több mint másfél millio forintot fizetett be mire osszejott neki ez a kétszázezer forint!!!Vágod???? és most még abból is fizessen mert sikerült neki mégy 100kát osszehozzon... baráti...
Ehh... Azért, mert beléptünk az unióba nem kötelező az árfolyamnyereséagadó . Érdekes lenne ha bevezetnénk minden adót, ami az unióban fellelhető. A legnagyobb szemétség az, hogy aki bevezeti soha nem tőzsdézett vagy tőzsdézik, de nem fog árfolyamnyereségadót fizetni. Ugyebár a nagyoknak már offshore cégeik vannak ;). Egyébként nem értek a tőzsdéhez, de úgy látom te se.
Törölt felhasználó2005. 05. 18. 06:27
Az a baj ez nem sértés hogy egy két kivételtől eltekintve igen hozzá nem értő vélemények vannak.Tisztára mint a magyar foci.Ott is mindenki ért hozzá.Fogjátok már fel végre spekuláció éppúgy kell a tőzsdére.De ha a hosszútávú befektetőket kevéssé adóztatnák,akkor azzal a spekulánsokat büntetnék.Olvassátok el André Kosztolány könyvét.És utána beszélni.Ez csak jó tanács.üdv.
Törölt felhasználó2005. 05. 18. 06:21
Te értessz a tőzsdéhez?Igen gazdasági barométer.Nem nem a barométer fog adózni.Nem tudom képes vagy-e megérteni hogy csatlakoztunk az unióhoz ott van ilyen adónem mi sem vonhatjuk ki magunkat.És hagyd már a szerencsejáték hasonlatot.A gazdaság jól megy most miért esik a tőzsde?Azzzért mert az év elejétőli emelkedések realizálódnak.A fed kamatot emelt és a pénz egy része megy inkább biztonságosabb áll.papírba.
Dow Jones 2003. június 8500 pont most 10200 Bux 2003. június 8000 pont most 15900 A USD/HUF még nincs is benne 250 ről-200 nah erre nem tudok mondani semmit. Ismereteim szerint az amerikai gazdaság növekedése meglehetősen hektikus volt.
Esetleg nézzük meg az USA gazdasági növekedése és a BUX közötti korrelációt. Az érdekesebbnek tűnik így látatlanban. Egyébké nt ha egy ember a kicsike kis nettó keresetét egy lapátba öli, mert úgy dönt, hogy ezzel kakit akar lapátolni, akkor azt adómentesen lehet majd tennie? És ha adómentesen teheti, akkor menjen mindenki kakit lapátolni?
Akkor nézd meg az USA gazdasági növekedése a DOW változása közötti korrelációt. A probléma egyébként az, hogy a sokszorosan megadóztatott kis pénzecskémből (bruttó jövedelmem 60 %-át adóra költöm) megtakarítok egy kicsit. Ezt berakom tőzsdébe és talán még nyerek egy kis nettót vele és most még ezt a kicsi kicsikéjét is el akarják venni. Én azt mondom ha vki írigy erre a kis adómentes jövedelmemre, akkor tőzsdézzen ő is !!!
Emlékeim szerint 3,5-4 % gazdasági növekedés volt vagy tévedek ? Igazából most azt kellene bizonyítani, hogy a tőzsdének fontos gazdasági szerepe van ? Előkapsz egy makro könyvet és meg is tudod.
Törölt felhasználó2005. 05. 17. 23:37
Na tényleg megkérdeznék egy dolgot. tegyük fel, hogy veszel egy kalbászgyárat, mert úgy látod van benne fantázia, mert éppen jöttek a szocik, és kalbászt fog a magyar enni kalbásszal. Kifizetsz érte 22 milliót. A kalbászgyár üzemel, hozza a nyereséget, így felmegy az értéke. 2 év múlva eladod az eredeti érték 10-szereséért. Kell az így realizálódó jövedelmed után adózni, vagy nem? Különbözik az előző felállás lényegesen egy tőzsdei vásárlástól-eladástó l?
Ne haragudj, de az elmúlt 2 évben a magyar tőzsde szépen szárnyalt. Volt valahol gazdasági fellendülés? Most elkezdett esni. Változott valami a gazdaságban? Egyébként nem hasonlítottam kaszinóhoz. Legalábbis nem emlékszem. Hol írtam ilyet?
Tehát már a barométer is adózni fog, gyorsan ki is dobom. Tényleg a tőzsdét szerencsejátéknak kéne minősíteni, nagyon durva adót kéne fizetni :). Lottózóba lehetne venni egy kis otp-t is :)
Újra színen az árfolyamnyereség- és a kamatadó kérdése
Ugrás a cikkheza teljes cikk: http://www.portfolio.hu/cikkek.tdp?k=3&i=54142