Topikgazda: Törölt felhasználó 2003. 09. 23. 12:27

Tebész: 32 és 85 ezer Ft között legyen a Brau ár - felszólítás az Amstelnek  

Ugrás a cikkhez
Az Amstel felvásárlási ajánlata ellen tiltakozó levelet fogalmazott meg a Tebész, amely az ajánlati árnál jóval magasabb összeget tart indokoltnak a Brau Union részvények esetében. TEBÉSZ által elfogadható tisztességes felvásárlási ár az osztrák anyavállalt részvényeseinek kínált részvényenkénti 127 euro (32.512 Ft.) és az anyacég és leánya közötti nyereségtermelési arány alapján a cégcsoportért fizetett teljes összegből számított, részvényenkénti 333,65 euro (85.416 Ft.) között húzódik meg.

A Tebész levele:

a teljes cikk: http://www.portfolio.hu/cikkek.tdp?k=2&i=33574
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
spade 2003. 10. 09. 15:49
Előzmény: #59  Törölt felhasználó
Kedves ozs,
> Ami az árfolyamot illeti valaki
> alaposan lóbálja, nem tudni miért.
Arra az infóra vették ki 13500-ig hogy a Tebesznek álllitólag meg van a szükséges szavazat száma a közgyülés összehivására. És meg is teszi...
Ha pedig addigra mondjuk a manipulálás miatt a Heineken szvazati jogát véletlenül a Pszaf felfüggeszti, nos akkor....
Törölt felhasználó 2003. 10. 09. 15:43
Előzmény: #53  Törölt felhasználó
Szia Laurion!
Üdv újra itthon és itt a fórumon!
A beírásokat érdemes visszanézned mindkét topicban, hogy miért ült le a téma.
Ami fontos írj a TEBÉSZ-nek(tebesz@te besz.hu)hogy mennyi db. részvényed van.
A felhívást megtalálod alább.
Ami az árfolyamot illeti valaki alaposan
lóbálja, nem tudni miért.
Törölt felhasználó 2003. 10. 09. 14:10
Előzmény: #56  Törölt felhasználó
megmondom őszintén: irigyellek.
én mostanság a Tuborgra pártoltam át (a jófajta román sörök után :o))
de a nagy kedvencem a Warsteiner, Paulaner lett, bár kissé drága. kell még néhány bux rally hogy ne legyen gondom rájuk...
Törölt felhasználó 2003. 10. 09. 14:07
Előzmény: #55  Törölt felhasználó
én nemrég Romániában jártam és hallottam ezt azt a helyi Brau cégekről. pld kissé nagyobb a létszám az indokoltnál a hatékonyságról ne is beszéljünk. ráadásul a közeljövőben akarnak becsukni egy üzemet, mivel több is van nekik (túl sok is). nem beszélve arról, hogy azok a cégek össze sem hasonlíthatók a magyar társaságokkal (csak meg kell nézni a humán tőkét, infrastruktúrát /pld nincs út, autópálya, logisztika.../.
így mégkevésbé érthető a hei féle "reális, törvényes" árazás... ugyanis a brauért fizetett ár felvogható egy a benne lévő cégek átlagának. van ami magasabb az átlagnál, van ami lefelé húzza.
találós kérdés: Merre helyezkedik el az átlagtól a magyar Brau és merre a román?
Törölt felhasználó 2003. 10. 09. 14:05
Előzmény: #55  Törölt felhasználó
folyt köv
...aztán volt még ott pilzeni Prazdroj (magyarul Pilsner Urquell :)), Staropramen, azt is Prágában főzik, Velkopopovickyy Kozel - szép fekete, és még jó pár féle és fajta, no ilyeneket csapoltak ott nekünk igen kedvesen. Megjegyzem, kicsi feleségem nagy sörivó: ha fél decit legurított egész hét alatt, az már sok, de lelkiismeretesen megkóstolta mindegyiket.
A sörárak pedig mesések: még U Kalichaban is csak 100 koronát kértek el egy literes korsóért, azaz kb 800 Ft-ot az egyik legdrágább prágai sörözőben.
A boltban 80 Forint egy üveg jófajta velkopopovicei baksör. Hoztunk is haza egy rekesszel, hogy ne legyen probléma itthon a választás, most hogy beszűkült a kínálat... :)))
Törölt felhasználó 2003. 10. 09. 13:39
Előzmény: #54  Törölt felhasználó
Szia Bm1!
Mit is mesélhetnék? Prágában - merthogy ott lett volna ez a nászút - rengeteg finom sört mérnek! :)) Pl A Flekuban biztosan nem Brau sört adnak, mivel helyben főzik 500 éve. A Heineken akkor még gondolat sem volt! Ezt csak sejtem, mert egy ideje nincsenek itthon Heinekenes cimkék - de régebben feltűnt volna, ha régi sör lenne, úgyhogy max múlt század. :))
Most mennem kell, egy pill, mindjárt folytatom... :)
Törölt felhasználó 2003. 10. 09. 13:07
Előzmény: #53  Törölt felhasználó
Hello Laurion,
welcome back!
igazából semmi új hír nincs (úgyhogy most mesélj inkább Te :o)), valószínűleg aki akart már bevásárolt, akik bizonytalanok viszont szépen lassan adogatnak, mivel felcsigázta őket a nagy (shortzárós) rally...
üdv,
Törölt felhasználó 2003. 10. 09. 10:43
Kicsit epigon a belépő, belátom. :)
Megjöttem a mézeshétről, szenzációs volt! - Most aztán igen nehéz visszailleszkedni a mindennapokba. Látom az index közben elszállt...
De miért esik a Brau? Ennyire pesszimista ez az ország? :))
A fórumot is fel kellen pörgetni kicsit, 1 hét alatt alig találtam új beírást! :)
Mindenkinek még egyszer köszönöm a jó kívánságokat!
Guszti 2! Végül is nagyon jó új topic-címet hoztál létre! Részemről költözöm ide! :)
Törölt felhasználó 2003. 10. 07. 14:33
Sziasztok,
Örömmel tapasztaltam, hogy Szijjártó Péter képviselő úr reagál a hozzá elküldött e-mail-ekra. Ha bármilyen kérdés, kérés, vagy használható javaslat felmerül az ügy sikere érdekében, a szijjarto.peter@fide litas.hu mail-címen közvetlenül is elérhető.
Törölt felhasználó 2003. 10. 07. 13:31
Előzmény: #50  Törölt felhasználó
Itt a TEBÉSZ mail címe:
tebesz@tebesz. hu
Törölt felhasználó 2003. 10. 07. 13:28
Brau sorstársak!
Írjátok meg a TEBÉSZ-nek a részvényeitek db. számát.
Itt a felhívás:
"Közlemén y a Brau Union Hungária Rt. felvásárlás aktuális állásáról
Az AMSTEL Sörgyár Rt. Magyarország /AMSTEL Rt./ levélben válaszolt a Tőzsdei Egyéni Befektetők Érdekvédelmi Szövetsége /TEBÉSZ/ 2003. szeptember 22-ei új, tisztességes árú felvásárlási ajánlat megtételére felszólító levelére. Ebben az AMSTEL kinyilatkozza, hogy „a Brau Union Hungária Rt. részvényeire teendő ajánlat előkészítése során a törvényesség, a tőkepiaci szabályok és egyéb jogszabályi előírások legmesszemenőbb figyelembevételével járt el”. Mivel a TEBÉSZ ezen állítással nem ért egyet, és egyenlőre nem lát tárgyalókészséget a felvásárló oldalán, így további lépések megtételét tartja szükségesnek. Álláspontja szerint ugyanis amennyiben a sörgyári részvényekre tett, majd többször javított ajánlat valóban figyelemmel lett volna a magyarországi gazdasági jogszabályokra, akkor a felügyelet nem függesztette volna fel az ajánlat érvényességét, és nem kezdett volna olyan mélységű vizsgálatba amelyet jelenleg is folytat.
A TEBÉSZ a tisztességes ár alsó határának meghatározására - tekintettel a hozzá érkezett szakmai érvekre - az elmúlt években gazdát cserélt Európai Uniós, vagy ahhoz a jövő év májusában csatlakozó országokban történt sörgyári felvásárlásoknál használt árazási elvet tekinti elfogadhatónak. E szerint az éves sör termelés hektoliterenkénti kb. 130 euros szorzóval számolt összegét - korrigálva a társaság hiteleinek nagyságával - tartja irányadónak. Ez alapján az 1,95 millió hektolitert - ebből 1,05 millió hektoliter Soproni Ászok - sört előállító magyar Brau Rt. legalább 243 millió eurot, vagyis részvényenként minimum 110 eurot (28.160.- Ft) ér. Ezzel szemben az AMSTEL a magyar cég részvényeinek darabjáért mindössze 50 eurot (12.800 Ft) kínált, míg az osztrák kisbefektetőknek fizetett ár hűen tükrözi az európai felvásárlások során kialakult átlagárat.
A TEBÉSZ álláspontja tehát változatlan, a magyar részvényesek joggal kifogásolják, hogy Európa egyik legnyereségesebben termelő gyárát ne Európa legalacsonyabb árán próbálja a Heineken hátrányukra megszerezni.
A TEBÉSZ - az AMSTEL levél alapján – a kisbefektetői jogok hatékonyabb érvényesülése érdekében elengedhetetlennek tartja, hogy a Brau Rt. Felügyelő Bizottságában legalább egy tag a kisbefektetők érdekét képviselje. Ennek érdekében megkezdi az előkészületeket a Brau Rt. rendkívüli közgyűlésének összehívatására.
A TEBÉSZ jogi álláspontja szerint az AMSTEL 93,2 % befolyásának megszerzése törvénysértő módon, de már megtörtént, így jelenleg - a Tpt. vonatkozó rendelkezései alapján - jelenleg sem a korábbi eladó, sem a leendő vevő nem jogosult tulajdonosi jogainak gyakorlására. Erre tekintettel a TEBÉSZ reális esélyt lát a közgyűlés összehívhatóságára és ott jogszerű és érvényes határozat meghozatalára.
A TEBÉSZ felkér minden olyan Brau Rt. kisrészvényest, aki tisztességtelennek tartja az AMSTEL korábbi ajánlatát és támogatja egy rendkívüli közgyűlés összehívását, jelentkezzen a tebesz@tebesz.hu email címen az általa birtokolt részvények pontos számának megadásával.
Tekintettel arra a tényre, hogy a Brau Rt. vezérigazgató-helyet tese az Amstel Rt. - a fenti számok ismeretében nyilvánvalón inkorrektnek minősíthető -, ajánlatát többször és nyilvánosan védelmébe vette, a TEBÉSZ felhívja az Igazgatóság figyelmét arra a törvényi kötelezettségére, hogy működése során minden részvényes érdekére figyelemmel kell lennie. Ezért felszólítjuk a Brau Rt. vezetését, hogy a Heineken és a magyar kistulajdonosok vitája kapcsán kizárólag a törvényi szabályozás által megengedett keretek között tevékenykedjen, azt semmilyen módon és formában ne lépje túl.
Budapest, 2003. október 7.
TEBÉSZ"
spade 2003. 10. 01. 15:53
Előzmény: #46  dmz
Kedves dmz,
Mostmár mondj egy nicket :).
C kollega bukó trédjei, mindaddig nem felhozandók, mig fel nem merül a gyanú hogy a sajátját próbálja elsózni a belső(ségesen) tálalt infókkal...lásd Shark effektus :)
Nem véletlen hogy AL belekötött hajdanában....
De az egészet nem én hoztam fel, hanem valaki más, idézve C-t mint totum-factumot...
Há t nem az.
Törölt felhasználó 2003. 10. 01. 15:40
Előzmény: #45  Törölt felhasználó
Összetartás Uraim!
inkább a hollandusokra fordítsuk az energiáinkat mint egymás piszkálására! :o)
Törölt felhasználó 2003. 10. 01. 15:39
Előzmény: #45  Törölt felhasználó
Összetartás uraim!
inkább a hollandusokra fordítsuk az energiáinkat mint egymásra! :o)
dmz 2003. 10. 01. 15:35
Előzmény: #36  spade
Spade,
Nem neked írtam, hogy tegnapelőtt(ld. előzmény gomb), láttalak én sokfelé már, értekeztünk is több helyen:), csak éppen van egy olyan rossz tulajdonságom, hogy minden fórumon más nevet használok és azokra is ráunok 1-2 évente.
C kollégát nem nekem kell megvédenem, de ha valaki kiteszi a tradjeit egy nyilvános oldalra, akkor a mínuszos pozíciókat önmagában nem valami korrekt dolog emlegetni.
A Brau-tulajdonosokkal egyébként semmi bajom sincsen, csak ez a számoljuk újra a vételárat-hozzáállás egyoldalúan öncélúnak tűnik nekem perdöntő indoklás nélkül.
Törölt felhasználó 2003. 10. 01. 14:39
Előzmény: #43  Törölt felhasználó
hello ozs,
szerinted be kellett volna ide emelnem az egész Tőzsdefórum fórzm topicját...?
Egyébké nt mint jeleztem, egy részlet volt, és hogy érdkekes...mint vélemény.
spade 2003. 10. 01. 14:31
Előzmény: #42  Törölt felhasználó
Kedves kisvargazoli.
> Egyébként 'C' az egyik legrégebbi a piacon
> és többnyire érdemes odafigyelni arra amit ír...
Eeegen, pédául a 1400 FT felett vett giga rába csomagjára :)
Törölt felhasználó 2003. 10. 01. 14:25
Előzmény: #42  Törölt felhasználó
Kedves kisvargazoli!
Ha objektív lettél volna akkor beemeled szeri írásait is, hogy legyen ne boruljon a mérleg.
pl:
"waren: precedenst valóban nem most kellene teremteni, viszont az sem véletlen, hogy pont ezzel az üggyel kapcsolatban robban(t) ki botrány. Itt a nyilvánvaló etikátlanságon túl nagyon valószínű, hogy törvényt is sértett az ajánlattal a felvásárló. Ennek kiderítése egy hosszú jogi hercehurca lesz, ami, azontúl, hogy a Heinekennek semmiképp nem válik előnyére, talán a jövőben átgondolásra készteti a hasonló hozzáállású befektetőkben hazánkról kialakult képet. Amit igazságtalannak tartok az a végletekig leegyszerűsítve így néz ki - adott két, helyileg egészen közeli cég, egyik részvénye egyazon felvásárlónak 127eurót ér, míg a másik cégé -melynek mellesleg összehasonlíthatatla nul jobbak a mutatói- mindössze 50-et. A szomorú pedig az, hogyha ez a bizonyos másik gyár csak pár km-rel nyugatabbra épül, már teljesen más értékrendbe kerül. Ebben szeretnék és várok is változást, még ha ez az ügy csak az első, legapróbb lépés is lehet a "Balkántól való távolodásra"... Az értékítélet többé-kevésbé lehet szubjektív, de bármilyen mutatót is nézünk, gálánsnak semmiképpen nem nevezném az ajánlatot... (Más kérdés, ha májusban rögtön előállnak egy 13ezres ajánlattal, mindenki boldog, az ügy le van zárva, és senki sem fog azon töprengeni, mennyit is ér valójában a cég, hanem mosolyogva számolgatja a frissen szerzett profitot.) Nem ez történt. Helyette elgondolkoztak az emberek, hogy mi miért csak ennyit kapunk, amikor a "szomszéd" jóval többet, ráadásul a mi tehenünk még kövérebb is! :) Annak személy szerint kifejezetten örülök, hogy két komoly alap rendelkezik meghatározó résszel a fennmaradó 7%-ban. A Concorde foggal-körömmel küzdeni fog minden fillérért, s én azt kívánom nekik - járjanak sikerrel! :) (nincs ott pénzem, mielőtt ezzel jönne valaki...!:)) Üdv: Szeri"
Törölt felhasználó 2003. 10. 01. 14:13
Előzmény: #41  Törölt felhasználó
Kedves Mindenki aki keresgélte hogy hol lehet fellelni az idézet fórumos beírásokat (Azért nem írtam korában pontos forrást mert még a végén reklámmal vádolnak meg...)
Nos, az ominózus hely a Tőzsdefórum.hu Multifóruma ott pedig a Brau fórum.
Egyébként 'C' az egyik legrégebbi a piacon és többnyire érdemes odafigyelni arra amit ír...
Törölt felhasználó 2003. 10. 01. 14:01
Alapvetően csak a véleményemet részleteztem, és tettem emészthetővé, de tényleg nincs már mit hozzá tenni.
(talán a nick-emet is megmentettem, bár ráment a délelőttöm)
Éljen az emelkedő átlagár!
hali

Topik gazda

guszti2
5 3 3

aktív fórumozók

friss hírek További hírek