Idézet következik: Ha engem kérdeznek, hogy melyik a kedvenc zsidó süteményem, biztos a rugelachot fogom elsőnek mondani. Ezt az eredetileg lengyel-zsidó süteményt igazából az év bármelyik szakában fogyaszthatnánk, annyira addiktív.A rugelach, ez a különböző édes töltelékkel megtöltött - lekvár, dió, fahéj, aszalt gyümölcsök vagy csoki - kifli zsidó recept, állítólag lengyel gyökerekkel. Sajnos nem gyakori sütemény az asztalon, a hagyomány szerint évente csupán két ünnepre sütik. A rugelach Amerikában lett nagyon népszerű. Hagyományosan hanukai (a makkabeus szabadságharc örömünnepe), valamint tu bisváti (a fák újévének ünnepe) sütemény, vagyis e két alkalommal került és kerül ma is a zsidó családi asztalraHozzávalók -6+ adaghoztészta
A tésztát osszuk négy egyenlő részre, és egy lisztezett gyúródeszkán nyújtsuk őket kör alakúra. Kenjük meg baracklekvárral, darált dióval vagy fahéjas, kakaós cukorral. A lekvárra tehetünk aszalt gyümölcsöket is. Késsel vagy pizzavágóval vágjuk fel úgy a köröket, hogy egyenlő háromszögeket kapjunk, majd tekerjük fel őket kifliformába. Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.
Tegyük vissza a sütiket a hűtőbe. Keverjünk össze tejet és tojást, kenjük meg vele a kiflik tetejét, majd szórjuk meg fahéjas cukorral. Tegyük be a sütőbe, és 25 perc alatt süssük szép aranybarnára.
- 25 dkg liszt
- 10 dkg cukor
- 20 dkg vaj
- 20 dkg krémsajt
- 1 csipet só
- 10 dkg cukor
- 1 ek fahéj vagy kakaó
- 10 dkg baracklekvár
- 15 dkg dió (durvára vágott)
- Előkészítési idő: 40 perc
- Elkészítési idő: 25 perc
A tésztát osszuk négy egyenlő részre, és egy lisztezett gyúródeszkán nyújtsuk őket kör alakúra. Kenjük meg baracklekvárral, darált dióval vagy fahéjas, kakaós cukorral. A lekvárra tehetünk aszalt gyümölcsöket is. Késsel vagy pizzavágóval vágjuk fel úgy a köröket, hogy egyenlő háromszögeket kapjunk, majd tekerjük fel őket kifliformába. Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.
Tegyük vissza a sütiket a hűtőbe. Keverjünk össze tejet és tojást, kenjük meg vele a kiflik tetejét, majd szórjuk meg fahéjas cukorral. Tegyük be a sütőbe, és 25 perc alatt süssük szép aranybarnára.
Toka Club/Geri-inv/Labanc TA/Nacky