Topikgazda: Törölt felhasználó 2005. 05. 13. 16:21

Újra színen az árfolyamnyereség- és a kamatadó kérdése  

Ugrás a cikkhez
Mint arról reggel beszámoltunk, sajtóértesülések szerint Veres János pénzügyminiszter nem tartja elképzelhetetlennek az egységes egykulcs adórendszer megvalósítását hazánkban sem. A Népszava szerint a kormányzat megadóztatná az árfolyam nyereséget és a kamatokat is.

a teljes cikk: http://www.portfolio.hu/cikkek.tdp?k=3&i=54142
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Törölt felhasználó 2005. 05. 17. 12:50
Előzmény: #16  Törölt felhasználó
Szerintem a tésztagyár is hasonló, ott is a jövedelmedből tudod leírni a befektetést, erre itt is mód lenne, amit befektettél a részvénybe, az leírható. CSAK A JÖVEDELEM után adózol. Ugyanez lenne, ha mondjuk ingatlanba fektetnéd a pénzedet, azután is adóznod kell, de ott is csak a jövedelem után. Meg persze bármilyen másik befektetésnél.
Ez a megtakarítási dolog azért nem stimmel. Ez akkor lenne igaz, ha a tőzsdézés úgy történne, hogy nem csinálsz semmit, csak beteszed a pénzed, azán x idő múlva kiveszed garantált hozammal. A tőzsdézés ugyanakkor aktív részvételt kíván, figyeled az árfolyamot, informálódsz, stb. Ha úgy nézem, kimondottan munka jellege van.
Aztán akárhogy is nézzük, SZÓ SINCS KETTŐS ADÓZTATÁSRÓL, nem a pénzedet adóztatják meg csak az árfolyamnyereséget, ami a jövedelmed.
Törölt felhasználó 2005. 05. 17. 11:56
Előzmény: #18  Törölt felhasználó
Jah, nyomós ok a megvalósításra az lenne, ha eu-s _kötelezettségünk_ volna az áfonya bevezetésére. Szerencsére ilyen nincs és amíg Kovács Laca ellenőrzi az adóügyeket, addig remélhetőleg keresztbe is tud feküdni ilyen igényeknek.
.
Az EU-nak amúgy sok baja van az adóharmonizációval, de az áfonya az speciel marhára mindegy neki. Tudniillik az EU jelen pillanatban annyi szeretne elérni, hogy a sok tányaszámítási mód konvergáljon már legalább egy kicsit. De egyelőre ennek nincs sok nyoma, mert még azt sem sikerült elérni, hogy a _tányaalapot_ mindenhol úgyanúgy számolják, aminek fényében a tánya mértéke egyszerűen megvitathatatlan. Különösen úgy, hogy a különböző országok mindenféle kedvezményeket is adhatnak a tányára, amit megint nem ártana (eu-s szempontból) egységesíteni. Csakhogy erre tagállami hajlandóság nincsen, mert akkor elvész a tőkecsalogátás egyik alapeszköze.
.
Nasza l az EU kábé eddig a szintig szeretne egyelőre tisztán látni, az áfonya kívül esik az érdeklődésén, mert pár nagyságreddel jelentéktelenebb összegről van szó.
Törölt felhasználó 2005. 05. 17. 11:36
Előzmény: #15  Törölt felhasználó
Az, hogy eu-szerte létezik, még nem ok (hiszen, ...nem elképzelhetetlen... olvashatjuk).
Ha mégis okként kezeljük, akkor bátran elő lehetne venni pl.: az eu-szerte szokásos jövedelmeket is, stb.
Áh hiány témára: én sem erre gondoltam. Olvasom, hallom hogy az éves kamat fizetés kb. 900-1000 Md Ft - ez sok, és egyre több! Miközben nincs pénz az oktatásban, eü-ben, sportban, stb... a lakosság jó részének zsebében sincs. Ez az adósság egy nagy teher, ... úgy tűnik, hogy csak szerintem. Közben ilyen-olyan adótípusokat "honosítunk", újra behozunk, stb...
Törölt felhasználó 2005. 05. 17. 11:16
Előzmény: #16  Törölt felhasználó
Mint már több helyen leírtam, a többszörös adózással -még ha ez a rendszer lényege is- nem tudok azonosulni.
S bizony sokallom, hogy egy megdolgozott 100.- Ft-ból leglább 80.- Ft az államé lesz, járulékokon illetve személyi-, forgalmi- és jövedéki adókon keresztül!
.
Ugyanak kor a tőkejövedelem kockázata egyben a vállakozásbeli kockázat is... ...azaz a részvényes, még ha csak tőzsdei spekuláns is, ideiglenesen a 'tésztagyár' tulajdonosa, azaz pont az a kockázat az övé, ami a 'tésztagyáré', növelve azt a piaci környezettel, ami aztán újból visszahat a 'tésztagyárra'...!
Törölt felhasználó 2005. 05. 17. 11:00
Előzmény: #13  Törölt felhasználó
Már elnézést, de a tőzsdei befektetéseket ne hasonlítsuk egy tésztagyár működtetéséhez!!!
Ig en elényésző számú ember él tőzsdéből közvetlenül. Pontosan az lenne a cél, hogy MEGTAKARÍTÁSI és nem megélhetési forma legyen. Azaz, hogy az ADÓZOTT jövedelmemet fektessem be, de akkor ne húzzanak le róla további sápot! Érv lehet persze, hogy máshol is van, de itthon nagyon NEM IDŐSZERŰ. Én örülnék persze ha hirtelen növekeden a nettó fizum, de honnan a francból finanszíroznák a különbözetet? A legalacsonyabb fizetésűeknek hogyan magyaráznák meg, hogy csökken a nettójuk, és a magasabb jövedelműek járnak megint jobban? Mintha ész nélkül vagdalkoznának egyesek... Hol a megalapozottság?
Törölt felhasználó 2005. 05. 17. 10:59
A tőzsdei árfolyamnyereségadóv al az államháztartási hiányt nem lehet kezelni.Ugyanakkor viszont ez az adónem európaszerte létezik.
Törölt felhasználó 2005. 05. 17. 10:41
Előzmény: #1  portfolio
"...nem tartja elképzelhetetlennek. ..", arra inkább kíváncsi lennék: mit tart elképzelhetőnek és mit fognak megvalósítani?
Valam int, az államadósságunkkal kapcsolatosan nem tart elképzelhetetlennek valamit? Lassan aktuális lenne ezen is gondolkodni..., amikor nagy és bátor lépésekre - ha nem is 100, ám azt érzem lenne akkora horderejű - bíztatják a kormányunkat.
Törölt felhasználó 2005. 05. 17. 10:41
Ez biztos sok embert zavar, engem is zavarna, ha eddig nem kellett volna adóznom, most meg kellene. De áruljátok már el, aki szárítócsipeszgyárat nyit, az nem vállal kockázatot? Aki ingatlanba fekteti a pénzét, az nem vállal kockázatot? Miért különb a ti kockázatvállalásotok ? A korábbi időszakban egyébként is úgy működött a dolog, hogy a veszteségeket le lehetett vonni, így tulajdonképpen pontosan olyan lehetőségekl és kötelezettségek voltak ezzel a jövedelemmel kapcsolatban, mint egy tésztagyárosnak, egy pizzasütőnek, vagy egy csipeszüzembe fektetőnek.
Egy másik szemszögből azt látom, hogy a top managerek fizetését szokták ösztönözni opciós részvényekkel. Mondjuk Csányi vesz 100 edb OTP részvényt x Ft-ért, amit másnap továbbadhat 5x Ft-ért, különösebb kockázat nélkül. Ezen nyer adómentesen 100000 * 4x ft-ot. Normális dolog ez?
matgab 2005. 05. 17. 09:02
Előzmény: #11  Törölt felhasználó
Sajnos a modernkori demokráciákban mindenhol jelen van a magas szintű korrupció...Én levontam már régen a következtetéseket, de Győzike győz mindig...
Törölt felhasználó 2005. 05. 13. 22:44
Szerinted más országban nincs korrupció.ott is ugyanilyen a politika.A multkor blairt a kamerák kereszttüzében lebarmozták.
Törölt felhasználó 2005. 05. 13. 21:58
Előzmény: #9  Törölt felhasználó
szerintem meg árfolyamnyereségadó helyett minden parlamenti képviselő, önkormányzati képviselő és miniszter fizessen kja-t, azaz korrupciós jövedelemadót. véleményem szerint a seggmeresztő semmittevő impotens politikusokról az apeh saját hatáskörben, vagyongyarapodás alapján állapíthassa meg az adott évben valószínűsíthetően eltett kenőpénz nagyságát, és ezt ne is sokkal, mindössze 15 százalékkal (mint az eva) adóztassa meg. ezzel ugye minden kfizetett állami támogatás forintból 1,5-2,25 fillér jutna vissza azonnal a költségvetésbe, hiszen mindenki tudja, hogy 10-15 százalék úgyis kenőpénznrk megy el. rohadjon meg a veres is, meg az összes tehetségtelen f***sz.
üdv,
Törölt felhasználó 2005. 05. 13. 21:46
Az únióban mindenhol van tőzsdei árfolyamnyereségadó. Bár kétségtelen hogy a hazai tőkepiac fejődése szempontjából még talán korai lenne.
kollini
kollini 2005. 05. 13. 17:32
Az én javaslatom!
SZJA 15%
ÁFA 15%
Társasági adó 15%
Kamatadó 20%
Árfolyam nyereségadó 5%
Törölt felhasználó 2005. 05. 13. 17:28
Előzmény: #6  matgab
Csak nem idén akarják ezt már bevezetni!Majd talán jövőre!Remélem a lobby megint sikeresen veti be magát az árf.ny.adó ellen!Egyébbként meg azért érdekelne hogy hova vonult el az a több száz milliárd, a közép-kelet európai piacról,ha a douwjones,mega nikkei is esik, csak dollárt vesznek belőle? Mer az most erősödik!
matgab 2005. 05. 13. 17:20
Akkor már értem mi ez a nagy külföldi tőke kivonás, meg otp esés... Szó sincs itt arról, hogy bármi fundamentálisan indokolná, csak a külföldi nagytőke már egy-két hete tud erről...
Törölt felhasználó 2005. 05. 13. 17:13
Előzmény: #4  Törölt felhasználó
na kitaláltam: minden veszteséges ügylet után kockázat vállalási prémium nevű költségvetési támogatás cuppogjon szépen a kisbefi farzsebébe.
Mértéke azonos az ánya mértékével.
Még így is jól járnak... és továbbra is tömött sorokban meneteljenek a **csába.
Már elnézést még egyszer.
Törölt felhasználó 2005. 05. 13. 16:56
Előzmény: #2  Törölt felhasználó
Ilyen üzleteket szeretnék én is. Más pénzét kockáztatjuk, ha bukás van azt nyelje le, a nyereségen meg osztozkudunk. (magászemély)
Törölt felhasználó 2005. 05. 13. 16:54
Előzmény: #2  Törölt felhasználó
Ezaz mindenkinek el kell venni a kedvét hogy befektessen vagy növelje megtakaritásait.Inká bb hiteleket vegyen fel mindenki hagy adosodjunk el mégjobban!Fasza!Nem hogy a fölösleges kiadásokat csökkentenék,inkább tekernek mégeggyet a nyakunkon,és plussz bevételi forrást teremtenek!Megáll az ész!
Törölt felhasználó 2005. 05. 13. 16:41
ánya: Menjenek a görögbetű-pvelkezdőd ikivel végződik-csába.
Már elnézést. De akkor is.
És ha bevezetik, a kockázatból is lesznek szívesek átvállalni, majd még kitalálom, hogy hogyan.

Topik gazda

Laurion
Laurion
1 1 1

aktív fórumozók

friss hírek További hírek