Topiknyitó: Törölt felhasználó 2005. 11. 04. 20:55

Tozsde a mozikban  

Nos ezen erdemes elkondolkodni. A Tozsdecapak ota tobb filmet is csinaltak ami a tozsderol, illetve pontosabban egy broker eleterol szol. Amelett hogy maga a film pontatlan ey csomo helyen, mar ami a tozsde valodi mukodesevel kapcsolatos, mindig ugyanaz a sztori. Egy kis senki felkapaszkodik, bekerul a nagyok koze, majd onnan bukik egy hatalmasat. A film vege mindig ugyanaz: a fohos vagy csodbe, vagy bortonbe jut. Hat ez kedves. Mintha Hollywood azt akarna mondani, hogy minden tozsdes, kicsi en nagy speki egy gazember csalo aki ahelyett hogy rendes prolikent dolgozna, inkabb milliokat keres a "szegeny kisemberek" karara, de egyszer ugyis elnyerik a buntetesuket. Miert?

Miert kell ez sulykolni az emberekbe, hogy a tozsde rossz, es mocskos, es foleg kockazatos, olyannyira, hogy elobb utobb mindenki belebukik.

Hat tudjatok mit?! Dobjuk ossze a lovet, es a tudast, meg a filmiparban levo ismerosoket, es csinaljunk egy eheto dokumentumfilmet Kosztolany paparol. Ez lehet hollywoodi stilusu nyalas tortenet is (amibol persze nem maradthat ki a szerelmi szall sem), es mutassuk meg a vilagnak, a tozsde igazi oldalat, es annak reszleteit! A fohos magyar, tehat itthon is eladhato, es happy end a vege, tehat az amcsik is zabalni fogjak, masfelol meg mi is jol jarunk, mert talan mas szemmel neznek majd az emberek a spekikre. Ez tapasztalat. "Miert nem dolgozol inkabb?" a reakcio ha elmondom, hogy tozsdezek, illetve fogok. Van itt kint egy nagyon jo baratom, aki mellesleg a Concord itteni kirendeltsegenek volt a vezerigazgatoja, es mit ne mondjak, kisse keni vagja a tozsdet. (O az en Bobi bacsim:)

Na most o mondta, hogy sozor az emberek ugy reagaltak a tozsde szo hallatan, mintha karomkodott volna. Ehhez pedig azt is tudni kell, hogy itt az UK-ban sokkal nagyobb a tozsdekultura mint otthon. Itt mindenkinek van valamilyen reszvenye, persze hosszutavra elrakva a kepzeletbeli szefbe.

Ehhez kepest a reakcio ilyen amilyen. Nos ezen valtoztatni kene,mert engem ez nagyon zavar. Nem tom ti hogy vagytok vele?

Nektek nincsenek negativ tapasztalataitok?
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Törölt felhasználó 2005. 11. 07. 09:26
Előzmény: #7  Törölt felhasználó
jó filmkritika :)

"szerencsére" nálunk a GG-k nem elég intelligensek és/vagy túl önteltek ahhoz, hogy vesztegetnének "lefelé"... ők csak felfelé tudnak, lefelé mag rúgni, harapni, könyökölni, stb.

ennek folyománya, hogy a Charlie-k (ha elég tökösek) okoznak nekik egy-két kellemetlenséget, bár a nálunk meglévő igazságszolgáltatás ezeket a kellemetlenségeket eléggé enyhére lágyítja

nálunk sokan berezelnek a GG-któl, ezért nekeik talán ez a kifizetődő (egyelőre), de a tökös gyerekek jól odafognak verni nekik, amint a felügyeletek is elég együttműködőek lesznek

nálunk azért ez nem 1.sorban a becsületességről szól, hanem pozícióharc

a schumpeteri kreatív pusztítás mindenhol működik, a microsoft-féléket folyamatosan kikezdik, csak hát általában szúnyogcsípéssel ér fel...

sztem JÓ lenne egy film a tőzsdéről nálunk (is)
Törölt felhasználó 2005. 11. 07. 02:06
Előzmény: #6  Törölt felhasználó
"Ez most komoly? Szerinted tenyleg ne lehetne eladni egy filmet ami a tozsdet pozitivkent tunteti fel?"
.
-- Ezt nem mondtam. A Tőzsdecápákban ott volt Charlie Sheen, aki pénzügyekben teljesen logikátlan, érzelmi döntést hozott (mentsük meg a munkahelyeket felkiáltással) és megmentette a céget és keresett rajta és győzedelmeskedett erkölcsileg, szakmailag. De jött legvégül bejátszott a nyál: a jóság teljes megdicsőülése érdekében börtönbe kellett vonulni, mert a korábbi bűneire a mostani győzelem nem nyújtott feloldozást. Tehát az üzenet: légy teljesen becsületes és ne vágyakozz Gordon Gekkonak lenni, mert a becsület megdicsőül, az aljas elbukik, a Gordon Gekkók viszont ennek kivételei és mindig nagyon gazdagok lesznek, mert ők szerződést kötöttek az Ördöggel és eladták a lelküket.
Vélném, hogy mindez elég pozitív kicsengésű egy átlag amerikai mozibuzinak és GG átmeneti vereségének, ám tönkretehetetlenségének momentumától még a realitás szelét is érzi, - noha összességében a történet még mindig beláthatatlan távolságra van a valóságtól.
.
Tudniillik ez a világ gonosz és Charlie Sheen helyében mindenki a Mr. Gekkónak való csontig benyalást választotta volna big moneyért, ha tényleg ott van, hogy választania kell. Nem pedig a börtönbe vonulásos önfeláldozást egy olyan cégért, amit loserek vezetnek.
Ez azért van, mert minden emberben ott dolgozik az ÁLLAT, amelyik egzisztenciális konfliktusba kerül a LELKIISMERETTEL, ahol utóbbi a biztos vesztes. Viszont vesztés után L. kiválóan tud háborogni, ezt kell elcsitítani a mozibuzikban ilyen filmekkel. Mindenki a saját kis szintjén lemeccseli ÁLLAT győzelmét LELKIISMERET felett, aztán arra vágyik, hogy bár ne így lenne, mert szar LELKIISMERET nyavajgását hallgatni és ha Charlie Sheen feláldozza magát, akkor a néző LELKIISMERETe megnyugszik egy időre: a világ mégsem olyan gonosz, az erkölcs győzedelmeskedett, a legkisebb királyfi paradigmája érvényes, a világ jó, Isten figyel és megéri becsületesnek lenni.
.
Hű, de eltértem a tárgytól, és ráadásul most mennem is kell.
Törölt felhasználó 2005. 11. 05. 22:01
Előzmény: #5  matgab
Sierra!

Ez most komoly? Szerinted tenyleg ne lehetne eladni egy filmet ami a tozsdet pozitivkent tunteti fel? Ez akkor eleg szomoru. Persze az is megoldas amit mindenki mond hogy ne torodjek vele. Jo nem teszem. De szerintem csak lenne igeny egy filmre talan ami a tozsderol szol, ne feltetlenul amcsi stilusban. Ez baromi szubjektiv dolog. Nalam anno tenyleg lett volna igeny, sot meg most is van. Egy csomo gyerek, fiatal megnezi, sot felnott is, akikre hatassal van, es felkelti bennuk az erdeklodest a tozsde irant. Ez miert olyan nagy baj? Miert eladhatatlan? Csak a jo forgatokonyven mulik az egesz, persze ha olyan irja aki a tozsdehez is ert, es nem rak bele ilyen baromsagokat, hogy egy nap alatt 30%-ot ugrik egy papir ara, csak mert egy kamu hir terjeng. Ez baromsag, es ezt ki kene hagyni.
Nem tom. Tenyleg nem vagyok nagy filmes. De annyi szar filmet latni nap mint nap, hogy nem igaz hogy ez nem lehet tema 1x.
Na mind1. Elfogadom hogy ez van. Ennyit tudok tenni, lazadni nics ertelme.
matgab 2005. 11. 05. 13:19
Előzmény: #4  Törölt felhasználó
Én azt veszem észre, hogy akinek lóvéja van azt nem sajnálják le! Vagy irigykednek rá, mert tudják (tudni vélik) , hogy valóban egy szemét csaló (mert azért főleg nálunk nagyon kevés kivételtől eltekintve mégiscsak abból csinálnak/tak nagy lóvét, ha
1) megfelelő (párt)pozicíóban ültek a rendszerváltáskor és az épp kezelésük alatt lévő cégből kiloptak amit csak bírtak,
2) Megkentek vagy egyéb befolyásossággal rábírtak valami privatizációs bandát (vagy önkormányzatit esetleg egyéb államit), hogy sz@rért hugyért eladjanak nekik valamit, amit aztán jó pénzért továbbadnak a piacon, esetleg a fordítottja, valami sz@rt adnak el az államnak piaci (esetleg azt meghaladó) értéken...
vagy elismerik, hogy milyen ügyes vagy "ügyes"...

Ugyebár mindnekinek az álláspontját az üléspontja határozza meg...

Engem meg szintén nem érdekelne, hogy ha mint tőzsdei spekulánsot lenéznének, mert nem tisztességes munkával kerestem a kenyerem (bár eddig inkább csak tisztességtelen tőzsdei spekulánsokat gazdagytottam inkább (econet, Forrás, Brau...)

3. részt én a filmeken inkább azt látom, hogy felkapaszkodik , majd döntenie kell, hogy tönkretegyen, feldaraboljon -e egy vállalatot, ahogy azt a főnöke kéri, vagy ne...Persze a lelkiismeretére hallgat és a végén, ha mást nem egy konzervatív, régi vágású befektetővel együtt jól elnáspángolják a szemét főnökét és a gyár is megmarad...Én eddig inkább ilyet láttam...
Törölt felhasználó 2005. 11. 05. 00:41
Előzmény: #1  Törölt felhasználó
"Mintha Hollywood azt akarna mondani, hogy minden tozsdes, kicsi en nagy speki egy gazember csalo aki ahelyett hogy rendes prolikent dolgozna, inkabb milliokat keres a "szegeny kisemberek" karara, de egyszer ugyis elnyerik a buntetesuket. Miert?
Miert kell ez sulykolni az emberekbe, hogy a tozsde rossz, es mocskos, es foleg kockazatos, olyannyira, hogy elobb utobb mindenki belebukik."
.
-- Mert a mozifilm műfaji keretei nagyon behatárolják a megjeleníthető történetet. Honestly. Onnan tudom, hogy egy cimborámmal elhatároztuk, elkezdünk forgatókönyvet írni, mert a kisujjunkból is jobbat tudunk kirázni, mint az ezer sebből vérző hülye és hihetetlen történetek, amiket kitalálnak. Két hétig tanulmányoztuk, hogy milyennek kell lennie egy sikeres filmforgatókönyvnek és amit annak alapján alkottunk, végül semmiben nem különbözött a legrohadtabb kliséhalomtól, amit Hollywood valaha kiböfögött magából. Ez születik a gúzsba kötve táncolásból.
.
"Hat tudjatok mit?! Dobjuk ossze a lovet, es a tudast, meg a filmiparban levo ismerosoket, es csinaljunk egy eheto dokumentumfilmet Kosztolany paparol. Ez lehet hollywoodi stilusu nyalas tortenet is (amibol persze nem maradthat ki a szerelmi szall sem), es mutassuk meg a vilagnak, a tozsde igazi oldalat, es annak reszleteit! A fohos magyar, tehat itthon is eladhato, es happy end a vege, tehat az amcsik is zabalni fogjak, "
.
-- :o)))
Úgy látom, neked is hiányzik egy kéthetes filmipari gyorstalpaló a tapasztalatok közül.
.
"Nektek nincsenek negativ tapasztalataitok?"
.
-- De, vannak. Csak könnyebb leszarni a lesajnáló véleményeket, mint olyan filmtervvel előállni, amit nem vágnak a szemétbe azonnal.
:o)
Törölt felhasználó 2005. 11. 04. 22:20
Előzmény: #2  Törölt felhasználó
Woody Alan:
"...Hogy a sex gusztustalan es mocskos? Csak ha jol csinaljak!"

Ez igaz a tozsdere is.:)
Törölt felhasználó 2005. 11. 04. 21:13
Előzmény: #1  Törölt felhasználó
Nehéz lesz ezen változtatni és nem is biztos, hogy kell. Mert ugye a tözsdén megtermelt pénzt, nehéz lesz eladni, hogy komoly munka párosul mellé stb... Az emberek azért félnek töle és köpködik, mert sokan nem értik, vagy sok dolgot nem értenek a folyamatából, de azt látják és hallják, hogy csibész dolgokat lehet müvelni a parketten! Szerintem fogadd el olyannak amilyen, idönként úgyis változik a képe! Egyébként a tözsde mocskos és föleg kockázatos is, igaz nem rossz!:)

Topik gazda

elnokur
5 4 4

aktív fórumozók

friss hírek További hírek